Tα Wikileaks αποκαλύπτουν μυστική συμφωνία για να μπει η Σ. Αραβία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Δύο χρόνια μετά τον αμφιλεγόμενο διορισμό της Σαουδικής Αραβίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, διπλωματικά τηλεγραφήματα, που διέρρευσαν, αποκάλυψαν, ότι  το Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην εκλογή του κράτους του Κόλπου ─ παρά την τρομακτική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αρβαία.

Το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι επιφορτισμένο με την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό όμως που είναι αξιοσημείωτο (χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη) είναι ο ισχυρισμός, ότι ο περιβόητος καταπατητής των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Σαουδική Αραβία, υποσχέθηκε $ 1 εκατομμύριο δολλάρια στο Συμβούλιο των Η.Ε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πριν να κατακτήσει τα ματωμένα καθισμάτα.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το επόμενο κεφάλαιο αυτής της επικής φάρσας.

Σε μια κλασική περίπτωση της τακτικής «βοήθησέ με, για να σε βοηθήσω», τα τηλεγραφήματα που διέρευσασαν ─ μεταφρασμένα από τους επιτηρητές του ΟΗΕ ─ ισχυρίζονται ότι έγινε μια μυστική διαπραγματευτική συμφωνία, από τη Βρετανία και τη Σαουδική Αραβία για να εξασφαλιστεί, ότι και οι δύο χώρες θα εκλεγούν στο Συμβούλιο.

Τα απόρρητα αρχεία που δόθηκαν στο Wikileaks, τον Ιούνιο, αφορούν τις συνομιλίες των Σαουδάραβων με τους Βρετανούς διπλωμάτες, πριν από την ψηφοφορία του Νοεμβρίου του 2013 στη Νέα Υόρκη.

Το ένα αναφέρει: “Η αντιπροσωπεία έχει την τιμή να στείλει στο υπουργείο το συνημμένο υπόμνημα, το οποίο η αντιπροσωπεία έλαβε από την μόνιμη αποστολή  του Ηνωμένου Βασιλείου, ζητώντας την υποστήριξη και την ενίσχυση της υποψηφιότητας της χώρας τους για την ένταξή της στο Συμβούλιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (HRC) για την περίοδο 2014 – 2016, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το 2013 στην πόλη της Νέας Υόρκης. “

Τα αρχεία που διέρρευσαν στη συνέχεια επεξηγούν διεξοδικά τις συναλλαγές «υποστήριξης» που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών:

“Το υπουργείο θα μπορούσε να βρει την ευκαιρία, να ανταλλάξει υποστήριξη με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο για την περίοδο 2014-2015, με αντάλλαγμα το Ηνωμένο Βασίλειο να υποστηρίξει και εκείνο την υποψηφιότητα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. “

Ο Hillel Neuer, εκτελεστικός διευθυντής των επιτηρητών του ΟΗΕ, δήλωσε, «Με βάση τα στοιχεία, είμαστε βαθιά ανήσυχοι, για το ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συνέβαλε, ώστε το πιο μισογυνιστικό καθεστώς του κόσμου, να εκλεγεί ως  δικαστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.» Η τελευταία στενή σχέση και συναναστροφή της Βρετανίας με τον χειρότερο καταπατητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκαλύπτεται τη στιγμή που το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, σφυροκοπά με βομβαρδισμούς τηνΥεμένη για έξι συνεχόμενους μήνες και ο Σαουδάραβας  μπλόγκερ Raif Badawi υποφέρει πίσω από τα κάγκελα, επειδή έγραψε για δημοκρατία.

Καθώς το βασίλειο, που έχει αποκεφαλίσει πάνω από 100 άτομα φέτος ετοιμάζεται να σταυρώσει ένα 17χρονο για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις, ο ανειλικρινής κομπασμός της Βρετανίας, ότι είναι ένας ισχυρός υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακούγεται πιο κούφιος από ποτέ.

Saudi prince and David Cameron

(πηγές : http://www.filmsforaction.org/articles/wikileaks-exposes-secret-deal-to-get-saudi-arabia-on-un-human-rights-council
http://theantimedia.org/wikileaks-exposes-secret-deal-to-get-saudi-arabia-on-un-human-rights-council/)

(μετάφραση: Σύλβια Βαρνάβα)

 
 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο