ΗΠΑ – Συνελήφθη ο Σκρέλι

Το γύρο του κόσμου κάνει η φωτογραφία της σύλληψης του 32χρονου Μάρτιν Σκρέλι, του μισητού CEO της Turing Pharmaceuticals Inc. που, τον Σεπτέμβριο, ανέβασε την τιμή ενός φαρμάκου για το οποίο είχε την αποκλειστικότητα σε 750 δολάρια ανά ένα (1 !!!) χάπι. Δείτε σχετικά προηγούμενο άρθρο μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο διαβόητος Martin Shkreli συνελήφθη στο Μανχάταν από το FBI, για κατηγορίες που αφορούν την προηγούμενη εταιρία του, το επενδυτικό κεφάλαιο MSMB Capital Management που συμμετείχε στη φαρμακευτική επιχείρηση Retrophin Inc, στην οποία ήταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO). Το FBI επιβεβαίωσε τη σύλληψη ενώ καμία από τις εμπλεκόμενες εταιρίες δεν δέχθηκε να κάνει δηλώσεις.

Όπως όλα δείχνουν, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μάρτιν Σκρέλι αφορούν τη χρήση κεφαλαίων από τη φαρμακευτική εταιρία για να αποπληρώσει χρέη της χρηματιστηριακής επιχείρησης την οποία διηύθυνε. Είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε η παραίτησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, το Σεπτέμβριο του 2014. Οι δικαστικές αρχές είχαν ζητήσει επισήμως στοιχεία από την Retrophin για τη σχέση της με τον Σκρέλι ήδη από τον Ιανουάριο.

b2ap3_thumbnail_shk1.png

Μαζί του συνελήφθη και ο δικηγόρος Evan Greebel, ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές είχε φροντίσει να αποκρύψει την απάτη που ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια από τους εξωτερικούς λογιστές και από τους επενδυτές της επιχείρησης. Ο 42χρονος Greebel εκπροσωπούσε τον Σκρέλι μεταξύ των ετών 2012 και 2014.

Αμφότεροι οι Greebel και Shkreli δήλωσαν αθώοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση (ύψους 5 εκ. δολαρίων για τον Σκρέλι).

Αντιδράσεις

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψης του Σκρέλι, οι μετοχές της εταιρίας του έκαναν ελεύθερη πτώση. Εκτιμάται ότι ο ίδιος έχασε 25 εκ. δολάρια σε μία ημέρα.

Ωστόσο, η είδηση χαροποίησε ιδιαίτερα όλους όσους είχαν κατακρίνει την εξωφρενική αύξηση 5.450% εν μία νυκτί του Daraprim, ενός φαρμάκου που κυκλοφορούσε στην αγορά επί 62 χρόνια και είχε ελάχιστο κόστος παραγωγής και μηδενικό κόστος έρευνας. Το συγκεκριμένο φάρμακο ήταν απαραίτητο για την αντιμετώπιση παρασιτικών ασθενειών (όπως ελονοσία και τοξοπλάσμωση) σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι έγκυοι, οι πάσχοντες από καρκίνο και οι οροθετικοί.

b2ap3_thumbnail_shk2.png

Μεγάλο κύμα αγανάκτησης ακολούθησε την αλαζονική απόφαση του Σκρέλι και τον επαρμένο τρόπο με τον οποίο την υπερασπίστηκε απέναντι όχι μόνο στα ΜΜΕ αλλά και σε πολιτικούς όπως η Χίλαρι Κλίντον που δεν δίστασαν να πάρουν ευθέως θέση εναντίον του. Ακόμα και οι αδίστακτες φαρμακευτικές εταιρείες των ΗΠΑ, με το πανίσχυρο λόμπι που ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια, είχαν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας του.

Η εύθυμη πλευρά

Χαρακτηριστικό είναι το χιουμοριστικό άρθρο του New Yorker που αναφέρει ότι “ο δικηγόρος του Σκρέλι, Harland Dorrinson, αποφάσισε να αυξήσει την αμοιβή του κατά 5.000% μετά τη σύλληψη”. Συνεχίζει περιγράφοντας την “αγανάκτηση” του Σκρέλι όταν το έμαθε.

Μεταξύ των άρθρων που ξεχωρίζουν για το βίο και την πολιτεία του Μάρτιν Σκρέλι, είναι και εκείνο που μιλά για την αγορά ενός άλμπουμ των Wu-Tang Clan, στην εξωφρενική τιμή των 2 εκ. δολαρίων. Το Μάρτιο του 2014, το συγκρότημα αποφάσισε να διαθέσει το άλμπουμ Once Upon A Time In Shaolin κατ’ αποκλειστικότητα σε όποιον προσφέρει το υψηλότερο ποσό σε σχετική ιδιωτική δημοπρασία. Στους όρους της αγοράς τονίζεται ότι απαγορεύεται ρητά η εμπορική εκμετάλλευση. Μπορεί όμως να το δωρίσει ή – αν το επιθυμεί – να το καταστρέψει. Το άλμπουμ περιέχει 31 κομμάτια και για την παραγωγή του συνεργάστηκαν τα εν ζωή μέλη του συγκροτήματος και ειδικοί καλεσμένοι όπως η Cher. Ο ίδιος ο Σκρέλι που ήταν και ο πλειοδότης, έχει δηλώσει ότι δεν το έχει ακούσει ακόμα.

b2ap3_thumbnail_Shkreli.jpg

Οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων, με αρκετές δόσεις χιούμορ, ζητούν από το FBI να φροντίσουν να κατασχέσουν και το άλμπουμ των Wu-Tang Clan, μετά την ανακοίνωση της σύλληψης.

 

Πηγές:

https://news.vice.com/article/hated-pharma-bro-martin-shkreli-arrested-on-fraud-charges

http://www.newyorker.com/humor/borowitz-report/lawyer-for-martin-shkreli-hikes-fees-five-thousand-per-cent

http://www.bloomberg.com/features/2015-martin-shkreli-wu-tang-clan-album/

http://mashable.com/2015/12/17/fbi-martin-shkreli/

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-12-17/shkreli-s-lawyer-accused-of-templating-sham-retrophin-share-deal

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο