#GDtrial | Ξυλοδαρμοί πολιτών από Μίχο, συνοδεία ΜΑΤ

Με την εξέταση των μαρτύρων Τσακανίκα (Αγρίνιο) και Μ. Τρούλου (Πάρος), σε δύο δικασίμους (147η και 148η) εκτυλίχθηκε η 64η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για τη συνέχιση της εξέτασης της συσχετισμένης υπόθεσης της λαϊκής αγοράς του Μεσολογγίου με εμπλοκή του βουλευτή Μπαρμπαρούση, αλλά και για το άνοιγμα μιας νέας υπόθεσης, η οποία έλαβε χώρα στην Παροικιά της Πάρου στις 28/2/2013, με εμπλοκή του βουλευτή Μίχου.

Ο Κώστας Σκαρμέας, εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, μας βοήθησε να αναλύσουμε τα γεγονότα της 64ης εβδομάδας, με τηλεφωνική επικοινωνία.

«Θα σε γαμήσω, εσένα, την οικογένειά σου»

Τις σκαιότατες απειλές που δέχθηκε από τον βουλευτή Μπαρμπαρούση επανέλαβε στο ακροατήριο ο δημοσιογράφος Τσακανίκας. Αφορμή ήταν ένα ρεπορτάζ που έκανε, σχετικά με βίαιο περιστατικό που συνέβη σε ένα ροκ-κλαμπ, δίπλα στο σπίτι του, με φυσική παρουσία του βουλευτή και της ακολουθίας του.

Φοβούμενος για την σωματική ακεραιότητά του, ανέφερε τις απειλές στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, χωρίς να καταθέσει μήνυση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να καταγραφούν, σε περίπτωση που πάθει κάτι ο ίδιος ή μέλος της οικογενείας του.

Ο μάρτυρας ανέφερε επίσης ότι μετά από όλα αυτά, κάποιος πυρπόλησε το αυτοκίνητό του, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει συγκεκριμένο δράστη.

b2ap3_thumbnail_5.jpg

Τα πράγματα δεν ηρέμησαν, καθώς ακολούθησε και δεύτερη επίθεση εκ μέρους της ΧΑ στο ίδιο κατάστημα, τον Απρίλιο του 2014: 7-8 κρανοφόροι, τους οποίους ο Τσακανίκας φωτογράφισε, προκάλεσαν φθορές. Η Αστυνομία έλαβε τις πινακίδες των 3 αυτοκινήτων που τους μετέφεραν εκεί, και συνεπώς μπορούσε να ταυτοποιήσει ποιοι εμπλέκονται.

Ο Τσακανίκας δεχόταν απειλές μηνύσεων από Χρυσαυγίτες, ενώ μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του είχε καταθέσει ο Μακρής, ο αστυνομικός φρουρός του Μπαρμπαρούση, γνωστός ήδη από την εμπλοκή του στο περιστατικό της λαϊκής του Μεσολογγίου.

Αφορμή για τη μήνυση, για την οποία και τελικά αθωώθηκε, ήταν οι φωτογραφίες και το ρεπορτάζ σχετικά με το τι ανακάλυψε η αστυνομία όταν έκανε έφοδο στα γραφεία της ΧΑ: αστυνομικό πηλίκιο, κράνος των ΜΑΤ, επικαλαμίδες, τσεκούρια, στειλιάρια κλπ. Ουσιαστικά, ήταν μια οπτικοποιημένη ένδειξη της ανοιχτής συνεργασίας που είχαν ορισμένα μέλη της ΕΛΑΣ με τα τάγματα εφόδου της ΧΑ.

b2ap3_thumbnail_3_20170429-205956_1.jpg

Επιβράβευση από την ηγεσία

Η σχεδόν ταυτόχρονη διοργάνωση παρόμοιων «παρεμβάσεων» της ΧΑ στην περιοχή της Δυτικής Στερεάς (πέραν της ιστορίας στη λαϊκή του Μεσολογγίου), φανερώνει ότι πρόκειται για καλά οργανωμένη δράση, εν γνώσει της ηγεσίας του κόμματος, η οποία άλλωστε επιβράβευσε τους επικεφαλής με θέσεις στα ψηφοδέλτιά της.

Αυτό εκτίμησε ο δημοσιογράφος, ο οποίος δημοσιογραφεί ήδη 23 χρόνια στην περιοχή, τονίζοντας μάλιστα ότι τα ΜΜΕ είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για να παραβρεθούν και να προβληθεί η δράση του Μπαρμπαρούση.

Όπως μας υπενθύμισε ο Κ. Σκαρμέας, ο Μακρής, το ακίνητο του οποίου έχει νοικιάσει η ΧΑ ως γραφείο της στην περιοχή, έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της ΧΑ.

Μη διαθέτοντας ουσιαστικά επιχειρήματα που να δικαιολογούν την συμπεριφορά των μελών της ΧΑ στη Στερεά Ελλάδα, οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέφυγαν σε ιστορικές συγκρίσεις, επαναφέροντας στη μνήμη του ακροατηρίου τους διαβόητους ρέιντζερς της ΝΔ και τη δολοφονία Τεμπονέρα. Και παρόλο που δεν αφορά τη συγκεκριμένη δίκη, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη ΝΔ και τον κόσμο που έχει περιθάλψει στις αγκάλες της.

b2ap3_thumbnail_4_20170429-210048_1.jpg

ΜΑΤ «φρουρά» τάγματος ΧΑ

Για πρώτη φορά σε αυτή τη δίκη, ακούστηκε μαρτυρία θύματος βίας από βουλευτή της ΧΑ. Πρόκειται για τη νηπιαγωγό Μαρία Τρούλου, η οποία υπήρξε θύμα επίθεσης του Μίχου. Τον περιέγραψε αναλυτικά, τόσο τον ίδιο, όσο και τα ρούχα του, τα οποία έχουν καταγραφεί σε φωτογραφίες. Και παρόλο που δεν τον γνώριζε πριν την χτυπήσει, μετά τον αναγνώρισε εύκολα, μέσα από φωτογραφίες.

Η υπόθεση αφορά μία πορεία διαμαρτυρίας που έγινε στην Πάρο, στις 28/2/2013, για την κοπή της πίτας της ΧΑ. Σύμφωνα με την Τρούλου, 2 διμοιρίες των ΜΑΤ κατέφθασαν στο νησί την ίδια μέρα, συνοδεύοντας ένα τάγμα χρυσαυγιτών που μάλλον προερχόταν από τη Νίκαια (Πειραιά). Είναι χαρακτηριστικό ότι η μάρτυρας περιέγραψε τα ΜΑΤ ως «φρουρά» των χρυσαυγιτών.

Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στα περίπου 150 άτομα της πορείας, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κλομπ μέσα στα στενά της Παροικιάς. Δημιουργήθηκαν σκηνές πανικού με τον κόσμο να ψάχνει τρόπο να προφυλαχθεί και τους χρυσαυγίτες να επιτίθενται ανενόχλητοι.

b2ap3_thumbnail_11_20170429-210121_1.jpg

Άναρθρες κραυγές Μίχου

Η ίδια η Τρούλου, προσπάθησε να προστατευτεί σκαρφαλώνοντας σε ένα χαμηλό μπαλκόνι. Τότε, ο βουλευτής Μίχος την έπιασε από τα μαλλιά και άρχισε να χτυπά το κεφάλι της στον τοίχο, βγάζοντας παράλληλα άναρθρες κραυγές.

Ο σύντροφός της – και επόμενος μάρτυρας – Σάββας Μαυρίδης, προσπάθησε να την γλιτώσει, δεχόμενος και ο ίδιος βίαιη επίθεση. Όταν η Τρούλου ξέφυγε από τα χέρια του Μίχου, κάποιος την χτύπησε στο κεφάλι με μεταλλική ράβδο, από πίσω.

«Θα μπορούσα να είμαι παραπληγική» εξήγησε η Τρούλου, για να δώσει μία εικόνα της σφοδρότητας των χτυπημάτων που δέχθηκε. Τελικά, ένας αστυνομικός των ΜΑΤ κατάφερε να την σώσει από τη μανία των επιτιθέμενων, σώζωντάς την από τα χειρότερα.

b2ap3_thumbnail_15_20170429-210350_1.jpg

Αντίσταση των κατοίκων

Ενδεικτικό της μάχης που γινόταν, είναι ότι μία κάτοικος της Πάρου πέταξε μια γλάστρα στον βουλευτή από το μπαλκόνι της, προσπαθώντας να απεγκλωβίσει έτσι τα θύματά του. Παρόμοιες αντιδράσεις έχουμε ξαναδεί από τους κατοίκους που βλέπουν μπροστά τους να εξελίσσεται επίθεση των νεοναζί στα θύματά τους.

Παράλληλα, ένας τοπικός δημοσιογράφος (από την «Φωνή της Πάρου») κάλεσε την Τρούλου και της επέδειξε φωτογραφίες, ώστε να αναγνωρίσει τον άνθρωπο που τη χτύπησε, κάτι που όμως δεν έκανε η Αστυνομία. Η τελευταία, κάλεσε τα θύματα να πάνε στο λιμάνι μόνοι τους, για να αναγνωρίσουν τους θύτες τους μεταξύ όσων θα αποχωρούσαν την επόμενη μέρα από το νησί.

Η κωλυσιεργία της Αστυνομίας επιβεβαιώνεται και από τον αστυνομικό ο οποίος αμφισβητούσε την κατάθεση της Τρούλου, αναγκάζοντας την εισαγγελέα να του κάνει παρατήρηση για να σταματήσει. Την ίδια στιγμή που το θύμα προειδοποιείται για τις πιθανές συνέπειες και απειλείται από την ιστοσελίδα της ΧΑ ώστε να μην κατονομάσει τον βουλευτή Μίχο ως θύτη της, η Αστυνομία την ενημερώνει ότι η υπόθεση θα μπει στο συρτάρι, χωρίς να γίνει καμία έρευνα.

Ενδεικτικό του τρόμου των θυμάτων είναι το γεγονός ότι η Τρούλου επέλεξε ως τρόπο προφύλαξής της τη δημοσιότητα, δίνοντας συνέντευξη στο Έθνος. Παρόμοια στρατηγική είχε ακολουθήσει και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, όταν είχε μάθει ότι αποτελεί στόχο της ΧΑ, με το γνωστό Δελτίο Τύπου.

b2ap3_thumbnail_7_20170429-210451_1.jpg

Κι άλλος μαθητής θύμα

Ένας ακόμα μαθητής λυκείου υπήρξε θύμα της βίας της ΧΑ, στο περιστατικό της Πάρου, και δεν είναι ο πρώτος που έχουμε δει στη διάρκεια αυτής της υπόθεσης. Πρόκειται για έναν 16χρονο, ο οποίος δεν θέλησε να καταγγείλει τον ξυλοδαρμό του κι έτσι η μοναδική καταγραφή προέρχεται από την μαρτυρική κατάθεση της Τρούλου. Δυστυχώς, προστίθεται στις δεκάδες επιθέσεις της ΧΑ που μένουν χωρίς καταγραφή και φυσικά, χωρίς καμία αναζήτηση ευθυνών.

Θύμα της βίας υπήρξε και ο Ολλανδός freelancer δημοσιογράφος Robert Paterson, ο οποίος παρείχε φωτογραφικό υλικό στην Τρούλου, ώστε να το καταθέσει στις αρχές. Ο ίδιος, από φόβο, δεν θέλησε να ανακατευτεί ευθέως.

Στο ερώτημα της Έδρας γιατί η Τρούλου δεν ζήτησε άμεσα την ποινική δίωξη του θύτη της (σ.: κατέθεσε δηλαδή μήνυση κατ’ αγνώστων), εκείνη εξήγησε την ψυχολογία πολλών εκ των θυμάτων της ΧΑ, αναφερόμενη στην υπόθεση Κασιδιάρη-Διαλυνά, το μαχαίρωμα που έγινε το 2007 στην Πανεπιστημιούπολη. Υπενθυμίζεται ότι εκεί, παρά τους αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες αθωώθηκαν και οι μάρτυρες βρέθηκαν κατηγορούμενοι για ψευδορκία.

Καταλύτης, και πάλι, υπήρξε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Συγκεκριμένα, η Τρούλου δήλωσε ότι:

«Δυστυχώς, έγινε η δολοφονία του Φύσσα και αποφάσισα να πάω στον Άρειο Πάγο και να καταθέσω ό,τι έχω και να νιώθω ότι έχω κάνει το χρέος μου.»

b2ap3_thumbnail_21_20170429-210422_1.jpg

«Τι θα γίνει με τη βασιλόπιτα;»

Επαληθεύοντας την έλλειψη επιχειρημάτων απέναντι στα θύματα τις βίας των πελατών τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέληξαν να ρωτούν σχετικά με την κοπή της πίτας της ΧΑ, τη νομιμότητα της αντιφασιστικής πορείας, και το χρώμα των μαλλιών του Μίχου.

Ενδιαφέρον είχε ένα αφήγημα του Π. Μιχαλόλια, ο οποίος προσπάθησε να βρει αντιφάσεις στην κατάθεση της Τρούλου. Συγκεκριμένα, είπε ότι υπεδείχθη στη μάρτυρα βίντεο από το κατασχεμένο κινητό του κατηγορούμενου Καζαντζόγλου, στο οποίο αναφέρεται ότι «Πάει για ζημιά ο Μίχος» το οποίο, κατά τον Μιχαλόλια, η Τρούλου απέδωσε σε δύο διαφορετικά περιστατικά. Η Πρόεδρος σχολίασε, ώστε να σημειωθεί στα πρακτικά, πως αυτό το καταθέτει ο δικηγόρος, και όχι η μάρτυρας.

b2ap3_thumbnail_14_20170429-210529_1.jpg

Κάθε Παρασκευή

Με την κατάθεση του Σάββα Μαυρίδη (υπόθεση Πάρου) θα ανοίξει η 65η εβδομάδα της δίκης, ενώ αμέσως μετά αναμένεται η κατάθεση του συνταγματολόγου Ν. Αλιβιζάτου.

Υπενθυμίζεται ότι για τον μήνα Μάϊο, έχουν οριστεί οι εξής δικάσιμοι (κατόπιν μίας αλλαγής): 2, 9, 15, 23, 26 στον Κορυδαλλό και 3, 8, 16, 22, 30 Μαΐου 2017 στο Εφετείο.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν οι δικάσιμοι του Ιουνίου: 1, 8, 20, 30 Ιουνίου στον Κορυδαλλό και 2, 6, 13, 26, 28 Ιουνίου 2017 στο Εφετείο Αθηνών.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο