90 ισραηλινές παραβιάσεις εναντίον δημοσιογράφων μέσα σε ένα μόνο μήνα

b2ap3_thumbnail_journalists.jpg

Το 2014 τα δύο πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο για τους δημοσιογράφους ήταν η Συρία και η Λωρίδα της Γάζας. Κατά την άσκηση του καθήκοντος σκοτώθηκαν στη Συρία 15 δημοσιογράφοι σε όλη τη διάρκεια του έτους και στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 7 (6 Παλαιστίνιοι και ένας Ιταλός) στη διάρκεια του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου που σημαδεύτηκε από ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς και χερσαία εισβολή. Κατά  το ίδιο διάστημα άλλοι 8 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ενώ βρίσκονταν στα σπίτια τους, όπως άλλωστε συνέβη και με τους περισσότερους από τους 2.300 νεκρούς αμάχους, μεταξύ των οποίων πάνω από 500 παιδιά.   

Ο ισραηλινός στρατός έχει παραδεχτεί ξεκάθαρα και ανερυθρίαστα ότι βάζει σκοπίμως στο στόχαστρο τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Σε επιστολή της προς τους New York Times, που δημοσιεύτηκε στις 28 Νοεμβρίου 2012, η πρώην εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού Αvital Leibovich αποκαλεί τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Ακσά που σκοτώθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του Νοεμβρίου 2012 στη Λωρίδα της Γάζας “τρομοκράτες που κρατούν κάμερες και σημειωματάρια στα χέρια τους”, συμπληρώνοντας ότι “δεν διαφέρουν καθόλου από τους συνεργάτες τους που εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων”.  

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 2 Νοεμβρίου 2015 κατά την Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα εναντίον Δημοσιογράφων, το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Ανάπτυξη και τις Ελευθερίες των Μέσων Ενημέρωσης αναφέρει ότι από την αρχή του 2015 καταγράφονται 450 ισραηλινές παραβιάσεις εναντίον δημοσιογράφων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Σχεδόν 90 από αυτές τις παραβιάσεις διαπράχθηκαν μέσα στον Οκτώβριο και περιλαμβάνουν τραυματισμούς με πραγματικά πυρά, λαστιχένιες σφαίρες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και σπρέι πιπεριού, πρόκληση ασφυξίας λόγω εισπνοής δακρυγόνων καθώς και συλλήψεις, ανακρίσεις, κατάσχεση ή καταστροφή εξοπλισμού, παρεμπόδιση άσκησης εργασίας αλλά και προπηλακισμούς από εποίκους. Με πραγματικά πυρά τραυματίστηκαν συνολικά 17 δημοσιογράφοι και με λαστιχένιες σφαίρες άλλοι 15.   

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

-Στις 4 Οκτωβρίου τραυματίστηκε στο πρόσωπο από απευθείας ρίψη χειροβομβίδας κρότου λάμψης η ρεπόρτερ Χάνα Μαχαμήντ του λιβανέζικου τηλεοπτικού δικτύου Αλ Μαγιαμήντ που λίγο μετά επέστρεψε μπροστά από την κάμερα για να συνεχίσει τη δουλειά της καλυμμένη με επιδέσμους.

-Στις 8 Οκτωβρίου Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν εναντίον δημοσιογραφικού συνεργείου κοντά στον παράνομο εποικισμό Kiryat Arba στην περιοχή της Χεβρώνας.

-Στις 9 Οκτωβρίου και στη συνοικία Σουτζάγια της Πόλης της Γάζας τραυματίστηκε από σφαίρα στο χέρι ο Τούρκος φωτορεπόρτερ Μετίν Γιουκσέλ Καγιά που δουλεύει για το πρακτορείο Ανατολή.

-Στις 16 Οκτωβρίου συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν από τον ισραηλινό στρατό για τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει και δημοσιοποιήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι δημοσιογράφοι Γιόσρια Αλ Τζαμάλ και Χαμήλ Σαλχάμπ.

Από τις 90 ισραηλινές παραβιάσεις εναντίον δημοσιογράφων κατά τον Οκτώβριο οι 67 διαπράχθηκαν στη Δ. Όχθη και οι υπόλοιπες στη Λωρίδα της Γάζας.

Στις 3 Νοεμβρίου ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού Αλ Χουρίγια στη Χεβρώνα προκαλώντας καταστροφές, κατάσχοντας εξοπλισμό, ανακρίνοντας δύο δημοσιογράφους και επιβάλλοντας εξάμηνη διακοπή εκπομπών. Εκτός από κατάφωρη φίμωση της ελευθερίας του τύπου η εισβολή αυτή του ισραηλινού στρατού συνιστά επίσης παραβίαση των Συμφωνιών του Όσλο καθώς τα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού βρίσκονται στην Περιοχή Α της Δ. Όχθης που τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.   

δείτε ακόμη:                                                                                                   

https://electronicintifada.net/blogs/charlotte-silver/israel-attacks-journalists-hide-reality-palestinians-face

http://www.imemc.org/article/73682

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο