Ο πόλεμος στο Ιράκ, ο Τόνι Μπλερ και η έκθεση Chilcot #βίντεο

H έρευνα του κ. Chilcot για τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ κράτησε επτά χρόνια και κόστισε περισσότερο από10 εκατομύρια λίρες. Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 δημοσίευσε την έκθεσή του, η οποία επικρίνει τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, τις μυστικές υπηρεσίες, τους διπλωμάτες και τις ένοπλες δυνάμεις, με τον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ν΄αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Στο βίντεο (με ελλ. υπότιτλους) παρουσιάζονται τα γεγονότα που οδήγησαν στην εισβολή η οποία θεωρείται ευρέως πως είναι το μεγαλύτερο λάθος της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας από την κρίση του Σουέζ το1950.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=7QQ2Wx8P1Zo","width":"800","height":"450"}

«Είναι ένας απολογισμός μιας επέμβασης που πήγε στραβά, με συνέπειες ως σήμερα», δήλωσε ο John Chilcot μετά την δημοσίευση της έρευνας.

b2ap3_thumbnail_britain-iraq-inquiry.jpg

Σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης, ο John Chilcot, πρόεδρος της έρευνας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο πόλεμος δεν ήταν στην πραγματικότητα μια «έσχατη λύση» και ότι η πληροφορία για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ παρουσιάστηκε «με μια βεβαιότητα που δεν ήταν δικαιολογημένη».

Ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν ήταν μια «επικείμενη απειλή», πρόσθεσε ο Chilcot, σημειώνοντας ότι ο Μπλερ είχε προειδοποιηθεί, ότι η εισβολή στο Ιράκ θα αυξήσει ουσιαστικά την απειλή από εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως η αλ-Κάιντα.

Εξηγεί επίσης, ότι ο σχεδιασμός μετά την εισβολή ήταν «εντελώς ανεπαρκής», και ότι το υπουργικό συμβούλιο του  Μπλερ δεν συζήτησε σωστά τις συνέπειες της εισβολής στη χώρα.

Η έκθεση απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μπλερ ότι τα προβλήματα μετά την εισβολή δεν θα μπορούσαν, να προβλεφθούν εκ των προτέρων.
Η έκθεση αναφέρει ότι η ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπονόμευσαν την εξουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την επιλογή να εισβάλουν, πριν να έχουν εξαντλήσει τις ειρηνικές επιλογές. Ο Chilcot δήλωσε ότι ο Μπλερ υπερεκτίμησε την ικανότητά του να επηρεάσει τις ΗΠΑ στις αποφάσεις σχετικά με το Ιράκ.

Ως μέρος της έρευνας Chilcot, αποκαλύφθηκε ότι ο Τόνι Μπλερ ιδιωτικά διαβεβαίωσε τον Τζορτζ Μπους οκτώ μήνες πριν από την εισβολή στο Ιράκ ότι θα υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ “ό,τι κι αν γίνει”, δεδομένου ότι η εισβολή σχετιζόταν με την αντιμετώπιση του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Chilcot εξήγησε ότι η εισβολή είχε πολλές βλαβερές συνέπειες, πολλές από τις οποίες συνεχίζουν ως και σήμερα. «Ο λαός του Ιράκ έχει υποφέρει πολύ», είπε.

067_main_1200.jpg

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Μπλερ δημοσίευσε μια δήλωση,  λέγοντας ότι «άσχετα με το αν οι άνθρωποι συμφωνούν ή διαφωνούν με την απόφασή μου να αναλάβουμε στρατιωτική δράση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν, πήρα με καλή πίστη την απόφαση αυτή και με βάση ό, τι πίστευα πως είναι το συμφέρον της χώρας».

« Η έκθεση Chilcot είναι καταδικαστική για τον Μπλερ, το υπουργικό του συμβούλιο και όλοι αυτοί οι βουλευτές που ψήφισαν να εμπλέξουν αυτή την χώρα σε έναν παράνομο και ανήθικο πόλεμο στο Ιράκ. Οι Ιρακινοί εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα για μια εισβολή,  που έγινε πολύ πριν άλλες επιλογές για την ειρηνική επίλυση διερευνηθούν» δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Caroline Lucas την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, ο Μπλερ χαρακτηρίστηκε ο «χειρότερος τρομοκράτης στον κόσμο» στο Sky News από μία γυναίκα της οποίας ο αδελφός σκοτώθηκε στη σύγκρουση.

Ο Μπλερ ζήτησε συγγνώμη αόριστα τον Οκτώβριο του 2015 για τα “λάθη” του στον προγραμματισμό του πολέμου, αλλά συνέχισε να επιμένει ότι η αφαίρεση του Χουσεΐν από την εξουσία ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει. Το 2015, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn, είπε ότι ο Μπλερ θα πρέπει να δικαστεί γι’αυτόν τον πόλεμο, χαρακτηρίζοντάς την εισβολή,  παράνομη .

Η έκθεση αποκάλυψε τις  μυστικές επιστολές μεταξύ Μπλερ και Τζορτζ Μπους, συμπεριλαμβανομένης μιας στην οποία ο τότε πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Θα είμαι μαζί σας, ό,τι κι αν γίνει». Έξι ημέρες μετά την εισβολή, πρόσθεσε: «Αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία μπορείτε να ορίσετε τη διεθνή πολιτική για την επόμενη γενιά: την πραγματική, μετά τον ψυχρό πόλεμο παγκόσμια τάξη ».

Ο Μπλερ απέρριψε τουλάχιστον εννέα πορίσματα της έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων το ότι ο πόλεμος δεν αποτελεούσε την έσχατη λύση και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ υπονόμευσαν τον ΟΗΕ.       

Ο κ. Reg Keys χαρακτήρισε την δήλωση Μπλερ «ασυναρτησίες ενός τρελού», και επισημαίνει πως ο πρώην πρωθυπουργός παραπλάνησε το κοινοβούλιο και ότι ο γιος του και άλλοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους μάταια.

Ενώ ο Μπλερ επανειλημμένα έχει δηλώσει, ότι ο ίδιος υποστήριξε τις στρατιωτικές επεμβάσεις πέρα από «ηθικές ανησυχίες», πολλές αντιπολεμικές οργανώσεις τόνισαν τα οικονομικά οφέλη που ο ίδιος προσωπικά αποκόμισε, κυρίως ως σύμβουλος, όταν έφυγε από την Downing Street.

Σύμφωνα με την «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», ο Μπλερ έχει συσσωρεύσει μια περιουσία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων λιρών, με χρηματοδότες, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων του Κουβέιτ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Έχει κερδίσει επίσης 50.000 δολάρια μηνιαίες αποδοχές από μια εταιρεία πετρελαίου που ανήκει στην Σαουδική βασιλική οικογένεια και έχει συνεργαστεί με την τράπεζα επενδύσεων των ΗΠΑ, JP Morgan και την ελβετική ασφαλιστική εταιρεία Zurich International.

920x920.jpg

Πολλοί Ιρακινοί αντιμετώπισαν την έκθεση με τη ζοφερή αίσθηση ότι το μόνο που λέει είναι το προφανές : ότι η δυτική ύβρις και η ανικανότητα δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για περισσότερες και μακροχρόνιες διαμάχες, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης της Κυριακής, που σκότωσε περίπου 250 ανθρώπους σε μία από τις χειρότερες θηριωδίες του μεταπολεμικού Ιράκ.

Σύλβια Βαρνάβα.

Πηγές:

https://www.theguardian.com/uk/iraq-war-inquiry

http://www.filmsforaction.org/watch/the-iraq-war-tony-blair-and-the-chilcot-report/

http://www.telesurtv.net//englishnews/Chilcot-Iraq-Was-Not-a-Threat-War-Was-Not-a-Last-Resort-20160706-0003.html

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

1 ΣΧΟΛΙΟ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
1 Σχόλιο
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο