#GDtrial | Μόλις συνελήφθη η ηγεσία, έπαψαν οι επιθέσεις

Με μία και μοναδική δικάσιμο (140η) κύλησε η 60η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής, ως εγκληματικής οργάνωσης. Το δικαστήριο άκουσε τον Ανδρέα Μπιλάλη, ενώ ξεκίνησε και ο σχολιασμός των συνδεδεμένων υποθέσεων, αρχής γενομένης από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής.

 {"video":"https://www.youtube.com/watch?v=RTc5N-NF344","width":"800","height":"450"}

Ένα ανελέητο κυνηγητό

Μία απεγνωσμένη κλήση από τους Πακιστανούς ενοικιαστές του «Αντρέα έλα σπίτι, αστυνομία γρήγορα, αστυνομία», δέχθηκε το βράδυ της επίθεσης στα Βαϊνιά, ο μάρτυρας Μπιλάλης.

Ένα νέο στοιχείο που εισέφερε ο μάρτυρας ήταν πως υπήρξαν και χωριανοί μεταξύ των χτυπημένων, πέραν δηλαδή των τριών Πακιστανών οι οποίοι και νοσηλεύτηκαν μετά την επίθεση της 13/2/2013 από το τάγμα των χρυσαυγιτών.

Σε αντίθεση με το ρόλο που έχουμε δει την Αστυνομία να κρατά σε όλες τις προηγούμενες υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η ΧΑ, φαίνεται ότι το Α.Τ. της Ιεράπετρας έκανε πραγματική έρευνα. Όχι μόνο αναζήτησαν στοιχεία στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και έλαβαν καταθέσεις πολλών κατοίκων του χωριού Βαϊνιά.

Ο Μπιλάλης ήταν απολύτως σίγουρος ότι αναγνώρισε τον Γαροφαλάκη, ενώ δήλωσε ότι ο διαβόητος Πετράκης, τότε επικεφαλής της ΧΑ στην Ιεράπετρα, ήταν ο τελευταίος της ομάδας, που έμεινε πίσω κλειδώνοντας το αυτοκίνητό του. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον καταδικασμένο σε πολυετή κάθειρξη για βιασμό ανήλικης μαθήτριας γυμναστή, η σύζυγος του οποίου ήταν υποψήφια βουλευτής της ΧΑ.

Η περιγραφή των σχέσεων που έχουν οι ντόπιοι με τους αλλοδαπούς που εργάζονται στα χωράφια ήταν αρκετά γλαφυρή. Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας είπε πως:

«Είναι ένα ανελέητο κυνηγητό. Τους χρησιμοποιούν και μετά καλούν την Αστυνομία και τους μαζεύουν.»

b2ap3_thumbnail_16_20170327-110940_1.jpg

Φρουρές και «σκαμπιλάκια» τρόμου

Αποκαλυπτικό και εξόχως επιβαρυντικό για τη ΧΑ, είναι το γεγονός ότι μετά τη σύλληψη του ηγετικού πυρήνα της ΧΑ στην Ιεράπετρα, σταμάτησαν όλες οι επιθέσεις. Αν μη τι άλλο, καθίσταται σαφές ότι υπήρχε κεντρική καθοδήγηση και σχεδιασμός. Το ίδιο άλλωστε διαπιστώθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μετά τις συλλήψεις του φθινοπώρου του 2013.

Γλαφυρή ήταν και η περιγραφή της «εφόδου» στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας από το στέλεχος της ΧΑ, Δασκαλάκη, για τον τρόμο που προσπαθούσε να σπείρει στην τοπική κοινωνία η ΧΑ:

Όταν μπαίνει ο Δασκαλάκης στο νοσοκομείο με φρουρά που χτυπάει και το βήμα δίπλα του και λέει «Αν έχετε κανένα πρόβλημα παιδιά, να ρίξουμε κανένα σκαμπιλάκι».

b2ap3_thumbnail_17_20170327-111545_1.jpg

Επίθεση στον μάρτυρα

Οι συνήγοροι της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών αντιμετώπισαν τον μάρτυρα Μπιλάλη με πολύ επιθετικό ύφος, όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς από το ύφος και το περιεχόμενο των ερωτήσεών τους.

Μεταξύ άλλων, τον ρώτησαν σχετικά με την ενοικίαση σπιτιών σε αλλοδαπούς χωρίς έγγραφα, για να λάβουν την απάντηση «Δεν ξέρω, εγώ το νοίκιαζα σε έναν που είχε ΑΦΜ.»

Αλλά και η γραμμή υπεράσπισης ότι δήθεν οι χρυσαυγίτες είχαν πάει στο ελαιουργείο για να αγοράσουν λάδι, την οποία επανέλαβαν ρωτώντας τον Μπιλάλη, καταρρίφθηκε κατηγορηματικά. Ο μάρτυρας ήταν ξεκάθαρος ως προς το ρατσιστικό κίνητρο και χαρακτήρα της επίθεσης.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι κάποιοι από την υπεράσπιση εστίασαν στο κατά πόσο ο μάρτυρας είναι αριστερός, ή τελοσπάντων, τι είδους πολιτικές πεποιθήσεις έχει.

Αρκετές από τις ερωτήσεις αφορούσαν στην παραβατικότητα των αλλοδαπών, εν γένει, ως ενός είδους αιτιολόγησης της επίθεσης. Στην πλειοψηφία τους απερρίφθησαν από την Έδρα ως άσχετες με την υπόθεση.

b2ap3_thumbnail_20170327-110911.jpg

Κλώσσησαν το αυγό του φιδιού

Την στενή σχέση του Πετράκη με τη ΝΔ υπενθυμίσαμε στο βιντεοχρονολόγιο της περασμένης Παρασκευής. Πρόκειται για στοιχεία που ο ίδιος είχε προσκομίσει, ως μέρος της υπεράσπισής του στη σχετική δίκη που διεξήχθη στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός της ΝΔ και βουλευτής Λασιθίου, είχε αποσπάσει τον Πετράκη στο πολιτικό του γραφείο, το 2004. Μάλιστα, το 2005 βάφτισε και το παιδί του, καταδεικνύοντας ότι η «μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη» γνωστή και ως «πολυκατοικία της δεξιάς» έθρεψε και γαλούχησε τόσα χρόνια το σπόρο της ακροδεξιάς.

b2ap3_thumbnail_21_20170327-110847_1.jpg

Αυτοπρόσωπη παρουσία Λαγού

Στον σχολιασμό του, ο Θαν. Καμπαγιάννης για την πολιτική αγωγή, υπενθύμισε ότι έχει καταδειχθεί το κοινό modus operandi σε πολλές επιθέσεις, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για το σκέλος της εγκληματικής οργάνωσης, το 4ο σκέλος δηλαδή της δίκης της ΧΑ.

Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχουν ήδη καταδικαστικές αποφάσεις, ορισμένες από αυτές ήδη σε 2ο βαθμό, όπου γίνεται ρητή αναφορά για επιθέσεις στο πλαίσιο των δράσεων της ΧΑ.

Ως σημαντικό στοιχείο, ο Θαν. Καμπαγιάννης αξιολόγησε και την αυτοπρόσωπη παρουσία του βουλευτή Λαγού στην υπόθεση της επίθεσης στο στέκι Συνεργείο. Στο ίδιο πλαίσιο, θύμισε ότι η ΧΑ επιβράβευσε τον Σιατούνη (καταδικασμένο αμετάκλητα για την επίθεση στο Αντίπνοια) με θέση στο ψηφοδέλτιό της.

Κλείνοντας, ο κ. Καμπαγιάννης θύμισε αυτό που ανέφερε ο Ναΐμ Ελγαντούρ, ότι δηλαδή «χρωστάμε τη ζωή μας στο αίμα του Παύλου Φύσσα.», την υπόθεση που υπήρξε καταλύτης για να κινηθεί η ποινική διαδικασία εναντίον της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ.

b2ap3_thumbnail_9.jpg

Την ερχόμενη Παρασκευή

Κατά την 61η εβδομάδα δίκης την οποία διανύουμε, στην 141η δικάσιμο (Πέμπτη 30 Μαρτίου) θα υπάρξει συνέχιση του σχολιασμού των υποθέσεων που έχουν έρθει στο ακροατήριο, από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

Υπενθυμίζουμε τις δικασίμους που έχουν οριστεί για τον Απρίλιο: 7, 10, 11, 12 και 25 Απριλίου στον Κορυδαλλό, καθώς επίσης 6 και 27 Απριλίου, στο Εφετείο.

Το OmniaTV, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch αλλά και της νομικής ομάδας Jail Golden Dawn, συνεχίζει το βιντεοχρονολόγιο με εκπομπές κάθε Παρασκευή βράδυ (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι εντός της εβδομάδας), ως χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των τεκταινόμενων και άντλησης συμπερασμάτων.

b2ap3_thumbnail_1_20170327-112635_1.jpg

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο