ΗΠΑ – Ανήλικοι, θύματα του συστήματος

b2ap3_thumbnail_1juvieFL.jpg

Κάτι απερίγραπτο αποκαλύφθηκε ότι συνέβη στο κέντρο κράτησης ανηλίκων Broward, στην πόλη Φορτ Λορεντέηλ στην πολιτεία της Φλόριντα, στις ΗΠΑ: το προσωπικό του κέντρου προσέφερε τρόφιμα (snacks) ως ανταλλάγματα σε κρατούμενα παιδιά για να δείρουν έναν 13χρονο.

Το αποτέλεσμα ήταν βαρύ για τον 13χρονο A.R., καθώς κατέληξε σε θάλαμο νοσηλείας για τρεις εβδομάδες. Μετά το χτύπημα στο κεφάλι που του κατάφερε ένας άλλος έφηβος, το προσωπικό του κέντρου κράτησης τον κλείδωσε σε ένα κελί απομόνωσης. Δυστυχώς, το κελί αυτό είχε καθαριστεί με χλωρίνη, με αποτέλεσμα το παιδί να υποστεί μία παρ’ ολίγον μοιραία κρίση άσθματος.

Εξοργιστικό είναι επίσης πως η 28χρονη μητέρα του 13χρονου δεν ενημερώθηκε για το περιστατικό παρά μόνο μετά το πέρας της νοσηλείας του, 21 μέρες αργότερα. Όλο αυτό το διάστημα, οι φύλακες της αρνούνταν κάθε επικοινωνία με το γιο της. Η γυναίκα που εργάζεται σε δύο φαστφουντάδικα και συντηρεί άλλα δύο μικρότερα παιδιά, δηλώνει ότι θέλει να υποβάλει παράπονο επισήμως, αλλά δεν ξέρει καν πού πρέπει να απευθυνθεί.

Σύμφωνα με τον Gordon Weekes, δικηγόρο υπεράσπισης που διορίζεται από την κομητεία Broward County, πρόκειται για μία από τις πολλές περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, ενάντια στα παιδιά του συγκεκριμένου κέντρου κράτησης ανηλίκων.

Σε πρόσφατη επιστολή του προς τις Αρχές, ο Weekes είχε αναφέρει το περιστατικό παιδιού που οι φύλακες αλυσόδεσαν και άφησαν κλειδωμένο μέσα σε ένα φορτηγό-καμίνι, επί δύο ώρες, μετά την εμφάνισή του στο δικαστήριο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα παιδιά είναι κλεισμένα σε ένα κτήριο που βρωμάει σαν υπόνομος, κάτι που αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη τοξικών χημικών (υδρόθειο), ενώ οι φύλακες επιτείθενται στα παιδιά και τους αρνούνται την παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Τον Φεβρουάριο, ένα παιδί χτυπήθηκε τόσο άσχημα που το σαγόνι του έπρεπε να ραφτεί με σύρμα. Το προσωπικό κράτησης αρνιόταν τη μετάβασή του σε νοσοκομείο, επί δύο μέρες.

Κατά τη γνώμη του Weekes, το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού για τη διαχείριση τόσων πολλών ανηλίκων. “Είναι κουρασμένοι και απογοητευμένοι, εργάζονται πολλές ώρες με παιδιά που έχουν προβλήματα, δεν πληρώνονται αρκετά και γι’ αυτό ξεσπάνε εύκολα” δήλωσε σε μία τοπική εφημερίδα.

Ωστόσο, υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο ιστορικό στην κομητεία Broward, και σε αρκετές άλλες εγκαταστάσεις κράτησης ανηλίκων. Η πρακτική του “snack bounty” (επικύρηξη έναντι τροφίμων) είναι διαδεδομένη σε πολλά κέντρα κράτησης: πέρυσι, είκοσι παιδιά επιτέθηκαν σε έναν 17χρονο στο κέντρο κράτησης Miami-Dade, με τραγικό αποτέλεσμα, αφού ο έφηβος υπέκυψε στα τραύματά του.

b2ap3_thumbnail_1juvie.jpg

Σε ένα κέντρο για κορίτσια, το προσωπικό παρακρατούσε το φαγητό, προϊόντα υγιεινής και το σαπούνι. Πριν κλείσει, το 2013, η Ακαδημία Thompson, χρησιμοποιούσε το φαγητό ως τρόπο ανταμοιβής της καλής συμπεριφοράς, ενώ υπήρχαν ξυλοδαρμοί, σεξουαλικές επιθέσεις και εξαναγκασμός των ανηλίκων για να απολύσουν τους δικηγόρους τους.

Το 2005 είχε ξεσπάσει σκάνδαλο στη Φλόριντα μετά το θάνατο ενός 17χρονου από σκωληκοειδίτιδα. Παρά τον πόνο και τις διαμαρτυρίες του εφήβου, τον άφησαν αβοήθητο με αποτέλεσμα να πεθάνει. Η υπόθεση αυτή είχε καταλήξει στην απόλυση πολλών ατόμων (φύλακες και άλλο προσωπικό), καθώς και στην ποινική δίωξη των νοσοκόμων που είχαν εμπλακεί.

Το 2015, ο Rick Scott, ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των συλληφθέντων ανηλίκων ήταν ο μικρότερος από το 1984. Κι όμως, το σύστημα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Περισσότεροι ανήλικοι καταλήγουν στο δικαστήριο ενηλίκων και στις φυλακές, συγκριτικά με άλλες πολιτείες των ΗΠΑ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες αναμόρφωσης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανηλίκων είναι μη-βίαιοι και κατηγορούνται για παραπτώματα που έχουν σχέση με ναρκωτικά ή κλοπές. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της πολιτείας, μπορούν να καταδικαστούν ακόμα και σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή, για εγκλήματα μικρότερα του φόνου. Μέχρι το 2013, υπήρχαν περιπτώσεις συλλήψεων σε σχολεία για παραπτώματα όπως τσακωμούς στην καντίνα του σχολείου (πέταγμα φαγητού) ή ακόμα και για τη λάθος ενδυμασία στο σχολείο.

 

Πηγές:

http://thinkprogress.org/justice/2016/07/20/3799770/florida-juvenile-center-offers-snack-bounty-to-attack-kids/

http://www.browardpalmbeach.com/news/potentially-life-threatening-conditions-in-juvenile-detention-center-public-defender-says-7920191

http://miami.cbslocal.com/2015/10/07/snacks-for-attacks-part-2-detention-center-beatings-leave-kids-feeling-unsafe/

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο