Δυτική Όχθη: 13.000 παλαιστινιακά κτίσματα υπό την απειλή κατεδάφισης

b2ap3_thumbnail_Israeli-forces-use-machinery-to-demolish-buildings-in-ramallah-west-bank-to-build-new-settlements-July-2015.jpg

Σχεδόν 13.000 παλαιστινιακά κτίσματα στην κατεχόμενη Δ. Όχθη τελούν υπό την απειλή κατεδάφισης, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015 το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

“Επίσημα στοιχεία των ισραηλινών αρχών υποδεικνύουν ότι πάνω από 11.000 εντολές κατεδάφισης για περίπου 13.000 παλαιστινιακής ιδιοκτησίας οικοδομήματα, μεταξύ των οποίων και κατοικίες, εκκρεμούν στην Περιοχή Γ της Δ. Όχθης”, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ που έχει τίτλο «Υπό απειλή».

“Ενώ στην πραγματικότητα ένας μικρός αριθμός αυτών των διαταγών εκτελείται, η ισχύς τους δεν λήγει ποτέ εγκλωβίζοντας τα επηρεαζόμενα νοικοκυριά σε κατάσταση χρόνιας αβεβαιότητας και απειλής”.

Σε πολλές περιπτώσεις η ίδια εντολή κατεδάφισης αφορά πολλαπλά κτίσματα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια – το σπίτι τους, την αποθήκη τους, κάποιο κατάλυμα για ζώα, το αποχωρητήριο. Όταν οι κατεδαφίσεις πραγματοποιούνται το αποτέλεσμα δεν είναι παρά μόνο “εκτοπισμός, διατάραξη της ζωής, εμβάθυνση της φτώχειας και αύξηση της εξάρτησης από εξωτερική βοήθεια”.

Τον προηγούμενο μήνα 31 διεθνείς οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Oxfam και η Διεθνής Αμνηστία, επέκριναν την έξαρση των κατεδαφίσεων στη Δ. Όχθη, βασιζόμενες σε στοιχεία του ΟΗΕ σύμφωνα με τα οποία μέσα σε μία μόνο βδομάδα του Αυγούστου το Ισραήλ κατέστρεψε 63 σπίτια και άλλα οικοδομήματα αφήνοντας άστεγους 132 Παλαιστίνιους.

Οι πληροφορίες που δίνει η έκθεση του ΟΗΕ αφορούν την Περιοχή Γ της Δ. Όχθης που αποτελεί περίπου το 62% της έκτασής της και βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο ενώ κατοικείται από 300.000 Παλαιστίνιους και 350.000 Ισραηλινούς εποίκους. Η παρουσία των εποίκων στην κατεχόμενη Δ. Όχθη είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που κατατάσσει τον εποικισμό στα εγκλήματα πολέμου.

Για τους Παλαιστίνιους της Περιοχής Γ είναι σχεδόν αδύνατη η έκδοση οικοδομικών αδειών: “To σύστημα σχεδιασμού και διαχωρισμού που εφαρμόζουν οι ισραηλινές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο γίνεται ο καταμερισμός της δημόσιας γης, κάνει πρακτικά αδύνατη για τους Παλαιστίνιους την έκδοση οικοδομικών αδειών στο μεγαλύτερο τμήμα της Περιοχής Γ”, επισημαίνει η έκθεση.

Μεταξύ των ετών 2010 και 2014 υποβλήθηκαν από Παλαιστίνιους 2.020 αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών από τις οποίες οι ισραηλινές αρχές κατοχής ενέκριναν μόνο τις 33 (ποσοστό 1,5%). Την ίδια στιγμή οι εποικισμοί συνεχίζουν σταθερά να αυξάνονται και να επεκτείνονται πάνω στη γη των Παλαιστινίων, στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους και στα ερείπια των δικών τους κατοικιών.

για περισσότερες πληροφορίες:   

http://www.maannews.com/Content.aspx?id=767478

https://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/20918-un-israel-to-demolish-13000-palestinian-buildings

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο