Ν.Κ.Κ. «Αγ. Παύλος»: Χώρος εξόντωσης των ασθενών κρατουμένων| Συγκέντρωση #kolastirio

 

a1sx2_Original1_Czvy3w7WgAAEK-G.jpg

 

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: ΧΩΡΟΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
 
Το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού γνωστό ως Κολαστήριο είναι η πτέρυγα μελλοθανάτων των ελληνικών φυλακών. Η CPT (Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων) σε πρόσφατη έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου 2016, το χαρακτήρισε «χωματερή» για τους ασθενείς κρατουμένους (§ 89).
 
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέδωσε τον Ιούλιο του 2015 καταδικαστική απόφαση για τις άθλιες συνθήκες κράτησης, ενώ εκκρεμούν και άλλες προσφυγές ασθενών κρατουμένων.
 
Επιπλέον το υπουργείο Δικαιοσύνης, στα πλέον πρόσφατα δημοσιευθέντα στατιστικά στοιχεία, εμφανίζει το Νοσοκομείο του Κορυδαλλού με πληρότητα 288% (173 κρατούμενοι σε 60 θέσεις την 16η Δεκεμβρίου 2016), γεγονός που μάλλον δεν ευνοεί την εύρυθμη λειτουργία του ως καταστήματος κράτησης, πολύ περισσότερο ως νοσοκομείου. Υπό αυτές τις συνθήκες, η είδηση για έναν ακόμη νεκρό κρατούμενο του Κολαστηρίου, επαναλαμβάνεται νομοτελειακά σχεδόν κάθε μήνα.

Χωρίς την παροχή κατάλληλης και επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασθενείς κρατουμένους, ώστε να υπερισχύει η πρώτη ιδιότητα της δεύτερης, και χωρίς την παράλληλη θεσμοθέτηση και εφαρμογή ευνοϊκών διατάξεων για την υφ’ όρον απόλυση, κάθε «βελτίωση» παραμένει προσχηματική. Η όποια διάταξη ψηφίζεται και μένει μόνο στα χαρτιά (όπως η ένταξη του ΝΚΚ στο ΕΣΥ) ή αποσκοπεί στο να «αναβαθμίζει νομοθετικά τον ρόλο του δικαστή» (αιτιολογική έκθεση άρθ. 23 του  ν.  4356/2015) αντί του ασθενούς, κινείται σαφώς προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η υγεία και η ζωή των ασθενών κρατουμένων δεν είναι δυνατόν να εξαρτώνται ούτε από ένα σωφρονιστικό σύστημα που μόνο τέτοιο δεν είναι, ούτε από την κρίση δικαστικών λειτουργών που υπεισέρχονται στον ρόλο του γιατρού.

Ως Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των ασθενών κρατουμένων και ζητάμε την άμεση μετατροπή του κολαστήριου Άγιος Παύλος σε μονάδα υγείας με ουσιαστική παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων συμμετέχει επίσης στη Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Αγώνες των Κρατουμένων του Κολαστηρίου και στο πλαίσιο αυτό, καλεί στη συγκέντρωση την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016 στο πάρκο Δημαρχείου Κορυδαλλού δίπλα στις φυλακές στις 18:00 και στην προσυγκέντρωση–μοτοπορεία από την πλατεία Εξαρχείων στις 16:30.

 
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
 
 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο