Καλιφόρνια: Στην πτέρυγα γενικού πληθυσμού σκότωσαν τον πολιτικό κρατούμενο Hugo Pinell μετά από 46 χρόνια στην απομόνωση

Ο Khatari Gaulden και ο Hugo Pinell καθισμένοι κάτω από τον ήλιο στην αυλή της φυλακής Σαν Κουέντιν το 1976 (φωτογραφία Kiilu Nyasha)

Τα κείμενα που μεταφράστηκαν παρακάτω προέρχονται από την εφημερίδα San Fransisco Bay View και αναφέρονται στη ζωή και την πρόσφατη δολοφονία του πολιτικού κρατουμένου Hugo Pinell που διαπράχθηκε στο προαύλιο της φυλακής New Folsom στις 12 Αυγούστου. Ο Hugo, οποίος πέρασε 46 χρόνια στην απομόνωση δολοφονήθηκε μετά την μεταφορά του στην πτέρυγα γενικού πληθυσμού της φυλακής. Αμέσως μετά το συμβάν προκλήθηκε συμπλοκή ανάμεσα σε συγκρατούμενούς του με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 29 κρατουμένων από τους οποίους ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Hugo Pinell αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα κατά του ρατσισμού και των ρατσιστικών εγκλημάτων μέσα στις φυλακές και πάλεψε για φυλετική ενότητα και κατάργηση της απομόνωσης.

των Δρ. Willie και Mary Ratcliff

Με βάση κάποιες μαρτυρίες ήταν η πρώτη του μέρα στο προαύλιο μετά από 46 χρόνια στην απομόνωση, όταν ο Hugo, που τον γνώριζαν όλοι ως Yogi Bear, δολοφονήθηκε στις 12 Αυγούστου 2015. Τα νέα πυροδότησαν μια αίσθηση νίκης και εορτασμού ανάμεσα στους δεσμοφύλακες που έσπευσαν να γράψουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: ”μακάρι να σαπίσει στην κόλαση” και ”καλό ξεφόρτωμα”. Ο Yogi ήταν ο μοναδικός από τους ”San Quentin 6” που παρέμενε στη φυλακή, αφού ο ρόλος που έπαιξε του στα γεγονότα της 21ης Αυγούστου 1971, τη μέρα που δολοφονήθηκε ο George Jackson, προκάλεσε την αδιάκοπη και παντοτινή έχθρα των δεσμοφυλάκων.

”Αυτό είναι εκδίκηση” ξεκαθάρισε ο καλός του φίλος και μέλος των Μαύρων Πάνθηρων Kiilu Nyasha στο ραδιοφωνικό σταθμό Hard Knock Radio στις 13 Αυγούστου. ”Τον μισούσαν τόσο όσο και τον George Jackson. Τον χτυπούσαν συνεχώς, τον είχαν στην απομόνωση για 46 χρόνια- χωρίς παράθυρο, χωρίς φως- αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να τον υποτάξουν και γι’ αυτό τον μισούσαν”.

”Ο μόνος λόγος που επιβίωσε ήταν επειδή αυτός ο άνθρωπος ήταν γεμάτος αγάπη”

Μέσα από την απομόνωση της φυλακής Pelican Bay από το 1990 μέχρι το 2014, ο Yogi υποστήριζε την καμπάνια για την κατάργηση της  απομόνωσης. Συμμετείχε στις απεργίες πείνας και συμφώνησε με το Σύμφωνο για Λήξη των Εχθροπραξιών που συνέταξαν στις 12 Αυγούστου 2012 οι 16 μαύροι, Λατινοαμερικανοί και λευκοί σύντροφοί του, ακριβώς τρία χρόνια πριν τη μέρα που σκοτώθηκε. Το σύμφωνο έχει σχεδόν εξαλείψει τη ρατσιστική βία στις φυλακές της Καλιφόρνιας.

Οι σύντροφοι που έγραψαν το σύμφωνο ήταν υπό την καθοδήγηση του Yogi.

b2ap3_thumbnail_hugo-5.jpg

”Υπήρχε κάποτε μια εποχή στο σύστημα φυλακών των Η.Π.Α  που οι κρατούμενοι ήταν διχασμένοι: δεν ήταν μόνο οι λευκοί εναντίον των μαύρων αλλά και οι Λατινοαμερικανοί. Αυτό- το αποτέλεσμα του ρατσισμού σε κάθε πτυχή της Αμερικανικής κοινωνίας – ήταν ιδιαίτερα αισθητό στις φυλακές της Καλιφόρνιας”,  λέει ένα άρθρο με τίτλο ”Οι Μαύροι Πάνθηρες και ο Hugo Pinell” που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Μαύρος Πάνθηρας στις 29 Νοεμβρίου 1971. Το άρθρο συνεχίζεται πιο κάτω:

Μαύροι και Λατινοαμερικανοί είχαν συμπλοκές με μαχαίρια και σκότωναν ο ένας τον άλλο στο προαύλιο, μέσα στα κελιά, στο σισσύτιο, ήταν μια κατάσταση γενικευμένη σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας από το Tehachapi μέχρι τη φυλακή Tracy. Αυτό ήταν αυτονόητο αφού ο λευκός ρατσιστής δεσμοφύλακας, ακολουθώντας διαταγές, έθετε τον ένα άνθρωπο ενάντια  στον άλλο για να μπορέσει με αυτό τον τρόπο ένας κρατούμενος να επιβιώσει.

Είναι το ευκολότερο μέσο για να εξασφαλίσει η φυλακή τον απόλυτο έλεγχο των κρατουμένων. Γιατί παρ’ όλα αυτά μόνο ένας ηλίθιος μπορεί να πιστέψει πως ένας δεσμοφύλακας μπορεί να ελέγξει μόνος του 100 άνδρες, εκτός αν αυτοί οι 100 είναι διχασμένοι. Πολύ συχνά, κάποιοι άνδρες πληρώνονταν για να ξεκινήσουν καυγάδες ανάμεσα σε δύο κρατουμένους.

Τα αδέρφια μας σε όλη τη χώρα μέσα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας ξεκίνησαν να αντιλαμβάνονται το γεγονός της καταστολής. Ξεκίνησαν να συνειδητοποιούν, όπως συνήθιζε να λέει ο σύντροφος George Jackson, πως όλοι ανήκουν στην τάξη των φυλακισμένων.

Ξεκίνησαν να συνειδητοποιούν πως δεν θα κατάφερναν να επιβιώσουν αυτή τη μορφή φασισμού που ήταν ιδιαίτερα έκδηλη στις φυλακές της Καλιφόρνιας, εκτός κι αν ξεκινούσαν να συνεργάζονται και να παλεύουν μαζί. Η τάξη των φυλακισμένων στην Καλιφόρνια ξεκίνησε τότε να καταλαβαίνει την παλιά φασιστική αρχή: διαίρει και βασίλευε.

Δύο άνδρες έφεραν αυτή την ιδέα στο προσκήνιο. Βοήθησαν άλλους συντρόφους στη φυλακή να μετατρέψουν την ιδεολογία του μίσους και της διχόνοιας σε ενότητα και κοινή αγάπη προς όλους τους ανθρώπους που παλεύουν για επιβίωση και αξιοπρέπεια. Αυτά τα δύο αδέρφια όχι μόνο έθεσαν αυτό το παράδειγμα στη θεωρία, αλλά και στην πράξη.

Ο σύντροφος George Jackson και ο σύντροφος Hugo Pinell, ένας μαύρος και ένας Λατινοαμερικανός, ήταν ζωντανά παραδείγματα της ενότητας που μπορεί και πρέπει να υπάρχει μεσα στην τάξη των φυλακισμένων. Αυτοί οι δύο άνδρες ήταν γνωστοί στους υπόλοιπους κρατούμενους ως υπερασπιστές των δικών τους ανθρώπων.

Όλοι γνώριζαν την αγάπη τους για τους ανθρώπους, μια αγάπη που εξέπλησσε τους αρμόδιους της φυλακής. Τους εξέπλησσε στο σημείο που αυτά τα γουρούνια προσπαθούσαν να τους παρουσιάσουν ως ζώα, ως ανώμαλους, τρελούς και εγκληματίες για να δικαιολογήσουν τα σχέδιά τους να τους ξεφορτωθούν.

Όταν ο George Jackson και ο Hugo άρχισαν να περπατούν μαζί και να κουβεντιάζουν, τότε οι κρατούμενοι ξεκίνησαν να καταλαβαίνουν το μήνυμα.

Με ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, η πολιτεία της Καλιφόρνιας και η Αμερικανική κυβέρνηση δολοφόνησαν το σύντροφο George Jackson, στρατάρχη των Μαύρων Πάνθηρων στις 21 Αυγούστου 1971. Τώρα, προτεραιότητα έχουν τα σχέδιά τους να δολοφονήσουν τον Hugo.”

Τι συνέβη στο προαύλιο της φυλακής Φόλσομ στις 12 Αυγούστου 2015;

Στην Καλιφόρνια οι φυλακές δέχονται μεγάλη χρηματοδότηση όμως τα δισεκατομμύρια των φορολογουμένων ξοδεύονται κρυφά, αφού τα μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να καλύπτουν τα γεγονότα μέσα στις φυλακές. Οι ιστορίες που φιγουράρουν στα καθεστωτικά μέσα και αφορούν τον Yogi βασίζονται σε δελτία τύπου των φυλακών και όχι σε πρωτογενή έρευνα δημοσιογράφων που έχουν μπει μέσα στη φυλακή για να ακούσουν αυτά που έχουν να πουν οι κρατούμενοι.

Οι υψηλά αμειβόμενοι δεσμοφύλακες και το σωματίο τους θεωρούνται το πιο δυνατό πολιτικό λόμπυ στις Η.Π.Α. και οι φρουροί στη φυλακή New Folsom, που βρίσκεται σε ένα προάστιο του Sacramento, ασκούν τεράστια επιρροή. Θα μπορούσε να είναι αυτή η αιτία της μεταγωγής του Yogi στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα μετά από 23 χρόνια κράτησης στο Pelican Bay;

b2ap3_thumbnail_Hugo-Pinell-1982.jpg

”Όταν ένας άνδρας διευκρινίζει πως σκοπεύει να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και πως δεν πρόκειται να καταπατήσει τον ανδρισμό του, τότε έχει στην ουσία κυρήξει έναν πόλεμο κατά των φυλακών”, ανέφερε η εφημερίδα The Black Panther στις 29 Νοεμβρίου 1971. ”Κυρήσσει πόλεμο κατά των δεσμοφυλάκων, που λειτουργούν στο χαμηλότερο επίπεδο νοημοσύνης και ανθρώπινης κατανόησης και κατά των αρμόδιων της φυλακής, που η κάθε κίνησή τους έχει προσεκτικά σχεδιαστεί και υπολογιστεί για να συνδράμει  στις τελευταίες αδύναμες προσπάθειες της κυβέρνησης να κατευνάσει την επιθυμία των ανθρώπων να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους.” Ο Hugo, από την πρώτη στιγμή της φυλάκισής του, είχε κάνει αυτή την διευκρίνιση.

Οι εχθροί του Yogi δεν ήταν σύντροφοί του στην τάξη των φυλακισμένων- παρόλο που αναφορές λένε πως πέθανε στα χέρια ενός ή δύο κρατουμένων που λέγεται πως είναι λευκοί, όμως αυτή η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Ο ίδιος δεν αποτελούσε απειλή για τους άλλους κρατούμενους. Οι δεσμοφύλακες τον μισούσαν όσο και το Σύμφωνο Λήξης Εχθροπραξιών, που ο ίδιος εφάρμοσε πρώτος πριν από 40 χρόνια.

b2ap3_thumbnail_hugo-6.jpg

Μήπως τον σκότωσαν για να καταργηθεί η συμφωνία και να ξεκινήσουν πάλι οι οι φυλετικές διαμάχες ανάμεσα στους κρατούμενους; Οι  συγκρούσεις αναμεσα σε ομάδες στη φυλακή αποτελούν εγγύηση πως οι δεσμοφύλακες δεν πρόκειται χάσουν τις δουλειές τους.

Αρκετοί από τους κρατούμενους που συνέταξαν το σύμφωνο έχουν επίσης μεταχθεί στη φυλακή New Folson, όπου καταπιάστηκαν με την εκπαίδευση άλλων κρατουμένων για να  μπορέσουν κατανοήσουν τι γίνεται και πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους. Ένας κρατούμενος της Τρίτης Πτέρυγας, Ο Χακίμ Ακμπάρ-Τζόουνς, P-85158, έγραψε την ακόλουθη παράγραφο στην εφημερίδα SF Bay View τον Ιούλιο:

Ας γίνει ένα πράγμα κατανοητό: στην τρίτη πτέρυγα υπάρχει πλήρης εφαρμογή του Συμφώνου Λήξης Εχθροπραξιών. Ακόμα και τώρα που είναι καλοκαίρι, υπάρχει ένας ρυθμός και μια αρμονία ανάμεσα στα μέλη της τάξης μας. Γίνονται επιμελείς και πολύμορφες προσπάθειες για συνεργασία και αλληλεγγύη για να μπορέσουμε να  χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την τάξη της φυλακής. Με αυτά, χαιρετίζουμε όλους τους συνειδητοποιημένους ένοπλους επαναστάτες που οι ιδέες τους έχουν πρωτοστατήσει και έχουν αποφέρει καρπούς και τους αλληλέγγυους που στηρίζουν το κίνημα συντείνοντας σε μια θετική αλλαγή για τους καταπιεσμένους.

Ακούγεται αυτό σαν ένα μέρος όπου ο κρατούμενος Hugo Pinell, ο θρύλος, ο σπουδαίος αυτός άνθρωπος ανάμεσα στους συνειδητοποιημένους ένοπλους επαναστάτες, δεν θα ήταν προστατευμένος; Οι άλλοι κρατούμενοι γνώριζαν πως ο Yogi θα ήταν μαζί τους στο προαύλιο τη 12η Αυγούστου;

Τι άλλο φοβούνται οι δεσμοφύλακες;

Τρεις πρωτοβουλίες διενεργούνται με στόχο την κατάργηση της απομόνωσης και την ενδυνάμωση των κρατουμένων και οι δεσμοφύλακες, που φοβούνται για τις δουλειές τους, παλεύουν ενάντια στην πραγμάτωσή τους. Μια εύλογη υπόθεση είναι πως οι δεσμοφύλακες αναμένουν πως η δολοφονία του Hugo Pinell θα επαναφέρει τις προηγούμενες συνθήκες ρατσιστικής βίας που θα λειτουργήσουν ως δικαιολογία για την υπερβολική χρήση της απομόνωσης στις φυλακές, κάτι που εγγυάται τη διασφάλιση της εργασίας τους και τον ψηλό μισθό τους.

Black Guerilla Family– σύμφωνα με πληροφορίες από οικογένειες κρατουμένων που έχουν προβεί σε διαπραγματεύσεις με τη Σωφρονιστική Υπηρεσία για την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας από την έναρξη των απεργιών πείνας το 2011, η διοίκηση έχει διαγράψει την Black Guerilla Family από τη λίστα που περιλαμβάνει τις 8 συμορίες της φυλακής, επειδή η οργάνωση έχει πλέον αναγνωριστεί ως πολιτική και όχι εγκληματική. Σύμφωνα με αναφορές οι δεσμοφύλακες και το σωματείο τους έχουν προβάλλει έντονες αντιδράσεις ενάντια σ΄ αυτή την εξέλιξη. Αν η οργνάνωση δεν θεωρείται πλέον συμμορία, τότε τα μέλη της χάνουν την πιστοποίηση μέλους συμμορίας και θα πρέπει υποχρεωτικά να μεταφερθούν εκτός απομόνωσης.

George Jackson University: Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά στο διακανονισμό που επιτεύχθηκε μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο Αμπντούλ Ολουγκμπαλά Σακούρ (Τζέημς Χάρβυ) για την νομιμοποίηση του Πανεπιστημίου George Jackson, στο οποίο έχουν εγγραφεί 25,000 κρατούμενοι από τότε που ιδρύθηκε πριν χρόνια από τον ίδιο και κάποιους υποστηρικτές έξω από τις φυλακές. Οι δεσμοφύλακες επιμένουν πεισματικά κατά της διανομής και της μελέτης βιβλίων που θα συντελέσουν στην απελευθέρωση του μυαλού και του πνεύματος και έχουν ήδη πάρει μέτρα για να μην ευοδώσει αυτή η προσπάθεια. Παρόλο που δεν έχουν δημοσιευθεί οι όροι του διακανονισμού, οι δεσμοφύλακες είναι αναμφίβολα φοβισμένοι.

Ομαδική αγωγή για την κατάργηση της απομόνωσης στην Καλιφόρνια: Η αγωγή βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων και εκπροσωπείται από τους δικηγόρους των κρατουμένων που είναι σε καθεστώς απομόνωσης για δέκα ή περισσότερα χρόνια στο Pelican Bay. Ο Jules Lobel που ηγείται της νομικής ομάδας,  είναι πρόεδρος του Κέντρου Συνταγματικού Νόμου για το Δημόσιο Συμφέρον, μια εταιρία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και εκπροσωπεί κάποιους από τους απεργούς πείνας στο Γκουαντανάμο. Η εφημερίδα New York Times παρέχει πλήρη κάλυψη στην υπόθεση και έχει πρόσφατα αναρτήσει ένα βίντεο στο οποίο οι ενάγοντες περιγράφουν πώς επέζησαν τα βασανιστήρια της μακροχρόνιας απομόνωσης. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί ο διακανονισμός, η δίκη έχει οριστεί για τον Δεκέμβριο του 2015.

Αυτές οι πρωτοβουλίες, που ενισχύθηκαν από την αφύπνιση της κοινής γνώμης για τις ολέθριες συνέπειες της μαζικής φυλάκισης και της απομόνωσης, ώθησαν τους δεσμοφύλακες και το σωματείο τους να βρουν ένα προσεκτικό τρόπο να διαλύσουν το σύμφωνο έτσι ώστε να επιτευχθεί μια επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση φυλετικής βίας που προκαλεί διχόνοια και υποτάσσει τους έγκλειστους όλων των φυλών, έτσι ώστε οι δεσμοφύλακες να μπορούν να επιβάλλονται με όση σκληρότητα θέλουν, χωρίς ποτέ να χρειάζεται να λερώνουν τα  χέρια τους.

Καλούμε άμεσα για εξονυχιστική ανεξάρτητη έρευνα

Η εφημερίδα Bay View είναι σύμφωνη με την ομόφωνη γνώμη των οικογενειών των κρατουμένων και των υποστηρικτών τους για τη διεξαγωγή έρευνας στο θάνατο του Yogi σε κυβερνητικό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Θέλουμε να προκαλέσουμε την εισαγγελέα της Καλιφόρνια Kamala Harris, υποψήφια γερουσιαστή, καθώς και την γενικό εισαγγελέα των Η.Π.Α. Loretta Lynch, να αποδείξουν πως όντως πιστεύουν πως οι ζωές των μαύρων, και συγκεκριμένα η ζωή του Hugo Pinell, έχουν αξία.

Επίσης ζητάμε μια ολοκληρωμένη και δίκαιη διερεύνηση όλων των θανάτων μέσα σε κρατητήρια και φυλακές όπου κρατούμενοι κακοποιούνται, βασανίζονται και δολοφονούνται συστηματικά. Μπορείτε να ξεκινήσετε κάτι τέτοιο με τις υποθέσεις της Sandra Bland και του Hugo Pinell.

Ο δικηγόρος του Yogi, Keith Wattley, λέει πως η οικογένειά του σκοπεύει να καταθέσει μήνυση για ανθρωποκτονία.

Τιμή στον νεκρό σύντροφο Hugo Pinell

b2ap3_thumbnail_hugo-3.jpg

Τιμή στον Hugo Pinell, τον άνθρωπο που μας έδειξε τι σημαίνει δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, που απέδειξε πως η αγάπη μπορεί να επιβιώσει και υπερνικήσει την κόλαση που υπάρχει στη κόσμο.

Όποιος μπει σε πειρασμό να πάρει εκδίκηση για το θάνατο του Yogi διαπράττοντας ρατσιστικό έγκλημα ας θυμηθεί τη σοφία των Μαύρων Πάνθηρων: ”μπορείς να επιβληθείς μόνο στους διχασμένους”. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί η εφημερίδα μας αποκαλεί το κομμάτι για τις φυλακές ”Πίσω από τη γραμμή του εχθρού”; Το ποινικό σύστημα και όχι κάποιος άλλος κρατούμενος είναι ο εχθρός και αυτό το σύστημα ελπίζει πως δεν θα τα καταφέρεις να βγεις έξω ζωντανός.

Ασπαστείτε το πνεύμα του Yogi και διαβάστε τα λόγια πρώην και νυν κρατουμένων που τον αγαπούσαν.  

Τα χρόνια του Yogi

από τον πολιτικό κρατούμενο Mumia Abu-Jamal (30 Ιουλίου 2006)

Λίγοι από εμάς γνωρίζουν το όνομα Hugo Pinell κι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η τελευταία φορά που γράφτηκε το όνομά του σε κάποια εφημερίδα ήταν πιθανώς το 1971, ή το 1976, όταν δικάστηκε ως μέλος των γνωστών ”Quentin 6”. Οι 6 νεαροί μαύροι κρατούμενοι  αντιμετώπιζαν κατηγορίες βίαιης επίθεσης εξαιτίας συγκρούσεων με δεσμοφύλακες στις φυλακές της Καλιφόρνιας, που είναι πολύ γνωστές για τις μεθόδους καταστολής που εφαρμόζουν.

Όμως αυτό δεν ήταν η αρχή ούτε το τέλος των εξελίξεων.

Ο Hugo Pinell (γνωστός ως Yogi στους φίλους του), ήταν ένα δωδεκάχρονο αγόρι όταν ήρθε στις Η.Π.Α. από μια μικρή πόλη στην ανατολική ακτή της Νικαράγουας. Αν γνώριζε την κόλαση που θα ζούσε στην Αμερική, θα έφευγε άραγε από τη γη που γεννήθηκε; Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ.

b2ap3_thumbnail_hugo-2.jpg

Όμως ήρθε. Και έζησε 42 χρόνια μέσα στη φυλακή- 34 από τα οποία ήταν στην απομόνωση  και για τον ίδιο δεν έχει γραφτεί τίποτα τα τελευταία 24 χρόνια.

Τώρα, η οικογένεια και ο δικηγόρος του ζητούν υφ’ όρων απόλυση μετά από μια ολόκληρη ζωή σε αμερικανικές φυλακές με την πιο σκληρη καταστολή.

Γιατί τόσα πολλά χρόνια; Η απάντηση προφανώς βρίσκεται στην πολιτική. Ο Hugo ήταν μαθητής και σύντροφος του θρύλου των Μάυρων Πάνθηρων George Jackson, με τον οποίο συνεργάστηκε για να οργανώσει άλλους μαύρους κρατούμενους ενάντια στη ρατσιστική βία και τις συνθήκες κράτησης που επικρατούσαν το ’60 και το ’70.

Σκεφτείτε αυτό: όταν ο Hugo φυλακίστηκε, ο πρόεδρος ήταν ο Lyndon Baines Johnson, οι βομβαρδισμοί στο Βιετνάμ είχαν εντατικοποιηθεί και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν ακόμα ζωντανός.

Με την εισαγωγή του στο σύστημα φυλακών, ο Yogi είχε γράψει:

”Το 1964 μια λευκή γυναίκα με κατηγόρησε για βιασμό, επίθεση και απαγωγή. Ήμουν 19 ετών. Παραδόθηκα στις αρχές για να απαλλαγώ από τις κατηγορίες, αφού γνώριζα καλά πως δεν ευσταθούσαν. Οι αστυνομικοί με κτύπησαν αρκετές φορές επειδή το ισχυριζόμενο θύμα ήταν λευκή, ενώ ο εισαγγελέας και ο δικαστής επηρέασαν τη μητέρα μου και την έκαναν να πιστεύει πως αν δεν παραδεχόμουν ενοχή θα αντιμετώπιζα θανατική ποινή. Μετά από επίμονες πιέσεις και παρά την αθωότητά μου, παραδέχτηκα ενοχή στην κατηγορία του βιασμού, γνωρίζοντας πως θα είχα δικαίωμα για υφ’ όρων απόλυση μετά από ένα εξάμηνο. Όταν έφτασα στο Σωφρονιστικό Τμήμα της Καλιφόρνιας, με πληροφόρησαν πως η ποινή μου κυμαινόταν ανάμεσα σε τρία χρόνια και ισόβια. ”

Οι πολύ γνωστές και άδικες ποινές αορίστου χρόνου έχουν εν μέρει προκαλέσει το φαινόμενο του υπερπληθυσμού στις φυλακές που τώρα απειλεί να εξαθλιώσει τελείως το σύστημα, αφού οι φυλακές στην Καλιφόρνια έχουν υπερπληθυσμό 172% και η υφ’ όρων απόλυση είναι ένας θεσμός διαλυμένος και δυσλειτουργικός.

Αυτά δεν είναι απλά η γνώμη μου, η ίδια η γερουσιαστής της Καλιφόρνια Gloria Romero αποκάλεσε το παρόν καθεστώς ”αποτυχία” δίνοντας έμφαση στο σύστημα υφ΄όρων απόλυσης.

Παρά τις υποσχέσεις του κυβερνήτη Arnold Schwarzenegger για μεταρρυθμίσεις στο ζήτημα της υφ’ όρων απόλυσης με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών σε μεγάλο βαθμό, ο ρυθμός φυλάκισης παραμένει στα ύψη. Σημερα, υπάρχει ένα ρεκόρ 168, 000 ανθρώπων σε 33 κρατικές φυλακές, ένας αριθμός διπλάσιος από την προκαθορισμένη χωρητικότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Ενώ ο Hugo Pinell ζητά την αποφυλάκισή του, η πολιτεία της Καλιφόρνιας προετοιμάζεται να ξοδέψει 7.9 δισεκατομμύρια δολλάρια (αύξηση 600 εκατομμυρίων το χρόνο) από το επόμενο έτος για να συντηρήσει ένα σύστημα φυλακών που χαρακτηρίζεται από το χειρότερο ρυθμό υποτροπής κρατουμένων στη χώρα, που αγγίζει το 60%.

Σαφώς, η γνωστή Σωφρονιστική Υπηρεσία έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τα δύο αυτά ζητήματα.

Δώστε τη στήριξή σας στην πρόσπάθεια του Hugo Pinell για υφ’ όρων απόλυση, 42 χρόνια είναι περισσότερο από αρκετά…

Hugo, αναπαύσου εν δυνάμει (του Claude Marks)

Μας έχει προκαλέσει θλίψη ο θάνατος του Hugo Pinell. Ο ίδιος πάντα εξέφραζε ένα δυνατό πνεύμα αντίστασης. Εργάστηκε ακούραστα ως δάσκαλος και ακτιβιστής για να οικοδομηθεί μια φυλετική αλληλεγγύη μέσα στις φυλακές της Καλιφόρνιας.

Ο Hugo, που φυλακίστηκε το 1965, όπως και πολλοί άλλοι, πολιτικοποιήθηκε μέσα στη φυλακή.

Εξερευνώντας την πολιτιστική κληρονομιά της Νικαράγουα, επηρεάστηκε από ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων και διανοούμενους όπως ο Malcolm X και ο Martin Luther King αλλά και σύντροφους όπως ο George Jackson. Η ηγετική του στάση στην πάλη κατά του τοξικού ρατσισμού των δεσμοφυλάκων και των αρμόδιων της φυλακής συνέβαλε στη στοχοποίησή του για αντίποινα και συχνά βρέθηκε κλεισμένος στην απομόνωση του Σαν Κουέντιν.

b2ap3_thumbnail_hugo-1.jpg

Ενώ βρισκόταν στο Σαν Κουέντιν, ο Hugo και άλλοι πέντε πολιτικοποιημένοι κρατούμενοι κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στην εξέγερση και απόπειρα απόδρασης της 21ης Αυγούστου 1971, που προκάλεσε τη δολοφονία του George Jackson από τους δεσμοφύλακες. Οι Hugo Pinell, Willie Tate, Johnny Larry Spain, David Johnson, Fleeta Drumgo και Luis Talamantez έγιναν γνωστοί ως οι ”6 στο Quentin”.

Η επακόλουθη δεκαεξάμηνη δίκη τους ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτείας μέχρι εκείνη την εποχή. Οι έξι έγιναν παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης ενάντια στις φυλακές και τον βίαιο και ρατσιστικό τους σχεδιασμό.

Όταν οι φυλακές στην Καλιφόρνια ξεκίνησαν να τοποθετουν ανθρώπους σε πολύχρονη απομόνωση, ο Hugo στάλθηκε στο τμήμα ασφαλούς στέγασης διαφόρων φυλακών, από το Tehachapi, στο Corcoran και το Pelican Bay. Εκεί, παρά την απομόνωση στο κελί του για 23 ώρες την ημέρα, συνέχισε να εργάζεται για φυλετική ενότητα και κατάργηση των βασανιστικών συνθηκών κράτησης όπως και τα  ρατσιστικά και πολιτικά κίνητρα πίσω από την τοποθέτηση ανθρώπων σε τμήματα ασφαλούς στέγασης (απομόνωση). Μέρος αυτής της δουλειάς ήταν και η συμμμετοχή του στις τελευταίες απεργίες πείνας όπως και τη στηριξή του στο Σύμφωνο Λήξης Φυλετικών Εχθροπραξιών το 2011.

Πέθανε μετά από 50 χρόνια στη φυλακή, όμως το πνεύμα του παραμένει αήττητο.

Hasta Siempre Hugo (Forever Hugo)

Αλληλεγγύη για πάντα
Και μας βαραίνει η θλίψη
που η αλληλεγγύη σε άφησε
όταν θα έπρεπε
να σημαίνουν κάτι
τα χρόνια σου στη φυλακή
και ο σκοπός της ζωής σου
Τώρα όλοι σου οι αγώνες
για ελευθερία έχουν σβήσει
Κι ο θάνατος σε άρπαξε μέσ’ απ’ τα χέρια
μιας κρύας φυλακής.

(Bato and the San Quentin 3: Willie “Sundiata” Tate, David Johnson και Luis “Bato” Talamantez)

Μετάφραση:BlackCat

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο