Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται το χάος που επικρατεί στη Συρία για να λεηλατήσει το πετρέλαιο στα Υψίπεδα του Γκολάν

b2ap3_thumbnail_150720-majdal-shams.jpg

του Paul Fallon

Σύμφωνα με τον Geoff Rochwarger, διευθύνοντα σύμβουλο της Afek, η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι ο νέος Σιωνισμός.

Η εταιρεία ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου Afek έχει σχεδόν ολοκληρώσει  τη δεύτερη δοκιμαστική της γεώτρηση στα Υψίπεδα του Γκολάν, τμήμα της επικράτειας της Συρίας που κατακτήθηκε από το Ισραήλ το 1967 και προσαρτήθηκε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η δοκιμαστική αυτή γεώτρηση αποτελεί τμήμα τριετούς προγράμματος για την ανεύρεση υδρογονανθράκων για την παροχή πετρελαίου ή φυσικού αερίου στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει ένδεια καυσίμων και οι εγχώριες ενεργειακές του ανάγκες θα μπορούσαν να καλυφθούν στο ενδιάμεσο αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε συμφωνίες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Ταμάρ και Λεβιάθαν στη Μεσόγειο.  

Επιπροσθέτως, το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τώρα το χάος που επικρατεί στη Συρία προκειμένου να ερευνήσει για πολύτιμους φυσικούς πόρους στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Το Ισραήλ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές για την κάλυψη της κατανάλωσης ενέργειας και λόγω των συχνών μεταπτώσεων στις σχέσεις του με τις γειτονικές του χώρες η ανάγκη του για ενεργειακούς πόρους συνεχίζει να καθορίζει τη φύση της κατοχής στη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Με τη συριακή κυβέρνηση αποδιοργανωμένη, οι ισραηλινές αρχές έδωσαν το πράσινο φως στην Afek, θυγατρική της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Genie (Genie Oil and Gas), να διεξάγει γεωτρήσεις σε 10 σημεία στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν προς αναζήτηση ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με τον Howard Jonas, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Genie Energy Limited, της μητρικής εταιρείας της Genie Oil and Gas, η ομάδα εμπειρογνωμόνων της εταιρείας πιστεύει  πως τα κοιτάσματα κάτω από τα Υψίπεδα του Γκολάν θα μπορούσαν να κάνουν το Ισραήλ ενεργειακά ανεξάρτητο και “να συμβάλλουν στην απομάκρυνση της ενεργειακής επάρκειας του ελεύθερου κόσμου από την παραλυτική εξάρτηση από εχθρικές πηγές”.

“Να τους σκοτώσουμε όλους”

Η Genie Oil and Gas διαθέτει μερικούς υψηλού προφίλ επενδυτές και συμβούλους όπως τον βαρόνο των ΜΜΕ Rupert Murdoch, τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Dick Cheney, τον διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων Michael Steinhardt και τον βρετανό τραπεζίτη Jacob Rothschild που είναι όλοι μέλη της “στρατηγικής συμβουλευτικής επιτροπής” της εταιρείας.

Ο Murdoch είχε δηλώσει το 2013 ότι “το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της δημοκρατίας σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν η αναταραχή και ο ριζοσπαστισμός”. Αυτή ήταν μία απαράδεκτη δήλωση δεδομένης της επενδυτικής του συμμετοχής σε μια εταιρεία που παραβιάζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ο Effie Eitam, πρόεδρος της Genie Israel, που ζει στον εποικισμό Νοβ στα Υψίπεδα του Γκολάν, είναι πρώην στρατιωτικός διοικητής και μέλος του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος. Αποκάλεσε κάποτε τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ “ωρολογιακή βόμβα” που προκαλεί “καρκίνο” στο Ισραήλ. Δήλωσε επίσης στο περιοδικό The New Yorker το 2004 ότι “οι Παλαιστίνιοι είναι πλάσματα που βγήκαν από τα βάθη του σκότους”, προσθέτοντας  ότι “θα πρέπει να τους σκοτώσουμε όλους” και διορθώνοντας ελαφρώς  στη συνέχεια τη δήλωσή του: “Γνωρίζω ότι δεν είναι πολύ διπλωματικό αυτό. Δεν εννοώ όλους τους Παλαιστίνιους αλλά μόνο αυτούς που έχουν το κακό στο μυαλό τους”.

Η Afek ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα της ότι τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν της Συρίας είναι τμήμα του “Κράτους του Ισραήλ”. Στην εταιρεία χορηγήθηκε άδεια έρευνας για πετρέλαιο από τη βόρεια περιφερειακή επιτροπή σχεδιασμού και δόμησης σε άμεση καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και αγνοώντας πλήρως το Παράρτημα στην 4η Συνθήκη της Γενεύης που αναφέρεται στα κατεχόμενα εδάφη.

Τον Φεβρουάριο μία θυγατρική της Afek ξεκίνησε την πρώτη της δοκιμαστική γεώτρηση φτάνοντας σε βάθος 1.000 μέτρων. Τα δείγματα που εξήχθησαν αναλύονται τώρα και η γεώτρηση συνεχίζεται. Σε περίπτωση που η εταιρεία ανακαλύψει πετρέλαιο θα ζητήσει τις απαραίτητες άδειες για να προχωρήσει στο στάδιο παραγωγής.

Καταγράφονται σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου καθώς και περιβαλλοντικές ανησυχίες στην περίπτωση αυτή. Κατ’ αρχάς ο τύπος πετρελαίου που αναμένεται να βρεθεί ενδεχομένως να μην είναι σε υγρή μορφή και να απαιτηθεί υδραυλική ρωγμάτωση, μία διαδικασία που περιλαμβάνει την έγχυση τεράστιας ποσότητας νερού και τοξικών χημικών στο έδαφος προκειμένου να απελευθερωθούν οι υδρογονάνθρακες προς την επιφάνεια.

Είτε είναι συμβατικό πετρέλαιο είτε σχιστολιθικό, η υδραυλική ρωγμάτωση ή η γεώτρηση θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαρροή πετρελαίου στον υδροφόρο ορίζοντα μολύνοντας τη λίμνη Τιβεριάδα, τη βιβλική Θάλασσα της Γαλιλαίας , μετατρέποντας σε μη πόσιμα τα υδάτινα αποθέματα της περιοχής και καταστρέφοντας  το οικοσύστημα για πολλές γενιές.

Λεηλατώντας τους φυσικούς πόρους της Συρίας

Τα Υψίπεδα του Γκολάν κατακτήθηκαν από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967. Το Ψήφισμα 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πολλά άλλα ψηφίσματα έκτοτε καλούν το Ισραήλ να αποχωρήσει από το κατεχόμενο έδαφος και καταδικάζουν  τις ενέργειες του εκεί.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η προσάρτηση της περιοχής και η επιβολή του ισραηλινού νόμου το 1981, ενέργεια που χαρακτηρίστηκε από το Σ.Α. του ΟΗΕ “άκυρη” . Το Ισραήλ επίσης μετέφερε δικό του πληθυσμό στην περιοχή για τους σκοπούς του εποικισμού και της οικονομικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της.

Η εύφορη γη και οι υδάτινοι πόροι των Υψιπέδων του Γκολάν είναι στρατηγικού ενδιαφέροντος για το Ισραήλ και πλέον η ενεργειακή τους προοπτική ίσως οδηγήσει σε  τεράστια οικονομικά οφέλη.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή, οι εγγενείς πολιτικές διακρίσεων και εκμετάλλευσης του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν συνεχίζονται χωρίς να επιφέρουν κυρώσεις. Ισραηλινοί υπουργοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να χρησιμοποιήσουν την αποσταθεροποίηση της Συρίας ως δικαιολογία για την παγίωση της παράνομης κυριαρχίας του Ισραήλ στην περιοχή.

Και ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους των εδαφών που βρίσκονται υπό την κατοχή του, η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να μην κάνει τίποτα για την εφαρμογή των αποφάσεών της, με την κατοχή του Γκολάν να συμπληρώνει σύντομα τα 50 της χρόνια.

Η συριακή κυβέρνηση είχε σχεδιάσει την κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού κατά μήκος της Μέσης Ανατολής μέχρι τον Λίβανο και τη Μεσόγειο θάλασσα για την εξυπηρέτηση των ευρωπαϊκών αγορών. Είχε υπογράψει συμφωνίες με το Ιράν και το Ιράκ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με τα συριακά αποθέματα πετρελαίου σε πτώση και τη χώρα σε κατάσταση χάους η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα να αντιπαρατεθεί στην αρπαγή των φυσικών πόρων των Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ.

Φαίνεται πολύ πιθανό ότι το Ισραήλ θα λεηλατήσει ελεύθερα το συριακό πετρέλαιο στα Υψίπεδα του Γκολάν υποστηριζόμενο από τη Δύση.

πηγή: https://electronicintifada.net/content/israel-exploits-syrian-chaos-plan-looting-golan-oil/14701

(μετάφραση-επιμέλεια: Νικολέττα Κίτσου)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο