Με αποχή των ΗΠΑ τα Ηνωμένα Έθνη ψηφίζουν για τον τερματισμό των ισραηλινών εποικισμών

b2ap3_thumbnail_Security-Council.jpg

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα που ζητά την διακοπή της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη,  με τις Ηνωμένες Πολιτείες να απέχουν.

Το ψήφισμα μπήκε για ψηφοφορία στο 15μελές Συμβούλιο, την Παρασκευή, από τη Νέα Ζηλανδία, τη Μαλαισία, τη Βενεζουέλα και τη Σενεγάλη, μία ημέρα μετά από την απόσυρση της Αιγύπτου μετά από πίεση του Ισραήλ και του εκλεγμένου πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ισραήλ και Τραμπ είχαν ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν βέτο στο μέτρο.

Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και χεροκροτήματα. Είναι το πρώτο ψήφισμα που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους εδώ και οκτώ χρόνια.

Η αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών επέτρεψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει τους εποικισμούς και τη συνεχή κατασκευή τους στα παλαιστινιακά εδάφη ως “κατάφωρη παραβίαση” του διεθνούς δικαίου.

Το ψήφισμα αναφέρει πως οι ισραηλινοί εποικισμοί στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη του 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δεν έχουν «καμία νομική ισχύ». Απαίτησε να σταματήσουν «όλες οι δραστηριότητες εποικισμού των Ισραηλινών», λέγοντας ότι αυτό «είναι απαραίτητο για να βρεθεί λύση ανάμεσα στα δυο κράτη».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υπαναχώρησε στο να καταδικάσει την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ όταν την Πέμπτη δέχτηκε τηλεφωνική κλήση από τον νεοεκλεγή πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του βέτο των ΗΠΑ.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του περίμενε το βέτο των ΗΠΑ «σ’ αυτό το επαίσχυντο ψήφισμα».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή όσον αφορά τις σχέσεις του ΟΗΕ με το Ισραήλ», δήλωσε ο Ντανόν.

Οι ισραηλινοί εποικισμοί είναι ένα σημαντικό εμπόδιο στις ειρηνευτικές προσπάθειες, καθώς είναι χτισμένοι σε γη που θα αποτελέσει το μελλοντικό κράτος των Παλαιστινίων.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει ότι οι εποικισμοί είναι παράνομοι, αλλά οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανέφεραν αύξηση στον τομέα των κατασκευών κατά τους τελευταίους μήνες.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz κατηγόρησε τις ΗΠΑ για εγκατάλειψη του Ισραήλ με την αποχή τους.

«Αυτό δεν είναι ένα ψήφισμα εναντίον των εποικισμών, είναι ένα αντι-ισραηλινό ψήφισμα, εναντίον του εβραϊκού λαού και του κράτους των Εβραίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απόψε απλώς εγκατέλειψαν τον μόνος φίλο της στη Μέση Ανατολή»,  είπε ο Steinitz στο Channel Two.

Περίπου 430.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν σήμερα στη Δυτική Όχθη και επιπλέον 200.000 Ισραηλινοί ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία θα είναι η πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους των Παλαιστινίων.

Το ψήφισμα κατοχυρώνει επίσημα την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας για τους ισραηλινούς εποικισμούς και θα μπορούσε να τονώσει περαιτέρω τις κινήσεις της Παλαιστίνης εναντίον του Ισραήλ, στα διεθνή φόρουμ.

Ο Τραμπ φαίνεται πως είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της δεξιάς πολιτικής του Νετανιάχου. Διόρισε έναν σκληροπυρηνικό φιλο-ισραηλινό πρεσβευτή και ορκίστηκε να μετακινήσει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Πριν από την ψηφοφορία,  ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως αν το ψήφισμα εγκριθεί δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα η ισραηλινή κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το μέτρο. Σύμφωνα όμως με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ «συμφωνούν να αποδέχονται και να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

 aljazeera.com 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο