Δυτική Όχθη: τα παλαιστινιακά νοσοκομεία στο στόχαστρο του Ισραήλ

b2ap3_thumbnail_armmakassed.jpg

Παλαιστινιακά νοσοκομεία στην κατεχόμενη Δ. Όχθη και την Αν. Ιερουσαλήμ γίνονται συχνά στόχος του ισραηλινού στρατού που εισβάλλει σε αυτά αλλά και επιτίθεται σε ασθενοφόρα και ιατρικό προσωπικό.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 στρατιώτες επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους γιατρούς στην περιοχή της Πύλης της Δαμασκού της Παλιάς Πόλης της κατεχόμενης Αν. Ιερουσαλήμ, μετά τη δολοφονία του 16χρονου Ισάκ Μπαντράν  και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής. Λίγη ώρα μετά ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στα νοσοκομεία Αλ Μακασέντ και Αυγούστα Βικτόρια σε αναζήτηση Παλαιστινίων τραυματιών.

Στο νοσοκομείο Αλ Μακασέντ οι ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν έρευνες σε ασθενοφόρα, ιδιωτικά αυτοκίνητα και ταξί ενώ εισέβαλαν για τον ίδιο λόγο και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Στο νοσοκομείο Αυγούστα Βικτόρια, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 μέτρων, διεξήγαν ελέγχους σε διάφορα τμήματα και θαλάμους, μεταξύ των οποίων στις αίθουσες χειρουργείων και στο τμήμα επειγόντων.   

Μια βδομάδα πριν Ισραηλινοί στρατιώτες απέκλεισαν την κύρια πύλη του νοσοκομείου Αλ Μακασέντ κρατώντας εκεί πολλούς γιατρούς και ασθενοφόρα για περισσότερο από μισή ώρα υπό την απειλή των όπλων τους και εκφοβίζοντάς τους ότι θα τους σκοτώσουν. Παράλληλα συνέλαβαν έναν τραυματισμένο Παλαιστίνιο αρπάζοντάς τον με τη βία μέσα από το ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Στις 16 Σεπτεμβρίου Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν εισβάλει ξανά στο νοσοκομείο Αλ Μακασέντ κάνοντας έρευνες στα γραφεία των γιατρών και των νοσοκόμων, στην παιδιατρική και στην παθολογική κλινική, στο τμήμα επειγόντων αλλά και σε θαλάμους ασθενών. Είχαν ισχυριστεί τότε ότι αναζητούσαν νεαρούς Παλαιστίνιους που συμμετείχαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κοντά στο κτίριο του νοσοκομείου.  

Ο Παλαιστίνιος υπουργός υγείας Τζαουάντ Άουαντ, με αφορμή την απαγωγή από Ισραηλινούς στρατιώτες του 23χρονου ασθενούς Καράμ Αλ Μάσρι από νοσοκομείο της Ναμπλούς στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δ. Όχθης το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015, καταδίκασε αυτές τις επιθέσεις τονίζοντας ότι: “Το Διεθνές Δίκαιο απαγορεύει τις επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και τις απαγωγές ασθενών. Αντιθέτως επιβάλλει τη διευκόλυνση του ιατρικού προσωπικού ώστε ελεύθερα και με ασφάλεια να εκτελέσει την ανθρωπιστική του αποστολή”. Πρόσθεσε ακόμη ότι τέτοιες εισβολές αποτελούν μία ακόμη ισχυρή ένδειξη ότι  το Ισραήλ δεν έχει κανένα σεβασμό προς τις διεθνείς συνθήκες και τους νόμους για την προστασία των ασθενών, των νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων και των λαών υπό κατοχή. Ζήτησε, τέλος, από τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει με σκοπό την προστασία του Παλαιστινιακού λαού και να υποχρεώσει το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του σε βάρος των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ιατρικών εγκαταστάσεων και υποδομών.

Με ανακοίνωσή της που εκδόθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2015 η Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει επίσης ότι από τις 3 Οκτωβρίου σημειώθηκαν 53 επιθέσεις εναντίον ασθενοφόρων και ιατρικών ομάδων της κατά τις οποίες 37 μέλη του προσωπικού της τραυματίστηκαν και 20 οχήματα υπέστησαν φθορές. Υπήρξαν ακόμη 24 άλλα περιστατικά κατά τα οποία ασθενοφόρα της παρεμποδίστηκαν  να προσεγγίσουν Παλαιστίνιους τραυματίες. Οι περισσότερες από τις επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη Αν. Ιερουσαλήμ.

για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.imemc.org/article/73348

http://www.palestinercs.org/en/details.php?nid=1073

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο