Το Ισραήλ γνωρίζει ποιοι έκαψαν την οικογένεια Νταουάμπσα αλλά δεν θα ασκήσει διώξεις

b2ap3_thumbnail_untitled_20151003-225644_1.png

της Άλισον Ντέγκερ

Δύο μήνες αφότου έποικοι πυρπόλησαν ένα παλαιστινιακό σπίτι στο χωριό Ντούμα της Δυτικής Όχθης σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους – τον 18 μηνών Άλι Νταουάμπσα, τον 32χρονο πατέρα του Σάαντ και την 27χρονη μητέρα του Ριχάμ – σε κανέναν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για το έγκλημα αυτό. Τώρα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ υποστηρίζει ότι γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από τον εμπρησμό αλλά αρνείται να ασκήσει δίωξη καθώς κάτι τέτοιο θα αποκάλυπτε τις πηγές των μυστικών υπηρεσιών της κυβέρνησης.

“Γνωρίζουμε ποιοι είναι πίσω από τη δολοφονία της οικογένειας Νταουάμπσα αλλά δεν θα τους ενάγουμε”, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν στις 9 Σεπτεμβρίου σε μια εκδήλωση της νεολαίας του Λικούντ, μιας παράταξης του κόμματος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Γιαλόν πρόσθεσε ότι φοβάται πως μια δίκη “θα αποκάλυπτε τις πηγές των μυστικών υπηρεσιών” που ερεύνησαν την ποινική υπόθεση.

Την επόμενη μέρα από την εκδήλωση και μιλώντας σε στρατιωτικό ανταποκριτή του Ισραήλ ο Γιαλόν επιβεβαίωσε ότι γνωρίζει  ποιοι είναι οι δράστες της επίθεσης.

“Οι δράστες της επίθεσης στη Ντούμα είναι γνωστοί στις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας και ορισμένοι βρίσκονται υπό κράτηση”, μετέδωσε το AFP ότι είπε ο Γιαλόν μετά τη συνάντηση. “Δεν έχουμε απαγγείλει κατηγορίες μέχρι στιγμής για να μην αποκαλύψουμε τις πηγές μας αλλά συνεχίζουμε τις προσπάθειες ώστε να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη”.

Παραδόξως, τα περισσότερα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης δεν απάντησαν στη δήλωση του Γιαλόν, αν και η επίθεση στη Ντούμα είναι η πιο διακεκριμένη υπόθεση βίας εποίκων κατά Παλαιστινίων τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ακόμη κι έτσι, η παραδοχή της κωλυσιεργίας προκάλεσε αναταραχή στα στελέχη της Ενιαίας Αραβικής Λίστας, της τρίτης πολιτικής δύναμης στο Ισραήλ.

“Η δήλωση του Γιαλόν φανερώνει την ανεκτική στάση του συστήματος απέναντι στην τρομοκρατία που ασκούν οι έποικοι, δίνοντας επομένως το πράσινο φως για την επόμενη δολοφονία. Ο Γιαλόν και το σύστημα του οποίου ηγείται είναι πλήρως υπεύθυνοι για τη φρικώδη δολοφονία της οικογένειας Νταουάμπσα και για τη συνεχιζόμενη τρομοκρατία των εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων”, ανέφερε η βουλευτής της Κνεσέτ  Άιντα Τούμα-Σουλεϋμάν.

Το Mondoweiss επικοινώνησε με εκπρόσωπο τύπου του Γιαλόν προκειμένου να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Αυτός παρέπεμψε σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Άμυνας στην καθημερινή εφημερίδα Walla.

“Δυστυχώς είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι Εβραίοι οι δράστες της επίθεσης στη Ντούμα”, ανέφερε ο Γιαλόν στη Walla, επισημαίνοντας την πιθανότητα περαιτέρω πράξεων βίας από εποίκους. “Πρόκειται για μία ακραία ομάδα που θέλει να δημιουργήσει προβλήματα επί του εδάφους και να βλάψει πολλούς ανθρώπους. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τα περιστατικά που έχουμε δει ως τώρα”.

Όταν ρωτήθηκε ευθέως για τους τρεις Ισραηλινούς που τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση, δηλαδή χωρίς απαγγελία κατηγοριών, ο Γιαλόν ήταν ασαφής. “Ας περιμένουμε και θα δούμε”, απάντησε στη Walla, προσθέτοντας ότι “έχουμε κάνει κάποιες εκτιμήσεις σχετικά με το ποιοι διέπραξαν την επίθεση και έτσι έχουν γίνει κάποια βήματα”.

Στις 31 Ιουλίου 2015 εμπρηστές πυρπόλησαν το σπίτι των Νταουάμπσα ενώ η οικογένεια κοιμόταν, καίγοντας δύο διαμερίσματα. Ο ηλικίας 18 μηνών Άλι Νταουάμπσα πέθανε κατά την επίθεση. Λίγες βδομάδες μετά ο πατέρας του βρέφους Σάαντ υπέκυψε στα τραύματά του ενώ αργότερα πέθανε επίσης η σύζυγός του Ριχάμ. Ο Σάαντ Νταουάμπσα ήταν εργάτης οικοδομών και έχτιζε σπίτια σε ισραηλινούς εποικισμούς στη Δ. Όχθη. Η Ριχάμ ήταν καθηγήτρια μαθηματικών σε σχολείο θηλέων. Ο μόνος επιζών από την οικογένεια είναι ο 4χρονος γιος του ζεύγους Αχμάντ που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ισραήλ με εγκαύματα δευτέρου βαθμού στο 60% του σώματός του.

Μετά την επίθεση στη Ντούμα ο Γιαλόν είχε ανακοινώσει ότι το Ισραήλ θα ασκήσει έκτακτες εξουσίες για να συλλάβει χωρίς απαγγελία κατηγοριών τους εμπλεκόμενους στην επίθεση. Τρεις ύποπτοι παραμένουν υπό κράτηση ενώ εννέα άλλοι συνελήφθησαν αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε ακόμη δέκα υπόπτους επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση με ορισμένους να τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ σε άλλους απαγορεύτηκε η είσοδος στη Δ. Όχθη.

Όσον αφορά τους τρεις που έχουν φυλακιστεί  – τον Μέιρ Έττινγκερ, τον Εβυάταρ  Σλόνιμ και τον Μορντεχάι Μέιρ – το Ισραήλ δεν έχει διευκρινίσει αν κρατούνται για την επίθεση στη Ντούμα ή για τη συμμετοχή τους σε συναφή βίαια εγκλήματα εναντίον Παλαιστινίων.    

 πηγή:  http://mondoweiss.net/2015/09/minister-government-prosecute

(μετάφραση – επιμέλεια: Νικολέττα Κίτσου)   

     

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο