Ανακοίνωση για τη Μαρία Θεοφίλου από το Παρατηρητήριο ΒιοΨυχοΚοινωνικών Δικαιωμάτων

 

b2ap3_thumbnail_20151007-211506.jpg

Υπάρχει συγγενική ευθύνη?

Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα ότι η ποινικοποίηση των συγγενικών σχέσεων και η αναγωγή τους σε ενίσχυση του κατηγορητήριου αποτελεί μια ιδιώνυμη κατασκευή που είναι χαρακτηριστικό των απολυταρχικών καθεστώτων. Αποτελεί δε την πιο βάρβαρη θεσμική διαδικασία και πράξη.

Η νέα «μεγάλη επιτυχία» της αστυνομίας που αφορά στην σύλληψη και προφυλάκιση της κυρίας Μαρίας Θεοφίλου, μιας μάνας 2 νηπίων (2 και 4 χρονών), στην οποία αποδίδουν βαρύτατο κατηγορητήριο, σαν συνένοχη του συντρόφου της και πατέρα των παιδιών της είναι μια ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση. Πρόκειται δε για μια κατάφορα παράνομη δίωξη συγγενούς, παρά το νόμο Παρασκευόπουλου, που δεν επιτρέπει παρόμοια μεταχείριση σε συγγενικά πρόσωπα.

Θεωρούμε ότι η βίαιη απομάκρυνση της μητέρας από τα παιδιά της ως ψυχοπιεστικό γεγονός δύναται να έχει τραυματικές συνέπειες τόσο στην ίδια όσο και στα δυο νήπια παιδιά της, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση άγχους αποχωρισμού. Η εξάρτηση των νηπίων στην ηλικία των 2 αλλά και 4 ετών από τη μητέρα τους είναι φυσιολογική και στηρίζεται στο ένστικτο της επιβίωσης.  Οφείλεται δε στο γεγονός ότι το παιδί έχει εσωτερικεύσει την ασφάλεια που του εμπνέει η αγάπη και η φροντίδα της μητέρας κάτι το οποίο διακόπτεται βάναυσα όπως στην περίπτωση της κυρίας Μαρίας Θεοφίλου. Η δε ξαφνική έρευνα της αντιτρομοκρατικής, στο σπίτι  των γονιών της και ανάγκασε την μητέρα της (γιαγιά των νηπίων) να κανονίσει να παραμείνουν τα 2 εγγόνια της ηλικίας 2 και 4 ετών έξω στο πάρκο για 4 ώρες μέχρι να τελειώσει η έρευνα ότι επιβαρύνουν περισσότερο την όλη κατάσταση.

Υπενθυμίζουμε ακόμα μια φορά ότι η περίπτωση της κας Μαρίας Θεοφίλου  αποτελεί  στην πράξη θεσμική εκδικητικότητα της δικαιοσύνης. Είναι πασιφανές ότι η δίωξη και η φυλάκιση της είναι αποτέλεσμα των οικογενειακών σχέσεων της. Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους όλοι οι άνθρωποι είναι συγγενείς μεταξύ τους γι’ αυτό και η περίπτωση της Μαρίας Θεοφίλου αφορά όλους.   

Ζητούμε την άμεση αποφυλάκιση της Μαρίας Θεοφίλου ώστε να έχει την δυνατότητα ως μητέρα να βρίσκεται μαζί με τα δυο παιδιά της.

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2015
Δρ Αργύρης Αργυριάδης,
Παρατηρητήριο ΒιοΨυχοΚοινωνικών Δικαιωμάτων

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο