Σκωτία: Η αστυνομία αρνείται να αναφέρει τα αίτια θανάτου του συλληφθέντα Sheku Bayoh

Ο Sheku Bayoh, που πέθανε μετά τη σύλληψή του, ήταν πατέρας ενός τρίχρονου αγοριού και ενός μωρού τριών μηνών.

Tις πρωινές ώρες της Κυριακής 3 Μαϊου συνελήφθη από την αστυνομία ο Sheku Bayoh που έχασε τη ζωή του ενώ τελούσε υπό κράτηση. Ο νεαρός που ζούσε στο Kircaldy της Σκωτίας, κοντά στο Εδιμβούργο, είχε καταγωγή από τη Sierra Leone. Σύμφωνα με άρθρο της ξαφερφης του, Kadija Sesay, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με χειροπέδες αλλα τα αίτια θανάτου του δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ. Πληροφορίες από την καμπάνια για δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνων αναφέρουν πως δόθηκαν 5 διαφορετικές εκδοχές για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε την ζωή του, ενώ πέρασαν 32 μέρες μέχρι να καταθέσουν οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες και κάποιοι εξ αυτών είχαν ήδη δώσει την παραίτησή τους. Η αστυνομία στην επίσημη ανακοίνωσή της διατυπώνει ”πως δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα”. Αλληλέγγυοι έχουν διοργανώσει συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο δημαρχειο της πόλης Kircaldy στις 6 Σεπτεμβρίου στις 2 μ.μ.. Ενημέρωση γίνεται από το λογαριασμό @Justice4Sheku στο twitter.

b2ap3_thumbnail_CMD21n9WUAA0WRy.jpg

Η ακόλουθη ανακοίνωση γράφτηκε από την οικογένειά του.

”Ο γιός και αδεργός μας  Sheku Ahmed Tejan Bayoh ήταν μόλις 31 ετών όταν χάθηκε από τη ζωή με ξαφνικό και σκληρό τρόπο. Η μητέρα και οι τρεις αδερφές του είμαστε συντετριμένες και σε κατάσταση σοκ. Ο Sheku έχει αφήσει  πίσω δύο μικρους γιους, ηλικίας τριών ετών και τριών μηνών καθώς και μια σύντροφο που τον αγαπά. Η απώλειά τους όπως και η δική μας είναι μεγάλη.

Ο ‘Shek’ όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά ήταν ένας ζεστός και φιλικός άνθρωπος. Λίγες ώρες πριν τη σύλληψή του βρισκόταν στο πάρτυ γενεθλίων της ανιψιάς του και έστελνε ένα μήνυμα στην αδερφή του για να ευχηθεί ”χρόνια πολλά”. Δεν γνώριζε πως αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα είχε νέα του.

Ακόμα δεν έχουμε πληροφορηθεί τις συνθήκες που προκάλεσαν το θάνατο του Shek. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως είχε συλληφθεί τις πρωινές ώρες της Κυριακής… Τώρα είναι νεκρός. Η οικογένεια και οι φίλοι του θέλουν να μάθουν το πώς και το γιατί. Νιώθουμε πολλή απογοήτευση, πόνο και αναστάτωση με την άρνηση της αστυνομίας να μας πληροφορήσει για το τι συνέβη. Έχουμε ανάγκη να αναπαυθεί ο Shek για να μπορέσει έπειτα και η οικογένεια να ξεκινήσει να γιατρεύει τις πληγές της. Αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει μέχρι να μαθευτεί η αλήθεια.

Καμία οικογένεια δεν πιστευει πως μπορεί να της συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν πρόκειται να έχουμε το Shek πίσω στις ζωές μας. Τώρα που έχει φύγει το μόνο που θέλουμε είναι να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Εμείς, η οικογένεια και οι φίλοι του, κι όλοι όσοι τον αγαπούσαν, αξίζουμε κάτι τέτοιο.

Έχουμε τεράστιες ανησυχίες για το ρόλο της Σκωτσέζικης αστυνομίας και ζητάμε βοήθεια για να μάθουμε την αλήθεια.

Με αίτημα τη δικαιοσύνη για τον Shek, ελπίζουμε πως μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη και σε περιπτώσεις άλλων οικογενειών που υπέφεραν με τον ίδιο τρόπο. Η δύναμή μας πηγάζει από την αγάπη της οικογένειας και των φίλων του. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια.”

 

Πηγές

Petition

Do black lives matter in the UK?

Justice for Sheku

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο