6 θλιβερές φωτογραφίες απ’το Νοσοκομείο του Αφγανιστάν, που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «παράπλευρη απώλεια»

O Tamim, ένας 3χρονος ασθενής του νοσοκομείου παίζει μ’ένα μπαλόνι.

  Στις 3 Οκτωβρίου το πρωί, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ, στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 άτομα, ανάμεσά τους και 12 μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου, ενώ τραυματίστηκαν δεκάδες. Η βομβιστική επίθεση έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που δήλωνε το επίσημο τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, αποκαλώντας το «υπεύθυνο επίλογο». Κατά τη στιγμή της δήλωσης του Ομπάμα, ο μέχρι τότε 13 ετών πόλεμος, ο μεγαλύτερος στην ιστορία της Αμερικής, είχε κοστίσει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύρια δολλάρια, είχαν σκοτώθει εξ αιτίας του 26.000 άμαχοι και πάνω από 2.000 στρατιώτες των ΗΠΑ.

dwb3

6 γιατροί σκοτώθηκαν, στον βομβαρδισμό που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν “παράπλευρη απώλεια”

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εξέδωσαν μια δήλωση λέγοντας, ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου ήταν μια «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει, ότι η καταστροφή του νοσοκομείου «μπορεί να ισοδυναμεί μ’ ένα έγκλημα πολέμου» και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν επίσης, ότι είχαν δώσει πρόσφατα μάλιστα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, τις συντεταγμένες του νοσοκομείου, συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε να χουν ακριβή γνώση για να μην χτυπήσουν το νοσοκομείο.

dwb1

Φωτογραφία @MSF_USA  (το νοσοκομείο μετά τον βομβαρδισμό)

Ο εκτελεστικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις ΗΠΑ αναφέρει, ότι μόλις ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί, η οργάνωση επικοινώνησε αμέσως με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους τόσο στην Καμπούλ όσο και στην Ουάσιγκτον και τους είπαν να σταματήσουν, αλλά ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ βομβάρδισαν νοσοκομείο: μετά την εισβολή στο Ιράκ, οι αεροπορικές επιδρομές  των ΗΠΑ «ισοπέδωσαν»  το νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών, Nazzal, στη Φαλούτζα. Οι ΗΠΑ αναφερόμενοι, επίσης, στο Γενικό Νοσοκομείο Fallujah, υποστήριζαν, ότι τα αναφερόμενα θύματα του νοσοκομείου αποτελούσαν μια μορφή «προπαγάνδας». Μόλις πριν από δύο μήνες, η κυβέρνηση του Ιράκ- συμμάχος των ΗΠΑ- , κατέστρεψε ένα νοσοκομείο γυναικών και ένα παίδων κοντά στη Φαλούτζα.

dwb2

Φωτογραφία @MSF_USA

Παρά τον πάνω από μια δεκαετία πόλεμο, ο αριθμός των Ταλιμπάν είναι σημαντικά υψηλότερος σήμερα, από όσο ήταν, πριν την έναρξη του πολέμου. Από το 2014, ο πυρήνας της δύναμης των Ταλιμπάν, εκτιμάται σε πάνω από 60.000 μαχητές. Κατά την έναρξη της εισβολής, οι Ταλιμπάν ήταν μόνο μια μικρή δύναμη των περίπου 2.000 μαχητων.

dwb4

Φωτογραφία @YYD_tr

dwb5

Φωτογραφία @RT_com

(πηγή : http://usuncut.com/world/6-heartbreaking-photos-destroyed-afghan-hospital-us-government-doesnt-want-see/
των δημοσιογράφων )
(μετάφραση Σύλβια Βαρνάβα)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο