#GDtrial | Τατσιόπουλος: «Δεν ήθελα να μπλέξω»

b2ap3_thumbnail_37.jpg

Με μία δικάσιμο συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής, ολοκληρώνοντας στην 37η εβδομάδα της την κατάθεση του Κ. Τατσιόπουλου, γείτονα των Αιγυπτίων αλιεργατών στο Πέραμα.

Στα ενδιαφέροντα σημεία της κατάθεσης, η οποία συνεχιζόταν από την προηγούμενη εβδομάδα, είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετικά με τον χειρισμό από την Αστυνομία, για μία ακόμη φορά. Γιατί δηλαδή, ενώ υπήρχαν πάνω από δέκα άλλοι μάρτυρες, κυρίως γείτονες, οι οποίοι είχαν βγει έξω στο δρόμο, ή σε μπαλκόνια και παράθυρα, κανείς από όλους αυτούς δεν κλήθηκε να δώσει κατάθεση, είτε στην αστυνομία, είτε στο δικαστήριο.

Στο ερώτημα από τον κ. Σαπουντζάκη (πολιτική αγωγή) σχετικά με το λόγο ή τον τρόπο που έγινε η επιλογή του, ως μοναδικού μάρτυρα, ο μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά “Με επέλεξε ο διοικητής του Περάματος χωρίς να με ρωτήσει.”

Όπως περιέγραψε στην εκπομπή της Παρασκευής ο Θανάσης Καμπαγιάννης (πολιτική αγωγή), ο μάρτυρας εξέφραζε διαρκώς το παράπονο γιατί επιλέχθηκε αυτός, ενώ βρισκόταν πιο μακριά από άλλους που είχαν βγει στα μπαλκόνια και βρίσκονταν στα 10-15 μέτρα από το σπίτι των Αιγυπτίων. Συγκεκριμένα, είπε στο δικαστήριο ότι “ο διπλανός και ο παραδιπλανός είχαν καλύτερη εικόνα, έμεναν απέναντι”.

 

Αυστηρή προειδοποίηση

Καθώς ο μάρτυρας στην πρώτη του μέρα στο δικαστήριο είχε ακολουθήσει μία γραμμή διάψευσης των γραπτών του καταθέσεων που είχε δώσει τόσο στην αστυνομία (2012) όσο και στις ανακριτικές αρχές (2013), κατά τη δεύτερη μέρα της κατάθεσής του, του έγινε μία αυστηρή παρατήρηση από την πρόεδρο.

“Ο ρόλος σας είναι πολύ σοβαρός, κ. μάρτυρα. Δεν μπορεί να λέτε άλλα το 2012, άλλα το 2013, άλλα το 2016. Δεν είναι απλή κατάθεση. Μπορεί να είναι αναληθής κατάθεση.”

Σε άλλο σημείο, η πρόεδρος ρώτησε ευθέως τον μάρτυρα εάν έχει ψευδομαρτυρήσει:

“Δηλαδή είναι ψευδής η κατάθεση με λοστούς και ρόπαλα; Έχει σημασία για το δικαστήριο.”

Οι απαντήσεις του Τατσιόπουλου, ειδικά ως προς τα ρόπαλα και τους λοστούς, ήταν γενικόλογες και γεμάτες με υπεκφυγές. Δεν επανέλαβε την υπόθεσή του ότι ίσως οι θύτες έφεραν πέτρες από το βουνό, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν είδε τέτοιες πέτρες ούτε στο αυτοκίνητο, ούτε έξω από το σπίτι των θυμάτων.

 

Σιδηρομπουνιές, πάλι

Ιδιαίτερη σημασία έχει πως ο Τατσιόπουλος είχε πλησιάσει αρκετά ώστε να δει τον Αμπουζίντ Εμπάρακ την ώρα που τον κατέβαζαν λιπόθυμο από την ταράτσα και μάλιστα βοήθησε κρατώντας τα πόδια του, λίγο αργότερα όταν τον έβαζαν στο ασθενοφόρο.

“Δεν μπορούσε να περπατήσει, ήταν λιπόθυμος, του έπιασα τα πόδια και τον βάλαμε στο ασθενοφόρο.” απάντησε, σε σχετική ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Γλύκα.

Στις ερωτήσεις της υπεράσπισης (Γλύκας) εάν ο τραυματισμός του Εμπάρακ, όπως τον είδε, θα μπορούσε να είχε γίνει με μπουνιές, ο Τατσιόπουλος απάντησε ότι “Δεν νομίζω να είναι με μπουνιές.” Καθώς η έδρα αλλά και ο δικηγόρος επέμεναν στις ερωτήσεις, ο μάρτυρας κάποια στιγμή είπε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει με γάντια, από αυτά που έχουν σίδερο μπροστά.

Άθελά του, με αυτή την τελευταία παρατήρηση, παρέπεμψε στην υπόθεση Φύσσα και στις διαβιβάσεις που είχαν γίνει από τον αστυνομικό Τσολακίδη προς το Κέντρο Επιχειρήσεων, για “σιδηρομπουνιές” και χρυσαυγίτες.

 

Τάγμα εφόδου

Σε κάποιο σημείο, περιγράφοντας το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε στη γειτονιά, ο Τατσόπουλος δήλωσε ότι «ήρθε η ΧΑ και έδειρε τους Πακιστανούς».

Παράλληλα, η περιγραφή του τρόπου αποχώρησης από το σημείο όπου έγινε η επίθεση, με νέες ερωτήσεις προς τον μάρτυρα, ο οποίος απάντησε ότι έφυγαν γρήγορα και όλοι μαζί, δεν αφήνει αμφιβολίες για το ότι υπήρχε συντονισμός.

Σε ερωτήματα του δικηγόρου κ. Θεοδωρόπουλου (πολιτική αγωγή), ο Τατσιόπουλος απάντησε ότι φοβόταν και γι’ αυτό απέφυγε να πλησιάσει.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, ο φόβος του μάρτυρα εδράζεται στο ότι ήξερε καλά την ιδιότητα των θυτών, αλλά και το πόσο αδίστακτοι ήταν. Μεταξύ άλλων, κατέθεσε ότι “Είδα τη φασαρία και βγαίνει ο γείτονας απέναντι και του λέω «Μην πάμε ακόμα»” κάτι που καταμαρτυρά ότι φοβόταν για την ασφάλειά του.

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου σχετικά με την πεποίθησή του ότι επρόκειτο για χρυσαυγίτες, όπως αυτή διατυπώθηκε στις δύο γραπτές καταθέσεις του, ο μάρτυρας είπε “Ναι, ήταν πεποίθησή μου αλλά δεν θα το έλεγα, γιατί δεν θέλω να μπλέξω. Κανείς δεν θέλει να μπλέξει με αυτά τα πράγματα.”

 

Τσακώθηκε για να μην καταθέσει

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τατσιόπουλος κατέθεσε στο δικαστήριο πως τσακώθηκε με κάποιον αστυνομικό, επειδή δεν ήθελε να καταθέσει “για να μην μπλέξει”. Μάλιστα, στον μάρτυρα θυροκολλήθηκε κλήση για να παραστεί στο δικαστήριο, ενώ του επιβλήθηκε και πρόστιμο λιπομαρτυρίας, επειδή δεν εμφανίστηκε ως ώφειλε.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα από την υπεράσπιση, ομολόγησε ότι δεν κάλεσε την αστυνομία (χωρίς να αιτιολογεί το γιατί), τον χρόνο άφιξης της οποίας ανέβασε στα 5 λεπτά, ενώ στην προηγούμενη δικάσιμο είχε κάνει λόγο για “λίγα δευτερόλεπτα” μέχρι την άφιξή της.

Ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του ζήτησε να διευκρινίσει “Όταν λέτε μπλέξιμο εννοείτε φόβο για τη ζωή σας;” για να λάβει αρνητική απάντηση.

Η συνήγορος υπεράσπισης κ. Πούλια έκανε μία απόπειρα “για να μην μένουν έωλα ερωτήματα” σχετικά με την αστυνομία όπως είπε, να εξηγήσει ότι ο μάρτυρας επελέγη επειδή είχε πλησιάσει τα θύματα και μίλησε μαζί τους.

 

Τα βενζινάδικα

Σύμφωνα με όσα εξήγησε την Παρασκευή στην εκπομπή ο Θανάσης Καμπαγιάννης, η υπεράσπιση σκοπεύει να ισχυριστεί ότι η ομάδα των χρυσαυγιτών ήταν όλοι μαζί, με τα μηχανάκια τους, επειδή αναζητούσαν κάποιο διανυκτερεύον βενζινάδικο.

Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις προς τον μάρτυρα σχετικά με το εάν διανυκτερεύουν βενζινάδικα στην περιοχή.

Η υπερασπιστική γραμμή μπορεί να εντοπιστεί και σε διάφορες ερωτήσεις που είχαν ως στόχο να καταρρίψουν τις δύο γραπτές καταθέσεις του μάρτυρα ως ανακριβείς, αναληθείς, ή ίσως ακόμα και υπαγορευμένες από την ανακρίτρια.

Ο κ. Γλύκας κατέβαλε επανειλημμένες προσπάθειες να βάλει τον μάρτυρα να πει ότι η γραπτή του κατάθεση αποτελείτο από στοιχεία που “άκουσε” ή “του είπε” ένας εκ των Αιγυπτίων, ώστε να δημιουργήσει τον συνειρμό ότι δεν αποτελούσε προϊόν δικής του γνώσης. Ωστόσο και η πρόεδρος του ζήτησε να εξηγήσει πού ακριβώς εντοπίζει κάτι τέτοιο στη δικογραφία, αλλά και οι απαντήσεις του Τατσιόπουλου, κατέρριψαν αυτή την υπερασπιστική γραμμή.

Ο Γ. Μιχαλόλιας υπαινίχθηκε σε ερώτησή του ότι η δεύτερη κατάθεση του μάρτυρα θα μπορούσε να αποτελεί προϊόν αρνητικού επηρεασμού από την τηλεόραση, καθώς είχε προηγηθεί η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

 

Την ερχόμενη Παρασκευή

H δίκη αναμένεται να συνεχιστεί τις προσεχείς μέρες με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων της υπόθεσης των Αιγυπτίων αλιεργατών ενώ στη συνέχεια θα εξετάστει η υπόθεση της επίθεσης στους συνδικαλιστές  του ΠΑΜΕ και η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Το OmniaTV, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch αλλά και της νομικής ομάδας Jail Golden Dawn, συνεχίζει το βιντεοχρονολόγιο με εκπομπές κάθε Παρασκευή βράδυ (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι εντός της εβδομάδας), έτσι ώστε στο μέλλον να υπάρχει ένα χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των τεκταινόμενων και άντλησης συμπερασμάτων.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο