#GDtrial | Πρόεδρος: «Καλά, το ποιος δεν έχει και τόση σημασία»

Με δύο δικασίμους άνοιξε το 2017 η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία συμπλήρωσε ήδη την 50η εβδομάδα με την εξέταση του μάρτυρα & πολιτικώς ενάγοντα Θεόδωρου Τηλιακού. Δυστυχώς, την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, η δίκη διεκόπη πολύ νωρίς επειδή – για ακόμη μία φορά – δεν υπήρχε θέρμανση στην αίθουσα του Εφετείου.

 {"video":"https://www.youtube.com/watch?v=QvhGy_QVeBQ","width":"800","height":"450"}

Επιβεβαίωσε και εμπλούτισε

Ο Τηλιακός επιβεβαίωσε τα όσα είπαν και όλοι οι προηγούμενοι μάρτυρες, για τον τρόπο με τον οποίο τους επιτέθηκε το τάγμα εφόδου, το πλήθος των χρυσαυγιτών, το τι όπλα κρατούσαν και τον ανθρωποκτόνο δόλο. Επιπλέον, ο μάρτυρας προσέθεσε τη δική του οπτική, από το σημείο στο οποίο βρισκόταν, ενώ θυμόταν αρκετά καλά τα λόγια των μελών του τάγματος, χριστοπαναγίες και άλλες βρισιές και απειλές που έχουν αναφερθεί ξανά στην ακροαματική διαδικασία.

Όπως έχει επισημανθεί ήδη πολλές φορές, ο Τηλιακός διαπίστωσε μεγάλη παρουσία της Αστυνομίας μετά την επίθεση, αλλά παράλληλα και απροθυμία των αστυνομικών να δράσουν. Δηλαδή, ενώ υπήρχαν 20 μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, και παρόλο που ο κόσμος τους έλεγε προς τα πού είχαν φύγει οι δράστες, δεν έγινε καμία προσπάθεια να τους κυνηγήσουν και να τους συλλάβουν. Τους άφησαν να διαφύγουν ανενόχλητοι, με αποτέλεσμα να κατηγορούνται ελάχιστοι που έχουν αναγνωριστεί.

Συμπτωματικά, ο Τηλιακός έχει υπάρξει μάρτυρας και μίας ακόμα «δράσης» των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Όπως περιέγραψε ο ίδιος, ήταν μπροστά στην επίθεση των χρυσαυγιτών στο πανηγύρι της Ραφήνας. Καθώς βρισκόταν εκεί με την οικογένειά του, διατήρησε μία ασφαλή απόσταση. Μπορούσε όμως να δει ότι ήταν συντεταγμένη επίθεση εναντίον μικροπωλητών, με σπασίματα και συνθήματα «Αίμα, τιμή, ΧΑ».

 b2ap3_thumbnail_114-1.jpg

«Καλά, το ποιος δεν έχει και τόση σημασία»

Εξαιρετική σημασία για το πνεύμα της δίκης έχει η παρατήρηση της προέδρου σε ερώτημα του συνηγόρου Τσάγκα, σχετικά με το ποιος χτύπησε τον μάρτυρα Τηλιακό. Η πρόεδρος απάντησε ότι «Καλά, το ποιος δεν έχει και τόση σημασία».

Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως πρόοδος στο επόμενο στάδιο της δίκης, όπου την Δικαιοσύνη δεν την ενδιαφέρει τόσο πολύ το ποιος κρατούσε το στειλιάρι την ώρα της επίθεσης, αλλά κυρίως το ποιος είχε οργανώσει, εκπαιδεύσει, και οπλίσει το τάγμα εφόδου και πάνω απ’ όλα, ποιος έδωσε την εντολή για να δράσει.

Η γραμμή άμυνας της υπεράσπισης όπως εκδηλώθηκε από ορισμένους συνηγόρους (Παπαδέλλης, Παϊπάη), ήταν στο πλαίσιο ότι η ΧΑ είναι ένα νόμιμο κόμμα που δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα και ότι οι βουλευτές του παρίστανται σε διάφορες νόμιμες δράσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γραμμή αυτή αποκαλύπτει ότι πλέον η υπεράσπιση – ή ένα μεγάλο μέρος της – δεν γίνεται για το εάν έχουν διαπραχθεί συγκεκριμένες παράνομες πράξεις βίας, αλλά για το κατά πόσο το κόμμα τις γνωρίζει ή ευθύνεται για αυτές, ή κατά πόσο το κόμμα αποτελεί εγκληματική οργάνωση.

Ο μάρτυρας αντέκρουσε αυτό το επιχείρημα, περιγράφοντας μία σειρά από δηλώσεις μεγαλοστελεχών της ΧΑ, που ούτε λίγο ούτε πολύ καλούν σε βίαιες πράξεις. Από το «Θα τρίζουν οι ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια» του ίδιου του φύρερ Μιχαλολιάκου, μέχρι την παρουσία βουλευτών δίπλα σε τάγματα εφόδου, εν δράσει.

 b2ap3_thumbnail_114-4.jpg

Εκφοβισμός μαρτύρων

Στο κλίμα εκφοβισμού των μαρτύρων αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τηλιακός έχει παρατηρήσει τρικάκια της ΧΑ στο ιδιωτικό γκαράζ του, τοποθετημένα μόνο πάνω στη δική του μηχανή, και όχι σε άλλα οχήματα που υπάρχουν στο χώρο. Ο καθένας μπορεί να συμπεράνει ποιο το νόημα της υπενθύμισης στον μάρτυρα κατηγορίας ότι η ΧΑ γνωρίζει πού είναι το σπίτι του.

Αλλά και εντός του δικαστηρίου έχουμε συνηθίσει στις απόπειρες εκφοβισμού των μαρτύρων. Έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη το αίτημα της συνηγόρου Πανταζή (υπεράσπιση Μπούκουρα) για τη σύλληψη και κράτηση του Θ. Τηλιακού ως ψευδομάρτυρα.

Αιτία γι’ αυτό υπήρξε η αναφορά του μάρτυρα σε λεγόμενα του Μπούκουρα για «τα παιδιά με τα μαύρα». Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής κατέδειξαν το απόσπασμα του βουλεύματος που αναφέρεται στο σημείο αυτό, και όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία, υπάρχει πράγματι τέτοια αναφορά από τον Μπούκουρα. 

Η προκλητική στάση της συνηγόρου Πανταζή που εκφράστηκε με εξόχως «λαϊκό» τρόπο, είχε ως αποτέλεσμα να εισπράξει αντιστοίχου ύφους οργισμένη απάντηση από τη Μάγδα Φύσσα, που δεν μάσησε τα λόγια της.

 b2ap3_thumbnail_boukouras.jpg

 

b2ap3_thumbnail_20170117-093828.jpg

b2ap3_thumbnail_20170117-093900.jpg

Όταν η κατάθεση δεν αρέσει

Μεταξύ των απαξιωτικών σχολίων που έκανε η υπεράσπιση, ξεχώρισε ίσως και ο αφορισμός του Γ. Μιχαλόλια, ότι «Πηγαίνετε εσείς σε θρησκευτικό πανηγύρι», όταν ο Τηλιακός είπε ότι πράγματι, πηγαίνει στο πανηγύρι της Ραφήνας μαζί με το παιδί του.

Απόπειρα να «εξουδετερώσει» την έκφραση «τους μακελέψαμε» έγινε από τον συνήγορο του Λαγού, Αλεξιάδη. Πρόκειται για τον γνωστό διάλογο Λαγού-Δεβελέκου το βράδυ της επίθεσης, ο οποίος έχει προβληθεί από την εφημερίδα ΕφΣυν και συμπεριλαμβάνεται στα αναγνωστέα έγγραφα τα οποία το δικαστήριο θα εξετάσει σε επόμενο στάδιο. Ο Αλεξιάδης έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι πρόκειται περί κατασκευασμένης έκφρασης, χωρίς ωστόσο να τολμήσει να πει από ποιον.

Στην ίδια γραμμή, ο συνήγορος υπεράσπισης Ρουσσόπουλος, μίλησε για παράνομο αποδεικτικό υλικό, ζητώντας να αποκλειστεί ό,τι αφορά σε τατουάζ και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες ή δημοσιεύματα στα ΜΜΕ. Ωστόσο, η Δικαιοσύνη έχει ήδη απορρίψει αυτή την ένσταση και έχει κρίνει ως νομίμως αποκτηθέν το υλικό.

Μία σειρά από άκυρα ερωτήματα του Ρουσσόπουλου, τα οποία η Έδρα δεν επέτρεψε να απαντηθούν από τον μάρτυρα, πέρα από την δεινή θέση της υπεράσπισης, αναδεικνύουν και το ζήτημα κατά πόσο τελεί υπηρεσία στον εντολέα του, εμμένοντας στην ίδια γραμμή.

 b2ap3_thumbnail_114-10.jpg

Την ερχόμενη Παρασκευή

Η προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί ενός είδους ορόσημο, καθώς ήταν η 50η εβδομάδα της δίκης, που βρίσκεται πλέον στον 3ο χρόνο διεξαγωγής της.

Για τον υπόλοιπο Ιανουάριο 2017, η δίκη θα διεξαχθεί στις εξής ημερομηνίες: 17 (σήμερα), 19, 20, 24, 25 και 26. Οι δικάσιμοι του Φεβρουαρίου καθορίστηκαν για τις: 1, 2, 9, 10, 14, 16, 23, 24 και 28 του μηνός. Από τις 9 αυτές δικασίμους, οι 4 θα διεξαχθούν στον Κορυδαλλό (1η, 9η, 16η και 23η) ενώ οι υπόλοιπες θα λάβουν χώρα στο Εφετείο, όπου η αίθουσα είναι σαφώς πιο κατάλληλη για μια τόσο μεγάλη και σημαντική δίκη.

Το OmniaTV, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch αλλά και της νομικής ομάδας Jail Golden Dawn, συνεχίζει το βιντεοχρονολόγιο με εκπομπές κάθε Παρασκευή βράδυ (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι εντός της εβδομάδας), ως χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των τεκταινόμενων και άντλησης συμπερασμάτων.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο