Παλαιστινιακή ταινία για πολιτικούς κρατούμενους κερδίζει Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ Βερολίνου

 
a1sx2_Original1_ghost.jpg
 
 
Στις 18 Φεβρουαρίου 2017, ο παλαιστίνιος σκηνοθέτης Ραέντ Αντόνι και η ταινία του «Κυνήγι Φαντασμάτων»(Ghost Hunting) κέρδισε το πρώτο βραβείο ντοκιμαντέρ στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, του Βερολίνου. Η ταινία συγκεντρώνει πρώην παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, που ξαναχτίζουν την πρώην φυλακή τους, και ξαναζούν τις εμπειρίες τους με τις ανακρίσεις και τα βασανιστήρια.  
 
Ο ίδιος ο Αντόνι, ήταν κρατούμενος από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα. Στο Qantara.de, ο Αντόνι λέει: «Η ιστορία αρχίζει με τα δικά μου φαντάσματα … Ήταν ένα θέμα ανάκτησης των καταπιεσμένων συναισθημάτων που ήταν κρυμμένα μέσα μου και σε όλους εκείνους που έχουν υποστεί τέτοιες εμπειρίες.»
 
Οι πρώην κρατουμένοι που συμμετείχαν στην ταινία βοήθησαν στην κατασκευή ενός σκηνικού που προσομοιάζει στις φυλακές στις οποίες κρατήθηκαν, ειδικά το Moskobiya, το περιβόητο κέντρο ανάκρισης της Ιερουσαλήμ, και στη συνέχεια επέλεξαν τους ρόλους των φρουρών και των κρατουμένων, με βάση τις δικές τους εμπειρίες. Ένας παλαιστίνιος ψυχολόγος ήταν σε ετοιμότητα κατά το γύρισμα, για να μιλήσει και να δώσει συμβουλές στους συμμετέχοντες.
 
Η ταινία περιλαμβάνει βασικά στατιστικά στοιχεία, σχετικά με τους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, τονίζοντας παράλληλα τις ατομικές αφηγήσεις με τις αναμνήσεις από τη φυλακή. Η ταινία, παρακολουθεί από κοντά την ιστορία του Μοχάμεντ Αμπού Άτα Κατάμπ, ο οποίος εμφανίζεται ο ίδιος στις συνεντεύξεις της ταινίας, και ενσαρκώνεται από τον ηθοποιό Ραμζί Μακντίσι στα δραματοποιημένα τμήματα. «Αν έχει κάποιο σημαντικό μήνυμα η μελέτη μας, είναι ότι μας δείχνει πώς το εγκλωβισμένο τραύμα μπορεί να έχει ιδιαίτερα επιζήμιες συνέπειες, καθώς επίσης και πώς οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι χρησιμοποιούν την τέχνη, την ποίηση και τη μουσική για να δραπετεύσουν εσωτερικά, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού για την ψυχή, εγκλεισμού», όπως έγραψε ο Hollywood Reporter.
 
a1sx2_Thumbnail1_ghos.jpg
 
Η ταινία είναι η δεύτερη μεγάλη παραγωγή, μέσα στα τελευταία χρόνια, που επιστίει την προσοχή στον αγώνα των Παλαιστινίων κρατουμένων. Η ταινία μεγάλου μήκους, «3000 Νύχτες», του Μάι Μασρί, κυκλοφόρησε το 2015, και ήταν το 2016 η συμμετοχή της Ιορδανίας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Εμπνευσμένη από τις πραγματικές εμπειρίες των παλαιστινίων γυναικών πολιτικών κρατουμένων, η ταινία δέχτηκε πολύ καλές κριτικές και συνεχίζει να δέχεται τις επευφημίες σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και όπου προβάλεται διεθνώς. Έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και κέρδισε το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ της Βαγιαδολίδ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗς ΤΑΙΝΙΑΣ
 
b2ap3_thumbnail_ghost9.jpgb2ap3_thumbnail_ghost8.jpg b2ap3_thumbnail_ghost7.jpgb2ap3_thumbnail_ghost6.jpgb2ap3_thumbnail_ghost5.jpg  b2ap3_thumbnail_ghost4.jpgb2ap3_thumbnail_ghost3.jpgb2ap3_thumbnail_ghost2.jpgb2ap3_thumbnail_ghost1.jpg
 
 
 
 samidoun.net , facebook.com/ghostshunting/
 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο