Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αμπράμ Λεόν: «Το εβραϊκό ζήτημα, μια μαρξιστική προσέγγιση»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1/2/2017
Το εβραϊκό ζήτημα: μια μαρξιστική προσέγγιση
του Αμπράμ Λεόν
Μετάφραση: Μωυσής Λίτσης

Από τις εκδόσεις Διεθνές Βήμα μόλις κυκλοφόρησε, καλύπτοντας ένα υπαρκτό κενό στην ελληνόφωνη βιβλιογραφία, Το εβραϊκό ζήτημα: Μια μαρξιστική προσέγγιση, του Αμπράμ Λεόν, σε μετάφραση του δημοσιογράφου Μωυσή Λίτση.
Γεννημένος στην Βαρσοβία το 1918, ο Αμπράμ Λεόν συγκέντρωνε δύο χαρακτηριστικά απεχθή για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες του μεσοπολέμου. Ήταν Εβραίος και κομμουνιστής, έως την ημέρα του θανάτου του, το 1944, στο Άουσβιτς.b2ap3_thumbnail_evraiko-zitima-201x300_20170208-210555_1.jpg

Το Εβραϊκό ζήτημα, γραμμένο στα δύσκολα χρόνια του Μεσοπολέμου και του επικείμενου Ολοκαυτώματος, φωτίζει τις αιτίες του αντισημιτισμού ως διαρκούς φαινομένου στην ιστορία της Ευρώπης από τον Μεσαίωνα και μετά, και τις συνδέει με τη σοβαρή κρίση του καπιταλισμού της δεκαετίας του 1930.
Ένα βιβλίο χρήσιμο όχι μόνο για οποιονδήποτε αυτοπροσδιορίζεται «μαρξιστής», αλλά ακόμη και για όποιον ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στην πλούσια ιστορία της εβραϊκής παρουσίας στην Ευρώπη.
Ο Αμπράμ Λεόν παραθέτει πληθώρα ιστορικών πηγών για να αναπτύξει την πολιτική του θέση, με χρήσιμες στατιστικές και άλλες αναφορές.
Το βιβλίο αυτό καταρρίπτει πολλούς από τους διαδεδομένους μέχρι σήμερα μύθους περί «Εβραίου τοκογλύφου» και «Εβραϊκού κεφαλαίου». Εξηγεί στερεότυπα καθώς και την αξιοποίηση-εκμετάλλευσή τους.

Ο σύγχρονος καπιταλισμός σε κρίση επιστρατεύει μια προαιώνια προκατάληψη, προκειμένου να αποπροσανατολίσει στρώματα της εργατικής και της μικροαστικής τάξης που βρίσκονται σε αδιέξοδο: τον αντισημιτισμό. Ο αντισημιτισμός είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του οπλοστασίου του φασισμού καθώς αυτός αναπτύσσεται. Εξαπλώνεται ως συνέπεια της βαθιάς παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού σήμερα.
ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Δεν νοείται πάλη κατά του ρατσισμού χωρίς πάλη κατά του αντισημιτισμού. Χωρίς εκπτώσεις… Όπως δεν νοείται πάλη κατά του αντισημιτισμού χωρίς πάλη εναντίον κάθε μορφής ρατσιστικής, εθνικής, θρησκευτικής διάκρισης και καταπίεσης.
 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ

 

 Οι εκδόσεις Διεθνές Βήμα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου:
Το εβραϊκό ζήτημα,
μια μαρξιστική προσέγγιση” του Αμπράμ Λεόν
Ομιλητές:
Μωυσής Λίτσης – μεταφραστής του βιβλίου
Τζωρτζ Μεχραμπιάν – εκδόσεις Διεθνές Βήμα
Θα ακολουθήσει συζήτηση

Σάββατο, 18 Φλεβάρη, 7.00 μμ
Σόλωνος 142, 3ος όροφος
Πλ. Κάνιγγος

«Ο αντισημιτισμός είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του οπλοστασίου του φασισμού καθώς αυτός αναπτύσσεται ως συνέπεια της βαθιάς παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού σήμερα. Η ιστορική ανασκόπηση του Αμπράμ Λεόν –από την αρχαιότητα ως τον Β΄ Παγκόσμιο
Πόλεμο– μας αποκαλύπτει τις ρίζες της προκατάληψης κατά του ιουδαϊσμού, την οποία έχουν χρησιμοποιήσει σε όφελός τους διαχρονικά οι άρχουσες τάξεις της Ευρώπης.»

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο