EZLN:ΚΑΙ Η ΓΗ ΣΕΙΣΤΗΚΕ! ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

ΚΑΙ ΣΕΙΣΤΗΚΕ!… ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ…

Στους ιθαγενείς λαούς του Μεξικού,

Στην κοινωνία των πολιτών του Μεξικού και του κόσμου,

Στην Εθνική και Διεθνή Έκτη,

Στα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης

Αδελφοί, αδελφές

Είναι η στιγμή των λαών, είναι η στιγμή να σπείρουμε και να ξαναχτίσουμε τους εαυτούς μας.  Είναι η στιγμή να περάσουμε στην επίθεση και αυτή είναι η συμφωνία που ζωγραφίζεται στα μάτια μας, τα μάτια των ανθρώπων, των κοινοτήτων και των λαών του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου. Είναι καιρός η αξιοπρέπεια να κυβερνήσει αυτή τη χώρα και αυτόν τον κόσμο. Και στο βηματισμό της να ανθίσουν η δημοκρατία, η ελευθερία και η δικαιοσύνη.

Σας ανακοινώνουμε ότι στη δεύτερη φάση του Πέμπτου Εθνικού Ιθαγενικού Συνεδρίου αξιολογήσαμε λεπτομερειακά το αποτέλεσμα της διαβούλευσης των λαών που συμμετέχουμε στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο και η οποία έγινε κατά τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 2016. Αυτούς τους μήνες με όλους τους τρόπους, τις μορφές και τις γλώσσες που μας αντιπροσωπεύουν στη γεωγραφία αυτής της χώρας, πραγματοποιήσαμε κοινοτικές συνελεύσεις, συνελεύσεις στα εχίδος [μορφή συλλογικής γαιοκτησίας], συνελεύσεις ομάδων, δημοτικές, διαδημοτικές και περιφερειακές συνελεύσεις, που κατέληξαν σε αποφάσεις οι οποίες μας οδηγούν και πάλι στην κατανόηση και την αντιμετώπιση, με αξιοπρέπεια και εξεγερσιακότητα, της κατάστασης που περνά η χώρα και ο κόσμος μας.

Χαιρετίζουμε τα μηνύματα στήριξης, προσδοκίας και αλληλεγγύης από διανοούμενους, συλλογικότητες και λαούς, μηνύματα που αντανακλούν την ελπίδα που έφερε η πρότασή μας την οποία δημοσιοποιήσαμε στην πρώτη φάση του Πέμπτου Εθνικού Ιθαγενικού Συνεδρίου, με το όνομα «Να σειστούν τα Έγκατα της Γης». Χαιρετίζουμε επίσης και τις κριτικές φωνές, πολλές από αυτές με επιχειρήματα βαθιά ρατσιστικά, που αντανακλούν μια οργισμένη αγανάκτηση και περιφρόνηση στη σκέψη ότι μια ιθαγενής γυναίκα μπορεί να επιδιώξει όχι μόνο να μπει στον στίβο των προεδρικών εκλογών αλλά και να αλλάξει πραγματικά, από τα κάτω, αυτή την πονεμένη χώρα.

Σε όλους αυτούς λέμε ότι πράγματι σείστηκε η γη και εμείς μαζί της. Τους λέμε ότι σκοπεύουμε να ταρακουνήσουμε τη συνείδηση του έθνους· ότι πράγματι επιδιώκουμε να εκπροσωπηθούν στις προεδρικές εκλογές του 2018 η αγανάκτηση, η αντίσταση και η εξέγερση, αλλά ότι δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να ανταγωνιστούμε σε ο,τιδήποτε με τα κόμματα και όλη την τάξη των πολιτικών, που μας οφείλουν ακόμη πολλά: κάθε νεκρό, αγνοούμενο, φυλακισμένο, κάθε λεηλασία, καταστολή και περιφρόνηση. Μην μας συγχέετε· δεν έχουμε πρόθεση να ανταγωνιστούμε μαζί τους γιατί δεν είμαστε ίδιοι με αυτούς. Δεν είμαστε ο ψεύτικος και διεστραμμένος λόγος τους. Είμαστε ο συλλογικός από τα κάτω και αριστερά λόγος, αυτός, που όταν σείεται η γη, ταρακουνάει τον κόσμο με δονήσεις αυτονομίας, που μας κάνουν τόσο υπερήφανα διαφορετικούς από αυτούς που:

Ενώ η χώρα βυθίζεται στο φόβο και τον τρόμο που γεννιέται ανάμεσα στους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, οι λαοί μας, στους ορεινούς και παράκτιους δήμους του Γκερρέρο, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και αληθινής δικαιοσύνης. Στην Σάντα Μαρία Οστούλα του Μιτσοακάν, ο λαός Νάουα (Nahua) έχει ενωθεί με άλλες ιθαγενικές κοινότητες για να παραμείνει η ασφάλεια στα χέρια των κοινοτήτων. Επίκεντρο αυτής της αντίστασης είναι η κοινοτική συνέλευση της Οστούλα, εγγυητής της ηθικής ενός κινήματος που ήδη έχει διαπεράσει τους δήμους της Ακίλα, της Κοαουαγιάνα, της Τσινικουίλα και του Κοαλκομάν. Στο οροπέδιο των Πουρέπετσα η κοινότητα του Τσεράν, αποδεικνύει ότι, με οργάνωση, πετώντας έξω τους πολιτικούς και τις δομές της κακής κυβέρνησης και ασκώντας τις δικές της μορφές ασφάλειας και διακυβέρνησης, είναι δυνατό όχι μόνο να οικοδομήσει τη δικαιοσύνη αλλά και -όπως συμβαίνει και σε άλλες γεωγραφίες της χώρας- να οικοδομήσει, από τα κάτω και από την εξέγερση καινούργιες κοινωνικές συμφωνίες, αυτόνομες και δίκαιες. Και δεν πάψαμε ούτε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε από τα κάτω για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη που αρνήθηκαν στους 43 αγνοούμενους φοιτητές της αγροτικής ακαδημίας της Αγιοτσινάπα του Γκερρέρο, στους 3 συντρόφους φοιτητές που δολοφονήθηκαν, στους τραυματισμένους συντρόφους τους, εγκλήματα για τα οποία υπεύθυνη είναι η μεξικάνικη ναρκοκυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής. Στο μεταξύ οι κακές κυβερνήσεις του Μεξικού ποινικοποιούν τους κοινωνικούς αγώνες, την αντίσταση και την εξέγερση, κυνηγώντας, βασανίζοντας, εξαφανίζοντας, φυλακίζοντας και δολοφονώντας γυναίκες και άντρες που παλεύουν δυναμικά για δίκαιες αιτίες.
Ενώ η καταστροφή φτάνει σε όλες τις γωνιές της χώρας χωρίς να γνωρίζει όρια, απομακρύνοντας τους ανθρώπους από τη γη και τους ιερούς τους τόπους, ο λαός Ουϊχάρικα μαζί με τις επιτροπές υπεράσπισης της ζωής και του νερού στα οροπέδιο του Ποτοσί, στις οποίες συμμετέχουν εφτά δήμοι από την ιερή περιοχή του λόφου Ουϊρικούτα στο Σαν Λουίς Ποτοσί, αποδεικνύουν ότι είναι δυνατόν να υπερασπιστούμε την κοινοτική γη και τη φύση και να δημιουργήσουμε ισορροπίες  βασισμένες στο σεβασμό της φύσης, μέσα από μια ιερή οπτική που ανανεώνει κάθε μέρα τους προγονικούς δεσμούς με τη ζωή, τη γη, τον ήλιο και τους προγόνους.
Ενώ οι κακές κυβερνήσεις αποσυνθέτουν με τις πολιτικές τους την εκπαίδευση, θέτοντάς την στην υπηρεσία των καπιταλιστικών εταιριών ώστε να πάψει να συνιστά δικαίωμα, οι ιθαγενείς λαοί δημιουργούν δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια με δικά τους εκπαιδευτικά συστήματα. Συστήματα βασισμένα στην προστασία της μάνας γης, στην υπεράσπιση της κοινοτικής γης, στην παραγωγή, στις επιστήμες, τις τέχνες, τις γλώσσες μας. Και αυτές οι διαδικασίες εκπαίδευσης, παρ’ ότι στην πλειοψηφία τους αναπτύσσονται χωρίς στήριξη από οποιαδήποτε βαθμίδα της κακής κυβέρνησης, είναι στην υπηρεσία όλων.
Ενώ τα πληρωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης -φερέφωνα όσων εκπορνεύουν κάθε λέξη τους – εξαπατούν κρατώντας κοιμισμένους τους λαούς της υπαίθρου και της πόλης, παρουσιάζοντας σαν εγκληματίες, κακούς, βάνδαλους και απροσάρμοστους όσους σκέφτονται και υπερασπίζουν αυτά που είναι δικά τους, ενώ -για αυτά μέσα- όσοι ζουν στην άγνοια και την αποξένωση είναι οι κοινωνικά καλοί, και όσοι καταπιέζουν, εκμεταλλεύονται και λεηλατούν είναι πάντα οι καλοί, αυτοί που αξίζουν να τους σέβονται, που αξίζουν να κυβερνάνε για να υπηρετούνται. Και ενώ αυτό συμβαίνει, οι λαοί έχουν φτιάξει τα δικά τους μέσα επικοινωνίας, επινοώντας διάφορους τρόπους ώστε να μην θολώσει η συνείδηση από τα ψέματα που επιβάλλουν οι καπιταλιστές. Και χρησιμοποιούν ταυτόχρονα αυτά τα μέσα και για να ενισχύσουν την οργάνωση από τα κάτω, από εκεί που γεννιέται ο αληθινός λόγος.
Ενώ η αντιπροσωπευτική «δημοκρατία» των πολιτικών κομμάτων έχει μετατραπεί σε μια καρικατούρα της λαϊκής βούλησης, στην οποία οι ψήφοι αγοράζονται και πουλιούνται σαν ένα ακόμα εμπόρευμα και χειραγωγούνται λόγω της φτώχειας στην οποία κρατά τις κοινωνίες της υπαίθρου και των πόλεων το καπιταλιστικό σύστημα, οι ιθαγενείς λαοί συνεχίζουν να φροντίζουν και να δυναμώνουν μορφές συναίνεσης και συνελεύσεων, ως όργανα διακυβέρνησης, στις οποίες από τη φωνή όλων προκύπτουν βαθιά δημοκρατικές συμφωνίες, που αγκαλιάζουν ολόκληρες περιοχές μέσα από τη συνάρθρωσή τους με συμφωνίες άλλων συνελεύσεων που και αυτές με τη σειρά τους αναδύονται από τη βαθιά θέληση κάθε οικογένειας.
 Ενώ οι κυβερνήσεις επιβάλλουν αποφάσεις προς όφελος κάποιων λίγων, υποκαθιστώντας τη συλλογική βούληση των λαών, ποινικοποιώντας και καταστέλλοντας όποιον αντιτίθεται στα σχέδια θανάτου -σχέδια όπως  το καινούργιο αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού- που επιβάλλουν πάνω στο αίμα των λαών μας, υποκρινόμενοι ότι διαβουλεύονται την ώρα που επιβάλλουν το θάνατο, οι ιθαγενείς λαοί έχουμε δικούς μας σταθερούς τρόπους και μορφές διαβούλευσης, ελεύθερης και πληροφορημένης όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι.
 Ενώ οι κακές κυβερνήσεις με τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές ιδιωτικοποίησης παραδίδουν την ενεργειακή κυριαρχία της χώρας σε ξένα συμφέροντα και ενώ οι ψηλές τιμές της βενζίνης προδίδουν το καπιταλιστικό ψέμα που ανοίγει δρόμους μόνο για την ανισότητα και ενάντια στην εξεγερμένη απάντηση των ιθαγενών και μη λαών του Μεξικού -την οποία οι ισχυροί δεν θα μπορέσουν ούτε να κρύψουν ούτε να αποσιωπήσουν-, ενόσω αυτά συμβαίνουν οι λαοί δημιουργούμε μέτωπα και αγωνιζόμαστε για να σταματήσουμε την καταστροφή στα εδάφη μας από το fracking [υδραυλική ρωγμάτωση], τα αιολικά πάρκα, τον εξορυκτισμό, τις πετρελαιοπηγές, τους αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου σε πολιτείες όπως η Βερακρούς, η Σονόρα, η Σιναλόα, η Μπάχα Καλιφόρνια, η Οαχάκα, το Γιουκατάν και σε όλο το εθνικό έδαφος.
 Ενώ οι κακές κυβερνήσεις επιβάλλουν τοξικές και μεταλλαγμένες τροφές σε όλους τους καταναλωτές της υπαίθρου και των πόλεων, οι λαοί της οικογένειας των Μάγιας συνεχίζουν έναν ακούραστο αγώνα για να σταματήσουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων στη χερσόνησο του Γιουκατάν και για να διατηρήσουν τη γενετική προγονική ποικιλότητα σε όλη τη χώρα, ποικιλότητα που είναι συνυφασμένη με τη ζωή μας, τη συλλογική μας οργάνωση και αποτελεί τη βάση της πνευματικότητά μας.
 Ενώ η τάξη των πολιτικών μόνο καταστρέφουν και υπόσχονται, οι λαοί δημιουργούμε. Όχι για κυβερνήσουμε αλλά για να υπάρξουμε με αυτονομία και ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό.

Οι αντιστάσεις μας και οι εξεγέρσεις μας δημιουργούν την εξουσία από τα κάτω. Δεν προσφέρουν υποσχέσεις ούτε αερολογίες, αλλά πραγματικές διαδικασίες ριζοσπαστικού μετασχηματισμού στις οποίες συμμετέχουν όλες και όλοι και οι οποίες αποτελούν χειροπιαστή πραγματικότητα στις ποικίλες και τεράστιες ιθαγενικές γεωγραφίες αυτού του έθνους. Γι’ αυτό λοιπόν ως Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο, ενωμένοι σε αυτό το Πέμπτο Συνέδριο 43 λαοί αυτής της χώρας, ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ να ορίσουμε ένα Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης με εκπροσώπους άντρες και γυναίκες από κάθε έναν από τους λαούς, τις φυλές και τις εθνότητες που το απαρτίζουν. Και αυτό το Συμβούλιο προτίθεται να κυβερνήσει τη χώρα. Και θα έχει ως φωνή μία ιθαγενή γυναίκα από το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο (CNI), μια γυναίκα με ιθαγενική καταγωγή και κουλτούρα.  Θα έχει δηλαδή εκπρόσωπο μια γυναίκα ιθαγενή του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου που θα είναι ανεξάρτητη υποψήφια για την προεδρία του Μεξικού στις εκλογές του 2018.

Το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο, ως το Σπίτι Όλων των Λαών, είμαστε οι αρχές που διαπλάθουν την ηθική του αγώνα μας και στον οποίο χωρούν όλοι οι ιθαγενείς λαοί αυτής της χώρας. Αυτές οι αρχές κάτω από τις οποίες στεγάζεται το Ιθαγενικό Συμβούλιο Διακυβέρνησης είναι:

Υπακούμε και δεν διατάζουμε

Εκπροσωπούμε και δεν υποκαθιστούμε

Υπηρετούμε και δεν υπηρετούμαστε

Πείθουμε και δεν νικούμε

Κατεβαίνουμε και δεν ανεβαίνουμε

Προτείνουμε και δεν επιβάλλουμε

Δημιουργούμε και δεν καταστρέφουμε

Είναι ό,τι επινοήσαμε και επαναεπινοήσαμε, όχι από γούστο αλλά ως τον μοναδικό τρόπο που έχουμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Αυτοί οι νέοι δρόμοι, βγαλμένοι από τη συλλογική μνήμη των δικών μας μορφών οργάνωσης, είναι προϊόν της αντίστασης και της εξέγερσης, προϊόν του ότι είμαστε αντιμέτωποι κάθε μέρα με τον πόλεμο, που δεν έχει σταματήσει και που, όμως, δεν έχει μπορέσει να μας αποτελειώσει. Μέσα από αυτούς τους τρόπους όχι μόνο έγινε δυνατό να χαράξουμε το δρόμο για την καθολική ανασύνταξη των λαών, αλλά και καινούργιες μορφές πολιτισμού και συλλογικές ελπίδες σε κοινότητες, δήμους, περιφέρειες και πολιτείες. Μορφές και ελπίδες  που δίνουν ακριβείς απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα της χώρας, μακριά από την τάξη των πολιτικών και τη διαφθορά τους.

Από αυτό το Πέμπτο Εθνικό Ιθαγενικό Συνέδριο καλούμε τους ιθαγενείς λαούς αυτής της χώρας, τις συλλογικότητες της Έκτης, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τα μέτωπα και τις επιτροπές αγώνων της υπαίθρου και των πόλεων, τις κοινότητες των σπουδαστών, των διανοουμένων, των καλλιτεχνών και των επιστημόνων, την μη οργανωμένη κοινωνία των πολιτών και όλους τους ανθρώπους με καλή καρδιά να συσπειρωθούμε και να περάσουμε στην επίθεση. Να αποδιαρθρώσουμε την εξουσία των από πάνω και να ανασυνταχθούμε, από τα κάτω και αριστερά, όχι πια μόνο ως λαοί αλλά ως χώρα. Να ενωθούμε σε μια και μόνη οργάνωση στην οποία η αξιοπρέπεια να είναι η τελευταία μας λέξη και η πρώτη μας πράξη.  Σας καλούμε για να οργανωθούμε και να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, για να μην φοβόμαστε να οικοδομήσουμε τους εαυτούς μας και να σπείρουμε πάνω στα ερείπια που αφήνει ο καπιταλισμός.

Αυτό είναι που μας ζητά η ανθρωπότητα και η μάνα μας που είναι η γη· σε αυτό θα βρούμε το χρόνο της εξεγερμένης αξιοπρέπειας. Και θα το υλοποιήσουμε συγκαλώντας την ιδρυτική συνέλευση του Συμβουλίου Ιθαγενικής Διακυβέρνησης του Μεξικού, το Μάη του 2017.  Από αυτή τη στιγμή θ’ αρχίσουμε να στήνουμε γέφυρες με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες της κοινωνίας των πολιτών, τα μέσα  επικοινωνίας και τους ιθαγενείς λαούς για να κάνουμε να σειστούν τα έγκατα της γης, για να νικήσουμε το φόβο και να ανακτήσουμε αυτό που ανήκει στην ανθρωπότητα, στη γη και τους λαούς· για την ανάκτηση των καταπατημένων και κατεστραμμένων εδαφών· για την επιστροφή των αγνοουμένων της χώρας· για την ελευθερία όλων των πολιτικών κρατουμένων· για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη για τους δολοφονημένους· για την αξιοπρέπεια της υπαίθρου και της πόλης. Δηλαδή, μην έχετε αμφιβολία: πάμε για όλα. Γιατί ξέρουμε ότι, ως ιθαγενείς λαοί και ως μεξικάνικη κοινωνία έχουμε μπροστά μας την τελευταία ίσως ευκαιρία για να αλλάξουμε ειρηνικά και ριζοσπαστικά τις μορφές διακυβέρνησής μας, κάνοντας την αξιοπρέπεια επίκεντρο ενός νέου κόσμου.

Από το Οβεντίκ, Έδαφος Ζαπατιστικό, Τσιάπας, Μεξικό

Ποτέ Πια ένα Μεξικό Χωρίς Εμάς

Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο

Εθνικοαπελευθερωτικός Ζαπατιστικός Στρατός

(πηγή : http://enlacezapatista.ezln.org.mx/)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο