Απεργία πείνας σπουδαστών-κρατουμένων στον Κορυδαλλό

b2ap3_thumbnail_926083_rx__DSC3041.jpg

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟ 18/3 ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 
 

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2017

 

Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος των σπουδαστών– κρατουμένων απεργών πείνας!

 
Πέντε από τους σπουδαστές κρατούμενους του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης, οι Π. Ασπιώτης, Α. Πικάσης, Β.Petar και δύο ακόμη των οποίων τα στοιχεία είναι στη διάθεση της Πρωτοβουλίας, αντί να έχουν εδώ και μία βδομάδα ξεκινήσει τα μαθήματά τους, μετά από την αποδοχή των σχετικών αιτήσεών τους από τα τμήματα Δ.ΙΕΚ που λειτουργούν εντός των Φυλακών Κορυδαλλού, εξαναγκάστηκαν να ξεκινήσουν από το απόγευμα της 18ης Μαρτίου 2017 απεργία πείνας.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που κρατούμενοι αναγκάζονται να καταφύγουν στο έσχατο μέσο της απεργίας πείνας προκειμένου να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Είναι η πρώτη φορά όμως που η συμπαιγνία μεταξύ  του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Εισαγγελέως της Φυλακής Κορυδαλλού είναι τόσο εξόφθαλμη, προκλητική και ξεδιάντροπη.
 
Χαρακτηριστικό των όσων αναφέρουμε μετά λόγου γνώσεως είναι το απαράδεκτου περιεχομένου λογύδριο που για μία ακόμη φορά συνόδεψε την παράλογη και παράνομη απόρριψη των αιτήσεων από την πλευρά της εισαγγελέως Στ. Περιμένη, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως έχει προ πολλού συμπληρώσει τη θητεία της και κάκιστα εξακολουθεί να διαφεντεύει τις τύχες των κρατουμένων τόσο από τη θέση της Εισαγγελέως Κορυδαλλού όσο και από τη θέση που καταλαμβάνει στην ΚΕΜ – κατά τη γνωστή ρήση “Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει” ή, με άλλα λόγια, κατά παράβαση των αρχών που επιτάσσουν σεβασμό στο δικαίωμα των εγκλείστων να κρίνονται από διαφορετικά πρόσωπα κατά την πρόοδο των αιτημάτων τους.
 
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα λεγόμενα τής εν λόγω εισαγγελέως (η οποία παρεμπιπτόντως είναι και η αυτουργός του πρόσφατου, απαράδεκτου εκβιασμού προς τον Δ. Κουφοντίνα από τον οποίο απαιτήθηκε δήλωση μεταμέλειας  προκειμένου να του  χορηγηθεί η παρανόμως αργοπορημένη για περισσότερα από 7 χρόνια άδεια εξόδου του), όπως μας μεταφέρθηκαν τηλεφωνικά από μερίδα των απεργών πείνας: κακώς το Υπουργείο τής πετάει το μπαλάκι, καθώς η ίδια έχει πολλάκις εκφράσει προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης την αντίθεσή της σε κάθε είδους εκπαιδευτικό ή θεραπευτικό πρόγραμμα για τους κρατούμενους Κορυδαλλού (!) και πως καλά θα κάνουν οι κρατούμενοι σπουδαστές να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματα σπουδών μετά τον Αύγουστο, οπότε και ενδέχεται η ίδια να έχει συνταξιοδοτηθεί!
 
Η κατάσταση θα ήταν ίσως για γέλια, αν οι αντιδημοκρατικές, κυνικές και παράνομες ενέργειες εκ μέρους της κ. Περιμένη, με την ανοχή ή καθ’ υπόδειξιν των κ.κ. Κοντονή και Φυτράκη, δεν έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή πέντε ανθρώπων οι οποίοι συμπληρώνουν ήδη δέκα ημέρες απεργίας πείνας, και δεν αποκάλυπταν την αβάσταχτη ελαφρότητα και υποκρισία όσων είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον της προστασίας των δικαιωμάτων των κρατουμένων και την υποχρέωση να μεριμνούν για τη σωματική , ψυχική και νοητική τους υγεία.
 
Η θεσμοθέτηση της απρόσκοπτης συμμετοχής των κρατουμένων σε εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε βαθμίδας εντός και εκτός φυλακής είναι ένα δικαίωμα που όχι μόνο κερδήθηκε με διαρκείς κι εξαιρετικά επίπονους αγώνες των φυλακισμένων και της αλληλέγγυας προς αυτούς σημαντικής μερίδας της κοινωνίας, αλλά αποτελεί επίσης, διεθνώς αναγνωρισμένη, βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της μελλοντικής τους επιβίωσης εκτός φυλακής με όρους αξιοπρέπειας και κοινωνικής συμμετοχής.
 
-Δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε τα δικαιώματα των κρατουμένων να γίνουν βορά στον κυνισμό ενός Υπουργείου και μιας Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Πόσω μάλλον όταν προδήλως εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την αποστολή τους και να βαδίζουν στα χνάρια των προκατόχων τους με μόνο γνώμονα την εξαγγελία έργων βιτρίνας καταδικασμένων να ξεχαστούν αμέσως μετά την επικοινωνιακή προβολή τους (χαρακτηριστικά αναφέρουμε τους χώρους ερωτικής συνεύρεσης και τα παιδικά επισκεπτήρια που δήθεν θα δημιουργούνταν σε κάθε φυλακή…).
 
-Δηλώνουμε αντίθετοι/ες σε κάθε παραβίαση που στοχεύει στη διεύρυνση του κοινωνικού αποκλεισμού των κρατουμένων και την περαιτέρω συρρίκνωση των λιγοστών εκείνων εφαρμογών που στοχεύουν στην επανένταξη και την ενδυνάμωσή τους.
 
-Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας προτού επιβαρυνθεί κατά τρόπο αμετάκλητο η υγεία τους και την έναρξη σήμερα κιόλας των μαθημάτων με τους 30 μαθητές που προβλέπονται – και όχι με τους 9 που επέτρεψαν η κ. Περιμένη και οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπονομεύοντας και καθιστώντας αβέβαιη τη μελλοντική πορεία των ΙΕΚ και γελοιοποιώντας μια εφαρμογή που από το 2014 έως σήμερα, λειτουργώντας απρόσκοπτα, έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς.
 
-Όντας βέβαιοι/ες για το δίκαιο των 5 απεργών πείνας, αλλά και των υπόλοιπων 17 σπουδαστών που αναίτια απορρίφθηκαν, καλούμε σε άμεση κινητοποίηση όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Και υπογραμμίζουμε πως αυτός ο αγώνας μας αφορά όλους και όλες. Όπως όλους και όλες μάς αφορούν οι εν λόγω παράνομες κι αισχρές πρακτικές μιας κυβέρνησης η οποία, ενώ υφάρπαξε χιλιάδες ψήφους των εγκλείστων στο όνομα μιας δήθεν τολμηρής προοδευτικής μεταρρύθμισης, εφαρμόζει  μια ολοένα και πιο σκοτεινή, αντιδραστική πολιτική, την οποία δεν διστάζει, μάλιστα, να διανθίσει -σε επικοινωνιακό πάντα επίπεδο- με προοδευτικές «πινελιές» όπως το Αλφαβητάρι του Κρατουμένου, το οποίο ήρθε να υπογραμμίσει με τον πλέον προσβλητικό τρόπο την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους.
 
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο