Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το κοινωνικό μοντέλο της Κούβας ως τον τρόπο καταπολέμησης του HIV / AIDS.

O εκτελεστικός διευθυντής του κοινού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το HIV / AIDS, δήλωσε μετά από επίσκεψή του στο νησί το Νοέμβριο του 2015, πως η Κούβα αποτελεί το παράδειγμα που πρέπει ν’ακολουθήσει ο κόσμος σχετικά με τον τρόπο εξάλειψης του AIDS.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για ό, τι έχει επιτύχει η Κούβα στον αγώνα κατά του HIV / AIDS», δήλωσε ο Μισέλ Σιντιμπέ, κατά την επίσκεψή του στο νησί της Καραϊβικής. Αναγνώρισε επίσης την επιτυχία της «κοινωνικής προσέγγισης» της για την αντιμετώπιση της ασθένειας, η οποία επέτρεψε στην Κούβα να επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα και να γίνει η «εμπροσθοφυλακή» της δημόσιας υγείας.

Τον Ιούνιο του 2015 η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που  αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί του ιού HIV και της σύφιλης.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΗΕ, αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό λόγω της κοινωνικής δέσμευσης της κουβανικής κυβέρνησης, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει την Κούβα να γίνει ένας από τους πρώτους  που θα επιτύχουν τους στόχους «90-90-90» των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS. Οι στόχοι αυτοί επιδιώκουν να αυξηθεί κατά 90 τοις εκατό, ο αριθμός των ασθενών που γνωρίζει τη διάγνωσή του, να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε φάρμακα στο 90 τοις εκατό των ασθενών και ν’αυξήσουν σε 90 τοις εκατό το ποσοστό των ατόμων με ελάχιστο ιικό φορτίο, για την πρόληψη της μετάδοσης.

Ο Σιντιμπέ είπε ότι η Κούβα έχει ήδη φτάσει τον έναν από αυτούς τους στόχους, με το 85 τοις εκατό των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε θεραπεία και το 47 τοις εκατό να έχει επιτύχει καταστολή του ιού.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ΟΗΕ θα κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες για να βοηθήσει την Κούβα να γίνει η πρώτη χώρα, που θα εξαλείψει πλήρως το HIV / AIDS.

«Το HIV / AIDS είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμια αλληλεγγύη», είπε ο διευθυντής του ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι μετά την επίσκεψή του, το «μοντέλο» της Κούβας θα χρησιμεύσει για να υποστηρίξει «μια προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους και όχι να έχει μόνο επίκεντρο την ασθένεια ή τα νοσοκομεία».

«Θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι όσα μαθαίνουμε εδώ θα κοινοποιηθούν, έτσι ώστε ο κόσμος να καταλάβει τι μπορεί να γίνει με ορθολογικό τρόπο και ποια είναι η βάση της προσέγγισης που εφαρμόζεται», δήλωσε ο Σιντιμπέ.

(πηγή: http://www.telesurtv.net//englishnews/Cuba-Leading-Eradication-of-HIVAIDS-UN-Says-20151113-0039.html)

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο