Isra-AID: Ένα προσωπείο ανθρωπισμού για το ισραηλινό Απαρτχάϊντ

 «Οι  πεσιμιστές που ανησυχούν για την δημόσια εικόνα του Ισραήλ στο εξωτερικό μπορούν να ησυχάσουν. Καλύτερη από οποιονδήποτε ομιλητή, καλύτερη από οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής από τον πρωθυπουργό, είναι η δουλειά που γίνεται από την ISRAAid και από την Ισραηλινή Αεροβοήθεια (Israel Flying Aid).»

 

Της Νέλλης Μαρτίνου

H  «Ιsra-Aid είναι το καλύτερο εργαλείο Δημοσίων Σχέσεων του έθνους» ήταν η επικεφαλίδα άρθρου, της Jerusalem Post, της αγγλόφωνης ισραηλινής εφημερίδας.  Πρόκειται για το Ισραηλινό Φόρουμ για Διεθνή Ανθρωπιστική Βοήθεια «Israeli Forum for International Humanitarian Aid (Isra-AID)», μια κεντρική οργάνωση ομάδων εθελοντών, που μαζί με άλλες, δρά υπό τον συντονισμό της MASHAV- Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας για την ανάπτυξη, του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών. Xρηματοδοτείται από Ισραηλινούς και Βορειοαμερικανούς δωρητές, από Αμερικανο-Εβραϊκές Οργανώσεις, καθώς και από την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Tην Isra-AID συναντήσαμε πρόσφατα να δραστηριοποιείται με εθελοντές της, γιατρούς και νοσηλευτές, στη Μυτιλήνη, για να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες. Είναι η οργάνωση, με μέλη της οποίας, συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ.

b2ap3_thumbnail_12294628_10153889337138054_1094450611718901558_n.jpg

Ας δούμε λίγο καλύτερα τι ακριβώς είναι και τι αντιπροσωπεύει η ισραηλινή αυτή οργάνωση. Ας ξαναγυρίσουμε για λίγο στο δημοσίευμα της  Jerusalem Post: «Οι  πεσιμιστές που ανησυχούν για την δημόσια εικόνα του Ισραήλ στο εξωτερικό μπορούν να ησυχάσουν. Καλύτερη από οποιονδήποτε ομιλητή, καλύτερη από οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής από τον πρωθυπουργό, είναι η δουλειά που γίνεται από την ISRAAid και από την Ισραηλινή Αεροβοήθεια (Israel Flying Aid).»

Μια ολόκληρη ενημερωτική σελίδα είναι αφιερωμένη στις δραστηριότητες της Isra-AID και άλλων οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας, στο επίσημο σάϊτ της ιστοσελίδας του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών.  «Οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες όπως η Ρουάντα, η Αρμενία, η Τουρκία, η Αϊτή, οι Φιλιππίνες και η Μακεδονία, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν συμβάλλει στο να μεγαλώσει ο σεβασμός του κόσμου για το Ισραήλ», παρατηρεί ο Αντιστράτηγος Σούκι Σέμερ, πρώην αρχίατρος του ισραηλινού στρατού, το 2013. «Οι διεθνείς ανθρωπιστικές αποστολές, συνεισφέρουν στην ισραηλινή χασμπάρα.» Xασμπάρα – η εβραϊκή λέξη για τη δημόσια διπλωματία –  χρησιμοποιείται πλέον με την έννοια της κρατικής προπαγάνδας στο πλαίσιο των προσπαθειών της ισραηλινής κυβέρνησης να βελτιώσει την εικόνα της χώρας.

Ανθρωπιστική βοήθεια ή μια μεγάλη άσκηση δημόσιων σχέσεων; – AΪTH

Το 2013, μια συμμαχία μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι «Ευρωπαίοι φίλοι του Ισράηλ», οργάνωσε ένα συνέδριο με τον τίτλο «Ανθρωπιστική βοήθεια – Το Ισραήλ ως Παγκόσμιος Ηγέτης».  Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το Ισραήλ έχει ανθρωπιστικές ομάδες έτοιμες να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή οπουδήποτε στον κόσμο. Μια από τις ομάδες (η Isra-AID) έφτασε πρώτη στη σκηνή τον Ιανουάριο του 2010 μετά το σεισμό που χτύπησε την Αϊτή.»

Ενόσω το Ισραήλ έσπευδε να βοηθήσει στην Αϊτή, είχε ήδη από το 2006, επιβάλλει έναν μεσαιωνικού τύπου αποκλεισμό στους περισσότερους από ενάμισυ εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας. Εκεί, το Ισραήλ δεν έδειξε καμιά βιασύνη να αντιμετωπίσει την «ανθρωπογενή» καταστροφή που προκλήθηκε από τις ίδιες του τις πολιτικές. Λίγο μετά από τον σεισμό στην Αϊτή, το Μάϊο του 2010, ισραηλινοί στρατιώτες θα εκτελούσαν εν ψυχρώ, σε διεθνή χωρικά ύδατα, εννέα ακτιβιστές του πολυεθνικού Στόλου της Ελευθερίας, που έπλεε προς τη Γάζα, για να σπάσει τον αποκλεισμό.

Στις 12 Ιανουαρίου 2010, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αϊτή, το Ισραήλ έστειλε πάνω από 250 στρατιώτες και μονάδες του ισραηλινού στρατού (IDF), που έστησαν τις εγκαταστάσεις τους στην πρωτεύουσα, Πορτ-Ο-Πρενς, μαζί με μια ομάδα της IsraAID, μετά από κάλεσμα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου. Οι ισραηλινές διασωστικές στρατιωτικές ομάδες, έβγαζαν βίντεο αυτοπροβολής και τα δημοσίευαν στο youtube. «Και προφανώς ένα λεπτό τηλεοπτικής κάλυψης είναι πολύ πιο σημαντικό από οποιαδήποτε άλλη ανάγκη,» σχολιάζει ο Καθηγητής Γιόελ Ντόντσιν, Διευθυντής της Μονάδας Ασφάλειας Ασθενών του Ιατρικού Κέντρου Χαντάσα στην Ιερουσαλήμ. «Στο μεταξύ, μόνο στις ισραηλινές εγκαταστάσεις βοήθειας στην Αϊτή, βλέπουμε τεράστιες ταμπέλες σε κοινή θέα, που αναφέρουν το όνομα της χώρας που παρέχει τη βοήθεια.» 

b2ap3_thumbnail_iRTH4652943.jpg

Αυτή, δεν είναι μόνο μια ξεκάθαρη περίπτωση ισραηλινής προπαγάνδας (χασμπάρα), σύμφωνα με τον Ντέηβιντ Κρόνιν, συνεκδότη του ηλεκτρονικού εντύπου ”Electronic Intifada“  αλλά συνιστά και την παραβίαση μίας αρχής που είναι θεμελιώδης για την προσφορά γνήσιας ανθρωπιστικής βοήθειας: Ότι η παροχή βοήθειας στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν πρέπει να έχει στρατιωτικό χαρακτήρα και πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη. «Σαν Ισραηλινοί, γνωρίζουμε πως να ανταποκρινόμαστε σε τέτοιες καταστροφές,» δηλώνει η διευθύντρια επιχειρήσεων της Israel Flying Aid Βόρειας Αμερικής (οργάνωσης που συνεργάζεται με την Isra-AID). «Έχουμε εκπαιδευτεί στο στρατό για να είμαστε έτοιμοι σε μικρό χρονικό διάστημα.» Από την άλλη, η λιγότερη ανθρώπινη πλευρά του ίδιου στρατού, φάνηκε όταν το Ισραήλ έριχνε τις βόμβες του στη Γάζα για οκτώ συνεχείς βδομάδες το Νοέμβριο του 2014, έτσι ώστε ο ισχυρισμός του ότι είναι ο «παγκόσμιος ηγέτης» του ανθρωπισμού, να ηχεί τελείως ψεύτικος.

Φαίνεται όμως, ότι η ισραηλινή ανάμειξη στη Αϊτή, δεν ήταν πάντα τόσο «θετική». Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, «στις 27 Δεκεμβρίου 1982, η αμερικάνικη εφημερίδα Κρίστιαν Σάϊενς Μόνιτορ, έγραψε ότι από το 1968 το Ισραήλ πούλαγε όπλα σε δύο Αϊτινούς δικτάτορες  τον Φρανσουά Ντιβαλιέ, που έγινε πρόεδρος το 1957 και στο γυιό του Ζαν-Κλοντ Ντιβαλιέ, που τον διαδέχτηκε το 1971. Οι δύο τους, γνωστοί ως «Παπα-Ντοκ» και «Μπέϊμπυ-Ντοκ»,  έλεγχαν και τρομοκρατούσαν τη χώρα με ιδιωτικό στρατό. Στις 27 Μαρτίου 1983, οι Νιου Γιορκ Τάϊμς έγραψαν ότι το Ισραήλ ήταν ανάμεσα στις χώρες που είχαν συμφωνήσει να πουλήσουν όπλα στον Μπέϊμπυ-Ντοκ, με ευκολίες πληρωμής, όπως είχε ζητήσει.»

H ανθρωπιστική βοήθεια στο ΝΕΠΑΛ με τη Γάζα σε ερείπια

Oμάδες του ισραηλινού στρατού έφτασαν στο Νεπάλ, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό εκεί. H Isra-Aid και άλλες ισραηλινές διασωστικές ομάδες, ενώθηκαν μαζί τους, λίγες μέρες μετά.

b2ap3_thumbnail_ShowImage.ashx.jpg

Ο Κέννεθ Ροθ, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) έγραψε στο τουϊτερ του στις 26 Απριλίου: «Πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις μια μακρυνή ανθρωπιστική καταστροφή παρά την κοντινή, που προκλήθηκε από τις πράξεις του Ισραήλ στη Γάζα,» σχετικά με την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι στέλνει 260 άτομα, ιατρικό και στρατιωτικό προσωπικό στο Κατμαντού.  «Σταματήστε τον αποκλεισμό». Νωρίτερα τον ίδιο μήνα,  46 διεθνείς οργανισμοί βοήθειας, ζήτησαν την επιβολή κυρώσεων προς το Ισραήλ αν δεν τερματίσει τον αποπνιχτικό αποκλεισμό της Γάζας, που έχει αποτρέψει την επανοικοδόμηση έστω και ενός σπιτιού στους οκτώ μήνες αφ’ ότου το Ισραήλ εξαπέλυσε την καταστροφική του επίθεση το προηγούμενο καλοκαίρι.

Τον Ιούνιο του 2015 η Isra-AID εγκαινίασε το πρόγραμμά της «Μια Στέγη για Όλους» για να προσφέρει μεταβατικά καταφύγια για τις χιλιάδες εκτοπισμένες οικογένειες που είχαν χάσει τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των τελευταίων δύο καταστροφικών σεισμών στο Νεπάλ. Περισσότερο από ένα χρόνο από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα, που κράτησαν επί 50 μέρες, που είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες κτίρια στη Γάζα να γίνουν συντρίμια, ούτε ένα κατεστραμμένο σπίτι δεν έχει ξαναχτιστεί κι ο λόγος είναι ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ, και η απαγόρευση  εισαγωγής κατασκευαστικών υλικών.

b2ap3_thumbnail_1406421220694_wps_5_Palestinians_walk_by_the_.jpg

«Σας στέλνω σε μια σημαντική αποστολή» είπε ο πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου στο στρατιωτικό προσωπικό που θα έφευγε για το Νεπάλ. «Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του Ισραήλ – μια χώρα που κάνει ότι είναι στις δυνάμεις της σε τέτοιες στιγμές.»

«Δεκάδες χώρες και οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έτρεξαν να προσφέρουν βοήθεια στο Νεπάλ.» αναφέρει ο Αλί Αμπουνιμά, συνεκδότης της εφημερίδας Electronic Intifada. «Δοθέντος του σχετικά μεγάλου στρατιωτικού του προϋπολογισμού, η συνεισφορά του Ισραήλ στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας έκτακτης ανάγκης, δεν είναι ανάλογη με αυτό που άλλες χώρες πρόσφεραν. Το Κατάρ π.χ. δημιούργησε μια «αερογέφυρα» με αρκετά αεροσκάφη να ρίχνουν μεγάλες ποσότητες βοήθειας και ένα κινητό νοσοκομείο. Το Πακιστάν απέστειλε τέσσερα C-130 αεροσκάφη που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και ένα νοσοκομείο 30 κλινών. Παρά την μεγάλη διαφήμιση για τις αποστολές του, «ο προϋπολογισμός του Ισραήλ για διεθνή βοήθεια, στην πραγματικότητα είναι πενιχρός συγκριτικά με των άλλων ανεπτυγμένων χωρών» σύμφωνα με μελέτη του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.  

Οι διασωστικές ενέργειες του Ισραήλ στο Νεπάλ έφεραν στο φως της δημοσιότητας και μια πρακτική που ισοδυναμεί με παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων. Το Ισραήλ «διέσωσε» μεταφέροντάς τα στο Ισραήλ, 26 παρένθετα ισραηλινά μωρά από το Νεπάλ. Στο Ισραήλ επιτρέπεται μόνο σε ετερόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδί με παρένθετη μητέρα. Κατά συνέπεια, πολλοί ισραηλινοί που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί πηγαίνουν στο Νεπάλ.  Μερικά από τα μωρά ήταν με τους ισραηλινούς γονείς τους και άλλα τα φρόντιζαν ισραηλινοί επιβάτες. Σε καμία από τις παρένθετες μητέρες δεν επιτράπηκε να ταξιδέψει ούτε ανακοινώθηκε αν είναι ασφαλείς ή όχι. Η εμπορική διαδικασία παρένθετης μητρότητας, όπου άνθρωποι από πλούσιες χώρες πληρώνουν γυναίκες από φτωχές χώρες, αποτελεί παράνομη πρακτική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.  Σ’ ένα άρθρο του 2010 στο Mother Jones, πάνω στο θέμα των επιχειρήσεων «νοίκιασε-μία-μήτρα» στην Ινδία, αναφέρει «κοιτώνες κύησης» που βρίσκονται σε «εργοστάσια μωρών» και μαρτυρίες ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαδικασίες που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Δημόσιες σχέσεις για το Ισραήλ με πρόσχημα το προσφυγικό.

Μέλη της οργάνωσης Isra-AID εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται στη Λέσβο και τη Ρόδο.  Προσφέρουν φαγητό, υπνόσακους και ιατρική περίθαλψη στους πρόσφυγες από τη Συρία. Η παρουσία τους στην Ελλάδα έγινε με την στήριξη της Ισραηλινής Πρεσβείας σε συντονισμό με τα Υπουργεία Υγείας και Μετανάστευσης, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

Συνάντηση με εθελοντές της Isra-AID, είχε κι ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ. Όπως μας πληροφόρησε ο ίδιος στη σελίδα του, «η  οργάνωση διαθέτει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κοινής συμμετοχής Ισραηλινών και Αράβων εθελοντών, οι οποίοι συμβάλλουν στον διαθρησκευτικό διάλογο».  O Έλληνας πρωθυπουργός,  δείχνει να αγνοεί ότι το πρόβλημα δεν είναι η “συνύπαρξη” Παλαιστίνιων και Ισραηλινών, αλλά στο ότι οι πρώτοι είναι αποικιοκρατούμενοι και οι δεύτεροι αποικιοκράτες. Αγνοεί το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι ένα κράτος Απαρτχάϊντ. Ένα κράτος που κάνει διακρίσεις όχι μόνο εναντίον των παλαιστινίων κατοίκων της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, αλλά επίσης και εναντίον των Παλαιστίνιων που ζουν μέσα σ’ αυτό, σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας. Υπό συνθήκες αποικιακής καταπίεσης και Απαρτχάϊντ, η προώθηση της «από κοινού συνύπαρξης» από ομάδες που διατείνονται ότι είναι «απολίτικες» όπως τέτοιες ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι παραπλανητικές.

“Ενώ η  Isra-AID έχει μεγάλη εμπειρία σε παροχή βοήθειας σε 31 χώρες, αυτή η αποστολή έχει μια μοναδική πρόκληση: Αυτοί που ωφελούνται, προέρχονται από χώρες που είναι παραδοσιακά εχθρικές, ή ακόμα, επίσημα σε πόλεμο με το Ισραήλ.» γράφουν οι Times of Israel, χωρίς να προσδιορίζουν ποιες χώρες είναι αυτές.

Το κατά πόσον μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι οι Σύριοι, για παράδειγμα, πρόσφυγες, ωφελούνται από το Ισραήλ, σηκώνει μικρή συζήτηση, γιατί η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.  Aπό την αρχή της Συριακής κρίσης, το Ισραήλ έχει βομβαρδίσει επανηλειμμένα μέσα στη Συρία, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει και εκεί «ανθρωπιστική βοήθεια» με κινητά νοσοκομεία που έχει στήσει, σε ένοπλες ομάδες που μάχονται εναντίον της Κυβέρνησης του Άσαντ. Τέλος, το Ισραήλ, το οποίο κατέχει παράνομα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα Συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, σχεδιάζει να τα προσαρτήσει, μετά την ανακάλυψη πετρελαίου σ’ αυτά.  

Μια ανθρωπιστική κρίση που δεν τραβά τα φώτα της δημοσιότητας

H έκφραση «ανθρωπιστική βοήθεια» θα μπορούσε να είναι το συντομότερο ανέκδοτο με το οποίο θα μπορούσε κανείς να περιγράψει το κράτος, που έχει προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, με τρεις διαδοχικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον της Γάζας, το 2008, το 2011 και την πιο πρόσφατη το 2014.

Η Γάζα βρίσκεται σε αποκλεισμό από το Ισραήλ εδώ και εννέα χρόνια. Εκθέσεις του ΟΗΕ και το σύνολο των Διεθνών Ανθρωπιστικών Οργανώσεων, προειδοποιούν ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής και μέχρι το 2020 πρόκειται να καταστεί μη-κατοικήσιμη λόγω του συνεχιζόμενου οικονομικού αποκλεισμού και της άρνησης από το Ισραήλ να επιτρέψει την εισαγωγή υλικών, που θα επέτρεπαν την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών και σπιτιών. «Η Γάζα είναι στο χείλος της καταστροφής,» λέει ο Μαχέρ αλ-Ταμπά ένας Παλαιστίνιος οικονομολόγος, και προσθέτει: «Η ζωή στη Γάζα είναι χειρότερη απ’ ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος, έχει γίνει η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο,» και διευκρινίζει: “H Γάζα είναι κλινικά νεκρή’ χωρίς ανοικοδόμηση, αποκλεισμένη, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς δουλειές, χωρίς φάρμακα, χωρίς ανάπτυξη, δεν μπορεί να διατηρηθεί έτσι στη ζωή.»

Την ίδια ώρα στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ, επιδίδεται σε γενοκτονικές πρακτικές, έχοντας εκτελέσει περισσότερους από 100 Παλαιστίνιους. Παλαιστινιακές οργανώσεις και διεθνείς φορές, όπως και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν άμεση και αποφασιστική δράση αναφορικά με την εκτέλεση Παλαιστινίων ανηλίκων από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και τους εποίκους. Μέχρι σήμερα, 18 ανήλικα παιδιά έχουν σκοτωθεί και εκτελεστεί εν ψυχρώ σε σημεία ελέγχου (τσεκπόιντς) και στους δρόμους από την έναρξη της τωρινής παλαιστινιακής εξέγερσης. Δεκάδες Παλαιστίνιοι ανήλικοι έχουν τραυματιστεί, συλληφθεί ή ανακριθεί βάναυσα από τις ισραηλινές δυνάμεις.

 

Πηγές: 

ISRA-Aid is the nation’s best PR tool – The Jerusalem Post

Israel named “world humanitarian leader” in EU propaganda exercise – The Electronic Intifada 

Israel not always a force for good in Haiti – Mondoweiss

Israel criticized for touting Nepal rescue while Gaza is still in ruins – The Electronic Intifada

Israel acknowledges it is helping Syrian rebel fighters – The Times of Israel

Statistics warn of imminent explosion to rock Gaza (report) – The Palestinian Information Center 

Το Ισραήλ σχεδιάζει να προσαρτήσει τα Υψίπεδα του Γκολάν μετά την ανακάλυψη πετρελαίου – Omniatv

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο