Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας από φοιτητή κρατούμενο στις Φυλακές Πάτρας

 

b2ap3_thumbnail_prison2.jpg

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Με την παρούσα επιστολή δράττομαι της ευκαιρίας να διαμαρτυρηθώ ενώπιόν σας, κάνοντάς σας ταυτόχρονα κοινωνό ανησυχιών, παραθέτοντας σας τα παρακάτω:
 
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι ενώ είμαστε εγγεγραμμένοι ως κατ’ ιδία διδαχθέντες στο Λύκειο, δε τυγχάνουμε ευεργετικού υπολογισμού ημερών; Ενώ καταβάλλουμε στην ουσία μια τεράστια προσπάθεια, μιας και διαβάζουμε μόνοι μας, χωρίς παράδοση μαθήματος από καθηγητές.
 
Η αλήθεια είναι, ότι μας γεννιούνται εύλογα ερωτήματα όσον άφορα το οξύμωρο και το άδικο του πράγματος. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε, τη μη συμπερίληψη μας στον ευεργετικό υπολογισμό ήμερων, μολονότι το Λύκειο εκ των πραγμάτων αποτελεί μεταβατικό στάδιο της εκπαίδευσης και δη μάλιστα το σημαντικότερο. Ποιο είναι το κίνητρο που θα υποκινήσει τον κρατούμενο μετά το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας να συνεχίσει το Λύκειο, όταν μέχρι πρότινος τύγχανε ευεργετικού υπολογισμού ημερών; Μετά το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας ελάχιστοι συνεχίζουν στο Λύκειο κι αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που σας περιγράφω. Αυτό συμβαίνει διότι πρέπει να επιλέξει ο καθένας από εμάς, ανάμεσα στην εκπαίδευση ή την ελευθερία και όποιος την στερείται, συνήθως την επιλεγεί.
 
Αντιμετωπίζουμε πληθώρα προβλημάτων, δεν μας παραχωρούν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για ανάγνωση που είναι το σημαντικότερο όλων. Μετά από πολύ και διαρκή αγώνα, η διεύθυνση της φυλακής μας επέτρεψε να πηγαίνουμε για περίπου τρεις ώρες στη βιβλιοθήκη, μόνο τις καθημερινές.
 
Σας ρωτώ, λοιπόν, είναι δυνατόν να προλάβει ένας μαθητής, που είναι στη τελευταία τάξη του Λυκείου και δίνει ταυτοχρόνως πανελλήνιες, να βγάλει όλη αυτή την ύλη μέσα σε τρεις ώρες;
 
Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων, επικοινώνησε με τον διευθυντή της φυλακής Πατρών και με το Υπουργείο, για την εξεύρεση λύσης, αλλά κατά δήλωση του, αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί, προφασιζόμενος έλλειψη χώρου και προσωπικού. Προφανώς υπάρχουν λύσεις, δεν υπάρχει όμως από μέρους του, ψήγμα καλής θέλησης και πιστέψτε μας, το κάνουν από άποψη. Έπειτα η Πρωτοβουλία εξέδωσε Δελτίο Τύπου,αναφέροντας τα προσκόμματα που καθημερινώς δημιουργούνται στους μαθητές άλλα και την απροθυμία και των δυο πλευρών να λύσουν μια εύκολη κατάσταση.
 
Σας καλούμε Κύριε Υπουργέ να νομοθετήσετε, έτσι ώστε να αποκατασταθεί αυτή η κατάφωρη αδικία, βγάζοντας μας από τη δύσκολη θέση που έχουμε περιέλθει. Όσοι από εμάς παλεύουν να μπουν στο Πανεπιστήμιο, αντιμετωπίζουμε όλα τα παραπάνω, συν το ότι έρχεται χειμώνας, που προβλέπεται βαρύς και θα πρέπει να διαβάζουμε στατικοί, όπως είναι φυσικό, χωρίς καθόλου θέρμανση.
 
Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι στη φυλακή Πατρών, θεωρείται πολυτέλεια να έχουμε δυο ώρες την ήμερα ζεστό νερό και εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση, σε μια περιοχή που η υγρασία και το κρύο το χειμώνα είναι ανυπόφορο. Αυτό λοιπόν που η διεύθυνση στην Πάτρα θεωρεί εξεζητημένο, σε όλα τα καταστήματα της επικράτειας είναι κάνονας. Αν όντως, όπως λένε, δεν δίνει χρήματα, επιτρέψτε με δίκη μας επιβάρυνση την αγορά αερόθερμου ή σόμπας, όπως γίνεται σε όλες τις φυλακές που δεν ανάβουν καλοριφέρ.
 
Ζητούμε λοιπόν να μας γνωρίσετε, εάν η φυλακή Πατρών εξαιρείται των κονδυλίων θέρμανσης, και αν όχι, είναι επιβεβλημένη ανάγκη να εντοπίσετε την «διαρροή» . Δεν καλείται σωφρονισμός αυτό, αλλά βασανισμός, είμαστε άνθρωποι, είναι ντροπή να ξεπαγιάζουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πρόκειται για έναν ιδιότυπο βασανισμό που δυσμενώς βιώνουμε και έρχεται σε πλήρη αντίστιξη με τις πολιτικές εξαγγελίες του προκάτοχου σας και της πολιτικής που υποσχεθήκατε να κάνετε πράξη, υποσχόμενοι τότε… την καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης και την περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.
 
Πριν λίγες μέρες παραβιάστηκε η αλληλογραφία μου, έχει ενημερωθεί σχετικά το Υπουργείο, είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά εν έτη 2016; Καταλύονται συλλήβδην κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα μας από μια χούφτα καρεκλοκένταυρους, που θεωρούν τα καταστήματα κράτησης ως δικό τους πεδίο δράσης. Πρέπει να βάλετε τέλος στην αέναη δράση των αργυρώνητων δημοσίων λειτουργών και της συνθηκολογημένης μαφίας που εδράζεται και δρα ανενόχλητη στα καταστήματα κράτησης, με το αζημίωτο βεβαίως.

Αν δεν είσαι μέρος της ή χορηγός της, αποκλείεσαι, άλλοτε εκβιαστικά από κεκτημένα δικαιώματα ετών (άδεια, εργασία κ.λπ.) ή συνθλίβεσαι από τη μυλόπετρα του συστήματος που κονιορτοποιεί κάθε είδους ηθική άρνηση ή φυσική προσπάθεια αντίστασης.

Η επίμεμπτη συμπεριφορά του διευθυντή των φυλακών Πάτρας σε θέματα εκπαίδευσης, συνθηκών κράτησης και γενικότερα στο σεβασμό των δικαιωμάτων μας, δεν επαφίεται ουδενί με την ενδεδειγμένη συμπεριφορά Κρατικού Λειτουργού που υπηρετεί στο ευαίσθητο και συνάμα πολύπαθο κομμάτι του σωφρονισμού, αλλά μοιάζει να είναι βγαλμένη από τη περίοδο των πέτρινων χρόνων.Ευελπιστούμε και ευχόμαστε η παρουσία σας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να είναι καταλυτική και συνώνυμη της κάθαρσης.
 
Η βαρβαρώδης κατάσταση στο «σωφρονιστικό σύστημα» που νοσεί διαχρονικά θα μπορούσε ευκόλως να παραλληλιστεί με τη κόπρο του Αυγεία.
 
Είναι πολύ δύσκολο το έργο σας και σας ευχόμαστε καλή δύναμη.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλούμε θερμά να επιληφθείτε των θεμάτων που ακροθιγώς σας αναφέραμε, αποδεικνύοντας σε όλους, για άλλη μια φορά, αλλά από διαφορετικό πόστο τώρα, ότι καμιά «παράγκα» δεν δύναται να έχει γερά θεμέλια και ότι η πολιτική βούληση είναι ισχυρότερη από ακραίες ιδεολογικές αγκυλώσεις που καθημερινά συναντούμε και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από τους κατ’ επίφαση Δημοκράτες της διοίκησης κάποιων φυλακών.
 
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας ευχηθούμε εγκαρδίως καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα.

Μετά τιμής
Δημάκης Βασίλειος
(Φυλακές Πάτρας, Νοέμβριος 2016) 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ: ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο