Λωρίδα της Γάζας: Αύξηση της παιδικής εργασίας λόγω των βομβαρδισμών και του αποκλεισμού από το Ισραήλ

b2ap3_thumbnail_ash_00_8-3.jpg

της Ίσρα Σάλεχ Αλ Νάμι

O Μουχάμαντ είναι 12 χρονών αλλά ήδη πρέπει να δουλεύει. Κάθε πρωί βγαίνει στους δρόμους της Γάζας όπου πουλάει σάντουιτς από έναν μικρό πάγκο.

“Δεν έχω επιλογή”, λέει. “Το σπίτι μας καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τον περσινό πόλεμο”.

Εξαιτίας αυτής της καταστροφής, ο Μουχάμαντ έπρεπε να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Αποτελούμενη από 5 κορίτσια, 4 αγόρια και τους γονείς τους, η οικογένεια τώρα ζει σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα.

Ο Μουχάμαντ κερδίζει περίπου 30 σέκελ (7.70 δολάρια) την ημέρα και όλο το ποσό το δίνει στους γονείς του που δεν έχουν σταθερό εισόδημα.

Μετά από λίγες ώρες δουλειάς το πρωί, ο Μουχάμαντ πηγαίνει στο σχολείο. Ο μεγαλύτερος αδερφός του τον αντικαθιστά στον πάγκο μέχρι να τελειώσει το μάθημα ο Μουχάμαντ.

“Μου αρέσει το σχολείο”, λέει ο Μουχάμαντ. “Γνωρίζω ότι η καλή εκπαίδευση είναι ο πιο σίγουρος τρόπος μου για μια αξιοπρεπή ζωή. Αλλά έτσι είναι η ζωή στη Γάζα. Είναι ένα είδος κόλασης”.

Ευθύνες ενηλίκων  

Ο αποκλεισμός και οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της Γάζας τα προηγούμενα χρόνια έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της φτώχειας και άλλων κοινωνικών προβλημάτων.

Με ποσοστό 43% η ανεργία στη Γάζα είναι η υψηλότερη στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μία από τις επιπτώσεις αυτών των προβλημάτων είναι ότι τα παιδιά υποχρεώνονται να αναλάβουν ευθύνες ενηλίκων.

Ένα άλλο αγόρι, ο 9χρονος Σαμίρ, πουλάει τσάι και καφέ στα λιμάνια της Γάζας.

“Ο πατέρας μου υποφέρει από οξύ άσθμα και ο γιατρός του υπέδειξε να μη δουλεύει”, λέει ο Σαμίρ. “Πρέπει να το κάνω αυτό για να κερδίσω χρήματα και να αγοράζω τρόφιμα για την οικογένειά μου καθημερινά”.

Η Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι σχεδόν το 4% όλων των παιδιών στα υπό κατοχή εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Γάζας δούλευαν το 2010.

Μία μελέτη του 2013 από την ίδια υπηρεσία περιγράφει ως “ανησυχητικούς” τους αριθμούς που δείχνουν σημαντική αύξηση της παιδικής εργασίας και της εγκατάλειψης του σχολείου στη Γάζα. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή το ποσοστό των παιδιών ηλικίας από 10 ως 17 ετών που δουλεύουν και δεν παρακολουθούν το σχολείο αυξήθηκε από 13% σε 20% την περίοδο μεταξύ 2009 και 2012.

Οι παλαιστινιακοί νόμοι για την προστασία του παιδιού και τα εργασιακά δικαιώματα απαγορεύουν στους εργοδότες να προσλαμβάνουν παιδιά κάτω των 15 ετών. Παιδιά μεταξύ 15 και 17 ετών μπορούν να δουλεύουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες όπως ο περιορισμός των ωρών εργασίας τους και η απαγόρευση της άσκησης επικίνδυνων δραστηριοτήτων.

Επικινδυνότητα  

Ωστόσο, μερικές από τις εργασίες που εκτελούνται από παιδιά στη Γάζα, όπως η επισκευή μηχανημάτων σε εργαστήρια, είναι από τη φύση τους επικίνδυνες.

Ο 11χρονος Ζαχέρ δουλεύει στο συνεργείο ενός μηχανικού από την ηλικία των 9 ετών.

Συχνά δουλεύει 12 ώρες τη μέρα. Τον πρώτο χρόνο που δούλεψε στο συνεργείο δεν πληρώθηκε. “Το αφεντικό μου είπε ότι έπρεπε να περάσω από πολλή εκπαίδευση για να μπορώ να κάνω αυτό που απαιτείται από μένα”, λέει ο ίδιος. Η δουλειά του περιλαμβάνει εργασίες στους τροχούς και τις μηχανές αυτοκινήτων.

Ο Ζαχέρ και ο μεγαλύτερος αδερφός του, που δουλεύει σε κατάστημα ρούχων, έπρεπε να βοηθήσουν την οικογένειά τους από τότε που ο πατέρας τους πέθανε πριν 5 χρόνια. Ο Ζαχέρ πληρώνεται 10 σέκελ (2.60 δολάρια) τη μέρα.

Τα παιδιά εργάτες στη Δ. Όχθη και στη Γάζα δούλεψαν κατά μέσο όρο λίγο περισσότερο από 44 ώρες τη βδομάδα το 2013. Το μέσο μεροκάματό τους ήταν κάτω από 50 σέκελ (13 δολάρια).

Η φτώχεια είναι ο βασικός παράγοντας που αναγκάζει τα παιδιά να δουλέψουν. Το επίπεδο της φτώχειας στη Γάζα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, αυξήθηκε από 28% το 2013 σε 39% το 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται άμεσα στον διάρκειας 51 ημερών βομβαρδισμό από το Ισραήλ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πέρυσι.

Ο Ισσάμ Γιουνίς, διευθυντής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων “Αλ Μεζάν” που εδρεύει στη Γάζα, δήλωσε ότι τα παιδιά είναι τα πραγματικά θύματα του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ τα τελευταία 8 χρόνια.

“Βρίσκεις παιδιά στη Γάζα που άφησαν το σχολείο για να δουλέψουν με σκοπό να αντισταθμίσουν όσα έχασαν οι οικογένειές τους λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού”, συμπλήρωσε.   

πηγή: https://electronicintifada.net/content/israels-bombs-and-blockade-cause-child-labor-rise-gaza/14834

(μετάφραση – επιμέλεια: Νικολέττα Κίτσου)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο