#GDtrial | Παναγιώταρος υπέρ εμπρηστών

Τα τεκταινόμενα της 56ης εβδομάδας της δίκης της Χρυσής Αυγής εξέτασε το βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV, με τη βοήθεια του Κώστα Σκαρμέα από την πολιτική αγωγή, ο οποίος – μεταξύ άλλων – συνόψισε το modus operandi της εγκληματικής οργάνωσης, πολύ συνοπτικά και ξεκάθαρα.

Στις δύο δικασίμους της εβδομάδας που πέρασε (23 και 24 Φεβρουαρίου), ολοκληρώθηκε η εξέταση στο ακροατήριο της συνδεδεμένης υπόθεσης που αφορά στην επίθεση στο στέκι Αντίπνοια (129η δικάσιμος) ενώ ξεκίνησε και η εξέταση του πρώτου μάρτυρα για την υπόθεση του εμπρησμού του Cointreau (130η δικάσιμος).

Υπενθυμίζεται ότι για το Αντίπνοια (2008) έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα οι χρυσαυγίτες Στράτος και Σιατούνης σε 10 και 11 χρόνια κάθειρξης αντίστοιχα καθώς και σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

{"video":"https://www.youtube.com/watch?v=2ZV-aN0imEA","width":"800","height":"450"}

Πάση θυσία να απαλλαγεί η ηγεσία

Δικονομικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ερωτήσεις που έθεσε στον μάρτυρα Γ. Μηλιαράκη ο Γεωργόπουλος, υπερασπιστής των Σιατούνη και Στράτου.

Αρχικά, προσπάθησε να υπενθυμίσει ότι ο μάρτυρας ανήκει στον αναρχικό χώρο, αφήνοντας υπόνοιες ότι «αυτοί» είναι γενικώς επιθετικοί. Κατόπιν, ρώτησε ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι ένας μαχαιροβγάλτης που συχνάζει στο γήπεδο θα μπορούσε να μαζέψει 20 φίλους του για να επιτεθεί εναντίον κάποιου. Για να τριτώσει με την πασίδηλη προσπάθεια να απαλλάξει την ηγεσία της ΧΑ, ρωτώντας δηλαδή εάν ένας μαχαιροβγάλτης χρειάζεται εντολή και δεν λειτουργεί αυτοτελώς.

Ο Μηλιαράκης απάντησε απαριθμώντας τους διαφορετικούς ισχυρισμούς του Σιατούνη, ο οποίος όμως είχε ομολογήσει ότι τον πήραν τηλέφωνο από τη ΧΑ πριν την επίθεση, συνεπώς αποκλείεται να ενήργησε αυτοτελώς.

«Τώρα αυτό είναι καινούριο που ακούσαμε, ότι ήμουνα στο γήπεδο οργανωμένος και πήγα να επιτεθώ» σχολίασε ο Κ. Σκαρμέας, προσθέτοντας ότι όλες αυτές οι ερωτήσεις είναι μόνο προς χάριν εντυπωσιασμού.

Μάλιστα, εξήγησε τι ακριβώς λέει η απόφαση για το Αντίπνοια, την οποία θα αναγνώσει το δικαστήριο αργότερα. Συγκεκριμένα, είπε ότι:

«Είναι αμετάκλητη η απόφαση και λέει κατά λέξη ότι η επίθεση έγινε στα πλαίσια της αναβάθμισης της δράσης της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας.»

b2ap3_thumbnail_129-3.jpg

Γκεμπελίστικη υπεράσπιση

Στο πλαίσιο των παράλογων ισχυρισμών που έκανε η υπεράσπιση των ναζί, ο Γεωργόπουλος έκανε λόγο για σχέσεις των πελατών του με τον Σύριζα, κάτι που οι ίδιοι είπαν στο δικαστήριο σε μια απόπειρα να θολώσουν τα νερά της πολιτικής τους ταυτότητας, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνεται από κανένα στοιχείο.

Τουναντίον, ο ίδιος ο Σιατούνης ομολόγησε ότι ανήκε στη ΧΑ επί σειρά ετών, ήταν μέλος της Κεντρικής της Επιτροπής και υποψήφιος του κόμματος. Για Γκεμπελίστικη τακτική μίλησε ο κ. Σκαρμέας, στο βιντεοχρονολόγιο της περασμένης Παρασκευής.

Σε ένα φυσιολογικό κόμμα που δεν είναι εγκληματική οργάνωση με μανδύα κόμματος, όταν ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής εμπλακεί σε ένα μαχαίρωμα, το λιγότερο που θα γίνει είναι να διαγραφεί και να βγει μία καταδικαστική ανακοίνωση, σχολίασε ο κ. Σκαρμέας. Αντιθέτως, η ΧΑ πρώτα διέψευσε την επίθεση και μετά αναβάθμισε τον Σιατούνη σε υποψήφιό της, ουσιαστικά επιβραβεύοντάς τον για τα πεπραγμένα του.

b2ap3_thumbnail_129-4.jpg

Ο συνήγορος Γεωργόπουλος επέμενε στο ίδιο μοτίβο ερωτήσεων, φτάνοντας στο σημείο να κάνει σύγκριση με κάποιον ΑΕΚτζή που πήγε σε σύλλογο αντίπαλης ομάδας, θυμίζοντας έντονα τους μηντιακούς ισχυρισμούς «τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο», στην προσπάθειά τους να αθωώσουν τη ΧΑ για τη δολοφονία του Φύσσα.

Υποστήριξη κατηγορούμενων για τρομοκρατία καταλόγισε στο στέκι Αντίπνοια ο συνήγορος υπεράσπισης Τσάγκας, προφανώς θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο αιτιολογεί το μαχαίρωμα δύο μελών του.

b2ap3_thumbnail_129-19.jpg

Ο αστυνομικός εγκατέλειψε το θύμα

Τον υποτιθέμενο προπηλακισμό των αστυνομικών που επιλήφθηκαν της υπόθεσης στο Αντίπνοια θέλησαν να αναδείξουν ορισμένοι συνήγοροι υπεράσπισης, χωρίς ωστόσο να θεωρηθούν σχετικές οι ερωτήσεις τους.

Μάλιστα, αρκετοί υπερασπιστές ανέδειξαν την δήθεν έλλειψη συνεργασίας των θυμάτων με την Αστυνομία, κάτι που οι μάρτυρες διευκρίνισαν επανειλημμένα: τους ζητούσαν στοιχεία την ίδια στιγμή που ο Μηλιαράκης αιμορραγούσε ακατάσχετα και προείχε να σωθεί η ζωή του.

Όπως κατέθεσε η Κατερίνα Γερούκη, ζήτησε βοήθεια από έναν αστυνομικό για να σταματήσει την αιμορραγία, ο οποίος όχι απλά δεν την βοήθησε αλλά μάλιστα αποχώρησε χωρίς να προσφέρει την παραμικρή αρωγή στο θύμα. Αναπόφευκτα, μας δημιουργείται η απορία εάν κάτι τέτοιο, η εγκατάλειψη δηλαδή του θύματος μιας δολοφονικής επίθεσης από έναν αστυνομικό, θα μπορούσε να διωχθεί ποινικά.

b2ap3_thumbnail_129-1615.jpg

Κατάτμηση αρμοδιοτήτων

Τόσο η Βασιλική Μάργαρη, όσο και η Κατερίνα Γερούκη, 2 εκ των 4 θυμάτων, επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες καταθέσεις περιγράφοντας ακριβώς την ίδια εμπειρία. Όλα ξεκίνησαν με τον ναζιστικό χαιρετισμό του πρώτου δράστη:

«Έχετε τα χαιρετίσματα της ΧΑ, μουνιά, θα πεθάνετε.»

Αμέσως, 10-15 μαυροφορεμένοι εισέβαλαν στον ημιυπόγειο χώρο του στεκιού, εγκλωβίζοντας τα θύματα. Ο καθένας έκανε αυτό που του είχε ανατεθεί: άλλος ψέκαζε με σπρέι πιπεριού, άλλος κατέβασε τη τζαμαρία με σκεπάρνι, άλλοι μαχαίρωναν, άλλοι κατέστρεφαν το χώρο και άλλος χρονομετρούσε για να δώσει το πρόσταγμα της λήξης.

Επανέλαβαν επίσης ότι με το πρόσταγμα «Τέλος χρόνου» το οποίο δόθηκε από τον δράστη που χρονομετρούσε, οι υπόλοιποι δράστες σταμάτησαν αμέσως ό,τι έκαναν και αποχώρησαν συντεταγμένα.

Η Μάργαρη βγήκε έξω και πρόλαβε να δει ορισμένα από τα μηχανάκια, οι πινακίδες των οποίων είχαν καλυφθεί ή αφαιρεθεί. Η Γερούκη, που είχε προϋπηρεσία νοσοκόμας, προσπαθούσε να διασώσει τον Μηλιαράκη ο οποίος αιμορραγούσε ακατάσχετα.

b2ap3_thumbnail_129-12.jpg

Λαγός-Κασιδιάρης «καίνε» την οργάνωση

Την παρουσία των Λαγού και Κασιδιάρη μαζί με ένα τάγμα εφόδου στο δικαστήριο όπου τα θύματα του Αντίπνοια είχαν πάει για να καταθέσουν το 2011, περιέγραψε η Β. Μάργαρη, όπως είχαν κάνει και οι προηγούμενοι μάρτυρες.

Είναι σαφές ότι η θέση της ηγεσίας της ΧΑ επιβαρύνεται πάρα πολύ από αυτό το περιστατικό, κάτι που εξηγεί γιατί η υπεράσπιση διαμαρτύρεται έντονα, αμφισβητεί τις καταθέσεις και κάνει λόγο για στοχοποίηση των βουλευτών.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης Παπαδέλλη και Αλεξιάδη, η παρουσία των Λαγού και Κασιδιάρη στα δικαστήρια – για να τρομοκρατήσουν τους μάρτυρες του Αντίπνοια – δεν θα έπρεπε να θεωρείται ως συγκάλυψη. Την παραλλήλισαν με την παρουσία της Μάργαρη σε δίκες και εκδηλώσεις, ως αλληλέγγυας υπέρ των θυμάτων της ΧΑ. Παραμένει η απορία εάν οι ίδιοι οι συνήγοροι αδυνατούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των υποστηρικτών του δράστη ενός μαχαιρώματος και του θύματος μιας τέτοιας επίθεσης.

b2ap3_thumbnail_130-7.jpg

Κλιμάκωση εγκληματικών δράσεων

Την κλιμάκωση της εγκληματικής δράσης της ΧΑ ανέδειξε στον σχολιασμό του ο κ. Σκαρμέας, υπενθυμίζοντας ότι τον Μάιο 2013 που έγινε ο εμπρησμός του Cointreau, έκλεινε ο ένας χρόνος από την είσοδο της ΧΑ στη Βουλή (2012). Οι επιθέσεις στο Συνεργείο, στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ, και τελικά στον Παύλο Φύσσα ακολούθησαν σε διάστημα μόλις 4 μηνών.

Παράλληλα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι επιθέσεις μειώθηκαν ραγδαία μόλις έγιναν οι πρώτες συλλήψεις βουλευτών, με αφορμή τη δολοφονία του Φύσσα (τέλη Σεπτεμβρίου 2013).

«Και όλα αυτά γίνονται επειδή συλλαμβάνονται οι βουλευτές. Τα μέλη, πάρα πολλά μέλη της ΧΑ, φυσικά οι δράστες, δεν έχουν συλληφθεί όλοι. Είναι έξω πάρα πολλοί δράστες των ταγμάτων εφόδου. Αλλά αυτοί, από μόνοι τους, δεν δρούνε. Αυτό είναι η απόδειξη της ιεραρχίας. Μόλις μπαίνουν τα κεφάλια μέσα σταματάνε και οι δράσεις αμέσως μετά.»

τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκαρμέας.

b2ap3_thumbnail_130-2.jpg

«Γρουσουζιά» οι μαύροι

Ο τότε (2013) πρόεδρος της Ένωσης της Αφρικανικής Κοινότητας, Sekh Khadim κατέθεσε στην 130η δικάσιμο για την υπόθεση Cointreau, ενός καφέ-μπαρ στην πλατεία Αμερικής, το οποίο ανήκε στον Καμερουνέζο Ciprien Amougou.

Η υπόθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των επιθέσεων σε μαγαζιά μεταναστών από τη ΧΑ, που έγιναν το διάστημα 2012-13 υπό τον μανδύα των «αγανακτισμένων κατοίκων» στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Κυψέλη και στην πλατεία Αττικής, όπως διευκρίνισε ο κ. Σκαρμέας.

Συστηματική παρενόχληση βίωναν στα καταστήματά τους τα μέλη της Αφρικανικής κοινότητας, σύμφωνα με τον μάρτυρα. Τους έλεγαν ότι «είναι γρουσουζιά για τη γειτονιά» και ότι πρέπει να φύγουν. Ο ίδιος ο μάρτυρας υπήρξε αυτόπτης κυνηγητού Κογκολέζων από λευκούς, με ρατσιστικές διαθέσεις, στην Κυψέλη.

Επίσης, περιέγραψε Έλληνες που πήγαιναν σε καταστήματα, έπαιρναν προϊόντα χωρίς να πληρώσουν και ισχυρίζονταν ότι «Εμείς είμαστε στον τόπο μας και δεν πληρώνουμε». Ο μάρτυρας είδε τάγματα της ΧΑ να «περιπολούν» σε εικοσάδες, με ρόπαλα, ξύλα, μπλουζάκια της ΧΑ, παρενοχλώντας τα μαγαζιά ιδιοκτησίας αλλοδαπών.

Σύμφωνα με τον κ. Σκαρμέα, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από τη ΧΑ και την εγκληματική της δράση, την συστηματική παρενόχληση, τις απειλές και τις φθορές καταστημάτων, κάτι που είχαν οι ίδιοι διαμηνύσει στους Αφρικανούς της περιοχής, εκφράζοντας τη διάθεση να υπάρχει διάλογος και συνεννόηση για την επίλυση των προβλημάτων τους.

b2ap3_thumbnail_130-6.jpg

Με ασπίδα τον Παναγιώταρο

Απαντώντας στα παράπονα που έκανε ο Ciprien Amougou για απειλές που είχε δεχθεί πριν τον εμπρησμό (από τον Σεπτέμβριο 2012 εώς και τον Μάιο 2013), ο Καντίμ τον παρακίνησε να στραφεί στην αστυνομία: «Του είπα ότι είμαστε σε μια χώρα που έχει δημοκρατία, δεν επιτρέπονται αυτά».

Η Αστυνομία του Αγίου Παντελεήμονα συνέλαβε τους Νίκο Παπαβασιλείου και Γιώργο Περρή, οι οποίοι έμεναν εκεί κοντά, επειδή «έσπασαν» το μαγαζί του Amougou. Ωστόσο, όταν το θύμα πήγε στο Τμήμα, βρήκε εκεί τον βουλευτή της ΧΑ, Παναγιώταρο.

Τον απείλησαν ότι εάν κατέθετε μήνυση θα έκαναν κι εκείνοι μήνυση εναντίον του, και ότι ως αλλοδαπός, θα κρατείτο στο Τμήμα. Με αυτό τον εκφοβισμό που αποτελεί προσφιλή τακτική της ΧΑ, κατάφεραν να μην ζητήσει την δίωξή τους, τον Σεπτέμβριο του 2012.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την ίδια εποχή, ο διοικητής του Τμήματος Αγίου Παντελεήμονα ήταν διαβόητος χρυσαυγίτης που – όπως αποκαλύφθηκε αργότερα – έδινε λίστες με ονόματα και στοιχεία αλλοδαπών της περιοχής στην «αγανακτισμένη κάτοικο» Θέμιδα Σκορδέλλη, υποψήφια και αυτή της ΧΑ, αλλά και κατηγορούμενη για επιθέσεις σε αλλοδαπούς.

Όταν τελικά, μετά από νέες απειλές ότι θα κάψουν το μαγαζί του, ο Amougou κατέθεσε μήνυση, αμέσως μετά πραγματοποίησαν την απειλή τους και έκαψαν το Cointreau. Αν κάτι φανερώνει αυτή η αντίδραση στη μήνυση είναι η αίσθηση του ακαταδίωκτου των δραστών, αλλά ενδεχομένως και μια εσωτερική πληροφόρηση από την Αστυνομία για το πότε κατατέθηκε η μήνυση.

b2ap3_thumbnail_129-9.jpg

«Απλοί περαστικοί» χρυσαυγίτες

Για το Cointreau (13/5/2013) έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό με τριάμισι έτη φυλάκισης έκαστος οι χρυσαυγίτες Νίκος Παπαβασιλείου και Γιώργος Περρής, εκκρεμεί ωστόσο το εφετείο. Οι δράστες ομολόγησαν την πράξη τους αιτιολογώντας την στο γενικότερο πλαίσιο της «διαφύλαξης» της γειτονιάς.

Υπό το πρόσχημα «περιπολιών κατοίκων», ο Παπαβασιλείου περιπολούσε την περιοχή μαζί με το πιτ-μπουλ του, το οποίο όλως τυχαίως είχε ονομάσει «Χρυσαυγή». Ο συγκεκριμένος δράστης ήταν μέλος του πυρήνα Νίκαιας της ΧΑ, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει φωτογραφίες του παρέα με τον Ρουπακιά.

«Είναι δύο περαστικοί που είναι μαζί στη Χρυσή Αυγή» εξήγησε ο κ. Σκαρμέας για τους Ρουπακιά και Παπαβασιλείου, υπενθυμίζοντάς μας την άρνηση των δραστών ότι είχαν σχέσεις με τη ΧΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παπαβασιλείου ισχυρίζεται πλέον πως απλά έπαιρνε τρόφιμα από τη ΧΑ και δεν ήταν ενταγμένο μέλος της, ελπίζοντας να γλιτώσει από την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

b2ap3_thumbnail_129-10.jpg

Νέα προσκόμματα

Θέμα ακυρότητας εγείρει ξαφνικά η υπεράσπιση, επειδή ο Θ. Καμπαγιάννης εξυπηρέτησε ως διερμηνέας την κατάθεση του Ciprien Amougou το 2013, έξι μήνες δηλαδή πριν του ανατεθεί ο ρόλος της πολιτικής αγωγής στη δίκη, στην υπόθεση των Αιγυπτίων αλιεργατών.

Με αντικρουόμενους ισχυρισμούς να έχουν κατατεθεί γραπτώς από τις δύο πλευρές, υπεράσπιση και πολιτική αγωγή, η Έδρα αποφάσισε να εξετάσει το θέμα και να απαντήσει στην επόμενη δικάσιμο (σήμερα, Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου).

Για την υπεράσπιση μπαίνει θέμα ακυρότητας όλης της διαδικασίας «λαμβανομένης υπόψη της δίκης ενιαίως και όχι κατά κατάτμηση», δηλαδή των 2 ετών της δίκης που έχουν ήδη παρέλθει. Σύμφωνα με τον κ. Σκαρμέα, υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτό το αίτημα είναι αβάσιμο, αλλά δεν θέλησε να εξηγήσει γιατί επέλεξαν να το καταθέσουν τώρα, ενώ είχαν τα στοιχεία στα χέρια τους από την αρχή της δίκης.

b2ap3_thumbnail_130-15.jpg

Την ερχόμενη Παρασκευή

Κατά την 57η εβδομάδα δίκης την οποία διανύουμε, αφού απαντηθεί το θέμα της παράστασης ή όχι του Θ. Καμπαγιάννη, θα συνεχιστεί η εξέταση του εμπρησμού στο κατάστημα Cointreau.

Οι δικάσιμοι της τρέχουσας εβδομάδας έχουν οριστεί για την Τρίτη (28 Φεβρουαρίου 2017), Πέμπτη και Παρασκευή (2 και 3 Μαρτίου). Οι υπόλοιπες ημερομηνίες για τον μήνα Μάρτιο είναι οι 9, 14, και 20 Μαρτίου στον Κορυδαλλό, ενώ επίσης οι 7, 8, 13, 16, και 30 Μαρτίου, στο Εφετείο.

Νέες δικάσιμοι ορίστηκαν από την Έδρα οι: 7, 10, 11, 12 και 25 Απριλίου στον Κορυδαλλό, ενώ επίσης οι 6 και 27 Απριλίου, στο Εφετείο. Υπενθυμίζεται ότι στο Εφετείο θα διεξάγεται πλέον και η δίκη για την υπόθεση Siemens, ενώ μεσολαβεί και ο εορτασμός του Πάσχα (16 Απριλίου), μειώνοντας εκ των πραγμάτων τον ρυθμό της δίκης.

Το OmniaTV, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch αλλά και της νομικής ομάδας Jail Golden Dawn, συνεχίζει το βιντεοχρονολόγιο με εκπομπές κάθε Παρασκευή βράδυ (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι εντός της εβδομάδας), ως χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των τεκταινόμενων και άντλησης συμπερασμάτων.

b2ap3_thumbnail_129-6.jpg

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο