Βίντεο: Η συζήτηση για τις κρατούμενες μωρομάνες στη Νομική

a1sx2_Thumbnail1_20170127-140735.png

 

Στη γεμάτη αίθουσα του Αμφιθέατρου Παπαρηγοπούλου,  στη Νομική, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου,  η εκδήλωση για τις κρατούμενες μητέρες, με ομιλητές την πρώην κρατούμενη μητέρα Βαγγελιώ Βογιατζή, τον δικηγόρο Κώστα Παπαδάκη, τον Στέλιο Μ. , σύζυγο κρατούμενηςμητέρας,  την ψυχοθεραπεύτρια από το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα Τέση Λαζαράτου και την Πηνελόπη Ρ.  μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Την εισαγωγή και τον συντονισμό της συζήτησης έκανε  μέλος της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Αθήνας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τηλεφωνική παρέμβαση κρατούμενης μητέρας στις φυλακές Ελεώνα Θηβών. Η κρατούμενη μητέρα μίλησε για τις συνθήκες της φυλακής για τις μωρομάνες και τα παιδιά τους, για το παιδικό επισκεπτήριο και για την μη εφαρμογή του νόμου Παρασκευόπουλου, αφού μόνο μια μητέρα έχει αποφυλακισθεί από το 2015 που ψηφίστηκε. Εξήγησε επίσης τους λόγους για τους οποίους η ίδια αποφάσισε να μην πάρει μαζί της στη φυλακή το παιδί της,

Η Τέση Λαζαράτου μίλησε για το κίνημα αλληλεγγύης και για το ψυχικό τραύμα των εγκλείστων μητέρων και των παιδιών τους.

Η Βαγγελιώ Βογιατζή κατέθεσε την προσωπική της εμπειρία της ως προφυλακισμένη κρατούμενη μητέρα που κρατήθηκε μαζί με το μωρό της, στις φυλακές Κορυδαλλού το 1987-88.

Ο Στέλιος, σύντροφος κρατούμενης μητέρας, μίλησε για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ίδιος ως πατέρας που μεγαλώνει μόνος του το παιδί τους, αλλά και τις δυσκολίες του παιδιού που δεν μπορεί να κατανοήσει την απουσία της μητέρας του.

Η Πηνελόπη Ρ.  αναφέρθηκε στην καμπάνια της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων με τίτλο “Κανένα μωρό σε κελί” που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015,  και μετέφερε τις εικόνες από την επίσκεψη της Πρωτοβουλίας στην πτέρυγα για τις μωρομάνες, στις Φυλακές Ελεώνα. Στη συνέχεια μίλησε για τις διεθνείς συμβάσεις σύμφωνα με τις οποίες πρέπει το δίκαιο του παιδιού να επικρατεί σε κάθε περίπτωση, και ενημέρωσε για τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα προς όφελος των παιδιών.

Ο Κώστας Παπαδάκης ανέπτυξε τρεις άξονες που αφορούν, στα δικαιώματα των γονέων κρατουμένων, στις υποδομές των φυλακών για κρατούμενους γονείς με τα παιδιά τους και τέλος στη δυνατότητα της επιλογής της επιμέλειας  των γονέων κρατουμένων για το παιδί τους.   Μίλησε επίσης για την δυναμική των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης που στην περίπτωση του παιδιού της Πόλας Ρούπα, είχε ως αποτέλεσμα να αναγκάσει μέσα σε τρεις μέρες την κυβέρνηση να αναιρέσει τα σχέδιά της για την επιμέλεια του παιδιού.

Τέλος, εκφράστηκε από όλους η επιθυμία να συνεχιστεί η συζήτηση για το ζήτημα των γονέων κρατουμένων και να οργανωθούν περαιτέρω δράσεις από το κίνημα αλληλεγγύης, στο άμεσο μέλλον.

Εισαγωγή 

{"video":"https://vimeo.com/201126569","width":"800","height":"450"}

Τηλεφωνική παρέμβαση κρατούμενης μητέρας από τις φυλακές Ελεώνα Θηβών

{"video":"https://vimeo.com/201128157","width":"800","height":"450"}

 

Βαγγελιώ Βογιατζή

{"video":"https://vimeo.com/201129019","width":"800","height":"450"}

 

Στέλιος Μ.

{"video":"https://vimeo.com/201131919","width":"800","height":"450"}

 

Πηνελόπη Ρ.

{"video":"https://vimeo.com/201132431","width":"800","height":"450"}

 

Κώστας Παπαδάκης

{"video":"https://vimeo.com/201127019","width":"800","height":"450"}

 

Τέση Λαζαράτου

 {"video":"https://vimeo.com/201130108","width":"800","height":"450"}

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο