HRW: Επιθέσεις κουκουλοφόρων σε βάρκες προσφύγων στο Αιγαίο

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Human Rights Watch (HRW), ένοπλοι κουκουλοφόροι ακινητοποιούν βάρκες που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο και τις επαναπροωθούν στα νερά της Τουρκίας.

Το HRW μίλησε με 9 αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι περιέγραψαν 8 περιστατικά στα οποία κουκουλοφόροι επιδρομείς -συχνά ένοπλοι- εμπόδισαν και ακινητοποίησαν βάρκες στις οποίες επέβαιναν αναζητούντες άσυλο και μετανάστες από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά, με τα πιο πρόσφατα από αυτά να λαμβάνουν χώρα στις 7 και 9 Οκτωβρίου 2015. Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι δράστες ακινητοποίησαν τις βάρκες τους προκαλώντας ζημιές ή αφαιρώντας τις μηχανές τους ή τα καύσιμα τους, ή τρυπώντας τα ύφαλα των φουσκωτών. Σε κάποιες περιπτώσεις οι βάρκες ρυμουλκήθηκαν σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

«Η ακινητοποίηση των σκαφών στο Αιγαίο προσθέτει πιθανότητες ώστε ένα ήδη επικινδυνο ταξίδι να καταλήξει στο θάνατο» ανέφερε η Eva Cossé, ειδικός του HRW στην Ελλάδα. «Οι εγκληματικές αυτές ενέργειες απαιτούν την άμεση αντίδραση από τις ελληνικές αρχές».

Το HRW εντόπισε και νέες υποθέσεις στις οποίες Έλληνες συνοριοφύλακες επαναπροώθησαν πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία μέσω των χερσαίων συνόρων στον Έβρο.

Στις 9 Οκτωβριού, το προσωπικό του HRW εντόπισε μιας υπερφορτωμένη φουσκωτή βάρκα να πλέει ακυβέρνητη στα νερά ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λέσβο για περισσοτερο από μία ώρα, μέχρι τη στιγμή που μια ομάδα Ισπανών διασωστών ξεκίνησε με την δική του βάρκα να τους σώσει. Αμέσως μετά την διάσωση, ο 17χρονος Αλί από το Αφγανιστάν ανέφερε στο HRW πως η βάρκα τους είχε ξεκινήσει 8 ώρες νωρίτερα από την τουρκική ακτή στον Άσσο με προορισμό τη Λέσβο, μεταφέροντας άντρες, γυναίκες και παιδιά. Όμως μετά από 30 λεπτά ταξιδιού, ένα ταχύπλοο ξαφνικά εμβόλισε το φουσκωτό τους. Πάνω σε αυτό επέβαιναν 5 άντρες ντυμένοι στα μαύρα, με τα πρόσωπα τους καλυμμένα με κουκούλες και κρατώντας όπλα.

«Αρχικά όταν μας πλησίασαν νομίσαμε πως είχαν έρθει για να μας βοηθήσουν», ανέφερε ο Αλί στο HRW. «Όμως από τον τρόπο που ενήργησαν καταλάβαμε πως δεν είχαν έρθει για να βοηθήσουν. Ήταν πολύ επιθετικοί. Δεν επιβιβάστηκαν στην βάρκα μας, όμως αφαίρεσαν την μηχανή μας και έφυγαν».

Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε 3 ακόμα βάρκες αμέσως μετά, πριν να απομακρυνθούν προς τις ελληνικές ακτές, ανέφερε ο Αλί. Οι βάρκες ήταν γεμάτες με πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ. Οι άντρες δεν έφεραν διακριτικά στα μαύρα ρούχα τους. «Μιλούσαν μια γλώσσα που δεν γνωρίζαμε, σίγουρα όχι Τούρκικα καθώς εμείς οι Αφγανοί μπορούμε λίγο να τα καταλάβουμε».

Ο Αλί ανέφερε πως ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πλησίασε και πήρε 3 γυναίκες και 6 παιδιά από το φουσκωτό, υποσχόμενο πως θα επιστρέψει για να παραλάβει τους άντρες, όμως δεν το έπραξε. Το προσωπικό του HRW είδε επίσης να πλησιάζει την βάρκα του Αλί και η ελληνική ακτοφυλακή και να κάνει κύκλους γύρω του πριν αποχωρήσει. Άτομα σε μια δεύτερη βάρκα με Αφγανούς η οποία έφτασε την επόμενη μέρα στη Λέσβο, επιβεβαίωσε στο HRW πως ήταν μία από τις 3 βάρκες που δέχτηκαν επίθεση την προηγούμενη μέρα.

3 από τα περιστατικά που περιγράφηκαν στο HRW είχαν περισσότερους από έναν μάρτυρες. Οι περιγραφές έφεραν πολλές ομοιότητες. Σε δύο περιπτώσεις, άτομα περιέγραψαν πως είδαν το σκάφος με τους κουκουλοφόρους να κατεβαίνει στο νερό από κάποιο μεγαλύτερο πλοίο. Στις 3 από τις περιπτώσεις που κατέγραψε το HRW, τα άτομα που ρωτήθηκαν ανέφεραν πως είδαν ελληνική σημαία στο σκάφος που μετέφερε τους κουκουλοφόρους. Σε 6 περιπτώσεις, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως οι κουκουλοφόροι ακινητοποίησαν ή αφαίρεσαν από τις βάρκες την μηχανή ή τα καύσιμα της. Σε 2 περιπτώσεις, οι κουκουλοφόροι τρύπησαν την βάρκα. Σε 3, ρυμούλκησαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προς την τουρκική ακτή. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι πληγείσες βάρκες εγκαταλήφθηκαν χωρίς καμιά σιγουριά για την ασφάλεια των επιβαινόντων. Σε 4 περιπτώσεις οι πρόσφυγες και οι μετανάστες χτυπήθηκαν ή υπέστησαν βία.

Το υλικό που μεταδόθηκε από το CBS στις 8 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει την επίθεση σε μια βάρκα από άγνωστους κουκουλοφόρους. Στο βίντεο ο ρεπόρτερ του CBS αναφέρει ότι κατέγραψαν εκείνη την ημέρα επιθέσεις σε 6 βάρκες που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες.

Η ελληνική ακτοφυλακή σε επιστολή της προς το HRW στις 9 Οκτωβρίου, ανέφερε πως έλαβε παρόμοιες καταγγελίες, σημειώνοντας πως «αναφέρονταν σε άντρες με στολές αξιωματικών που έμοιαζαν με αυτές των ειδικών δυνάμεων της ελληνικής ακτοφυλακής». Η επιστολή ανέφερε πως η ακτοφυλακή είχε «επανειλημμένα ξεκινήσει έρευνες που αφορούσαν σε Έλληνες πολίτες οι οποίοι προσποιούνταν πως είναι οι αρχές και εκμεταλλεύονταν μεταναστευτικούς πληθυσμούς με σκοπό να τους πάρουν παράνομα το σκάφος και τον εξοπλισμό τους.»

Η ακτοφυλακή ανέφερε πως στις 30 Ιουλίου συνελήφθησαν 3 κουκουλοφόροι Ελληνικής εθνικότητας φορώντας στολές που έμοιαζαν με αυτές αξιωματικών και «προσήχθησαν στην δικαιοσύνη» καθώς διαπιστώθηκε πως δεν ήταν μέλη της ακτοφυλακής. Η επιστολή δεν ξεκαθαρίζει με ποιες κατηγορίες, αν υπήρξαν, προσήχθησαν τα άτομα, ούτε αν καταδικάστηκαν.

«Θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την ελληνική ακτοφυλακή και τα άλλα Σώματα Ασφαλείας ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτά τα επικινδυνα περιστατικά», ανέφερε η Cossé. «Οποιαδήποτε αξιόπιστη έρευνα πρέπει να εξετάσει την πιθανότητα να εμπλέκοντα αξιωματικοί της ακτοφυλακής στα γεγονότα αυτά.»

Το HRW και άλλες ΜΚΟ έχουν καταγράψει προηγούμενες καταγγελίες στις οποίες Έλληνες συνοριοφύλακες εμπλέκονται σε μαζικές απωθήσεις και επανπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία. Παρά την καταδίκη αυτών των πρακτικών από την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν στοιχεία πως αυτές συνεχίζονται στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Το HRW επίσης κατέγραψε 4 περιστατικά μαζικών απωθήσεων που συνέβησαν από Έλληνες συνοριοφύλακες στην περιοχή του Έβρου μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, με πιο πρόσφατο αυτό στις 7 Οκτωβρίου. Σε ένα από τα περιστατικά, ο 21χρονος Μαχμούντ από τη Συρία ανέφερε πως στις 13 Μαΐου προσήχθη στο τμήμα της ελληνικής συνοριοφυλακής στο Διδυμότειχο μαζί με 9 Σύρους και 25 Αφγανούς από τις 11:30πμ περίπου έως τις 8μμ της επόμενης ημέρας και μετά μεταφέρθηκαν στον ποταμό Έβρο, επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα και επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. Η Διεθνής Αμνηστία και ελληνικά ΜΜΕ έχουν καταγράψει παρόμοιες καταγγελίες.

Σε επιστολή της προς το HRW στις 25 Σεπτεμβρίου, η ελληνική αστυνομία αναφέρει πως ερευνούν ένα περιστατικό που αναφέρθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη τον Αύγουστο και που αφορά την επαναπροώθηση στην Τουρκία 30 Σύρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Η επιστολή ανέφερε πως «από τις έρευνες που διεξήγαγε η αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας δεν προέκυψε οποιοδήποτε διαδικαστικό παράπτωμα».

Η ελληνική αστυνομία επιβεβαίωσε τηλεφωνικά στις 16 Οκτωβρίου πως ερευνά 20 καταγγελίες ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσα τους και του HRW, πως μέλη της ελληνικής αστυνομίας λήστεψαν και απώθησαν Σύρους πρόσφυγες που εισήλθαν στην χώρα χερσαία από την Τουρκία.

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν άμεσα και με διαφανή, λεπτομερή και αμερόληπτο τρόπο τις επανειλημμένες καταγγελίες πως Έλληνες συνοριοφύλακες εμπλέκονται σε μαζικές απωθήσεις στην περιοχή του Έβρου, ανέφερε το HRW. Κάθε εμπλεκόμενος αξιωματικός σε τέτοιες παράνομες πράξεις, καθώς και οι προϊστάμενοι αξιωματικοί, θα πρέπει να υπόκεινται σε πειθαρχικές διώξεις και, ενδεχομένως, σε ποινικές διώξεις.

Το HRW κάλεσε τον Ιανουάριο 2014 σε κοινοβουλευτική έρευνα των δραστηριοτήτων της ελληνικής ακτοφυλακής μετά τις προηγούμενες καταγγελίες πως ένα σκάφος της ακτοφυλακής πραγματοποίησε επαναπροωθήσεις στη θάλασσα. Εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη για την συγκεκριμένη έρευνα, ανέφερε το HRW.

 

Επιθέσεις στην θάλασσα και επαναπροωθήσεις στην Τουρκία

 

Στις 10 Οκτωβρίου, μια φουσκωτή βάρκα που μετέφερε Αφγανούς έφτασε στη Λέσβο. Όι επιβάτες της επιβεβαίωσαν πως είχαν βρεθεί σε μία από τις 4 βάρκες που είχαν δεχθεί επίθεση την προηγούμενη μέρα. Το HRW είχε εντοπίσει μία βάρκα να πλέει ακυβέρνητη στα νερά μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου για περισσότερο από μία ώρα πριν Ισπανοί εθελοντές την σώσουν. Οι επιβάτες ανέφεραν πως είχαν ρυμουλκηθεί πίσω στην Τουρκία από την τουρκική ακτοφυλακή και πραγματοποίησαν το πέρασμα ξανά την επόμενη μέρα. Ένας 38χρονος Αφγανός δήλωσε:

Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά αφότου ξεκινήσαμε από την Τουρκία, μας πλησίασε μια βάρκα που πιστέψαμε πως ήταν ελληνική. Ήταν μια γκρι πλαστική Zodiac, όπως οι αστυνομικές, πολύ γρήγορη. Οι επιβαίνοντες ήταν όλοι ντυμένοι με μαύρα στρατιωτικά ρούχα και μπότες και δεν έφεραν διακριτικά. Δεν μπορούσαμε να δούμε τα πρόσωπα τους γιατί ήταν όλοι κουκουλοφόροι. Ήταν οπλισμένοι με πιστόλια και πολύ επιθετικοί και ήρθαν κατευθείαν προς την βάρκα μας. Έκοψαν την παροχή καυσίμου στην μηχανή και πήραν τα καλώδια. Έσπασαν την μηχανή και με χτύπησαν με το καλώδιο της. Όταν τέλειωσαν, έφυγαν προς την ελληνική ακτή. Επιτέθηκαν σε 4 βάρκες, την δική μας και άλλες 3. Μιλώ τούρκικα, έχω ζήσει στην Τουρκία για 2 χρόνια και ξέρω πως αυτοί δεν μιλούσαν τούρκικα.

Ο 27χρονος Σύρος Χασάν (ψευδώνυμο) ρωτήθηκε στην Τουρκία στις 10 Οκτωβρίου και ανέφερε πως στις 7 Οκτωβρίου κουκουλοφόροι τρύπησαν την βάρκα στην οποία επέβαινε και χτύπησαν τους επιβάτες της. Ο Χασάν, που οδηγούσε την βάρκα αλλά δεν είναι διακινητής, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα. Ανέφερε πως η τουρκική ακτοφυλακή πρώτα σταμάτησε το σκάφος τους, στο οποίο επέβαινε ο ίδιος και άλλοι 22 επιβάτες: «Δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς έλεγαν, όμως μας έλεγαν να μην πάμε εκεί που βρισκόταν το μεγάλο ευρωπαϊκό πλοίο, ότι θα μας βλάψουν».

Ανέφερε πως η τουρκική ακτοφυλακή προσπάθησε να μπλοκάρει την πορεία τους, όμως αυτός συνέχισε να πηγαίνει γύρω τους και τελικά κατάφερε να ξεφύγει:

Μετά φτάσαμε στο ευρωπαϊκό πλοίο. Ήταν μεγάλο και κατευθυνόταν προς το μέρος μας. Με σημάδεψαν με ένα αυτόματο τουφέκι… Μετά μια μικρή βάρκα κατέβηκε από το μεγάλο πλοίο. Στην μικρή βάρκα επέβαιναν 4 άντρες ντυμένοι στα μαύρα, με μαύρες μάσκες του σκι από τις οποίες φαίνονταν μόνο τα μάτια και το στόμα, μέχρι και μαύρα γάντια. Ήταν οπλισμένοι με μεγάλα μαχαίρια περασμένα στα πόδια τους και πλαστικά αστυνομικά γκλομπ. Μιλούσαν σε μια γλώσσα που δεν αναγνώριζα. Μας έλεγαν να γυρίσουμε πίσω. Παρέμειναν καλυμμένοι όλη την ώρα.

Οι άντρες, οι οποίοι αναγνώρισαν τον Χασάν ως οδηγό, τον πήραν στην βάρκα τους και τον ξυλοκόπησαν.

Με κλότσησαν σε όλο μου το σώμα και με χτύπησαν παντού με τα γκλομπ. Ένας προσπάθησε να μου σπάσει το χέρι γυρίζοντας το προς τα πίσω. Ήμουν άοπλος και δεν προσπάθησα να αντισταθώ ή να απαντήσω στα χτυπήματα. Συνέχισαν να με χτυπούν για 10 λεπτά… Νόμιζα πως θα με σκοτώσουν. Μετά με διέταξαν να οδηγήσω την βάρκα πίσω στην Τουρκία.

Το HRW παρατήρησε μώλωπες στο σώμα και το πρόσωπο του Χασάν.

Οι κουκουλοφόροι ακολούθησαν την βάρκα του Χασάν μέχρι την Τουρκία. Καθώς πλησίαζαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ένας από τους κουκουλοφόρους έβγαλε το μαχαίρι του και τρύπησε τη βάρκα. «Νόμιζα πως θα με σκοτώσει, όμως αντί γι’ αυτό τρύπησε τη βάρκα» ανέφερε ο Χασάν. «Την τρύπησε μία φορά. Οι επιβάτες έβαλαν τα χέρια τους πάνω στην τρύπα προσπαθώντας να συγκρατήσουν τον αέρα». Ο Χασάν ανέφερε πως δεν μπορούσε να αναγνωρίσει την βάρκα και τους κουκουλοφόρους.

Ο 55χρονος Σύρος Μαχμούντ (ψευδώνυμο) που βρισκόταν στην ίδια βάρκα αλλά ρωτήθηκε ξεχωριστά, έδωσε την ίδια κατάθεση. Είπε πως το μεγάλο πλοίο είχε 4 σημαίες:

Στην κορυφή υπήρχε μια ελληνική σημαία, μια σημαία της Ε.Ε. και δύο άλλες σημαίες που δεν μπόρεσα να αναγνωρίσω… Το πλοίο είχε κάτι γραμμένο με μπλε γράμματα που δεν μπορούσα να διαβάσω… Προσπάθησαν να με χτυπήσουν στο κεφάλι αλλά έσκυψα και αστόχησαν. Χτυπούσαν για 15 με 20 λεπτά. Χτυπούσαν τους πάντες, χωρίς διάκριση, ακόμα και γυναίκες και παιδιά… Βρισκόμασταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα εκείνη τη στιγμή… Αφού μας τράβηξαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα τρύπησαν τη βάρκα μας… Όλοι επηζήσαμε. Ήταν τρομακτικό. Η μικρή γρήγορη βάρκα έκανε κύκλους γύρω μας για να προκαλέσει κύματισμό ώστε να μπει νερό στη βάρκα μας. Χρησιμοποιούσαμε τα καπέλα μας ώστε να προσπαθήσουμε να αντλήσουμε το νερό από τη βάρκα.

Ο 22χρονος Σύρος Ιγιάντ (ψευδώνυμο), περιέγραψε ένα παρόμοιο περιστατικό στις 7 Σεπτεμβρίου, όταν ρωτήθηκαν στην Αθήνα στις 15 Σεπτεμβρίου. Ανέφερε πως η βάρκα στην οποία επέβαινε και η οποία κατευθυνόταν προς το νησί της Χίου με 47 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός 6χρονου παιδιού, αναχαιτίστηκε από μια βάρκα η οποία θεωρήθηκε πως άνηκε στην ελληνική ακτοφυλακή, από τις στολές τις οποίες φορούσαν οι 4 επιβαίνοντες σε αυτή και την ελληνική σημαία του σκάφους. Ανέφερε πως 3 από τους άντρες φορούσαν κουκούλες και το πρόσωπο ενός ήταν ακάλυπτο:

Βρισκόμασταν 3 χιλιόμετρα από την Χίο. Μετά [μια βάρκα] ήρθε… Μας ζήτησαν να πούμε «Ευχαριστούμε Ελλάδα, γαμήστε τους Τούρκους». Μετά είπαν «Θα σας βοηθήσουμε. Θα έρθει μία βάρκα. Θα σας πάρουμε όλους και θα σας πάμε στην Ελλάδα». Όμως έδεσαν την βάρκα μας με ένα σχοινί και μας τράβηξαν πίσω στα τουρκικά νερά. Και μετά, αφότου μας άφησαν, ειπαν «Περιμένετε πέντε λεπτά εδώ και η βάρκα θα φτάσει». Όμως βρισκόμασταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα οπότε ξεκινήσαμε ξανά την μηχανή μας.

Λίγο μετά από αυτό, η ίδια βάρκα μεταφέροντας κουκουλοφόρους πέρασε ξανά μπροστά από την βάρκα του Ιγιάντ. Οι κουκουλοφόροι τράβηξαν τα όπλα τους και ένας από αυτούς, κρατώντας ένα ραβδι, ήρθε από πάνω τους και άρχισε να χτυπά τον κόσμο, ανέφερε ο Ιγιάντ. «Χτύπησε τους πάντες επάνω [στη βάρκα], ενώ κάποιοι μάτωσαν. Ενός από εμάς είχε ανοίξει το κεφάλι και το πρόσωπο του ήταν γεμάτο αίμα. Και ενός έσπασαν δύο δάχτυλα. Πήραν την μηχανή από τη βάρκα μας και προσπάθησαν να δέσουν τη βάρκα μας. Είπαμε όχι και μας σημάδεψαν με τα [όπλα] Μ4 που είχαν». Ο Ιγιάντ είπε πως αναγνώριζε τα όπα από τη Συρία.

Ο Ιγιάντ ανέφερε πως η βάρκα έφερε ελληνική σημαία και ελληνικά γράμματα και πως οι άντρες φορούσαν στολές με μαύρα παντελόνια και γαλάζιες μπλούζες που έγραφαν πάνω τους «C.I.B.» με λευκά γράμματα. Δεν είναι ξεκάθαρο σε τι αναφέρονται τα αρχικά C.I.B.

Πήραν μαζί τους στο σκάφος τη μηχανή και μας ξαναρυμούλκησαν στην Τουρκία. Μετά μας είπαν: «Κανείς να μην προσπαθήσει να καταστρέψει τη βάρκα γιατί δεν πρόκειται να σας σώσουμε». Μετά ήρθαν ξανά και έκαναν κύκλους γύρω μας προκαλώντας κυματισμό. Έκαναν κύκλους γύρω από την βάρκα και προκαλούσαν μεγάλα κύματα.

Ο Ιγιάντ είπε πως τα κύματα τους έσπρωξαν προς ένα μικρό ακατοίκητο νησί μέχρις ότου η τουρκική ακτοφυλακή να τους περισυλλέξει. «Μείναμε στη βάρκα, με τα κύματα, για 3 ώρες και μετά πάνω στο νησία από τις 6πμ έως τις 11πμ… Τελικά η τουρκική ακτοφυλακή ήρθε και μας έφερε στη Σμύρνη. Πήραν τα διαβατήρια μας και μείναμε στον σταθμό της ακτοφυλακής από τις 11:30πμ έως τις 4μμ».

Στις 6 Σεπτεμβρίου, το HRW ρώτησε τον 42χρονο Σύρο Άχμεντ (ψευδώνυμο) ο οποίος ανέφερε πως μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 20ης Ιουλίου, αυτός και ο 10χρονος γιος του έφυγαν από τη Σμύρνη με βάρκα με προορισμό τη Λέσβο.

Γύρω στις 2πμ μια βάρκα με 4 κουκουλοφόρους με προβολείς, μαχαίρια και γκλομπ κατευθύνθηκε με ταχύτητα προς το μέρος τους και σταμάτησε την πορεία τους. Το σκάφος που μετέφερε τους κουκουλοφόρους ήταν ένα μικρό, σκούρου χρώματος ταχύπλοο. «Άρχισαν να μας βρίζουν λέγοντας “Σκάστε σκατά!”» είπε ο Άχμεντ.

Ο Άχμεντ ανέφερε πως οι κουκουλοφόροι φορούσαν σκουρόχρωμα ρούχα με κάποιο σήμα στο μπουφάν τους και μιλούσαν μεταξύ τους κάποια γλώσσα που δεν μπορούσε να κατανοήσει. «Έμοιαζαν με στρατιωτικούς του Ισλαμικού Κράτους με τις μαύρες μάσκες τους», είπε ο Άχμεντ. «Φοβηθήκαμε. Προσπαθήσαμε να τους μιλήσουμε στα Αγγλικά όμως εξακολούθησαν να μας λένε να σκάσουμε».

Οι κουκουλοφόροι σταμάτησαν το ταχύπλοο τους στο πίσω μέρος της βάρκας του Άχμεντ, αφαίρεσαν το δοχείο καυσίμων και προσπάθησαν να καταστρέψουν τη μηχανή: «Όταν δεν μπόρεσαν να σπάσουν την μηχανή με τα γκλομπ τους, έκοψαν τα σωληνάκια της μηχανής. Μετά μας τράβηξαν προς τις τουρκικές ακτές και μας άφησαν στη μέση της θάλασσας».

 Ο Άχμεντ ανέφερε πως κάλεσαν την γραμμή άμεσης βοήθειας της τουρκικής ακτοφυλακής και στις 3:30πμ ένα ελικόπτερο τους εντόπισε στη θάλασσα. Μια ώρα αργότερα η τουρκική ακτοφυλακή έφτασε, τους περισυνέλεξε και τους επέστρεψε στη Σμύρνη.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη στις 6 Σεπτεμβρίου, η 15χρονη κόρη του Άχμεντ, Σάντρα, που βρισκόταν σε διαφορετική βάρκα μαζί με άλλους συγγενείς της, ανέφερε στο HRW πως στις 9πμ της 1ης Σεπτεμβρίου, ένα γκρι σκάφος που μετέφερε 4 κουκουλοφόρους σταμάτησε αυτή και τους 40 περίπου επιβαίνοντες στην βάρκα, συμπεριλαμβανομένων 13 παιδιών και 12 γυναικών.

Μόνο 1 από τους 4 άντρες μας μίλησε στα Αγγλικά, οι υπόλοιποι δεν μίλησαν καθόλου. Επιπλέον δεν επικοινωνησαν μεταξύ τους σε κάποια διαφορετική γλώσα. Ο άντρας άρχισε να μας φωνάζει «Σκάστε! Γυρίστε από εκεί που ήρθατε.» Ένας άλλος κουκουλοφόρος χτύπησε έναν από τους οδηγούς με ένα ραβδί.

Οι κουκουλοφόροι άντρες έκοψαν τα καλώδια της μηχανής, αφήνοντας τους επιβαίνοντες αβοήθητους:

Προσπάθησα να εντοπίσω την τοποθεσία μας μέσω του GPS και να έρθω σε επαφή με την τουρκική ακτοφυλακή για να μας σώσει, ωστόσο στο μεσοδιάστημα κάποια από τα άτομα στη βάρκα κατάφεραν να επισκευάσουν την καλωδίωση της μηχανής. Κάποιοι ήθελαν να συνεχίσουμε προς την Ελλάδα, άλλοι ήθελαν να επιστρέψουμε στην Τουρκία. Τελικά, οι άνθρωποι φοβήθηκαν πως οι κουκουλοφόροι θα επέστρεφαν και θα μας κακοποιούσαν περαιτέρω ή, ακόμα χειρότερα, θα μας σκότωναν. Έτσι αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στην Τουρκία.

Η Σάντρα δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κανέναν από τους κουκουλοφόρους. Είπε πως μόνο ένας μίλησε στα Αγγλικά και πως δεν υπήρχαν διακριτικά, σήματα ή σημαίες στα ρούχα τους ή την βάρκα.

Ο 21χρονος Σύρος Μοχάμαντ (ψευδώνυμο) ρωτήθηκε στην Λέσβο στις 7 Σεπτεμβρίου ως μέλος μιας ομάδας και ανέφερε πως αυτός και ο φίλος του Γιεζέμ (ψευδώνυμο) αφού είχαν προσπαθήσει να περάσουν στην Ελλάδα διαμέσω των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων, όπου, όπως είπε, Έλληνες συνοριοφύλακες τους απώθησαν, προσπάθησαν δύο φορέςδιαμέσω της θάλασσας. Τα κατάφεραν την 4η φορά. Στην πρώτη τους προσπάθεια στη θάλασσα, στις 14 Ιουλίου, ο Μοχάμαντ είπε ότι πιστέβει πως ένα σκάφος που άνηκε στην ελληνική ακτοφυλακή σταμάτησε μπροστά από τη βάρκα τους και άλλες δύο φουσκωτές βάρκες που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες, 45 μέτρα από την ελληνική ακτή. Ο Μοχάμαντ μας είπε πως είδε μια μικρότερη φουσκωτή βάρκα με κουκουλοφόρους να κατεβαίνει από το σκάφος:

Ήρθαν προς τα εμάς. Πήραν τα καύσιμα από όλες τις φουσκωτές βάρκες ώστε να μην έχουμε καύσιμα για να συνεχίσουμε και μετά έδεσαν τις βάρκες και μας τράβηξαν… Μας πήγαν σε ένα νησί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία όπου δεν κατοικεί κανένας… Ήμασταν 130 άνθρωποι.

Μας έδωσαν λίγο νερό. Νομίσαμε πως μας έφεραν στη Μυτιλήνη [την πρωτεύουσα της Λέσβου], ομως μας είχαν αφήσει σε αυτό το νησί. Ήμουν απογοητευμένος. Η πλειοψηφία της ομάδας ήταν γυναίκες και παιδιά. Δεν αξίζαμε αυτό που αντιμετωπίσαμε. Όλη αυτή την ώρα στη θάλασσα και μας γύρισαν πίσω.

Ο Μοχάμαντ είπε πως η ομάδα που τους αναχαίτησε αποτελούταν από περίπου 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας. Όλοι πλην της γυναίκας είχαν τα πρόσωπα τους καλυμμένα. Φορούσαν μαύρες στολές και κρατούσαν όπλα Μ16. Ο Μοχάμαντ ανέφερε πως το σκάφος ήταν γκρι, με ελληνική σημαία.

Στην δεύτερη προσπάθεια τους 10 μέρες μετά το Ιντ αλ-φιτρ {ΣΜ: γιορτή μετά το τέλος του Ραμαντάν}, στα τέλη Ιουλίου, ο Μοχάμαντ ανέφερε πως παρόμοι άτομα τους σταμάτησαν γύρω στις 11πμ και τρύπησαν τη βάρκα τους:

Κατέβασαν τη βάρκα τους στο νερό και μας κυνήγησαν. Δεν μπορούσαν να φτάσουν [τον οδηγό] οπότε πήραν ένα μαχαίρι και έσκισαν τη βάρκα μας. Όμως ήταν ειδική φουσκωτή βάρκα και είχε ξεχωριστούς θαλάμους [αέρα] κάθε 50 εκατοστά και έτσι η υπόλοιπη ήταν ασφαλής. Έμπαινε νερό αλλά όχι πολύ. Δεν ήταν επικύνδυνα. Καταφέραμε να πάμε γρήγορα στην τουρκική πλευρά.

 

Ομαδικές απελάσεις στον Έβρο

 

Στις 11 Οκτωβρίου το HRW πήρε συνέντευξη από τον 27χρονο Ιρακινό Αλί (ψευδώνυμο) που ανέφερε πως επαναπροωθήθηκε από την Βουλγαρία στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Τουρκία στις 7 Οκτωβρίου. Είπε πως Βούλγαροι συνοριοφύλακες έπιασαν την ομάδα του με 20-25 Ιρακινούς και τους χτύπησαν, συμπεριλαμβανομένων παιδιών:

[Οι Βουλγαροι] πήραν τα χρήματα και τα τηλέφωνα μας. Μας εβαλαν σε ένα λεωφορείο και μας οδήγησαν περίπου 3 με 5 χιλιόμετρα πίσω στα ελληνικά σύνορα. Ο ελληνικός στρατός τους είδες να μας στέλνουν πίσω. Τότε [η αστυνομία] μας έπιασε. Είπαμε πως θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα και πως δεν θέλουμε να πάμε πίσω στην Τουρκία.

Έφεραν ένα μεγάλο φορτηγό που χρησιμοποιείται για φυλακισμένους. Μας έφεραν στο ποτάμι που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία. Είχαν μικρές βάρκες για να μας πάνε στην απέναντι όχθη. Μας κλώτσησαν και μας χτύπησαν ώστε να να μας εξαναγκάσουν να μπούμε στις βάρκες. Ένας από αυτούς με γρονθοκόπησε. Χαστούκησαν ακόμα και παιδιά. Ήταν η αστυνομία. Ήταν μια ειδική δύναμη που φορούσαν καμουφλάζ που έμοιαζαν με κομάντο. Μας πήραν τα χρήματα και τα τηλέφωνα. Μας έκλεψαν πολλά χρήματα, πάνω από $20.000 απ’ όλους.

Στις 7 Σεπτεμβρίου το HRW πήρε συνέντευξη από τον 20χρονο Σύρο Μοχάμαντ, ο οποίος είπε πως εκείνος και έξι άλλοι νεαροί Σύροι κολύμπησαν τον ποταμό Έβρο και έφτασαν περπατώντας στις Φέρρες. Ο Μοχάμαντ είπε πως μια ομάδα αντρών που φορούσαν μάυρες στολές και μάσκες τους σταμάτησαν σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό έξω από την Αλεξανδρούπολη και με συνοπτικές διαδικασίες τους επέστρεψαν στην Τουρκία στις 27 Ιουνίου. Ανέφερε πως οι άντρες έφεραν όπλα Μ16 (είπε πως αναγνώρισε τον τύπο του όπλου λόγω της εμπειρίας του στην Συρία) και οδηγούσαν κανονικά αστυνομικά οχήματα. Πριν τους επιστρέψουν στην Τουρκία, οι άντρες πήραν τα τηλέφωνα και τα χρήματα του Μοχάμαντ και των υπολοίπων:

Οι στολές τους ήταν εντελώς μαύρες, διαφορετικές από άλλες στολές και την περισσότερη ώρα φορούσαν μάσκες. Και κουβαλούσαν όπλα… Το συγκεκριμένο γεγονός συνέμη στις 3-4πμ έως το ξημέρωμα. Μας έβαλαν σε ένα βαν, έκλεισαν την πόρτα και μας πήγαν στο ίδιο ποτάμι που είχαμε διασχίσει. Μετά, μας έβαλαν σε μια βάρκα… όχι φουσκωτή βάρκα. Ήταν ξύλινη βάρκα. Δεν είδαμε κάποιο σύμβολο ή κάτι πάνω της. Μετά μα επαναπροώθησαν στην τουρκική πλευρά. Αργότερα η τουρκική αστυνομία ήρθε και μας συνέλλαβε.

Ο Μοχάμαντ ανέφερε πως είδε κάποια από τα άλλα μέλη της ομάδας να ξυλοκοπούνται με ένα ξύλινο ραβδί. Δεν υπέστη σωματική ή ψυχολογική βία.

Ο 42χρονος Σύρος Άχμεντ (ψευδώνυμο) που ταξίδευε με τον 10χρονο γιο του και ο οποίος έπεσε θύμα επίθεσης κουκουλοφόρων τον Ιούλιο όταν προσπάθησε να φτάσει στη Λέσβο, μας είπε ότι στις 3 ή στις 5 Αυγούστου, αυτός και ο γιος του διέσχισαν τον ποταμό Έβρο μαζί με άλλα 20 άτομα. Μέσα στο δάσος τους σταμάτησαν κάποιοι που ο Άχμεντ περιέγραψε ως αστυνομικούς και τους κράτησαν μέσα στο δάσος για περίπου 16 ώρες. Τους δόθηκε φαγητό και νερό. Τελικά ένα λεωφορείο ήρθε και τους μετέφερε σε μια διαφορετική τοποθεσία στο ποτάμι:

Μας είπαν να πάμε πίσω στην Τουρκία. Τους παρακαλέσαμε να μην μας στείλουν πίσω αλλά μας κούνησαν τα όπλα τους και μας είπαν να μπούμε σε μικρές βάρκες και να πάμε πίσω στην Τουρκία. Στην ελληνική όχθη οι αστυνομικοί έφεραν 2 ακόμα Ιρακινούς στην ομάδα μας. Οι Ιρακινοί είχαν συλληφθεί στην Βουλγαρία και σταλεί στην Ελλάδα.

Στις 25 Μαΐου, το HRW πήρε συνέντευξη από τον 21χρονο Σύρο Μαχμούντ, ο οποίος μαζί με άλλους 4 Σύρους είχαν προσπαθήσει να διασχίσουν τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο Μαχμούντ είπε πως στις 12 Μαΐου, 2 Έλληνες συνοριοφύλακες τον συνέλαβαν μαζί με τους άλλους λίγο αφού είχαν περάσει τον φράχτη από την Τουρκία και τους μετέφεραν στον συνοριακό σταθμό του Διδυμοτείχου. Κρατήθηκαν μαζί με άλλους Σύρους και 25 Αφγανούς από τις 11:30μμ έως τις 8πμ της επομένης, όταν και μεταφέρθηκαν με αστυνομικό λεωφορείο σε μια τοποθεσία στον ποταμό Έβρο 30 λεπτά μακριά.

Όταν αποβιβάστηκαν από το λεωφορείο είδε 6 αξιωματικούς που περιέγραψε ως «κομάντο» με μαύρες ή σκούρες μπλε στολές και μάσκες full-face, 2 άλλους αξιωματικούς με την ίδια ενδυμασία να κάθονται σε μια φουσκωτή βάρκα στο ποτάμι, καθώς κι ένα ακόμα άτομο που αναγνώρισε ως το διοικητή τους, ο οποίος φορούσε στολή με γκρι, ανοιχτό καφέ και σκούρο πράσινο χρώμα:

Μας έβαλαν σε μια σειρά και μας απαγόρευσαν να σηκώσουμε τα κεφάλια μας. Ένας από εμάς σήκωσε το κεφάλι του και τον χαστούκισαν 3 φορές. Δεν μας επιτρεπόταν να μιλήσουμε. Πήραν τις μπαταρίες από τα τηλέφωνα μας και τις έβαλαν σε μια πλαστική σακούλα. Το δικό μου ήταν ένα iPhone και δεν μπόρεσαν να βγάλουν την μπαταρία, οπότε το πήραν ολόκληρο και ουδέποτε το πήρα πίσω. Μας πήγαν στην απέναντι πλευρά [Τουρκία] σε 3 δρομολόγια.

 

(Αναδημοσίευση από: Human Rights Watch – Mετάφραση: ToSofoPaidi)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο