#GDtrial | Σύμπραξη ΧΑ – εφοπλιστικού κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους

Μία κατάθεση-ποταμό έδωσε την Παρασκευή ο Παν. Γκούτης, κλείνοντας την εβδομάδα που πέρασε, σε σημείο να ζητηθεί δεκάλεπτο διάλειμμα από τον γραμματέα της Έδρας, ο οποίος κρατά χειρόγραφα πρακτικά της δίκης της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να ξεκουραστεί το χέρι του. Υπενθυμίζεται ότι η Έδρα δεν έχει επιτρέψει την καταγραφή με τεχνικά μέσα.

Στην 100η και 101η δικάσιμο, συνεχίζοντας από την 42η εβδομάδα, εξεταζόταν ο μάρτυρας και πολιτικός ενάγων Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Στην 102η δικάσιμο, κατέθεσε ο Παναγιώτης Γκούτης, καθώς ο προηγούμενος μάρτυρας είχε κώλυμα εξαιτίας του οποίου δεν μπορούσε να παρασταθεί. Η κατάθεση Πουλικόγιαννη θα συνεχιστεί την 44η εβδομάδα.

Με τηλεφωνική παρέμβασή του στην εκπομπή της περασμένης Παρασκευής, ο Άγγελος Βρεττός εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, σχολίασε τις εξελίξεις κατά τις τρεις δικασίμους της εβδομάδας 43 της δίκης:

«Αναδείχθηκε το προσχεδιασμένο, το προμελετημένο, το οργανωμένο, η εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων που συμμετείχαν και φυσικά αναδείχθηκε η οπλοφορία […] Επιπλέον, αναδείχθηκε ότι υπάρχει δομή και οργάνωση στην εγκληματική αυτή οργάνωση, την Χρυσή Αυγή, και ιεραρχία. Αποδείχθηκε η απόλυτη γνώση των ηγετικών στελεχών».

Δολοφονική πρόθεση

«Όλα τα χτυπήματα σημάδευαν κεφάλι.» απάντησε ο Γκούτης, καθώς πολλοί εκ των συντρόφων του χτυπήθηκαν στα χέρια που είχαν υψώσει για να προστατέψουν το πρόσωπό τους ή στον αυχένα. Εάν ήθελαν απλά να εκφοβίσουν θα χτυπούσαν στα πόδια, απάντησε ο Γκούτης.

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις γιατί δεν υπήρξε νεκρός εφόσον η επίθεση είχε τέτοια πρόθεση, αμφότεροι οι μάρτυρες εξήγησαν ότι αυτό ήταν καθαρά τυχαίο, ενώ θετικό ρόλο έπαιξαν τα οχήματα κοντά στα οποία οχυρώθηκαν. Οι μεγάλες ζημιές που έγιναν από τα ρόπαλα στις λαμαρίνες των οχημάτων είναι ενδεικτικές της σφοδρότητας των ροπάλων με καρφιά, με τα οποία επιτέθηκαν τα τάγματα εφόδου.

Η προτροπή «φύγετε!» που ειπώθηκε από τους χρυσαυγίτες πριν την επίθεση δεν ήταν κυριολεκτική καθώς τα θύματά τους δεν είχαν οδό διαφυγής: «Ήταν προσχηματικό, γιατί ήμασταν ήδη περικυκλωμένοι.» είπε ο Γκούτης στο δικαστήριο.

b2ap3_thumbnail_102-2.jpg

Επίσης, τέθηκε αρκετές φορές το ερώτημα γιατί η ΧΑ αποχώρησε με το σήμα «Τέλος χρόνου, βρώμησε» πριν να πετύχει το στόχο της, δηλαδή τη βιολογική εξόντωση του προέδρου του σωματείου. Σε αυτό, καταλυτική ήταν η απάντηση του μάρτυρα Γκούτη: τη στιγμή που αποχώρησαν τα δύο τάγματα εφόδου, δεν γνώριζαν εάν ο Πουλικόγιαννης ήταν νεκρός ή εάν είχε σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία, καθώς βρισκόταν πεσμένος στο οδόστρωμα με άφθονο αίμα να αναβλύζει από την πληγή του και με τους συντρόφους του πεσμένους πάνω του για να τον προστατέψουν.

Περιγράφοντας την λήξη της επίθεσης με το σήμα αποχώρησης, ο Γκούτης είπε: «Αυτόματα σταμάτησαν οι πάντες, σαν ρομπότ, και οι μεν έφυγαν από την πλευρά των Νεωρίων προς τον Πειραιά και οι υπόλοιποι προς την αστυνομία, για να πάνε στη Σαλαμίνα.»

 b2ap3_thumbnail_102-19.jpg

Θεωρίες δύο άκρων

Με αρκετές από τις ερωτήσεις της υπεράσπισης να περιστρέφονται γύρω από το πολιτικό προφίλ του μάρτυρα Πουλικόγιαννη και την προηγούμενη συνδικαλιστική του δράση, η πρόεδρος του δικαστηρίου αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για πολιτική δίκη αλλά για δίκη συγκεκριμένων αξιόποινων πράξεων.

Η ίδια διευκρίνησε αρκετές φορές ότι δεν ενδιαφέρουν το δικαστήριο τα πολιτικά φρονήματα συγκεκριμένων ατόμων, ούτε ο τύπος του όρκου που έδωσαν (θρησκευτικός ή μη), ούτε βεβαίως και η ανάπτυξη πολιτκών ιδεολογημάτων μέσω των ερωτήσεων, πολλές εκ των οποίων αναγκάστηκε να διακόψει («Όταν εξελέγη ο Κουτσούμπας, ήσασταν σύνεδρος;» κ.α.).

b2ap3_thumbnail_101-8.jpg

Η όλη ιστορία προκάλεσε την ανάγνωση μίας δήλωσης από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, σχετικά με την απόπειρα παραλληλισμού της συνδικαλιστικής δράσης εν γένει με τη δράση των φονικών ταγμάτων εφόδου της ΧΑ. Ακολούθησε μικροένταση μεταξύ των συνηγόρων η οποία δεν ήταν και η μοναδική φορά τις τελευταίες μέρες.

Χαρακτηριστικό ερώτημα με βάση τη ρητορική της ΧΑ και με υπαινιγμό για τις θέσεις του ΠΑΜΕ έθεσε στον Πουλικόγιαννη ο Οπλαντζάκης (υπεράσπιση): θέλησε να μάθει ποιος προηγείται για να κάνει μεροκάματο στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ένας (Έλληνας) εργάτης με 25 χρόνια εμπειρίας ή ένας αλλοδαπός εργάτης. Ωστόσο, ο μάρτυρας εξήγησε πως αυτό το αποφασίζει ο εργοδηγός σύμφωνα με το συγκεκριμένο έργο που έχει αναλάβει και βεβαίως όχι το σωματείο.

Στην ίδια γραμμή, η υπεράσπιση προσπάθησε να υπαινιχθεί κάτι για τους λόγους που η Ζώνη μαστίζεται από ανεργία, για να λάβει την απάντηση ότι αυτό είναι ευθύνη της ΕΕ, η οποία έκλεισε τον Σκαραμαγκά το 2010, αλλά και της γενικότερης κρίσης.

 b2ap3_thumbnail_100-7.jpg

Θεατές και πάλι οι ΔΙΑΣ

Τραγική υπενθύμιση της στάσης της αστυνομίας έγινε εκ νέου στη διάρκεια της 43ης εβδομάδας της δίκης, καθώς ο Γκούτης εξήγησε αρκετές φορές ότι μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ βρίσκονταν πολύ κοντά στο σημείο της επίθεσης ενάντια στο ΠΑΜΕ. Και παρόλο που θα μπορούσαν να είχαν επέμβει, ή να εμποδίσουν την αποχώρηση των δραστών, δεν έκαναν το παραμικρό.

Ο μάρτυρας μάλιστα, όταν πλέον ήρθε η αστυνομία, τους ρώτησε ευθέως γιατί δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Η απάντηση που έλαβε ήταν «Και τι να κάνουμε, να βγάλουμε πιστόλι να πυροβολήσουμε;» από ένα μέλος της ομάδας ΔΙΑΣ.

b2ap3_thumbnail_102-11.jpg

Ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό εγείρει το γεγονός ότι με δύο επικεφαλής των ταγμάτων ξεκάθαρα αναγνωρισμένους (Πανταζής, Χατζηδάκης), η ΕΛΑΣ δεν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους πριν και μετά την επίθεση. Εάν το είχε κάνει, το πιθανότερο είναι πως θα μάθαινε περισσότερα για το πώς και ποιοι κλήθηκαν να λάβουν μέρος στην επίθεση, ενδεχομένως και από ποιον έλαβαν τις εντολές.

Σημαντική λεπτομέρεια από την απάντηση του Γκούτη ήταν πως, μέσω των τηλεφωνικών επαφών εκείνης της βραδιάς, το δικαστήριο θα μπορούσε ακόμα να μάθει και ποιος έκανε την ενημέρωση για την ακριβή τοποθεσία των μελών του ΠΑΜΕ που δέχθηκαν την επίθεση.

b2ap3_thumbnail_102-5.jpg

Απανωτές τάπες

Τόσο ο Πουλικόγιαννης όσο και ο Γκούτης, πέτυχαν απανωτά χτυπήματα στην υπεράσπιση, με αυθόρμητες απαντήσεις που έκαναν εντύπωση.

Σε ερώτημα της υπεράσπισης σχετικά με το κοινοβουλευτικό έργο της ΧΑ, ο Πουλικόγιαννης απάντησε ότι «Γνωρίζω ότι το 90% του έργου της είναι παρεμβάσεις υπέρ των Ελλήνων εφοπλιστών».

Η αφοπλιστική απάντηση του μάρτυρα πως «Εγώ δεν κατηγόρησα την ΧΑ ότι ασκείται σε πολεμικές τέχνες. Εγώ κατηγόρησα την ΧΑ ότι τις ασκεί πάνω μας.» ήταν κόλαφος για την υπερασπιστική γραμμή ότι και μέλη της ΚΝΕ μαθαίνουν πολεμικές τέχνες στο Δήμο Κερατσινίου.

Ερωτηθείς εάν είναι σε γνώση της ιατρικής γνωμάτευσης που τον αφορά, ο Πουλικόγιαννης απάντησε ότι «δεν την αντιλήφθηκα πλήρως όσο αντιλήφθηκα το καδρόνι στο κεφάλι μου».

Για ποιο λόγο η ΧΑ φορά συγκεκριμένα ρούχα παραλλαγής, ρωτήθηκε ο Γκούτης για να απαντήσει ειλικρινά «Κατ’ αρχάς για να οικονομάει ο Παναγιώταρος» ο γνωστός βουλευτής της ΧΑ που έχει κατάστημα τέτοιων ειδών.

 b2ap3_thumbnail_100-13.jpg

Συνάδελφοι, θύτες και θύματα

Ανατριχιαστικό είναι το γεγονός ότι ο Μιχάλαρος, εκ των κατηγορουμένων, είχε συνεργαστεί με τον Παύλο Φύσσα. Μάλιστα, ο ίδιος ο πατέρας του Φύσσα τον είχε πάει στο Συνδικάτο Μετάλλου, για να βρεθεί αργότερα μεταξύ εκείνων που κατηγορούνται για το φόνο του γιου του.

Και βεβαίως δεν είναι ο πρώτος που έχει συνεργαστεί με τα θύματά του: σε άλλο σημείο της εξέτασης του Πουλικόγιαννη, ακούσαμε ότι ο Χατζηδάκης είχε απευθυνθεί στο Συνδικάτο Μετάλλου, ζητώντας τη βοήθειά του για να πληρωθεί από δουλειά την οποία είχε κάνει. Το ίδιο κατέθεσε και ο Γκούτης: Κυριτσόπουλος (πρόεδρος του σωματείου που έστησε η ΧΑ), Χατζηδάκης και Αντωνακόπουλος είχαν ζητήσει τη βοήθεια του Συνδικάτου Μετάλλου.

«Τι κάνετε εδώ, θα μας σκοτώσετε;» ρώτησε ο Γκούτης ευθέως τον Αντωνακόπουλο, τον οποίο αναγνώρισε, όταν τον είδε το βράδυ της επίθεσης να κρατά ρόπαλο.

 b2ap3_thumbnail_100-12.jpg

«Στην τηλεδίκη»

Στα παραλειπόμενα έχει ενδιαφέρον ότι ο συνήγορος Παπαδέλλης (υπεράσπιση) ανέτρεξε σε ανακοίνωση της ΟΑΚΚΕ για να τεκμηριώσει τη γραμμή του, ενώ λίγο αργότερα έκανε λόγο για τη χρηματοδότηση του ΚΚΕ από την πρώην ΕΣΣΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της 101ης δικασίμου, ο συνήγορος υπεράσπισης Παπαδέλλης είπε εκνευρισμένος στον κ. Σαπουντζάκη της πολιτικής αγωγής (υπόθεση ΠΑΜΕ) «Να πας στην τηλεδίκη να τα πεις!» αναφερόμενος στην παρουσία του κ. Σαπουντζάκη στο βιντεοχρονολόγιο της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου.

b2ap3_thumbnail_102-13.jpg

Κάθε Παρασκευή

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV. Υπενθυμίζεται ότι κατά την 44η εβδομάδα συνεχίστηκαν οι εξετάσεις των Πουλικόγιαννη και Γκούτη. Η δικάσιμος της Τετάρτης 16 Νοεμβρίου ακυρώθηκε λόγω της επίσκεψης Ομπάμα και των αυξημένων μέτρων ασφαλείας.
Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

b2ap3_thumbnail_102-10.jpg

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο