HΠΑ: Iατρικοί επιστήμονες του Χάρβαρντ προτείνουν οι δολοφονίες από την αστυνομία να καταγράφονται ως δημόσια επιδημία.

«Καμία πράξη του Κογκρέσου δεν είναι απαραίτητη. Δεν χρειάζεται να εμπλακεί κανένα αστυνομικό τμήμα»
Ερευνητές του Χάρβαρντ ζήτησαν από την Υπηρεσία Δημοσίας Υγείας των ΗΠΑ, να εξετάσει τις δολοφονίες από τους αστυνομικούς και τους θανάτους αστυνομικών, ως θέματα δημόσιας υγείας. Με το αίτημα αυτό, οι ερευνητές επαναλαμβάνουν το αίτημα πολλών ακτιβιστών, που τους προτρέπουν ν’αρχίσουν να παρακολουθούν τον αριθμό των ανθρώπων, που σκοτώνεται από την αστυνομία.

Η πρόταση εμπνεύστηκε από τις εδώ και ένα χρόνο συνεχείς διαμαρτυρίες, καθώς και τις  δημόσιες πιέσεις του κινήματος , το οποίο δημιουργήθηκε μετά την δολοφονία του άοπλου Michael Brown στις 9 Αυγούστου του 2014 και τις συνεχείς δολοφονίες και διαμαρτυρίες, που έχουν συμβεί από τότε.

Η πρόταση αυτή είναι σημαντική καθώς, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία προέρχονται από ανεξάρτητα πρακτορεία ειδήσεων, όπως η Guardian (Ηνωμένο Βασίλειο), που ανέφερε, ότι 1.058 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία το 2015. Για τους Αφροαμερικανούς, ο αριθμός των θανάτων από την επιβολή του νόμου είναι διπλάσιος σε σχέση με τους λευκούς.

Το πρόγραμμά της Guardian, «Οι Καταμετρημένοι», δείχνει επίσης, ότι οι πολίτες των ΗΠΑ δολοφονούνται από την αστυνομία κατά μέσο όρο, περίπου τρεις φορές την ημέρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και περιπτώσεις όπου η αστυνομία έχει σκοτώσει ένοπλους υπόπτους, τις οποίες πολλοί υποστηρικτές της αστυνομίας θεωρούν δικαιολογημένες, χωρίς  όμως να εξετάζουν προσεκτικά την κατάσταση.

Τα περιληπτικά σημεία της πρότασης του Χάρβαρντ υπογραμμίζουν το πρόβλημα και τη λύση :

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βιώσει μεγάλες αντιπαραθέσεις, και πολιτικές ταραχές, σχετικά με το ενδημικό πρόβλημα της αστυνομικής βίας και των θανάτων αστυνομικών.

Παρά το γεγονός ότι οι θάνατοι των αστυνομικών είναι καλά τεκμηριωμένοι, δεν υπάρχουν αξιόπιστα επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που σκοτώθηκαν από την αστυνομία, εν μέρει λόγω της μακροχρόνιας αντίστασης των αστυνομικών τμημάτων να να δώσουν στην δημοσιότητα αυτά τα δεδομένα.

 Οι θάνατοι αυτοί, ωστόσο, είναι μετρήσιμοι, όπως αποδεικνύεται από το πρόγραμμα “Οι Καταμετρημένοι” (The Counted), το οποίο αποκάλυψε, ότι πάνω από 500 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία μεταξύ της 1ης  Ιανουαρίου και της 9ης Ιουνίου του 2015, δύο φορές πάνω από όσους αναμένονταν με βάση τις εκτιμήσεις από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Πληροφοριών των ΗΠΑ (FBI).

Οι θάνατοι που σχετίζονται με την επιβολή του νόμου, τόσο των ατόμων που σκοτώθηκαν από τους αστυνομικούς όσο και των αστυνομικών που σκοτώθηκαν στη γραμμή του καθήκοντος, είναι ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, όχι μόνο μια ανησυχία για την ποινική δικαιοσύνη, δεδομένου ότι αυτά τα γεγονότα αφορούν τη θνησιμότητα και επηρεάζουν την εύρυθμη ευημερία των οικογενειών και των κοινοτήτων των νεκρών. Ως εκ τούτου, οι θάνατοι από την επιβολή του νόμου, σχετίζονται με τα δεδομένα της δημόσιας υγείας και όχι μόνο με τα δεδομένα της ποινικής δικαιοσύνης.

 Προτείνουμε οι θάνατοι από την επιβολή του νόμου, να αντιμετωπίζονται ως υποχρεωτικής δήλωσης κατάσταση, η οποία θα επιτρέπει στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας να καταγράφουν αυτά τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, παρέχοντας έτσι τα στοιχεία, που απαιτούνται για την κατανόηση και την πρόληψη του προβλήματος .

Κάνοντας τις δολοφονίες από την αστυνομία κοινοποιήσιμη κατάσταση, θα απαιτείται από τα Αστυνομικά Τμήματα, ν’ αναφέρουν κάθε δολοφονία στο αντίστοιχό τους Τμήμα Δημόσιας Υγείας. Τότε επαγγελματίες της ιατρικής και της δημόσιας υγείας θα καταγράφουν τους θανάτους από την επιβολή του νόμου σε πραγματικό χρόνο.

Οι ερευνητές λένε, ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των πολιτών, και ότι, εφόσον οι προσπάθειες τον τελευταίο αιώνα ηττήθηκαν, είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση, να χειριστεί τους θανάτους που σχετίζονται με την επιβολή του νόμου, ως κοινοποιήσιμες καταστάσεις.

Επισημαίνουν ακόμη το πόσο παράλογο είναι ότι στις ΗΠΑ, θα πρέπει να βασίζονται σε μια εφημερίδα του Ηνωμένου Βασιλείου για να μετρήσουν τον αριθμό των ατόμων, που σκοτώθηκαν από την αστυνομία. Το σύστημα των ΗΠΑ για τη δημόσια υγεία καταγράφει ήδη πολυάριθμες υποχρεωτικής δήλωσης ασθένειες σε εθνικό επίπεδο και σε πραγματικό χρόνο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οργανώσεις της αστυνομίας επιτέθηκαν στην πρόταση αυτή με την τυπική τους ρητορική. Η «Common Health» αναφέρει ότι ο Bill Johnson, ο εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αστυνομικών Οργανισμών, είπε, ότι νομίζει πως η πρόταση είναι «λανθασμένη» και πρόσθεσε: «Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων από την αστυνομία είναι να ακολουθούνται οι οδηγίες του αστυνομικού σε οποιαδήποτε είδος αντιπαράθεσης. Δεν έχω πολλές ελπίδες ότι οι ακαδημαϊκοί από το Χάρβαρντ, θα το δημοσιοποιήσουν αυτό, ως έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να μειωθούν οι θανάτοι από την αστυνομία».

Φυσικά η καταμέτρηση από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας των θανάτων που σχετίζονται με την επιβολή του νόμου, θα είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε έρευνα. Το μόνο που προτείνεται είναι μια επίσημη καταμέτρηση, στην οποία το κοινό θα μπορεί να στηρίζεται για να λαμβάνει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις δολοφονίες από τους αστυνομικούς.

Η πρόταση επισημαίνει και την  δήλωση της Γενικής Εισαγγελέως των ΗΠΑ, Loretta Lynch, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει πιλοτικά το δικό του σύστημα που θα βασίζεται στο πρόγραμμα «Οι Καταμετρημένοι»,  για να παρακολουθήσει τους «θανάτους που προέρχονται από αστυνομικούς» και στη συνέχεια «θα κινηθεί προς επαλήθευση των στοιχείων, σχετικά με τα περιστατικά, ελέγχοντας τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες, τον ιατροδικαστή και τις ερευνητικές υπηρεσίες».

Οι ερευνητές επισημαίνουν, ότι αυτή η δήλωση υπογραμμίζει την ανάγκη για μια προσέγγιση από την δημόσια υγεία. Μια αξιόπιστη πηγή δεδομένων και ελέγχου είναι ακόμη πιο σημαντική, εάν το προτεινόμενο πιλοτικό σχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι επιτυχές, και συνεχιστεί και την επόμενη των εκλογών το 2016.

Οι Νομικές Εκτελεστικές Υπηρεσίες, έχουν αποτύχει να καταγράψουν σωστά τις δολοφονίες από την αστυνομία για έναν ολόκληρο αιώνα, οπότε γιατί θα πρέπει ο κόσμος να τους εμπιστευτεί ότι θα το κάνουν τώρα;


(πηγή : http://usuncut.com/black-lives-matter/harvard-medical-police-killings-public-epidemic/)
(μετάφραση Σύλβια Βαρνάβα)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο