#GDtrial | Οργανωμένη τρομοκρατία σε σχολεία και μετανάστες

Με καλεσμένη την  Ελευθερία Τομπατζόγλου από την ομάδα της πολιτικής αγωγής για την υπόθεση Φύσσα, το βιντεχρονολόγιο της δίκης της Χρυσής Αυγής έκανε μία σύντομη αναδρομή στην 59η εβδομάδα (δικάσιμοι 137-139).

 

Κατάθεση Δερμετζίδη

Την κατάθεση του θύματος του Γιώργου Αποστολόπουλου, του 16χρονου τότε Φοίβου Δερμετζίδη, άκουσε το δικαστήριο κατά την 137η ημέρα της δίκης. Ο νεαρός φοιτητής πλέον, περιέγραψε την μεγάλη αλλαγή που είχε υποστεί η Καμπιώτη, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2012 δεν μιλούσε σε αλλοδαπούς, ντυνόταν διαφορετικά, φερόταν διαφορετικά, και προέκρινε φασιστικά σύμβολα.

Αυτή την απότομη αλλαγή της είχαν σχολιάσει και οι δύο γονείς της, λέγοντας πως το παιδί τους «έχει μπλέξει κάπου». Ο ίδιος ο Φοίβος είχε κάνει προσπάθειες να αποτρέψει την Καμπιώτη από το «μπλέξιμο» με τη ΧΑ και όλους αυτούς με τα ξυρισμένα κεφάλια και τα άρβυλα που σύχναζαν στο παρκάκι έξω από το σχολείο τους. Μέχρι που – όπως είπε στο ακροατήριο – απειλήθηκε από τον Αποστολόπουλο (μέσω ενός συμμαθητή) ότι εάν ξαναγράψει «Αντίφα» θα πεθάνει, και έπαψε να ασχολείται, όπως χαρακτηριστικά είπε.

b2ap3_thumbnail_137-5.jpg

Προβοκατόρικα γκράφιτι

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όχι μόνο οι απειλές που δεχόταν για μεγάλο διάστημα το θύμα και η οικογένειά του, αλλά και τα συνθήματα που άρχισαν να εμφανίζονται στους τοίχους της γειτονιάς του. Συγκεκριμένα, αρκετές φορές είδε επιθετικά συνθήματα, είτε γηπεδικά, είτε πολιτικού περιεχομένου, τα οποία δήθεν είχαν γραφτεί από τον ίδιο, επειδή υπέγραφαν με το όνομά του.

Η μητέρα του κατέθεσε ότι τα έσβηνε η ίδια, κάτι που διήρκεσε λίγους μήνες. Προβοκατόρικα τα χαρακτήρισε η Ελ. Τομπατζόγλου, και ο λόγος εμφάνισής τους καθίσταται σαφής καθώς έγινε χρήση αυτών των συνθημάτων (σε φωτογραφίες) από την υπεράσπιση του Αποστολόπουλου.

Η κα. Γκάγκα, μητέρα του Δερμετζίδη, επιβεβαίωσε στο ακροατήριο όσα είχαν πει και οι προηγούμενοι μάρτυρες της υπόθεσης, από τη δική της οπτική γωνία.

Μεταξύ άλλων, μίλησε και για τον πατέρα της Καμπιώτη, ο οποίος απευθυνόμενος στους γονείς του Φοίβου διερωτήθηκε «Πού έχει μπλέξει το παιδί μου» εξηγώντας ότι ο ίδιος εργάζεται στο Λονδίνο, ενώ είπε πως «Είμαι πάρα πολύ στενοχωρημένος που έχει μπλέξει στη ΧΑ», διαψεύδοντας ουσιαστικά όσα ισχυρίζεται η κόρη του, αλλά και την υπεράσπιση του Αποστολόπουλου.

b2ap3_thumbnail_graf.jpg

Η ΧΑ, ο φόβος, η τρομοκρατία

Το γεγονός ότι ο Αποστολόπουλος πήγε και παρέλαβε τον συνεργό του (Χατζηπαυλή) με το αυτοκίνητο από τους Αγίους Αναργύρους για να προλάβουν να είναι στο Παλαιό Φάληρο πριν το θύμα τους πάει στο σχολείο, είναι ενδεικτικό του προσχεδιασμένου της επίθεσης, κάτι που συνάδει με τις άλλες υποθέσεις που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα στη δίκη της ΧΑ.

Αλλά και το γεγονός ότι ο Δερμετζίδης στοχοποιήθηκε για τις απόψεις του, όπως μας είπε ο κ. Τομπατζόγλου, είναι ένα στοιχείο που συνδέει αυτή την επίθεση με τις άλλες.

Αξίζει να σημειώσουμε την ιδεολογική κάλυψη που παρείχε η ΧΑ στον Αποστολόπουλο, ότι δηλαδή οι διαφορές με όσους διαφωνούν μαζί τους – είτε αυτοί είναι αντιφασίστες, είτε μετανάστες, είτε κομμουνιστές, μικρή σημασία είχε ποιοι ήταν οι «απέναντι» – μπορούν να λυθούν μόνο με τη βία.

Είναι κάτι που είχε σημειώσει και ο πατέρας του θύματος, όταν είπε χαρακτηριστικά πως, για να βγάζει ο δράστης φωτογραφίες με το μαχαίρι του μία ώρα μετά το μαχαίρωμα, σημαίνει πως είναι ιδεολογικά καλυμμένος.

b2ap3_thumbnail_137-18.jpg

Ο φόβος και η τρομοκράτηση της κοινωνίας από τη ΧΑ διαφάνηκε και από την κατάθεση του Φοίβου Δερμετζίδη, αλλά και από εκείνη της μητέρας του, που έκανε λόγο για γονείς που – ενώ γνωρίζουν και βιώνουν τα ίδια – αρνούνται να καταθέσουν.

Για μαθητές του σχολείου που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του μαχαιρώματος, την 28/1/2013 στο Παλαιό Φάληρο, μίλησε το θύμα, λέγοντας πως φοβούνται να καταθέσουν και οι οικογένειές τους δεν θέλουν να αναμιχθούν.

Αλλά, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις που ακούστηκαν στο Δικαστήριο, αυτός ήταν και ο σκοπός των δράσεων της ΧΑ, όπως και ο στόχος του Αποστολόπουλου εν προκειμένω: ο εκφοβισμός όλων όσων διαφωνούν, η τρομοκράτηση της κοινωνίας ή έστω του μικρόκοσμου που αποτελούσε το συγκεκριμένο σχολείο.

Παράλληλα, ο εκφοβισμός των μαρτύρων μετά τις εγκληματικές πράξεις, ώστε να μην καταθέσουν στις Αρχές, είναι κοινό μοτίβο σε όλες σχεδόν τις υποθέσεις.

b2ap3_thumbnail_137-12bullying.jpg

Κατηγορώντας – ως συνήθως – το θύμα

Επιστρέφοντας στις γνωστές παρελκυστικές μεθόδους της υπεράσπισης, οι συνήγοροι Δημητρακόπουλος και Τσάγκας κάνουν λόγο για bullying που δήθεν έκανε το θύμα στην Καμπιώτη, με απώτερο στόχο να γραφτεί στα πρακτικά της δίκης ότι κάτι τέτοιο συνέβη.

Με παρόμοιο τρόπο σκέψης, ο συνήγορος υπεράσπισης Ζωγράφος επέμενε ότι η λέξη Antifa – την οποία είχε γράψει ο Δερμετζίδης στο θρανίο της Καμπιώτη προκαλώντας την οργή της ίδιας και του Αποστολόπουλου – αναφέρεται σε κάποια βίαιη διεθνή οργάνωση, συνδέοντας έτσι στο μυαλό του το θύμα ενός μαχαιρώματος με την προώθηση της βίας.

Η συνήγορος του Αποστολόπουλου (Σαξιώνη) αποπειράθηκε να εντοπίσει διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις της κ. Γκάγκα, ζητώντας μάλιστα να γραφτεί στα πρακτικά ότι η μάρτυρας δεν έδωσε σαφή απάντηση, παρόλο που δεν υπήρχε η αντίφαση την οποία επικαλέστηκε.

Ερωτήσεις για γέλια και για κλάματα είχε να προσφέρει ο υπερασπιστής του βουλευτή Λαγού, Ρουσσόπουλος, για άλλη μία φορά, με την Έδρα να προσπαθεί να διατηρήσει ένα στοιχειώδες επίπεδο.

b2ap3_thumbnail_137-16.jpg

Μολότοφ και τάγματα

Με ρίψη μολότοφ εναντίον της οικίας έξι εργατών από το Πακιστάν μπορούμε να πούμε ότι ξεκίνησε η παρενόχλησή τους από την ΧΑ Ιεράπετρας, τον Νοέμβριο του 2012, στην επόμενη διασυνδεδεμένη υπόθεση που άνοιξε το δικαστήριο.

Οι συγκεκριμένοι Πακιστανοί, όπως κατέθεσε πρώτος ο Ali Laqat, εργάζονται στα θερμοκήπια και σε άλλες αγροτικές εργασίες στο μικρό χωριό Βαϊνιά, που σχεδόν αποτελεί προάστιο της Ιεράπετρας. Η κατοικία τους, μία ημιυπόγεια γκαρσονιέρα ιδιοκτησίας Ανδρέα Μπιλάλη, βρίσκεται λίγα λεπτά έξω από το χωριό, σε χώρο υπαίθριο, συνεπώς λίγο επικίνδυνο.

Η συνέχεια δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 όταν ένα τάγμα χρυσαυγιτών πήγε στην οικία των Πακιστανών, έδειραν τρεις από αυτούς, οι οποίοι προσήλθαν και ως μάρτυρες (Ali Laqat, Hanif Mohammad, Mazhar Iqbal) χρησιμοποιώντας στειλιάρια και απειλώντας τους ότι εάν δεν φύγουν, θα τους σκότωναν.

Τα θύματα νοσηλεύτηκαν για ένα βράδυ, αλλά παίρνοντας εξιτήριο, κρατήθηκαν για 17-18 μέρες στο Αστυνομικό Τμήμα, ελλείψει αδειών παραμονής στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, δεν είχαν καταγγείλει την πρώτη επίθεση που δέχθηκαν, φοβούμενοι ότι θα βρουν τον μπελά τους, κάτι που προφανώς γνώριζαν καλά οι χρυσαυγίτες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο σημερινός Νόμος που προστατεύει τα θύματα τέτοιων καταγγελλόμενων επιθέσεων από άμεση απέλαση, δεν ίσχυε τότε. Όπως έχουν εξηγήσει αρκετοί μάρτυρες στη δίκη της ΧΑ, αυτό απέτρεπε πολλά θύματα από το να κάνουν αναφορά στις Αρχές. Έδινε επίσης την αίσθηση της ασυλίας και του ακαταδίωκτου στους δράστες.

b2ap3_thumbnail_138-11.jpg

Επικεφαλής ο βιαστής Πετράκης

Σε τηλεφωνικές επαφές που είχαν τα θύματα με Πακιστανούς που ζούσαν στην Αθήνα, οι δεύτεροι, τους είχαν εφιστήσει την προσοχή σχετικά με τη ΧΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «μια ομάδα που φορά ειδική στολή και τρομοκρατεί τους ξένους». Είχαν μάθει, όπως κατέθεσαν στο δικαστήριο, ότι οι Πακιστανοί στις περιοχές της Κυψέλης, της Νίκαιας, του Ρέντη κλπ, δεν τολμούσαν να κυκλοφορήσουν έξω τα βράδια, τρομοκρατημένοι από τη ΧΑ.

Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης του τάγματος των χρυσαυγιτών, ένα από τα θύματα κατάφερε να πετάξει μία πέτρα σε αυτοκίνητο των δραστών. Η Αστυνομία ταυτοποίησε έτσι τον κάτοχο του αυτοκινήτου και ενημέρωσε τους Πακιστανούς ότι οι δράστες ήταν χρυσαυγίτες. Μεταξύ άλλων στοιχείων, οι Αρχές διαθέτουν και το αρχείο από τις κάμερες του παρακείμενου ελαιοτριβείου, όπου φαίνονται ορισμένοι από τους δράστες.

Πέραν αυτού όμως, και οι άλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι ήταν κοινή γνώση στα χωριά της περιοχής πως η ΧΑ βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις, με τον διαβόητο γυμναστή Πετράκη, πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και καταδικασμένο βιαστή, να ηγείται της τοπικής οργάνωσης της ΧΑ.

b2ap3_thumbnail_139-7.jpg

Υπερασπιστική γραμμή, λάδι

Από τη στιγμή που ορισμένοι δράστες της επίθεσης έχουν ταυτοποιηθεί – αλλά όχι όλοι – η υπερασπιστική γραμμή τους ήταν πως είχαν δήθεν πάει στο τοπικό ελαιουργείο για να προμηθευτούν λάδι. Αυτό προσπαθούσαν να προκρίνουν στις ερωτήσεις τους οι συνήγοροι της υπεράσπισης, κάτι που όμως καταρρίφθηκε απόλυτα από τις μαρτυρικές καταθέσεις των δύο Ελλήνων που εργάζονταν στο ελαιουργείο.

Συγκεκριμένα, ο Πέτρος Καπούας κατέθεσε ότι μπήκαν μέσα στο ελαιουργείο δύο «γεροδεμένοι» και τον ρώτησαν αν εργάζονταν εκεί Πακιστανοί. Ο τρόπος της ερώτησης φανερώνει ότι δεν έψαχναν για συγκεκριμένους Πακιστανούς με τους οποίους ίσως είχαν διαφορές, αλλά γενικότερα, για οποιονδήποτε αλλοδαπό εργάτη έβρισκαν μπροστά τους, εφόσον ο πραγματικός στόχος τους ήταν η τρομοκρατία και η επίδειξη ισχύος.

Παράλληλα, ο Καπούας διέψευσε «χίλια τοις εκατό» την υπερασπιστική γραμμή για το λάδι, δηλώνοντας ότι ως υπεύθυνος του ελαιουργείου, θα ήταν ο ίδιος που θα το προμήθευε στον οποιοδήποτε αγοραστή.

Η κατοικία των Πακιστανών απείχε μόλις 3′ λεπτά με τα πόδια από το ελαιουργείο. Στο μεταξύ, ο άλλος αυτόπτης μάρτυρας, Ανδρέας Μπιλάλης, είδε τα 10-12 άτομα του τάγματος να μπαίνουν σε γιαπί παρακείμενο του ελαιουργείου, και να προμηθεύονται από εκεί ξύλα τα οποία χρησιμοποίησαν για την επίθεση.

Ο μάρτυρας σημείωσε τις πινακίδες των οχημάτων, επειδή γνώριζε για τις μολότοφ και συνειδητοποίησε ότι υπήρχε ενδεχόμενο νέας επίθεσης. Αμέσως, τηλεφώνησε στους Πακιστανούς, σε μια προσπάθεια να τους εξηγήσει ότι πρέπει να φύγουν για να σωθούν.

b2ap3_thumbnail_139-12.jpg

«έχω και μικρά παιδιά»

Ακόμα και ο πιο καλόπιστος, παρακολουθώντας τον τρόπο που μιλάνε τα θύματα αλλά και οι μάρτυρες, μπορεί να συμπεράνει τι σημαίνει η ΧΑ για την εκάστοτε τοπική κοινωνία.

Την προσπάθειά τους να κάνουν την παρουσία τους αισθητή την περίοδο 2012-2013 εξήγησε ο μάρτυρας Μπιλάλης, λέγοντας για τις παρελάσεις των ταγμάτων στην Ιεράπετρα, τους λόγους κλπ, την εποχή που άνοιξαν και τα γραφεία τους εκεί, την ίδια εποχή που, ενισχυμένοι από την είσοδό τους στη Βουλή, είχαν εντείνει την δράση τους και αλλού.

«Φοβάμαι μη με χτυπήσουν ξανά» είπε μεταξύ άλλων ο Mazhar Iqbal, απευθυνόμενος στο δικαστήριο, επαναλαμβάνοντας την αίσθηση των θυμάτων, που ζουν σε ανασφάλεια. Τα ίδια άλλωστε κατέθεσε και ο Δερμετζίδης, 3 μέρες νωρίτερα, ότι δηλαδή ο φόβος παραμένει.

«Δεν ασχολούμαι, δεν έχω χρόνο, έχω και μικρά παιδιά», δήλωσε ο μάρτυρας Πέτρος Καπούας όταν η Πρόεδρος τον ρώτησε αν γνωρίζει για άλλα επεισόδια εναντίον αλλοδαπών, θυμίζοντας όλους εκείνους που επιλέγουν να μην βλέπουν, να μην ακούνε, να μην σχολιάζουν, ώστε να μην βρεθούν και οι ίδιοι στο στόχαστρο της ΧΑ.

b2ap3_thumbnail_139-14.jpg

Η «ενοχλητική» Μάγδα Φύσσα

Η παρουσία του Χρυσαυγίτη που είχε φωνάξει στη Μάγδα Φύσσα «Πού είναι ο Παύλος σου τώρα;» κατά τη διάρκεια πρόσφατων επεισοδίων (14/2/2017) στην αίθουσα του δικαστηρίου, έγινε αντιληπτή από την οικογένεια Φύσσα. Υπενθυμίζεται ότι έχει ασκηθεί μήνυση εναντίον του. Η οικογένεια Φύσσα τον υπέδειξε στους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί για να προβούν στις δέουσες ενέργειες, δηλαδή την ταυτοποίησή του και κλήση στο Τμήμα για εξηγήσεις, όπως μας είπε η κ. Τομπατζόγλου.

Ακόμα και αυτή η αυτονόητη διαδικασία όμως φαίνεται ότι ήταν αδύνατο να συμβεί χωρίς παρατράγουδα: ο αστυνομικός στον οποίο απευθύνθηκε η Μάγδα Φύσσα της ζήτησε να περάσει έξω επειδή θεώρησε ότι ενοχλεί τη διαδικασία της δίκης.

Πεποίθησή μας είναι ότι αυτή η δίκη διατηρείται σε ένα επίπεδο ακριβώς επειδή είναι καθημερινά παρούσα η μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα, εμπνέοντας φόβο και σεβασμό προς όλους τους παράγοντες. Δυστυχώς, είναι πολύ συχνά μόνη από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, την ίδια ώρα που από την πλευρά της ΧΑ παρίσταται ολόκληρο τάγμα.

b2ap3_thumbnail_ivristis.jpg

Κάθε Παρασκευή

Για την τρέχουσα εβδομάδα (60η) έχει οριστεί μία μοναδική δικάσιμος, ενώ λόγω 25ης Μαρτίου, μία μόνο δικάσιμος θα ακολουθήσει και την ερχόμενη εβδομάδα (Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017).

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης της συνδεδεμένης υπόθεσης εναντίον των Πακιστανών εργατών στην Ιεράπετρα, θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους συνηγόρους, των καταθέσεων που έχει ακούσει το δικαστήριο (από την υπόθεση του Συνεργείου και μετά), ενώ αργότερα θα ακουστούν μία συνδεδεμένη υπόθεση από την Πάτρα και εκείνη του Belvedere.

Οι προγραμματισμένες δικάσιμοι για τον Απρίλιο είναι: 7, 10, 11, 12 και 25 Απριλίου στον Κορυδαλλό, ενώ επίσης οι 6 και 27 Απριλίου, στο Εφετείο.

Αντίστοιχα, για τον μήνα Μάϊο, ορίστηκαν οι εξής δικάσιμοι: 2, 9, 15, 23, 26, 30 στον Κορυδαλλό και 3, 8, 16, 22 Μαΐου 2017 στο Εφετείο.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο