#GDtrial | Παπαδάκης: Έχουμε ή δεν έχουμε συγκάλυψη εδώ πέρα;

Με δύο δικασίμους κύλησε η 40η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής. Η πλειοψηφία των μαρτύρων για την υπόθεση των Αιγυπτίων ψαράδων έχουν ήδη καταθέσει, και εάν δεν προκύψει κάποιος επιπλέον μάρτυρας, η υπόθεση αυτή ολοκληρώθηκε όπως ήταν αναμενόμενο, στην αμέσως επόμενη δικάσιμο (24 Οκτωβρίου 2016), με τον σχολιασμό των καταθέσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Ο σχολιασμός των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής είχε ήδη ολοκληρωθεί κατά την 95η δικάσιμο.

Στην εκπομπή της Παρασκευής (21 Οκτ.), ο Κώστας Παπαδάκης εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, μας εξήγησε λεπτομερώς πώς συνέβη η επίθεση στο σπίτι των Αιγυπτίων ψαράδων, κάνοντας χρήση των φωτογραφιών του σπιτιού.

Μπορείτε κι εσείς να περιηγηθείτε στο χώρο, κάνοντας χρήση του Google Maps Street View, στη διεύθυνση «Σοφούλη 32, Πέραμα».

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=oeecGgzykNM","width":"800","height":"450"}

«Ένας Τάσος, ξανθός»

Δυστυχώς, δεν έχει εντοπιστεί για να κληθεί στο δικαστήριο ο υπάλληλος του ταχυφαγείου B-eat, όπου ισχυρίστηκαν οι έξι χρυσαυγίτες ότι βρίσκονταν κατά την ώρα της επίθεσης, καθώς είναι αγνώστου διαμονής, όπως μας ενημέρωσε ο Κώστας Παπαδάκης.

Στην κατάθεση που έχει δώσει στην αστυνομία, και η οποία θα διαβαστεί με τα αναγνωστέα έγγραφα στο τέλος, δηλώνει ότι ναι μεν είδε την ομάδα των έξι στο μαγαζί, αλλά την τοποθετεί χρονικά μιάμιση ώρα νωρίτερα από την επίθεση, κάτι που καταρρίπτει το δήθεν άλλοθί τους.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η απροθυμία της ΕΛΑΣ να βρει μάρτυρες μεταξύ των γειτόνων και να εντάξει τις καταθέσεις τους στην προδικασία. Για να καταδείξει το μέγεθος της απροθυμίας της ΕΛΑΣ, ο κ. Παπαδάκης θύμισε με νόημα ότι «Εδώ, με μία πληροφορία ότι ένας Τάσος, ξανθός, κυκλοφορεί σε 4 περιοχές της Αθήνας κι είναι ο δράστης μιας ληστείας και μιας ανθρωποκτονίας, συνελλήφθη ο Θεοφίλου, πριν 4 χρόνια, σε μια μέρα μέσα!».

 

Θα πέθαινα, γιατί να φοβηθώ;

Με την αναγνώριση των κατηγορούμενων από τον Άχμεντ Αμπουχαμέντ άρχισε η 94η ημέρα της δίκης. Είναι ο δεύτερος μάρτυρας που τους αναγνωρίζει, κάτι που δυσκολεύει σημαντικά το έργο των συνηγόρων τους. Για το λόγο αυτό και καταφεύγουν στην παρελκυστική τακτική των επαναλαμβανόμενων ίδιων ερωτήσεων ώστε να προκαλέσουν διαφοροποίηση στην κατάθεση του μάρτυρα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάκης.

Στην ερώτηση της Πούλια προς τον Άχμεντ, με στόχο να δείξει ότι ψεύδεται όταν λέει πως κρατούσε το παράθυρο «Δεν φοβηθήκατε για να απομακρυνθείτε;» ο Άχμεντ είπε κάτι που μετέφερε την ψυχική του κατάσταση τη στιγμή της επίθεσης και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία: «Έτσι κι αλλιώς θα πέθαινα, γιατί να φοβηθώ;» εξήγησε.

Δεν έλειψαν τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, με την υπεράσπιση των χρυσαυγιτών να επικαλείται τις ελλειπείς γραμματικές γνώσεις του μάρτυρα, εφόσον δεν μπορούσε να αμφισβητήσει κάτι σοβαρότερο από την κατάθεσή του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοντοβαζενίτης θεώρησε ότι δεν θα μπορούσε να υπογράψει την κατάθεσή του (ως αγράμματος) και δεν μπορεί να γνωρίζει την έννοια των ποσοστών, εφόσον δεν έχει πάει στο σχολείο, για να λάβει την αποστομωτική απάντηση του Άχμεντ Αμπουχαμέντ ότι «Είμαι επαγγελματίας» δηλαδή, ξέρει να υπολογίζει καλά, κάτι που αποδεικνύεται από το ότι διατηρεί κατάστημα.

Λίγο αργότερα, ο κ. Παπαδέλλης θεώρησε ότι ο μάρτυρας θα πρέπει να έχει γνώσεις φυσικής για να εξηγήσει πώς είδε τους κατηγορούμενους, για να εισπράξει τη χλεύη του Θ. Καμπαγιάννη «Ο κ. συνήγορος είναι που χρειάζεται μαθήματα φυσικής.»

Ο κ. Ρουσσόπουλος αποπειράθηκε να υπερασπιστεί τον πελάτη του με αναφορές στον Μουμπάρακ και στο κρίκετ, για να τον σταματήσει αμέσως η Πρόεδρος («Άλλες ερωτήσεις, επόμενος.»).

Σχολιάζοντας αυτές τις απόπειρες ο κ. Μαλαγάρης (πολ. αγωγή) εξήγησε ότι, για παράδειγμα, ο γραμματέας του δικαστηρίου δεν θα γράψει «στο ταράτσα» αλλά «στην ταράτσα» χωρίς αυτό να μειώνει την αξιοπιστία της κατάθεσης.

b2ap3_thumbnail_94-6.jpg 

Στα μαλακά ο Λαγός

Ο Άχμεντ Αμπουχαμέντ απάντησε σε νέες ερωτήσεις της Έδρας σχετικά με τον ηγετικό ρόλο του Πανταζή, κάτι που όπως εξήγησε και ο κ. Παπαδάκης, έχει μεγάλη σημασία για να τεκμηριωθεί η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, επαναπροβλήθηκε το διαβόητο βίντεο με τον βουλευτή Γιάννη Λαγό να δηλώνει στο κοινό του ότι οι Αιγύπτιοι «από εδώ και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή», 2 χμ μακριά από τη Σοφούλη και 7 μόνο ώρες πριν γίνει η επίθεση του τάγματος εφόδου ενάντια στους Αιγυπτίους ψαράδες, όπως θύμισε ο κ. Σκαρμέας στο σχολιασμό του.

Χωρίς να μασήσει τα λόγια του, ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι, εάν ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής δει το βίντεο με τον Λαγό και κληθεί να απαντήσει εάν έχει ποινική ευθύνη ο Λαγός για ό,τι υπέστησαν οι Αιγύπτιοι και για ποιο αδίκημα, θα πρέπει να απαντήσει ότι ναι, έχει ηθική αυτουργία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αλλιώς θα κοπεί στο μάθημα. Δυστυχώς, οι εφέτες που χειρίστηκαν την υπόθεση, έκριναν αλλιώς και δεν του έχουν αποδώσει τέτοια κατηγορία.

Στη συνέχεια, στον σχολιασμό της, η κ. Κουγιάτσου ανέφερε τις έντονες ομοιότητες στον τρόπο δράσης του τάγματος με την περίπτωση Φύσσα: ταχεία επέμβαση, έλευση με δίτροχα, συντονισμός, πρόβλεψη εναλλακτικού σχεδίου, ανθρωποκτόνος πρόθεση. Το ίδιο modus operandi και την ίδια ανθρωποκτόνο πρόθεση διαπίστωσε και η Ελ. Ζαφειρίου στον σχολιασμό της. Πρόσθεσε ότι οι δράστες είναι οπλισμένοι και με μίσος, ενώ ο ψυχισμός τους τους έκανε να σπάσουν με μανία τα οχήματα.

b2ap3_thumbnail_95-7.jpg 

Σκανδαλώδεις παραλείψεις

Χωρίς να κρύβει την αγανάκτησή του, ο κ. Παπαδάκης επανέλαβε τη σύγκριση που είχε κάνει και στο δικαστήριο, στο πλαίσιο του σχολιασμού των καταθέσεων: «Αν στη θέση του Αμπουζίντ ήτανε κάποιος μεγαλοεφοπλιστής, ή κάποιος καναλάρχης, κάποιος τραπεζίτης, θα βλέπαμε τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμού του χώρου, συλλογής DNA, πλήρης επιμέλεια και ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού … Θα είχαμε ήδη φωτογραφίσει τους δράστες ως τρομοκράτες κλπ.»

«Εκεί είναι η βαρβαρότητα η ανελέητη, να χτυπάνε έναν άνθρωπο που κοιμόταν με ξύλα και λοστούς» σχολίασε ο κ. Παπαδάκης, επισημαίνοντας ότι οι κατηγορίες είναι σκανδαλωδώς υπέρ των δραστών, καθώς ουσιαστικά έχουν παραπεμφθεί για μικρότερα αδικήματα (διατάραξη οικιακής ειρήνης, φθορές) και όχι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας που συνέβη εκείνο το βράδυ.

Επεσήμανε ακόμα ότι το Κέντρο της Αμέσου Δράσης δεν ενημέρωσε τα πληρώματα εκείνο το βράδυ πως υπήρχε δολοφονική επίθεση ώστε να γίνει σωματική έρευνα στους συλληφθέντες. Αυτό αποτελεί μία από τις μεγάλες παραλείψεις της ΕΛΑΣ στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά δεν είναι η μοναδική.

Η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη για τον Αμπουζίντ Εμπάρακ που δεν συνέβη ποτέ, είναι ένα άλλο σοβαρό στοιχείο, και βεβαίως το ερώτημα του ποιος ευθύνεται για την μη-τέλεσή της. Πέραν αυτού, απουσιάζει από τα στοιχεία και το CD με το φωτογραφικό υλικό της ΕΛΑΣ από την μέρα της επίθεσης, μία από τις πολλές παραλείψεις για τις οποίες πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.

 b2ap3_thumbnail_95-9.jpg

Έκκληση στους πολίτες

Την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα διεξάγονται οι περισσότερες ερχόμενες δικάσιμοι στο Εφετείο και όχι στον Κορυδαλλό, επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης, εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξει διολίσθηση.

Παράλληλα, μίλησε ένθερμα για την τεράσια σημασία που έχει η προβολή της δίκης αλλά και η αυτοπρόσωπη παρουσία του δημοκρατικού κόσμου στα δικαστήρια. Χωρίς αυτή, εξήγησε, ίσως δεν κινηθούν οι διαδικασίες ενάντια σε όσους ευθύνονται για τις παραλείψεις της προδικασίας, είτε αυτοί είναι αστυνομικοί (κάθε βαθμίδας), ανακριτικοί υπάλληλοι, δικαστικοί, ή άλλα άτομα σε υπεύθυνες θέσεις.

Υποσχέθηκε να μας προμηθεύσει με τον σχολιασμό της πολιτικής αγωγής σε γραπτή μορφή, επειδή έχει μεγάλη σημασία να γίνει ευρύτερα γνωστός. Με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε μέσω του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch, στην εκπομπή παρουσιάστηκε η σύνοψη των όσων ειπώθηκαν στο στάδιο του σχολιασμού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τελευταία λόγια του Άχμεντ ήταν «φοβάμαι για τα παιδιά και τα αδέλφια μου». Ο φόβος είναι διάχυτος στους μάρτυρες, και ήταν ακόμα χειρότερος το 2012, αναγκάζοντας τους Αιγύπτιους να μετακομίσουν αμέσως, την επομένη της επίθεσης.

 

Κάθε Παρασκευή

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης μπορείτε να δείτε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., από το OmniaTV. Στην εκπομπή της Παρασκευής 28 Οκτωβρίου UPDATE: 4 Νοεμβρίου, θα ολοκληρωθεί ο κύκλος που αφορά στην επίθεση κατά των Αιγυπτίων ψαράδων, καθώς στις 31 Οκτωβρίου αρχίζει η υπόθεση της επίθεσης εναντίον του ΠΑΜΕ.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο