Οι Ζαπατίστας για τον αγώνα των εκπαιδευτικών και τις επιθέσεις της αστυνομίας στο Μεξικό.

Σε κοινό ανακοινωθέν, το Εθνικό γηγενές Κογκρέσο (CNI)και ο EZLN καταδικάζουν τη θανατηφόρα βία που άσκησε η μεξικανική πολιτεία στην Οαχάκα, εναντίον των δασκάλων που συνδέονται με την Ένωση CNTE, και εναντίον της γηγενούς κοινότητας των Nochixtlan στην Οαχάκα, βία που άφησε τουλάχιστον μια ντουζίνα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Η αστυνομία προσπαθούσε να εκδιώξει τους εκπαιδευτικούς από ένα οδόφραγμα στην εθνική οδό Oaxaca-Puebla, στις 19 Ιουνίου στο δήμο Nochixtlan όταν έπεσαν πυροβολισμοί, οδηγώντας σε βίαιες συγκρούσεις που διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες.

Οι εκπαιδευτικοί από την αντιφρονούντα Ένωση CNTE, είχαν στήσει το οδόφραγμα στο πλαίσιο των διαμαρτυριών, ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται από τον πρόεδρο Enrique Peña Nieto και ως αντίδραση στη σύλληψη αρκετών ηγετών των συνδικάτων την περασμένη εβδομάδα.

CNI- EZLN Μέσα από την καταιγίδα.

Κοινό Ανακοινωθέν από το Εθνικό γηγενές Κογκρέσο και τον EZLN για την άνανδρη επίθεση της αστυνομίας κατά της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής των Εργαζωμένων της Εκπαίδευσης  και της γηγενούς κοινότητας των Nochixtlán, Οαχάκα.

20 Ιουνίου 2016

Προς τους ανθρώπους του Μεξικού:

Προς τους λαούς του κόσμου:

Αντιμέτωποι με την άνανδρη κατασταλτική επίθεση που δέχτηκαν οι δάσκαλοι και η κοινότητα στην Nochixtlán, Οαχάκα- με την οποία η μεξικανική πολιτεία μας θυμίζει ότι αυτός είναι ένας πόλεμος ενάντια σ’όλους τους λαούς, τα έθνη και τις φυλές που απαρτίζουν το Εθνικό γηγενές Κογκρέσο και τον Ζαπατιστικό στρατό για την Εθνική Απελευθέρωση.  Λέμε λοιπόν στους αξιοπρεπείς εκπαιδευτικούς ότι δεν είναι μόνοι, ότι ξέρουμε, πως ο λόγος και η αλήθεια είναι με το μέρος τους, ότι η συλλογική αξιοπρέπεια με την οποία μιλούν κάνει την αντίστασή τους άθραυστη, και ότι αυτό είναι το κύριο όπλο όσων από εμάς βρισκόμαστε στους κάτω.

Καταδικάζουμε την κλιμάκωση της καταστολής με την οποία η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική μεταρρύθμιση, που δήθεν είναι υπέρ της «εκπαίδευσης», έχει επιβληθεί σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στις πολιτείες της Οαχάκα, της Τσιάπας, της Guerrero, και της Michoacán. Με απειλές, διώξεις, ξυλοδαρμούς,  άδικες φυλακίσεις και τώρα δολοφονίες, που προσπαθούν να σπάσουν την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε εξέγερση.

Καλούμε τους λαούς μας και την κοινωνία των πολιτών εν γένει να είναι με τους καθηγητές που αντιστέκονται σε κάθε περίπτωση, να αναγνωρίσουμε σε αυτούς τους εαυτούς μας. Η βία που χρησιμοποιείται για να τους απομακρύνει από τις βασικές παροχές του έργου τους με στόχο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης είναι μια αντανάκλαση της βίας με την οποία εκδιώχθηκαν και αντιμετωπίστηκαν οι γηγενείς λαοί αλλά και εκείνοι των αγροτικών και αστικών περιοχών.  

Εκείνοι που επιθυμούν την εξουσία αποφάσισαν ότι η εκπαίδευση, η υγεία, τα αυτόχθονα και campesino εδάφη, ακόμη και η ειρήνη και η ασφάλεια είναι αγαθά, μόνο για όποιον μπορεί να τα πληρώνει, ότι τα δικαιώματα δεν είναι δικαιώματα, αλλά μάλλον προϊόντα και  υπηρεσίες που μπορούν να τ’αρπάξουν και έτσι εκδιώχνουν, καταστρέφουν, και διαπραγματεύονται  σύμφωνα με τις προσταγές του μεγάλου κεφαλαίου.  Και σκοπεύουν να επιβάλουν αυτήν την εκτροπή με αιματηρό τρόπο, με το να δολοφονούν και να εξαφανίζουν τους συντρόφους μας, στέλνοντας εκπροσώπους μας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, μετατρέποντας τα ξεδιάντροπα βασανιστήρια σε μάρκετινγκ της κυβέρνησης, και με τη βοήθεια του καλοπληρωμένου Τύπου, να ποινικοποιούν το πιο γενναίο κομμάτι της μεξικανικής κοινωνίας , δηλαδή, εκείνους που αγωνίζονται, που δεν λυγίζουν, που δεν ξεπουλιούνται, και που δεν υποχωρούν.

Απαιτούμε να σταματήσει η καταστολή εναντίον των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται και ν’απελευθερωθούν άμεσα και άνευ όρων όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι.

Καλούμε όλους τους λαούς της υπαίθρου και των πόλεων να είναι προσεκτικοί και σε αλληλεγγύη με τον αγώνα των εκπαιδευτικών, να οργανωθούν αυτόνομα, προκειμένου να παραμείνουν ενημερωμένοι και σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση της καταιγίδας που έρχεται για όλους μας, γνωρίζοντας ότι μια καταιγίδα, εκτός από την αναταραχή και το χάος της, καθιστά επίσης το έδαφος γόνιμο, όπου ένας νέος κόσμος πάντα γεννιέται.

Από τα βουνά, την επαρχία, τις κοιλάδες, τα φαράγγια, και τις γειτονιές των γηγενών λαών τα έθνη και τις φυλές του Μεξικού.

Ποτέ ξανά ένα Μεξικό χωρίς εμάς!

Εθνικό γηγενές Κογκρέσο.

Ζαπατιστικός  Στρατός για την Εθνική Απελευθέρωση

Μεξικό, 20 του Ιούνη 2016

Zapatistas-EZLN-7-600x400

Ο Peña Nieto παρουσίασε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση το 2013, ως μέρος ενός συνόλου 11 νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων, που εφαρμόστηκαν τους πρώτους 20 μήνες της εξουσίας του.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος επιβάλλει αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών, προκειμένου να καθορίσει ποια αιτούντες θα επιλεγούν για την πλήρωση κενών θέσεων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα σε εθνικό επίπεδο. Οι επικριτές λένε ότι η αξιολόγηση δικαιολογεί μόνο τις μαζικές απολύσεις και δεν μετρά αποτελεσματικά τις διδακτικές δεξιότητες, όπως την ειδική γνώση και την συμπεριφορά που απαιτούνται για να διδάξουν στις αγροτικές περιοχές και τις αυτόχθονες κοινότητες.

Ο ΕΖLN πριν λίγες μέρες δημοσίευσε και την παρακάτω ανακοίνωση σχολιάζονταν την συγκεκριμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αλλά και το πώς βλέπουν οι απλοί άνθρωποι τον αγώνα των εκπαιδευτικών του Μεξικού.

13435371_1089827247719359_383203772324933269_n

ΕΖLN:Σημειώσεις για τον πόλεμο εναντίον των Δασκάλων που αντιστέκονται

(Η Ώρα της Αστυνομίας 3)

Ιούνιος 2016

Από το σημειωματάριο της γάτας-σκύλου:

-Δεν Ξέρω για την υπόλοιπη χώρα, αλλά στην Τσιάπας οι πάνω, χάνουν τον πόλεμο των μέσων ενημέρωσης.

Έχουμε δει ολόκληρες οικογένειες να υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς, στις αγροτικές περιοχές, καθώς και στις αστικές. Και δεν μιλάμε για την υποστήριξη του τύπου «βλέπουμε τις υψωμένες γροθιές σας», ή του τύπου «λαός ενωμένος ποτέ νικημένος» και άλλα  συνθήματα που εξακολουθούν να είναι τα ίδια, παρά τις αποστάσεις στο ημερολόγιο και τη γεωγραφία, διότι οι από τα κάτω αλληλεγγύη συνεχίζει να είναι μια βασική αρχή. Αλλά ενώ με προηγούμενες κινητοποιήσεις των εξεγερμένων δασκάλων, οι “πολίτες” (ένας όρος που κρύβει ανισότητα) είχαν ενοχληθεί, τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Υπάρχουν όλο και περισσότερες οικογένειες που βοηθούν τους δασκάλους, δίνοντας χρήματα για να τους υποστηρίξουν και να τους βοηθήσουν στα ταξίδια και τις πορείες τους, οικογένειες που ανησυχούν όταν δέχονται επιθέσεις οι δάσκαλοι και τους προσφέρουν φαγητό, νερό, και καταφύγιο. Πρόκειται για οικογένειες,  που σύμφωνα με την ταξινόμηση της εκλογικής αριστεράς, έχουν “γίνει χαζοί” από την τηλεόραση, ή είναι «sandwich-gobblers» (ξεπουλημένοι) [i], «διαταραγμένοι», «πρόβατα», «άνθρωποι χωρίς συνείδηση». Αλλά αυτό δείχνει, ότι η μεγάλη εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης εναντίον των εκπαιδευτικών που αντιστέκονται, απέτυχε.

Το κίνημα αντίστασης ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει γίνει ένας καθρέφτης για όλο και περισσότερους ανθρώπους, (ανθρώπους με την έννοια, όχι των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων, αλλά απλούς ανθρώπους). Είναι σαν η αντίσταση των δασκάλων να έχει ξυπνήσει μια συλλογική αίσθηση του επείγοντος στο πρόσωπο της επερχόμενης τραγωδίας. Είναι σαν κάθε κίνηση του αστυνομικού γκλομπ, κάθε κάνιστρο των δακρυγόνων, κάθε πλαστική σφαίρα, και κάθε ένταλμα σύλληψης να αποτελεί ένα εύγλωττο σύνθημα: «Σήμερα επιτίθεμαι σ’αυτόν, σ’αυτήν,  αύριο έρχομαι για σένα». Ίσως αυτός είναι ο λόγος, που πίσω από κάθε δάσκαλο υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που συμμερίζονται τον σκοπό και τον αγώνα τους.

Γιατί; Γιατί ένα κίνημα που έχει δεχτεί επίθεση από όλες τις πλευρές , συνεχίζει να μεγαλώνει ; Αν είναι «βάνδαλοι», «τεμπέληδες», «τρομοκράτες», «διεφθαρμένοι» και «ενάντια στην πρόοδο»,  τότε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι από τα κάτω, ένας όχι μικρός αριθμός της μεσαίας τάξης, και ακόμη και μερικοί από αυτούς που είναι στους πάνω χαιρετίζουν τον αγώνα των δασκάλων;  

– “Η πραγματικότητα είναι ένα ψέμα.” Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Τσιάπας “Cuarto Poder” (μια εφημερίδα που νοσταλγεί την εποχή των χασιέντας και των κυρίων που κουβαλούσαν  δίκρανα και μαχαίρια ) όταν “κατήγγειλε” ότι το κόμμα του δρόμου που γιόρτασε την υποστήριξη προς την αντίσταση των  εκπαιδευτικών στις 9 Ιουνίου στο Tuxtla Gutiérrez, πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής μεξικανικής πολιτείας Τσιάπας, ήταν μια απάτη. Parachicos, [ii] χορευτές, μουσικοί,  άνθρωποι σε αναπηρικές καρέκλες, τύμπανα, σφυρίχτρες και φλάουτα, οι καλύτεροι της τέχνης Zoque και χιλιάδες άνθρωποι, έδειξαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εκπαιδευτιών. Η λεγόμενη “επιτυχία” του πολέμου των μέσων ενημέρωσης εναντίον της CNTE [Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων για την Εκπαίδευση] μπορεί να συνοψιστεί σε ένα πανό που έγραφε: «Σ’ευχαριστώ δάσκαλε, που μου έμαθες πώς να αγωνίζομαι», ένα άλλο έγραφε, «Εγώ δεν είμαι δάσκαλος, αλλά είμαι από την Τσιάπας και είμαι εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».

Αλλά αυτό που ενόχλησε τα στελέχη της εφημερίδας “Cuarto Poder” ήταν αυτό που έλεγε, «Αν κάνατε τον guero Velasco [iii] κυβερνήτη της ερήμου, σε λίγους μήνες θα υπήρχε έλλειψη άμμου»

13450910_1204109299608574_7898614633992313786_n

-Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια προώθησης της δήθεν «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», ο κ Nuño [iv] εξακολουθεί να μην παρουσιάζει κανένα επιχείρημα, ούτε καν ένα μικρό, υπέρ της εκπαίδευσης, ουσιαστικά η μεταρρύθμισή του είναι ένα «προγράμμα προσαρμογής της μισθοδοσίας».  Τα επιχειρήματά του ήταν, μέχρι σήμερα, τα ίδια όπως κάθε επόπτη κατά τη διάρκεια της εποχής του Πορφίριο Ντίαζ: υστερικές κραυγές, χτυπήματα, απειλές, απολύσεις, και φυλακίσεις, τα ίδια πράγματα που πράττει κάθε θλιβερός και μέτριος υποψήφιος, που φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο της μεταμοντέρνας αστυνομίας.

-Τους έχουν χτυπήσει, τους έχουν πετάξει δακρυγόνα, τους φυλάκισαν, τους απείλησαν, τους απέλυσαν άδικα, τους συκοφαντούν και κήρυξαν μια de facto κατάσταση πολιορκίας στην Πόλη του Μεξικού. Τι θα ακολουθήσει; Θα τους εξαφανίσουν; Θα τους δολοφονήσουν; Σοβαρά; Η «εκπαιδευτική» μεταρρύθμιση, θα γεννηθεί πάνω στο αίμα και τα πτώματα των εκπαιδευτικών; Πρόκειται να αντικαταστήσουν τις κατασκηνώσεις των εκπαιδευτικών, με κατασκηνώσεις της αστυνομίας και του στρατού; Πρόκειται να αντικαταστήσουν τα μπλόκα διαμαρτυρίας με αυτά των δεξαμενών και τις ξιφολόγχες;

Μαθήματα για το Nuño κατά της τρομοκρατίας: η λήψη ομήρων (γιατί κάτι τέτοιο είναι η κράτηση των μελών της ηγεσίας του CNTE), για οποιοδήποτε είδος τρομοκρατίας (από το κράτος, καθώς και από τους φονταμενταλιστικούς καθρέφτες του) είναι ένας μηχανισμός για να αναγκάσει τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση. Δεν ξέρουμε αν αυτοί που είναι πάνω το συνειδητοποιούν, αλλά αποδεικνύεται ότι η άλλη πλευρά (οι καθηγητές) είναι εκείνη που επιδιώκει το διάλογο και τη διαπραγμάτευση. Ή μήπως το SEP (Υπουργείο Παιδείας) συνδεδεμένο με το ISIS, άρχισε να παίρνει ομήρους απλά για να σπείρει τον τρόμο;

Υπάρχει ένα ανέκδοτο που κυκλοφορεί μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών πληροφοριών των μεγάλων δυνάμεων. Λέγεται,  ότι για να κερδίσουν τη μάχη των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, οι βορειοαμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δημιούργησαν-αυτή είναι η λέξη ειδικά-σκηνές με εντυπωσιακές νίκες, με την αυξανόμενη αδυναμία του εχθρού, με την ηθική και υλική δύναμη των στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Όπως αποδεικνύεται, η στρατηγική αυτή που ονομαζόταν «κερδίζοντας τις καρδιές και τα μυαλά» και που αρχικά προοριζόταν να διεξαχθεί στο Βιετνάμ, έπρεπε αντ ‘αυτού να διεξαχθεί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά από αυτό, τον Απρίλιο του 1975, μήνας που θύμιζε μια άλλη μεγάλη ήττα των ΗΠΑ στο Playa Girón [Κόλπο των Χοίρων] από την αξιοπρεπή Κούβα το 1961- ένας βορειοαμερικανικός αξιωματούχος δήλωσε: «το πρόβλημα είναι ότι έχουμε κατασκευάσει τόσα πολλά ψέματα για τα μέσα ενημέρωσης, που καταλήγουμε να τα πιστεύουμε και οι ίδιοι.  Δημιουργήσαμε ένα θέατρο νίκης, που έκρυψε την ήττα μας. Οι δικές μας οξύτατες και φανατικές φωνές μας εμπόδισαν από το να ακούσουμε τον θόρυβο της κατάρρευσής μας. Δεν είναι κακό να λες ψέματα,  το κακό είναι να πιστεύεις τα δικά σου ψέματα».

Τέλος πάντων, είναι σαφές, ότι εμείς οι Ζαπατίστας δεν γνωρίζουμε πολλά για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά κατά την ταπεινή μας γνώμη,  είναι κακό να επιχειρείς να ηγηθείς μια εκστρατεία Τύπου για να στηρίξεις μια ξεδιάντροπη ιδιωτικοποίηση και έναν θλιβερό, μέτριο επόπτη, που θέλει να δρα σαν αστυνομικός.
-Αυτό που οι εκπαιδευτικοί [maestros, maestras, maestroas] κάνουν είναι να βοηθούν τα παιδιά στα πρώτα βήματα της επιστήμης και της τέχνης.

Καταθέτω.

Meow-Woof.

[I] Ένας μειωτικός όρος αναφοράς για όσους δέχονται δώρα ή ελλεημοσύνη, συχνά ακόμη κι ένα σάντουιτς σε ένα συλλαλητήριο, από τα πολιτικά κόμματα σε αντάλλαγμα για να δώσουν την υποστήριξή τους.

[Ii] Παραδοσιακοί χορευτές από την Chiapa de Corzo.

[Iii] Ο Manuel Velasco Coello είναι ο κυβερνήτης της Τσιάπας, με το παρατσούκλι el Guero Velasco εξαιτίας της λευκότητάς του.

[Iv] Ο Aurelio Nuño Mayer είναι ο Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.

(πληροφορίες από http://www.telesurtv.net  https://dorsetchiapassolidarity.wordpress.com https://dorsetchiapassolidarity.wordpress.com/2016/06/21/cni-ezln-from-within-the-storm/)

(μετάφραση επιμέλεια Σύλβια Βαρνάβα)

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο