Φιλλανδία – Το ξύπνημα του αυγού του φιδιού

b2ap3_thumbnail_immonen3.jpg

Μεγάλη αναταραχή προκάλεσε στην κατά τα άλλα ήρεμη και σε περίοδο διακοπών Φιλλανδία ένας βουλευτής του λαϊκιστικού κόμματος των Αληθινών Φιλλανδών (Perusuomalaiset). Συγκεκριμένα, ο 29χρονος βουλευτής Olli Immonen έκανε μία ανάρτηση στο facebook που ενόχλησε πολλούς.

Το μήνυμα το οποίο είναι στα αγγλικά ξεκινάει λέγοντας πως “Ονειρεύομαι ένα δυνατό, γενναίο έθνος που θα νικήσει αυτόν τον εφιάλτη που αποκαλείται πολυπολιτισμικότητα.” και μετά από ένα εθνικιστικό παραλήρημα τελειώνει δηλώνοντας ότι “Η νίκη θα είναι δική μας”.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς ο εν λόγω βουλευτής εκφράζεται συχνά ενάντια στη μετανάστευση και στον κίνδυνο “εξισλαμισμού” της Φιλλανδίας. Ο πρώην εργαζόμενος σε ιδιωτική εταιρεία υπηρεσιών ασφαλείας (security) τον Ιούνιο είχε αναρτήσει φωτογραφία του μαζί με ομάδα νεοναζί. Έχει εκλεγεί με 4.964 ψήφους από τη βόρεια περιοχή του Oulu όπου η μετανάστευση είναι ελάχιστη εώς ανύπαρκτη.

Στα πολυάριθμα αιτήματα των ΜΜΕ για διευκρινήσεις των θέσεών του ο Immonen απάντησε (και πάλι μέσω Facebook) ότι φεύγει για διακοπές, για να χαλαρώσει με την Βοσνιακής καταγωγής σύζυγό του.

b2ap3_thumbnail_immonen2.jpg

Χαρακτηριστικό είναι όμως ότι αυτή η ανάρτηση έγινε αμέσως το πρώτο θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων της χώρας. Ακόμα και στην κρατική τηλεόραση, στο ΔΣ της οποίας έχει τοποθετηθεί ο βουλευτής, από τη νέα κυβέρνηση. Αντίστοιχες αναρτήσεις ελλήνων πολιτικών (όπως για παράδειγμα ο Θανάσης Πλεύρης) δεν έχουν απασχολήσει ποτέ την ελληνική ειδησεογραφία, παρά μόνο ως μονόστηλα ή σχόλια στο περιθώριο λίγων εφημερίδων.

Η ήπια αντίδραση

Οι πιο ήπιες αντιδράσεις άρχισαν από τα σχόλια κάτω από την ίδια την ανάρτηση του Immonen σχετικά με το γεγονός ότι έγινε στη “διεθνή” γλώσσα των αγγλικών και όχι στα Φιλλανδικά, μια ειρωνία που δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας δέχθηκαν αίτημα από ιδιώτη για την ποινική εξέταση της ανάρτησης, ωστόσο, σύμφωνα με καθηγητές Νομικών Σχολών δύο πανεπιστημίων, η ανάρτηση περιέχει πολύ γενικόλογες αναφορές και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στην περίπτωση του “λόγου μίσους” (hate speech) που διώκεται ποινικά.

Πολιτικές αντιδράσεις

Οι πολιτικοί σύμμαχοι των Αληθινών Φιλλανδών αρκέστηκαν σε χλιαρές δηλώσεις καταδίκης, ενώ το ίδιο το κόμμα απλά τόνισε ότι πρόκειται περί “προσωπικής άποψης” και τίποτα παραπάνω. Έντονη κριτική ασκείται στον ηγέτη του κόμματος και νυν Υπουργό Εξωτερικών της δεξιάς συγκυβέρνησης Timo Soini, για την έλλειψη αποφασιστικότητας στην απομόνωση ή αποβολή των πιο ακραίων στοιχείων, καθώς αυτές οι απόψεις τείνουν να γίνουν πολύ συχνό φαινόμενο.

Η άρνηση του κόμματός του να καταδικάσει την ανάρτηση του βουλευτή, είναι χαρακτηριστική όσων οι Αληθινοί Φιλλανδοί σκέφτονται αλλά προτιμούν να μην εκφράζουν δημοσίως ώστε να αποφεύγουν την κατακραυγή. Η πρόεδρος της Βουλής που προέρχεται από το συγκεκριμένο κόμμα είχε εκφράσει παρόμοια άποψη μόλις πριν μερικούς μήνες. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Jussi Halla-aho, ο οποίος έχει καταδικαστεί για λόγο μίσους (hate speech) συμμερίστηκε πλήρως τις απόψεις του Olli Immonen εκφράζοντας την απορία του για την αντίδραση του κόσμου.

Δηκτικότερος ήταν ο Pekka Vennamo, πρώην ηγέτης του πρώην Αγροτικού κόμματος (το οποίο μετεξελίχθηκε στους Αληθινούς Φιλλανδούς), φτάνοντας στο σημείο να κάνει συγκρίσεις μεταξύ του Immonen και του Νορβηγού Anders Breivik, ο οποίος δολοφόνησε 27 άτομα στο όνομα του ιδεολογικού μανιφέστου του.

Ο αγαπητός από τους συμπατριώτες του και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης πρώην πρόεδρος Martti Ahtisaari, δήλωσε σχετικά ότι η Φιλλανδία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ξένους εργαζόμενους. Είπε ότι τον λυπεί η δημόσια διαμάχη για το θέμα της μετανάστευσης ενώ θεωρεί ότι βλάπτει και τη διεθνή εικόνα της χώρας.

b2ap3_thumbnail_P1020948.JPG

Μεγάλη συγκέντρωση

Δύο μέρες αργότερα, την Τρίτη 28 Ιουλίου, ακολούθησε η δυναμική μαζική αντίδραση 15.000 Φιλλανδών (σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας) που μετείχαν σε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ελσίνκι. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που μία συγκέντρωση μαζεύει τόσο πολύ κόσμο.

Συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες ενώ μεταξύ των ομιλιτών στη συγκέντρωση ήταν και θρησκευτικοί ηγέτες διαφόρων δογμάτων καθώς και η πρώην Συνήγορος του Πολίτη για θέματα μειονοτήτων. Μηνύματα υποστήριξης έστειλαν ο νυν πρόεδρος της χώρας Sauli Niinistö και η πρώην πρόεδρος Tarja Halonen. Στη συγκέντρωση υπήρχαν πολιτικοί από πολλά κοινοβουλευτικά κόμματα καθώς και διάσημοι αθλητές, ράπερς, κωμικοί της τηλεόρασης και άλλες προσωπικότητες, ορισμένοι εκ των οποίων έλκουν την καταγωγή τους από άλλες χώρες (Αιθιοπία, Τανζανία, Μαρόκο κλπ).

Ο Matias Turkkila συντάκτης της εφημερίδας των Αληθινών Φιλλανδών και συνιδρυτής του αντι-μεταναστευτικού hommaforum.org αναγκάστηκε να κατέβει από τη σκηνή όταν το πλήθος άρχισε να φωνάζει “ο Turkkila είναι ρατσιστής” και “ένας ρατσιστής είναι και φασίστας”. Οι εκκλήσεις των παρουσιαστών επί σκηνής για να ηρεμήσει το πλήθος δεν είχαν αποτέλεσμα.

b2ap3_thumbnail_P1020952.JPG

Μικρότερες συγκεντρώσεις για τον ίδιο ακριβώς λόγο έγιναν την ίδια μέρα και ώρα και σε άλλες Φιλλανδικές πόλεις.

Εμφάνιση των ρατσιστών

Φαίνεται ότι όλη αυτή η ιστορία υπήρξε το έναυσμα για να κάνουν το Σάββατο την εμφάνισή τους τα μέλη μιας ολιγομελούς ναζιστικής ομάδας, μαζί με τους οποίους είχε φωτογραφηθεί ο Immonen τον Ιούνιο. Αυτοαποκαλούνται “Φιλλανδικό Κίνημα Αντίστασης” (Kansallinen Vastarinta) και διατηρούν στενούς δεσμούς με τα ακροδεξιά (και συχνά ανοιχτά ναζιστικά) στοιχεία των άλλων χωρών του βορρά, με στόχο την προώθηση της ιδέας της λευκής κυριαρχίας.

Το Σάββατο 1η Αυγούστου, μία ομάδα σαράντα φασιστών, εμφανίστηκε στο ράλι αυτοκινήτων που λάμβανε χώρα στην πόλη Jyväskylä, στο κέντρο της Φιλλανδίας. Μοίρασαν φυλλάδια στο πλήθος και γίνονταν διαρκώς επιθετικότεροι προς τον κόσμο, ενώ σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν δύο άνδρες.

Συγκεκριμένα, ενώ τρία άτομα έδερναν τον ένα άνδρα έξω από πολυκατάστημα, ένα άλλο τραβούσε φωτογραφίες και οι υπόλοιποι τους προστάτευαν και προέτρεπαν τον κόσμο να μην αναμιχθεί. Αιμόφυρτος βρέθηκε και ένας φίλος του πρώτου θύματος. Οι δύο άνθρωποι που δέχθηκαν την επίθεση περιγράφηκαν ως “χίπιδες” ή μέλη της πανκ κουλτούρας.

Στο χώρο του συμβάντος έφτασε πολύ γρήγορα η αστυνομία η οποία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού και συνέλαβε συνολικά 32 άτομα. Οι υποψίες της αστυνομίας είναι ότι η ομάδα είχε προγραμματίσει επίτηδες την κλιμάκωση της βίας, ωστόσο δεν έχουν ακόμα εικόνα για ποιο λόγο επελέγησαν τα συγκεκριμένα θύματα.

Η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων της συγκεκριμένης εξτρεμιστικής ομάδας είναι ένα από τα τρία κυρίως έργα που έχει ανατεθεί στην υπηρεσία της ασφάλειας (Supo). Σύμφωνα με την αστυνομία, το νεοναζιστικό αυτό μόρφωμα έχει μόνο μερικές δεκάδες οπαδών στη Φιλλανδία. Ωστόσο τρία από τα μέλη τους εμπλέκονται στο μαχαίρωμα ενός ανθρώπου το 2013, κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου ενάντια στο ρατσισμό, στη βιβλιοθήκη της πόλης Jyväskylä.

Πολυπολιτισμικά θεμέλια

Η πολυπολιτισμικότητα στη Φιλλανδία ξεκινά από τα θεμέλια του κράτους: με μία αρκετά ευμεγέθη και πολύ ευκατάστατη Σουηδόφωνη μειονότητα και με το έθνος των Sami να κατοικεί το βορρά της χώρας, υπάρχει πρόβλεψη για τρεις επίσημες γλώσσες.

Η αποδοχή της διαφορετικότητας επεκτάθηκε ως χείρα βοηθείας στους Σομαλούς πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου των αρχών της δεκαετίας του ’90. Πολλοί εγκαταστάθηκαν στη Φιλλανδία και άρχισαν μία νέα ειρηνική ζωή. Σήμερα κυρίως στην περιοχή του Ελσίνκι κατοικούν περίπου 35 χιλιάδες Σομαλικής καταγωγής Φιλλανδοί πολίτες.

Τα παιδιά των αλλοδαπών που ζουν στη Φιλλανδία έχουν την επιλογή να κάνουν μαθήματα μητρικής γλώσσας, ώστε να μην ξεχάσουν τη γλώσσα τους. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται δωρεάν, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, από τις δημοτικές αρχές, όταν υπάρχει ικανός αριθμός παιδιών σε κάποιο σχολείο.

Η κρατική τηλεόραση – ραδιοφωνία YLE, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας προσφάτως διορίστηκε ο μεγάλος επικριτής της Immonen, διαθέτει κανάλι στη Σουηδική γλώσσα. Προβάλλει επίσης ειδήσεις στη γλώσσα των Sami, στα Ρωσσικά και στα Αγγλικά. Την ίδια στιγμή υπάρχουν ραδιοφωνικοί σταθμοί του YLE στη γλώσσα των Sami, στα Σουηδικά και φυσικά αρκετά προγράμματα σε άλλες γλώσσες.

Όλα αυτά, για τους Αληθινούς Φιλλανδούς προφανώς αποτελούν κάποιου είδους στρέβλωση. Μεταξύ άλλων ευαγγελίζονται την κατάργηση της υποχρεωτικής διδασκαλίας των Σουηδικών στα σχολεία. Δεν είναι τυχαίο ότι εξαιτίας της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση Sipilä, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, δεν μετέχει το κόμμα των Σουηδόφωνων. Το τελευταίο έχει ως πρωταρχική του επιδίωξη τη διατήρηση της Σουηδικής γλώσσας ως επίσημα αποδεκτή εναλλακτική σε κάθε έκφανση της ζωής στη Φιλλανδία.

Έξαρση των αιτήσεων ασύλου

Στο μεταξύ, το 2015 η Φιλλανδικές υπηρεσίες χορήγησης ασύλου παρατηρούν μεγάλη αύξηση των αιτήσεων. Στη νοτιοδυτική πλευρά της χώρας (Turku) οι υπηρεσίες έχουν δεχθεί μέχρι τώρα 600 αιτήσεις συγκριτικά με συνολικά 400 για όλο το 2014 με τη μεγάλη πλειοψηφία να έρχεται από τη Σομαλία και το Ιράκ.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους υπολογίζεται ότι οι πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα από τη Ρωσία (ζώνη εκτός Σένγκεν) είναι 186, συγκριτικά με 92 για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Στην πλειοψηφία τους προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και τη βόρεια Αφρική.

Παρόλο που δεν εγκρίνονται όλα τα αιτήματα, είναι αδύνατη η απέλασή τους σε χώρες όπου κινδυνεύουν επειδή δε γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η καταστροφή που αφήνει πίσω του το νεοπαγές Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για τη μεγάλη φυγή Ιρακινών. Οι υπηρεσίες αιτούνται αύξηση του προσωπικού και ενδυνάμωση των δομών υποδοχής προσφύγων.

Παράλληλα, νέες αρμοδιότητες απέκτησε η Φιλλανδική αστυνομία, η οποία θα έχει πλέον το δικαίωμα να ελέγχει τα χαρτιά των μεταναστών, χωρίς να πρέπει να προϋπάρχει υποψία για κάποιο έγκλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορεί να ζητά από αλλοδαπούς να πιστοποιήσουν την ταυτότητά τους και να εξηγήσουν το σκοπό της παραμονής τους στη Φιλλανδία.

 

Πηγή στοιχείων: http://yle.fi/uutiset/news/

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο