H σωφρονιστική εργασία είναι η νέα αμερικανική δουλεία και οι περισσότεροι την υποστηρίζουμε εν αγνοία μας.

Εάν αγοράζετε προϊόντα ή υπηρεσίες από οποιαδήποτε από τις 50 εταιρείες που απαριθμούνται πιο κάτω (και πιθανόν το κάνετε), υποστηρίζετε τη σύγχρονη αμερικανική δουλεία.

Η αμερικανική δουλεία τεχνικά καταργήθηκε το 1865, αλλά ένα παραθυράκι στη 13η Τροποπολογία της επέτρεψε να συνεχίσει ως «τιμωρία για εγκλήματα» και κατά τον 21ο αιώνα. Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι εταιρείες άσκησαν πιέσεις για έναν όλο και ευρύτερο ορισμό του όρου “έγκλημα” τα τελευταία 150 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν περισσότερα (ως επί το πλείστον σκουρόχρωμα) άτομα που εκτελούν σήμερα υποχρεωτικά, κατ ‘ουσίαν, απλήρωτη, σκληρή εργασία στην Αμερική από ό,τι υπήρχαν το 1830.

Με το 5 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού και το 25 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού των φυλακών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το μεγαλύτερο έγκλειστο πληθυσμό στον κόσμο. Καμία άλλη κοινωνία στην ιστορία της δεν έχει φυλακίσει περισσότερους από τους ίδιους τους πολίτες της. Υπάρχουν μισό εκατομμύριο περισσότεροι κρατουμένοι στις ΗΠΑ από ό, τι στην Κίνα, η οποία έχει πέντε φορές τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Περίπου 1 στους 100 ενήλικες στην Αμερική φυλακίστηκε το 2014. Από έναν ενήλικο πληθυσμό της τάξης των 245 εκατομυρίων εκείνο το έτος, υπήρχαν 2,4 εκατομμύρια έγκλειστα άτομα, σε φυλακή ή σε κάποιο κέντρο κράτησης.

Η συντριπτική πλειοψηφία – το 86 τοις εκατό – των κρατουμένων έχουν φυλακιστεί για μη βίαια εγκλήματα, πολλά από τα οποία σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα από την σωφρονιστική εργασία στις φυλακές:

700px-U.S._incarceration_rates_1925_onwards-1.png

Η σωφρονιστική εργασία βοηθά στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών για όλες σχεδόν τις μεγάλες επιχειρήσεις στην Αμερική, εδώ είναι μερικά παραδείγματα από ένα άρθρο που αναδεικνύει την επιδημία:

Whole Foods

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς η Whole Foods μπορεί και αντέχει οικονομικά κρατώντας τις τιμές της τόσο χαμηλά; (σαρκασμός). Ο καφές, η σοκολάτα και οι μπανάνες της Whole Foods μπορεί να εντάσσονται στο « δίκαιο εμπόριο – fair trade», αλλά η εταιρεία έχει αντισταθμίσει τους «υψηλούς μισθούς», που καταβάλλονται στους τριτοκοσμικούς παραγωγούς με όχι και τόσο δίκαιους-μισθούς στην Αμερική.

Η εταιρεία, διάσημη για το σύστημα αξιολόγησής της ως προς την καλή διαβίωση των ζώων, προφανώς δεν ανησυχεί τόσο και για την ευημερία των ανθρώπινων “ζώων” στις φυλακές Κολοράντο, που εργάζονταν γι ‘αυτούς μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Γνωρίζετε ότι τα ψάρια τιλάπια που σας κοστίζουν $ 12 δολάρια το κιλό και νομίζετε ότι τ’αγοράζετε από απλές αμερικανικές οικογενειάκες φάρμες, εκτρέφτοναι από κρατούμενους στο Κολοράντο, που πληρώνονται με μόλις 74 λεπτά την ημέρα;  Και αυτό το φανταχτερό κατσικίσιο τυρί; Οι κατσίκες εκτρέφονται και αρμέγονται και αυτές από φυλακισμένους.

McDonald ‘s

Το πιο επιτυχημένο franchise γρήγορου φαγητού στον κόσμο αγοράζει μια πληθώρα προϊόντων, που κατασκευάζονται σε φυλακές, ανάμεσα τους τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, τα δοχεία και οι στολές. Οι τρόφιμοι που ράβουν τις στολές των McDonald ‘s κερδίζουν ακόμη λιγότερα χρήματα την ώρα από τους ανθρώπους που τις φορούν.

Prison-labor-2.jpg

 

Wal-Mart

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική της εταιρείας τους ορίζει σαφώς ότι «η αναγκαστική ή η εργασία στις φυλακές δεν θα γίνεται ανεκτή από την Wal-Mart», ουσιαστικά κάθε προϊόν στο κατάστημά τους το έχουν προμηθευτεί από εργοστάσια εργασίας στις φυλακές. Η Wal-Mart αγοράζει τα προϊόντα της από τα αγροκτήματα των φυλακών, όπου οι εργάτες συχνά υπόκεινται σε πολλές ώρες εργασίας μέσα στη ζέστη χωρίς επαρκή τροφή ή νερό.

Victoria Secret

Γυναίκες κρατούμενοι στη Νότια Καρολίνα ράβουν εσώρουχα και ρούχα για την ακριβή εταιρεία εσωρούχων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, δύο γυναίκες κρατούμενοι είχαν κλειστεί στην απομόνωση, επειδή αποκάλυψαν σε δημοσιογράφους, ότι είχαν προσληφθεί για να αντικαταστήσουν τις ετικέτες που έγραφαν “Made in Honduras” με ετικέτες που έγραφαν “Made in USA”.

AT & T

Το 1993, η μεγάλη τηλεφωνική εταιρεία απέλυσε χιλιάδες εργαζόμενους, όλοι μέλη συνδικάτων, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της. Παρόλο που η πολιτική της εταιρείας AT & T για την σωφονιστική εργασία στις φυλακές είναι παρόμοια με εκείνη της Wal-Mart έχουν χρησιμοποιούν  σταθερά τρόφιμους φυλακών για να εργαστούν στα τηλεφωνικά κέντρα τους από το ’93,  τους οποίους μόλις και μετά βίας πληρώνουν με $ 2 την ημέρα.

call-center.jpg

 

BP (British Petroleum)

Όταν η BP έχυσε 4.200.000 βαρέλια πετρελαίου στην ακτή του Περσικού Κόλπου, η εταιρεία απέστειλε ένα εργατικό δυναμικό το οποίο αποτελούταν σχεδόν αποκλειστικά από Αφρο-Αμερικανούς κρατούμενους για να καθαρίσουν την τοξική διαρροή, ενώ μέλη της κοινότητας, πολλοί από τους οποίους ήταν ψαράδες που είχαν μείνει άνεργοι, δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα. Η απόφαση της BP να χρησιμοποιήσει κρατούμενους αντί να προσλάβει ανθρώπους της περιοχής, που είχαν μείνει χωρίς δουλειά εξόργισε την κοινότητα του Κόλπου, αλλά η πετρελαϊκή εταιρεία δεν έκανε τίποτα για να συμβιβάσει την κατάσταση.

inmatelabor.jpg

 

Ο πλήρης κατάλογος των εταιρειών που εκμεταλεύονται την σωφρονιστική εργασία είναι ο εξής :

Abbott Laboratories

AT&T Inc.

Autozone, Inc.

Bank of America

Bayer

Berkshire Hathaway, Inc.

Cargill

Caterpillar

Chevron

Chrysler

Costco

John Deere

Eli Lilly and Company

Exxon Mobil

GlaxoSmithKline

Roche – Hoffmann Laroche Inc.

International Paper Company

VF Corporation

Johnson and Johnson

K-Mart

Koch Industries

McDonald’s

Merck

Microsoft

Motorola 

Nintendo

Pfizer

Procter & Gamble  P&G

Pepsi

ConAgra Foods

Shell 

Starbucks

UPS

Verizon

WalMart

Wendy’s

(full list)

Αν και δεν είναι όλοι οι κρατούμενοι «αναγκασμένοι» να εργαστούν, οι περισσότεροι το «επιλέγουν», γιατί η ζωή τους θα ήταν ακόμη πιο άθλια, αν δεν το έκαναν, δεδομένου ότι πρέπει να αγοράζουν σχεδόν τα πάντα, εκτός από ελάχιστα βασικά (και μερικές φορές ακόμη κι εκείνα) με τα σκληρά αποκτημένα σεντς τους. Μερικοί από αυτούς έχουν νομικά πρόστιμα ν’αποπληρώσουν καθώς και να συντηρήσουν οικογένειες. Συχνά βγαίνουν από τις φυλακές πιο χρεωμένοι απ’ ό, τι όταν μπήκαν.

“Αγροκτήματα φυλακών” γνωστά και ως “σύγχρονες φυτείες”.

18CNCGARDEN2-jumbo.jpg

Σε μέρη όπως το Τέξας, όμως, η σωφρονιστική εργασία είναι υποχρεωτική και μη αμειβόμενη – αποτελεί κυριολεκτικά τον ορισμό της δουλείας.

Σύμφωνα με το Τμήμα Ποινικής Δικαιοσύνης του Τέξας, οι κρατούμενοι ξεκινούν τη μέρα τους με μια κλήση αφύπνισης στις 03.30 πμ. και σερβίρονται πρωινό στις 04:30 πμ.  Όλοι οι κρατούμενοι, που είναι σωματικά ικανοί υποχρεούνται να παρουσιαστούν στις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί στις 6.00 πμ.
“Οι κρατούμενοι δεν αμείβονται για την εργασία τους, αλλά μπορούν να κερδίσουν προνόμια ως αποτέλεσμα της καλής εργασίας,” αναφέρει η ιστοσελίδα.

Οι περισσότεροι κρατούμενοι εργάζονται σε θέσεις εργασίας υποστήριξης των φυλακών, όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα, το πλύσιμο ρούχων και τη συντήρηση, αλλά περίπου 2.500 από αυτούς εργάζονται στο «τμήμα βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων», των φυλακών του Τέξας, το οποίο εργοστάσιο-αγρόκτημα διαθέτει 10.000 βοοειδή, 20.000 χοίρους και 250.000  αυγό-ωοπαραγωγικές όρνιθες. Οι φυλακισμένοι παράγουν επίσης 74 εκατομμύρια κιλά ζωοτροφών ετησίως, 300.000 κουτιά κονσερβοποιημένων λαχανικών και αρκετό βαμβάκι για να ντύσουν τον εαυτό τους (και πιθανώς άλλους). Μπορούν επίσης να εργαστούν σε εργοστάσια συσκευασίας κρέατος, όπου επεξεργάζονται 14 εκατομμύρια κιλά βόειο κρέας και 10 εκατομμύρια κιλά χοιρινού κρέατος ετησίως.

Trouble-the-Cow-768x576.jpg

Ενώ ένας από τους δεδηλωμένους στόχους του τμήματος είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών, βάζοντας τους κρατούμενους να παράγουν το δικό τους φαγητό, το σωφρονιστικό σύστημα κερδίζει ομολογουμένως  έσοδα από τις «πωλήσεις των πλεονασμάτων της γεωργικής παραγωγής».

Οι κρατούμενοι που αρνούνται να εργαστουν – επαναλαμβάνουμε χωρίς να πληρώνονται – τοποθετούνται σε απομόνωση. Όταν τέθηκε η ερώτηση αν οι φυλακές του Τέξας εξακολουθούν να απασχολούν “συνδέσμιους κατάδικους”, η υπηρεσία απάντησε :

Chain-Gang-2.jpg

“Όχι, το Τέξας δεν χρησιμοποιεί συνδέσμιους κατάδικους. Ωστόσο, οι κρατούμενοι που εργάζονται έξω από την περίφραξη,εποπτεύονται από ένοπλους σωφρονιστικούς υπαλλήλους πάνω σε άλογα. “

Παρόμοια “αγροκτήματα φυλακών” υπάρχουν στην Αριζόνα, την Αλαμπάμα, την Αλάσκα, το Αρκάνσας, την Καλιφόρνια, το Κολοράντο, τη Φλόριντα, τη Γεωργία, τη Χαβάη, τη Λουιζιάνα, τον Μισισιπή, το Οχάιο και άλλες πολιτείες, όπου οι κρατούμενοι εξαναγκάζονται να εργάζονται στη γεωργία, την υλοτομία, τα λατομεία και τα ορυχεία. Το Wikipedia αναφέρει, ότι ενώ τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται σε αγροκτήματα φυλακών γενικά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των κρατουμένων και άλλες πτέρυγες της πολιτείας (ορφανοτροφεία και άσυλα) πωλούνται επίσης με σκοπό το κέρδος.

Εκτός από το ότι οι κρατούμενοι εξαναγκάζονται σε εργασία για το κέρδος της κυβέρνησης, μπορούν επίσης να «μετατοπιστούν» σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέσω της πρακτικής του κατάδικου χρηματοδοτικής μίσθωσης, να εργαστούν σε ιδιωτικές γεωργικές εκτάσεις ή συναφείς βιομηχανίες (αλιεία, υλοτομία, κ.λπ.) .

Daressalaamconvicts-768x541.jpg

 

(πηγή : http://www.filmsforaction.org/articles/how-prison-labor-is-the-new-american-slavery-and-most-of-us-unknowingly-support-it/)

(μετάφραση, επιμέλεια Σύλβια Βαρνάβα)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο