Συρία, Γιαρμούκ: Το Ισλαμικό Κράτος καταλαμβάνει το 70% του καταυλισμού

b2ap3_thumbnail_145199421747d9dcfcbe8o_cropped.jpg

 

20 Απρίλη, 2016

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται και πάλι χιλιάδες άμαχοι στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, κοντά στη Δαμασκό, καθώς  οι σφοδρές μάχες μεταξύ των αντίπαλων ομάδων έχουν παγιδεύσει οικογένειες στα σπίτια τους, εμποδίζοντας τους την πρόσβαση σε τροφή και νερό.

Απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Συρία  δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει τον έλεγχο του 70 τοις εκατό  του καταυλισμού  ενώ μέλη του αποκεφαλίζουν και βιάζουν κατοίκους.
Τον έλεγχο του υπόλοιπου στρατοπέδου μοιράζονται οι Jabhat al-Nusra μαζί με συμμάχους Παλαιστίνιους μαχητές, και η συριακή κυβέρνηση,  σύμφωνα με το Ίδρυμα Jafra, μια παλαιστινιακή ομάδα βοήθειας στη Συρία.

Ο Ανουάρ Αμπντ αλ-Χάντι, από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης,  δήλωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων  Ma’an ότι  η Jabhat al-Nusra, δηλαδή η αντίστοιχη αλ-Κάιντα  στη Συρία, είχε επιτρέψει στο Ισλαμικό Κράτος  να διεισδύσει στον καταυλισμό  “αλλά τελικά οι δύο εξτρεμιστικές ομάδες στράφηκαν η μια εναντίον της άλλης, και το ισλαμικό κράτος κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού”, σύμφωνα με το πρακτορείο.

“Ο Αμπντ αλ-Χάντι είπε πως τουλάχιστον 20 άνθρωποι στο καταυλισμό αποκεφαλίστηκαν  και θάφτηκαν πριν προλάβουν να ταυτοποιηθούν”. πρόσθεσε το Ma’an.

 

b2ap3_thumbnail_syria-ig-273x324.png

 

Έλλειψη τροφίμων και νερού

Υπολογίζεται ότι περίπου 6.000 οικογένειες παραμένουν στον καταυλισμό, σύμφωνα με την UNRWA, τον οργανισμό  των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης.
“Οι συνεχείς, εξαιρετικά σφοδρές συγκρούσεις δεν έχουν μόνο προκαλέσει θύματα μεταξύ των αμάχων αλλά έχουν επίσης επιδεινώσει τις ελλείψεις σε τρόφιμα και καθαρό νερό,” δήλωσε ο UNRWA την περασμένη εβδομάδα.

Ο οργανισμός δεν ήταν σε θέση να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια ανάμεσα στα τέλη Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και τα μέσα Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα τις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα.

Το Γιαρμούκ, που είχε κάποτε 150.000 κατοίκους και ήταν  το μεγαλύτερο παλαιστινιακό κέντρο του πληθυσμού στη χώρα,   έγινε  αρένα μάχης από τον Δεκέμβριο του 2012. Χιλιάδες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό όταν ο FSA (Ελεύθερος Συριακός Στρατός) εισήλθe στο στρατόπεδο και το κεντρικό τζαμί  χτυπήθηκε από  αεροπορικές επιδρομές της κυβέρνησης.

Από τότε, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στον καταυλισμό έχει κοπεί και μια πλήρη πολιορκία επιβλήθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις και συμμαχικές ομάδες, τον Ιούλιο του 2013.

Δεκάδες  πέθαναν από την πείνα τον χειμώνα που ακολούθησε, και πολλοί άλλοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και των συνεχών βομβαρδισμών στο Γιαρμούκ.

Το Ίδρυμα Jafra ανέφερε τη Δευτέρα ότι η τελευταία περίοδος της βίας  ξέσπασε όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε ένα σημείο ελέγχου μεταξύ του Γιαρμούκ και του γειτονικού προαστίου  Yalda, “κόβοντας εντελώς την πρόσβαση των αμάχων σε όλες τις προμήθειες.”

Επτά άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών, είπε το Jafra. Η ομάδα πρόσθεσε ότι ένας από τους νεκρούς ήταν ο Hisham Zawabe, εργαζόμενος στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο οποίος πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του.

Οι κάτοικοι δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες  από τους δρόμους “λόγω των συνεχών πυροβολισμών” είπε η ομάδα  προσθέτοντας ότι δύο πολίτες αποκεφαλίστηκαν από ισλαμιστές μαχητές.

 

b2ap3_thumbnail_160420-yarmouk.jpg

 

Χωρίς γιατρούς και ιατρικές προμήθειες

Ο καταυλισμός  δεν διαθέτει επί του παρόντος ιατρικές εγκαταστάσεις και  γιατρούς για τη θεραπεία τραυματισμένων ατόμων.
Το Παλαιστινιακό Νοσοκομείο, το βασικό ιατρικό κέντρο στον καταυλισμό, δεν έχει καύσιμα για τη λειτουργία του εξοπλισμού, και το Νοσοκομείο Μπασέλ,  η μόνη άλλη εγκατάσταση στον καταυλισμό, έχει πρόσφατα καταστραφεί από ισλαμιστές μαχητές.

“Ο ακρωτηριασμός έχει γίνει μια κοινή μορφή θεραπείας για να σωθούν ζωές, καθώς τα χειρουργικά εργαλεία και ο εξοπλισμός δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιηθούν και ο καταυλισμός παραμένει χωρίς γιατρούς,” πρόσθεσε η ομάδα.
Η Jafra προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πόσιμο νερό και μονάδες επεξεργασίας νερού στον καταυλισμό καθώς τα υπόγεια ύδατα είναι μολυσμένα και οι κάτοικοι έχουν αποκοπεί από το πόσιμο νερό για περισσότερες από 500 ημέρες.

Εν τω μεταξύ, η Ομάδα Δράσης για τους Παλαιστινίους της Συρίας  κάνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και για την εκκένωση των αμάχων σε ασφαλέστερες περιοχές του καταυλισμού καθώς και την άρση της πολιορκίας και την έναρξης της ιατρικής βοήθειας και της βοήθειας έκτακτης ανάγκης.
Η ομάδα παρακολούθησης κάλεσε επίσης την κυβέρνηση της Συρίας και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να παρέμβει “για να σώσει ό, τι έχει απομείνει από το Γιαρμούκ” και να διασφαλίσει την προστασία των αμάχων εκεί.

Από τους περίπου 450.000 Παλαιστίνιους που παραμένουν στο εσωτερικό της Συρίας, το 60 τοις εκατό έχει εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Επιπλέον 110.000 έχουν διαφύγει στο εξωτερικό σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος. Σε αυτές τις χώρες οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δεν μπορούν να εγγραφούν στον UNHCR και  βασίζονται στην UNRWA για την υγειονομική τους περίθαλψη, την εκπαίδευση και συχνά τα τρόφιμα και την υποστήριξη σε μετρητά.

Οι συνθήκες στα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα του Λιβάνου ήταν πολύ κακές, ακόμη και πριν ξεκινήσει ο πόλεμος  το 2011, ενώ η UNRWA προσπαθεί να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες για να καλύψει τις ανάγκες των περίπου 45.000 επιπλέον Παλαιστινίων οι οποίοι έφθασαν από τη Συρία. Οι δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι  πρόσφυγες στον Λίβανο αναγκάζουν πολλούς να επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο Θάλασσα για να αναζητήσουν ασφάλεια στην Ευρώπη.

Συλλογή υπογραφών για την προστασία των παλαιστίνιων προσφύγων της Συρίας   ΕΔΩ

 

ΠΗΓΕΣ:  map-uk.org

 electronicintifada.net

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο