Συνέντευξη Τύπου Προσφύγων στο Ελληνικό: «Ένας χρόνος πέρασε και μόνο υποσχέσεις»

 

20170210-180653.png

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν πρόσφυγες που διαμένουν στον άτυπο καταυλισμό του Ελληνικού, για να ρίξουν φως στα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Μετανάστευσης Μουζάλα, αλλά και για να ενημερώσουν τα ΜΜΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ποιά είναι η κατάσταση στο Ελληνικό, για την κινητοποίησή τους,  και για τη συνέχεια του αγώνα τους.  Η συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9/2 στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ,  διοργανώθηκε από τον Συντονισμό για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων.

Το απόγευμα του Σαββάτου 4/2,  πρόσφυγες που διαμένουν στον χώρο των αφίξεων ξεκίνησαν αποχή από το συσσίτιο ,  ενώ την Κυριακή το πρωί οι πρόσφυγες δεν επέτρεψαν την είσοδο στο χώρο των αφίξεων στους υπεύθυνους του Υπουργείου καθώς και στην ΜΚΟ DRC. Τη Δευτέρα 6/2 έγινε η επίσκεψη του Γ. Μουζάλα, με συνοδεία ΜΑΤ και συνάντηση του Υπουργού με δημοσιογράφους και αντιπροσωπεία των προσφύγων. Η κινητοποίηση των προσφύγων ανεστάλη και δόθηκε διορία  μιας εβδομάδας στους αρμόδιους να λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Η επιτροπή των προσφύγων από τον καταυλισμό κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες διαμένουν εδώ και 12 μήνες και για τις οποίες κατέφυγαν σε κινητοποίηση με αποχή σισσιτίου το Σάββατο 4/2, αλλά και στο κλείδωμα της κεντρικής εισόδου για τη ΜΚΟ DRS που έχει αναλάβει τη σίτιση και γενικά τη φροντίδα των προσφύγων.

 

1_20170210-180703_1.png

Σύμφωνα με τη Ζεϊνάμπ Γκανμπάρι,  20 ετών, μητέρα ενός κοριτσιού 4 ετών και έγκυος,  εδώ και 12 μήνες οι άνθρωποι κοιμούνται στο πάτωμα, κάνουν μπάνιο με κρύο νερό και είναι δύσκολο να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές αφού η τάση είναι χαμηλή. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως κάποια στιγμή τους έφεραν πλυντήρια, φωτογραφήθηκαν με αυτά αλλά μετά από λίγο καιρό τα πήραν πίσω, χωρίς να τα έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. Το καλοκαίρι ζούσαν σε σκηνές μέσα στον ήλιο. Το φαγητό, σύμφωνα με τη Ζεϊνάμπ, είναι για ζώα και είναι  συχνά χαλασμένο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αρρωσταίνουν.  Οι ανάγκες τους, όπως πάνες και είδη υγιεινής,  είναι αδύνατον να καλυφθούν αφού τα μοναδικά χρήματα που έχουν είναι 80 ευρώ ανά άτομο ή 280 ευρώ για 4μελή οικογένεια, που τους παρέχει η δανέζικη ΜΚΟ DRS.

Η Ζεϊνάμπ συνέχισε λέγοντας πως προσπαθώντας να βρουν τους υπεύθυνους για να μιλήσουν για την κατάστασή τους, «τους στέλνουν ο ένας στον άλλο» και εδώ και ένα χρόνο επαναλαμβάνουν πως η κατάστασή  τους είναι προσωρινή και σύντομα θα μεταφερθούν σε άλλες δομές.

Για τα γεγονότα κατά την επίσκεψη του Γ. Μουζάλα στο κάμπ, η Ζεϊνάμπ είπε πως ενώ οι πρόσφυγες χαρήκανε όταν τον είδαν,  εκείνος εξαγριωμένος φώναζε πως δεν πρόκειται να τους μιλήσει αν δεν ανοίξουν τις πόρτες. Σχετικά με τη βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών εναντίον τους η Ζεϊνάμπ είπε: «(…)εμείς ήρθαμε για μια καλύτερη ζωή, γιατί μας αντιμετωπίζουν με βία; Δεν είμαστε πολεμιστές και δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν» και πως στην χώρα της, στο Αφγανιστάν «οι Ταλιμπάν μας σκοτώνουν με μια σφαίρα, σε μια στιγμή, εδώ μας σκοτώνουν κάθε μέρα, Καλύτερα να απελαθούμε και να πεθάνουμε εκεί

 

2.png

Ο Μασούντ Καχάρ, τόνισε πως ο Μουζάλας λέει ψέμματα, πως τα παιδιά δεν πάνε σχολείο, ούτε καν έχουν γίνει οι εγγραφές σε σχολεία και πως τους αποκάλεσε “γκάγκστερς” επειδή είχαν κλείσει τις πόρτες. Περιέγραψε κι αυτός τις άθλιες συνθήκες και πρόσθεσε την ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, αφού οι γιατροί δίνουν μόνο παυσίπονα σε κάθε πρόβλημα υγείας ενώ τα ασθενοφόρα έρχονται μετά από 5 ώρες. Είπε επίσης πως υπόσχονται πως θα τους πάνε σε άλλους καταυλισμούς, αλλά εκείνοι θέλουν να ζήσουν σε κανονικά σπίτια, όπως άλλοι πρόσφυγες,  ή αλλιώς να ανοίξουν τα σύνορα και να τους αφήσουν να πάνε στις χώρες που επιθυμούν.«Ρωτάνε κάποιοι γιατί ήρθαμε σ’ αυτή τη χώρα» είπε, «κι εμείς ρωτάμε, γιατί εσείς έρχεστε στις χώρες μας και κάνετε πόλεμο»;

Τέλος,  ο Μασούντ δήλωσε πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσουν απεργία πείνας και θα την συνεχίσουν μέχρι να πεθάνουν.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=oVvRR30pcLw","width":"800","height":"450"}

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο