Μια εκδήλωση για τους αγώνες των «μέσα» με τους «έξω»

a1sx2_Thumbnail1_4_20151122-133710_1.png 

 Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ «Βροχοποιοί», στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ,  η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ μάς καλεί να συζητήσουμε για τους αγώνες των «μέσα» με τους «έξω» θέτοντας προβληματισμούς για τη θέση του κινήματος αλληλεγγύης,  την κάμψη των κινητοποιήσεων και τον συντονισμό μεταξύ των αλληλέγγυων, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης ενός πολύμορφου και πολυτασικού κινήματος αλληλεγγύης και κοινών αγώνων των κρατουμένων πάνω σε διαχρονικά και νέα αιτήματα που πρέπει να συζητηθούν και να συνδιαμορφωθούν.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων δημιουργήθηκε λίγες εβδομάδες μετά τον τραγικό θάνατο τεσσάρων κρατουμένων στον Κορυδαλλό, οι οποίοι απανθρακώθηκαν στο κελί 80, στις 31 Μαρτίου 2006. Στόχος της συλλογικότητάς είναι να δίνει φωνή στους κρατούμενους, να δημοσιοποιεί τα αιτήματα και τις καταγγελίες τους, να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις καταπάτησης των δικαιωμάτων τους, να κάνει γνωστά στην κοινωνία τα προβλήματα των κρατουμένων, να στηρίζει τους δίκαιους αγώνες τους, να διεκδικεί την αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς και την αποποινικοποίηση και αποαυστηροποίηση αδικημάτων με απώτερο στόχο την κατάργηση του θεσμού της φυλάκισης.

a1sx2_Thumbnail1_3.png

Το ντοκιμαντέρ “Βροχοποιοί” είναι μια αναδρομή στους αγώνες των φυλακισμένων από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ως το ’90.

Με όχημα τις αφηγήσεις έξι διαφορετικών ανθρώπων, φωτογραφίες και δημοσιεύματα της εποχής το ντοκιμαντέρ αυτό επιχειρεί να αναδείξει τις συνθήκες εγκλεισμού κατά τη διάρκεια των πρώτων μεταπολιτευτικών χρόνων. Από την πρώτη γυναικεία εξέγερση στον Κορυδαλλό (1980) μέχρι τις αντίστοιχες σε Κέρκυρα (1987) και Πάτρα (1990) περιγράφονται οι σχέσεις ποινικών-πολιτικών, οι πρώτες ζυμώσεις, οι επαφές, οι επικοινωνίες και το δίκτυο που δημιουργήθηκε μέσα και έξω από τους τοίχους της φυλακής. Γενιές διαφορετικής κουλτούρας και αδικημάτων, που ύψωσαν το ανάστημά τους ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες, τα βασανιστήρια και τις απομονώσεις. Γενιές που δεν ξέχασαν τους αγώνες τους, γενιές που θυμούνται και θυμίζουν.

Συμμετέχουν: Βλάσης Ψοφάκης, Σοφία Κυρίτση, Χρήστος Ρούσσος, Αθηνά Αλεξίου, Δημήτρης Μελέτης, Θόδωρος Τσουβαλάκης

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Οι αγώνες των “μέσα” με τους “έξω” συνεχίζονται

Προβολή του ντοκιμαντέρ “Βροχοποιοί”
Συζήτηση για το άβατο των φυλακών, με τη συμμετοχή πρώην κρατουμένων.

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου
στις 8:00 μ.μ.

Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
Ρήγα Παλαμήδου 3 , Ψυρρή

Τίποτα και ποτέ δεν χαρίστηκε σε κανέναν, πόσο μάλλον στους κρατούμενους και τις κρατούμενες. Εξέγερση, στάση, αποχή συσσιτίου, αποχή από τα μεροκάματα, απεργία πείνας… Όλα κατακτήθηκαν με αγώνες, με μοναδικό όπλο το σώμα τους και ασπίδα το κίνημα αλληλεγγύης. Οι αγώνες των «μέσα» ήταν πάντα αλληλένδετοι με τους αγώνες των «έξω». Πώς οργανώνεται ένας αγώνας; Ποια η θέση του κινήματος αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων; Γιατί έχουν καμφθεί οι κινητοποιήσεις; Γιατί δεν υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ αλληλέγγυων;

Με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Βροχοποιοί» σας καλούμε να συζητήσουμε για τους αγώνες των «μέσα» με τους «έξω», για την ανάγκη ύπαρξης ενός πολύμορφου και πολυτασικού κινήματος αλληλεγγύης, αλλά και την ανάγκη κοινών αγώνων των κρατουμένων, πάνω σε διαχρονικά και νέα αιτήματα που πρέπει να συζητηθούν και να συνδιαμορφωθούν. Την κουβέντα θα ανοίξουν πρώην κρατούμενοι και κρατούμενες, οι οποίοι θα περιγράψουν τις κινητοποιήσεις που εκείνοι έζησαν για να δώσουν ερεθίσματα για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Καλούμε κάθε συλλογικότητα, αλλά και κάθε άτομο είτε από την πλευρά των «μεσα», είτε από την πλευρά των «έξω» σε μια πρώτη συζήτηση για τις νέες ανάγκες του κινήματος, κάνοντας έναν απολογισμό, αλλά και θέτοντας τις βάσεις για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

a1sx2_Thumbnail1_12249623_1647547648835394_3735762920785787196_n_20151122-134049_1.jpg

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο