#GDtrial | Καμίνης: Με τη βία δείχνουν ότι ακόμα υπάρχουν

Με την πολύτιμη συνδρομή του Κώστα Σκαρμέα, εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, ανατρέξαμε στην 69η εβδομάδα της δίκης της Χρυσής Αυγής, ως εγκληματικής οργάνωσης. Ήταν μία από τις πιο γεμάτες εβδομάδες που έχουμε ζήσει σε αυτή τη δίκη, είπε ο κ. Σκαρμέας, συνοψίζοντας το υλικό.

Πρώτος εξετάστηκε ο μάρτυρας Ζαμπέλης, ο οποίος υπήρξε θύμα βίαιης επίθεσης από τάγμα της ΧΑ στην Ανάβυσσο, έξω από το σπίτι του. Ακολούθησε η κατάθεση του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη σχετικά με το περιστατικό με τον βουλευτή Γερμενή (158η και 159η δικάσιμος), η μοναδική εώς τώρα κατάθεση με την οποία ασχολήθηκαν και τα ΜΜΕ, που συστηματικά αδιαφορούν για τη #GDtrial.

Στη συνέχεια ακούστηκαν ο Ι. Καρδαράς, αλλά και ο φωτογράφος Γιάννης Κέμμος, δύο ακόμα θύματα απρόκλητων επιθέσεων της ΧΑ που είχαν να εισφέρουν εντελώς νέα περιστατικά.

 {"video":"https://www.youtube.com/watch?v=nZrdZUL84Zw","width":"800","height":"450"}

Απειλούν ως ομάδα

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση της πολιτικής αγωγής, ο Δημήτρης Ζαμπέλης τόνισε ότι τα απειλητικά μηνύματα που έβρισκε γραμμένα στο αυτοκίνητό του ήταν σε πληθυντικό αριθμό, δηλαδή «Θα σε σκοτώσουμε», ακριβώς όπως θα το εξέφραζε μία εγκληματική συμμορία, σε αντίθεση με έναν μεμονωμένο δράστη.

Την υπερασπιστική γραμμή «εφόσον δεν σε έχουν ξαναδείρει, μία φορά δεν πειράζει» είδαμε σε επανάληψη από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων κατά την εξέταση του μάρτυρα Ζαμπέλη.

 b2ap3_thumbnail_158-8.jpg

Βουλευτής τράβηξε όπλο

Ξεκινώντας την κατάθεσή του, ο Γ. Καμίνης αναφέρθηκε στην ιστορία που αφορά το συσσίτιο της ΧΑ στο Σύνταγμα «μόνο για Έλληνες», τον Μάιο του 2013. Ο ίδιος επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό για να ζητήσει επέμβαση της Αστυνομίας, κρίνοντας ότι η πρόθεση της ΧΑ είναι παράνομη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τους διατεθεί δημόσιος χώρος.

Χαρακτηριστικό της έντασης που ακολούθησε στην πλατεία Συντάγματος είναι πως ο μάρτυρας είδε τον Ηλία Κασιδιάρη (στην τηλεόραση) να απειλεί αστυνομικό λέγοντας «Εσένα σε ξέρω και θα δεις!». Ακολούθως η ΧΑ έκανε τη διανομή τροφίμων από τα γραφεία της, όπως κάνει συνήθως.

Τη συνέχεια την έδειξαν όλα τα δελτία ειδήσεων, με τον βουλευτή Γερμενή να ορμά να χτυπήσει τον Γ. Καμίνη, να αστοχεί, και να χτυπά ένα κοριτσάκι που παραλάμβανε το δώρο του από τον Δήμαρχο. Οι άνδρες ασφαλείας του Καμίνη έσπευσαν να ακινητοποιήσουν τον βουλευτή, ο οποίος μάλιστα τράβηξε το όπλο του, χωρίς ευτυχώς να έχει την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αθηναίων, η επίθεση που δέχθηκε ήταν οργανωμένη, με τον Γερμενή και το τάγμα των ροπαλοφόρων χρυσαυγιτών να ξεκινούν μαζί από τα γραφεία της ΧΑ. Κατέθεσε επίσης για την ευθεία απειλή που του απηύθυνε ο Ν. Μιχαλολιάκος, λέγοντας ότι «πρέπει να προσέχει» όταν κυκλοφορεί στην Αθήνα, κάτι που σύμφωνα με τον Καμίνη αποτελεί προτροπή των οπαδών του σε επιθετική συμπεριφορά.

 b2ap3_thumbnail_158-26.jpg

Ο ναζιστικός χαιρετισμός

Το περιστατικό με τον ναζιστικό χαιρετισμό του Ν. Μιχαλολιάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, σε απάντηση όσων έλεγε ο Πέτρος Κωνσταντίνου (δημ. σύμβουλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ), από το 2011, θύμισε στη δικαστική αίθουσα ο Γ. Καμίνης.

Το σχετικό βίντεο που προβλήθηκε στο βιντεοχρονολόγιο της Παρασκευής, δείχνει τον Μιχαλολιάκο να χαιρετά δύο φορές ναζιστικά, με τον Λαγό από δίπλα να επιδοκιμάζει και όλο το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει δηλώσεις εναντίον του χαιρετισμού.

Ισχυρίζονται ότι τα ναζιστικά σύμβολα ήταν της νιότης τους κλπ, αλλά φάνηκε πως δεν είναι, σχολίασε ο Κ. Σκαρμέας, προσθέτοντας ότι και τα Μέσα ήξεραν από τότε τι είναι η ΧΑ.

 b2ap3_thumbnail_158-17.jpg

Σίγουρα εγκληματική οργάνωση

Ενδιαφέρον έχει η επιλογή του Γ. Καμίνη να εξέρχεται από την αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου, όποτε αγορεύει σε αυτό ο Ηλίας Κασιδιάρης. Σε σχετικό ερώτημα της Έδρας, απάντησε άλλωστε ότι ταυτίζεται η εγκληματική οργάνωση με το κόμμα της ΧΑ.

Για «αέρα υποκόσμου» έκανε ευθέως λόγο ο κ. Καμίνης, μιλώντας για μαγκιές, για οργανωμένη βία και για την προσπάθεια της ΧΑ να εμπνεύσει φόβο. Η βία είναι το μόνο που μπορούν να δείξουν. Ακόμα και με τις διώξεις, η βία είναι μονόδρομος για τη ΧΑ, τόνισε ο κ. Σκαρμέας.

Σε ρητό ερώτημα της Προέδρου περί του τι γνώμη έχει ο μάρτυρας για το κατηγορητήριο, ο Γ. Καμίνης, ο οποίος είναι κατ’ επάγγελμα καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, δήλωσε ότι συμμερίζεται την κατηγορία.

Προχώρησε περιγράφοντας τα επί μέρους χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τη δομή, τον αρχηγό, τα μέλη, τη διάρκεια, τις στολές, την οργανωμένη διάπραξη εγκληματικών πράξεων κλπ. Κατονόμασε μάλιστα και ποιοι βουλευτές θεωρεί ότι ανήκουν στον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιποι δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν.

Όπως μας εξήγησε ο Κ. Σκαρμέας, το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο δικάζεται η ΧΑ, απαιτεί να υπάρχει «κοινός δόλος» ώστε να θεωρείται κάποιος μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, και όχι να έχει διαπράξει συγκεκριμένη εγκληματική πράξη.

 b2ap3_thumbnail_158-14.jpg

Το πογκρόμ που τέθηκε στο αρχείο

Τις καταθέσεις των Τζαβέντ Ασλάμ και Ναΐμ Ελγαντούρ επιβεβαίωσε πλήρως ο Δήμαρχος Αθηναίων, με όσα κατέθεσε για τον Άγιο Παντελεήμονα και το κλίμα που επικρατεί εκεί. Μίλησε για καταιγιστικές μαρτυρίες από πριν τις εκλογές του 2010, οπότε και άρχισε να εμβαθύνει στα προβλήματα. Έκανε μάλιστα την αυτοκριτική του, λέγοντας ότι αν μπορούσε να πάει πίσω στο χρόνο, θα ήταν πολύ πιεστικότερος στην Αστυνομία.

Εξαιρετικές ερωτήσεις έθεσε ο κ. Παπαδάκης από την πολιτική αγωγή, μιλώντας για την υλοποίηση του προγράμματος της ΧΑ μέσα από τις δράσεις της ΕΛΑΣ, όπως ήταν ο Ξένιος Δίας, αλλά και η εκκένωση της βίλας Αμαλίας, που έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου.

Το πογκρόμ που εξαπέλυσε η ΧΑ εναντίον μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, με μαχαιρώματα και άλλα σχετικά, έφερε στη δικαστική αίθουσα ο Γ. Καμίνης, θυμίζοντας ότι έγινε υπό την ηγεσία βουλευτών της ΧΑ. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η υπόθεση έχει τεθεί στο αρχείο, ωστόσο αποτελεί μέρος της δικογραφίας της παρούσας δίκης, δηλαδή συμπεριλαμβάνεται στα αναγνωστέα.

Την ενόχλησή του εναντίον του ραδιοφωνικού σταθμού 984 του Δήμου Αθηναίων δεν μπόρεσε να κρύψει ο συνήγορος υπεράσπισης Τσάγκας, για να λάβει την απάντηση του Καμίνη, ότι ο δήμαρχος δεν επεμβαίνει στο δημοσιογραφικό έργο.

 b2ap3_thumbnail_159-8.jpg

Επεισοδιακή είσοδος στη Βουλή

Ένα νέο περιστατικό ήρθε να εισφέρει στα ως τώρα στοιχεία, ο Ι. Καρδαράς, δικηγόρος και κάτοικος Πειραιά. Πρόκειται για επίθεση της ΧΑ, που συνέβη το βράδυ των εκλογών του Ιουνίου 2012.

Μία ομάδα τουλάχιστον 15 μηχανών ξεκίνησε από τα γραφεία της ΧΑ στον Πειραιά, έκανε ένα μικρό κύκλο λίγων τετραγώνων και μετά στάθμευσε απέναντι από το εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε επίθεση στον κόσμο που βρισκόταν εκεί και διάλυση του περιπτέρου. Οι δράστες εφορμούσαν οργανωμένοι σε δυάδες, φορούσαν μαύρα ρούχα, μπλούζες της ΧΑ, κράνη και μάσκες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους.

Εκείνη τη στιγμή, την ώρα που έβγαιναν τα αποτελέσματα των εκλογών, στο περίπτερο βρίσκονταν ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες, παιδιά κλπ. Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σκαρμέας, η επίθεση σε ημέρα εκλογών αποτελεί ειδικό αδίκημα και δεν είναι το ίδιο με επιθέσεις σε γραφεία κομμάτων που γίνονται άλλες, άσχετες μέρες.

b2ap3_thumbnail_159-10.jpg

Ο κ. Καρδαράς διέκρινε ότι ένας από όλους ήταν επικεφαλής, έδινε πρόσταγμα στους άλλους τι να κάνουν και σε αυτόν αναφέρονταν για τις πράξεις τους. Προσπάθησε λοιπόν να μιλήσει σε αυτόν τον επικεφαλής, ο οποίος ήταν ψηλός και φορούσε full-face κουκούλα, και να του εφιστήσει την προσοχή στο ότι αυτό που γινόταν ήταν επικίνδυνο. Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθεί δύο σφοδρά χτυπήματα, το ένα στο κεφάλι, και να βρεθεί πεσμένος στο έδαφος.

Η γραμμή της υπεράσπισης διαφάνηκε να στηρίζεται στον ισχυρισμό ότι τα μηχανάκια σταμάτησαν επειδή τους έπιασε κόκκινο φανάρι. Ωστόσο ο Καρδαράς εξήγησε πως το φανάρι ήταν 50 μέτρα πιο μακριά και ότι τα μηχανάκια στάθμευσαν εκεί επειδή είχαν σκοπό να κάνουν αυτή την επίθεση.

 b2ap3_thumbnail_159-11.jpg

Με την ανοχή της Αστυνομίας

Η στάση της Αστυνομίας αποτελεί την τραγικότερη απόδειξη του κλίματος ασυλίας που είχαν οι τραμπούκοι της ΧΑ. Ομάδα ΔΙΑΣ που ακολουθούσε τη μοτοπορεία, στάθμευσε σε μικρή απόσταση και, όχι απλά δεν επενέβη όσο αυτοί διέλυαν το εκλογικό περίπτερο και χτυπούσαν κόσμο, αλλά όπως προέκυψε από το ερώτημα της Εισαγγελέα, ούτε καν κατέγραψαν τις πινακίδες από τα μηχανάκια των μασκοφόρων και κρανοφόρων Χρυσαυγιτών.

Σε λίγα λεπτά από την έναρξη της επίθεσης, έφτασε στο χώρο διμοιρία των ΜΑΤ η οποία παρατάχθηκε ώστε να προστατέψει το παραπλήσιο εκλογικό περίπτερο της ΝΔ. Τα ΜΑΤ δεν επιχείρησαν καθόλου να διακόψουν αυτό που γινόταν μπροστά τους.

Οι δράστες της επίθεσης, όπως περιέγραψε ο μάρτυρας, πέρασαν μέσα από τα ΜΑΤ για να αποχωρήσουν, χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς, κάτι που είναι ενδεικτικό της ανοχής, αν όχι της συνενοχής της Αστυνομίας, όπως έχουμε δει άλλωστε και στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

b2ap3_thumbnail_160-7.jpg

Παράλληλα, η κυνικότητα των αστυνομικών έλαμψε όταν οι πολίτες ρώτησαν «Γιατί δεν μας προστατεύετε;» και ένας από τους άνδρες των ΜΑΤ απάντησε «Να πάτε στον Τσίπρα να σας προστατέψει».

Αλλά το αποκορύφωμα ήταν όταν, λίγες μέρες αργότερα, ο κ. Καρδαράς πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα για να διαμαρτυρηθεί και εκεί του απάντησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν ελέγχουν πάντα τους άνδρες των ΜΑΤ και ότι υπάρχουν θύλακες της ΧΑ στην Αστυνομία. Η Έδρα έθεσε το λογικό ερώτημα που θα μπορούσε να έχει κάθε πολίτης «Σας είπαν έτσι και είναι ακόμα στη θέση τους;»

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο κ. Καρδαράς δέχθηκε κλήση από την ΕΛΑΣ για να καταθέσει ως μάρτυρας, μόλις τώρα, δηλαδή 5 ολόκληρα χρόνια μετά το περιστατικό που είχε καταγγείλει.

 b2ap3_thumbnail_159-13.jpg

Επίθεση σε δημοσιογράφους

Χτύπημα από άγνωστο χρυσαυγίτη δέχθηκε ο φωτορεπόρτερ Γ. Κέμμος, με αποτέλεσμα να σωριαστεί στο οδόστρωμα και να χάσει τις αισθήσεις του. Κινδύνεψε μάλιστα να τραυματιστεί από διερχόμενο αυτοκίνητο. Η ιστορία συνέβη έξω από τα δικαστήρια της Λουκάρεως, και ενώ εκεί βρίσκονταν διάφοροι δημοσιογράφοι για να καλύψουν τη συγκέντρωση μελών της ΧΑ που διαμαρτύρονταν, κατά τη μεταγωγή του Μιχαλολιάκου για να απολογηθεί, στις 4 Ιουλίου 2014.

Και πάλι, ο ρόλος της Αστυνομίας ήταν αυτός της εκθαμβωτικής αποχής από τα καθήκοντά τους, παρόλο που υπήρχε ικανή αστυνομική δύναμη στο χώρο και πολύ κοντά στους φωτορεπόρτερ (σε 6-7 μέτρα) τη στιγμή της βίαιης – και παρ’ ολίγον δολοφονικής – επίθεσης.

«Μιλάμε για αυτόφωρα αδικήματα, η Αστυνομία έχει υποχρέωση να παρέμβει» μας θύμισε ο Κ. Σκαρμέας, σχολιάζοντας το σχόλιο εκ μέρους της Εισαγγελέα προς τον Κέμμο, ότι δεν έκανε μηνυτήρια αναφορά για την επίθεση που δέχθηκε.

Την περίεργη σχέση της ΧΑ με τα ΜΜΕ ανέδειξε με τη μαρτυρία του ο κ. Κέμμος. «Είναι μια περίεργη σχέση που υπάρχει: Τώρα θα κάνουμε εκδήλωση ελάτε. Τώρα δε σας θέλουμε, φύγετε.» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι πάντα πολύ προσεκτικός όποτε καλύπτει δημοσιογραφικά τη Χρυσή Αυγή, ενώ σε αντιπαράθεση, σε συγκεντρώσεις άλλων πολιτικών κομμάτων, δεν έχει τις ίδιες εμπειρίες.

 b2ap3_thumbnail_160-20.jpg

Υπεράσπιση της βίας;

Τη γραμμή υπεράσπισης ότι ο Κέμμος δέχθηκε επίθεση επειδή τραβούσε φωτογραφίες προσώπων που δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν, προέκρινε η υπεράσπιση. Ωστόσο οι απαντήσεις του Κέμμου ήταν σαφείς ως προς το νομικό πλαίσιο: σε κλειστό χώρο, μπορούν να του ζητήσουν να μην τραβήξει, αλλά σε μια ανοιχτή συγκέντρωση σε δημόσιο χώρο, έχει κάθε δικαίωμα.   

Βεβαίως, όπως σχολίασε ο Κ. Σκαρμέας, ακόμα κι αν ισχύει αυτό που ισχυρίζεται η υπεράσπιση, ότι δηλαδή οι χρυσαυγίτες εξοργίστηκαν επειδή δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν, η πρόκληση σωματικής βλάβης, το να πετάξουν κάποιον στο οδόστρωμα με κίνδυνο να σκοτωθεί, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως πράξη.

 b2ap3_thumbnail_158-5.jpg

Best of, ατάκα

Στα παραλειπόμενα, αξίζει να θυμίσουμε ότι μόλις ο μάρτυρας Καρδαράς είπε ότι δεν έχει πάει στο Στρατό, ο συνήγορος Γ. Μιχαλόλιας, έσπευσε να σχολιάσει αποδοκιμαστικά και ειρωνικά. Ωστόσο ο κ. Καρδαράς εξήγησε ότι έχει κάνει 32 μήνες θητεία, στο Ναυτικό, απογοητεύοντας την υπεράσπιση.

Την απάντηση σε πρόσφατο τηλεοπτικό σχόλιο ότι «τους ταλαιπωρούν τους ανθρώπους, τους τραβάνε στα δικαστήρια» έδωσε στην 160η δικάσιμο η Πρόεδρος, με αφορμή τα λόγια του συνηγόρου υπεράσπισης του Χρ. Παππά, Σταυριανάκη. «Κανείς δεν ταλαιπωρείται. Είναι η δουλειά όλων.» είπε, συγκεκριμένα.

Μία από τις best of ατάκες της δίκης – όπως το έθεσε ο κ. Σκαρμέας – ακούστηκε κατά τη διάρκεια της 69ης εβδομάδας, από τον συνήγορο υπεράσπισης Μαμμή, και φυσικά, έγινε αμέσως viral meme στα κοινωνικά δίκτυα που δεν μπορούσαν να την αφήσουν ασχολίαστη. Επιλέγοντας την γραμμή υπεράσπισης της λογικής «οι πελάτες μας είναι αμόρφωτοι, χτυπάνε απλά όποιον βρουν μπροστά τους, δεν ήταν προσχεδιασμένο» ο κ. Μαμμής ρώτησε τον μάρτυρα Ζαμπέλη:

«Φαντάζομαι ότι εκεί που κινείστε σχολιάζετε και το επίπεδο του μέσου χρυσαυγίτη. Υπάρχει περίπτωση από αυτούς που σας χτύπησαν να ήξεραν ότι είναι στίχοι του Καμπανέλλη;»

Το γεγονός ότι τα δικαστήρια καταδικάζουν κόσμο από απαρχής του συστήματος χωρίς φωτογραφίες και βίντεο, βασιζόμενα σε μαρτυρίες και έγγραφα, υπενθύμισε ο Κ. Σκαρμέας, σε απάντηση της λεγόμενης «υπερασπιστικής γραμμής Τζήμερου», την οποία προέκρινε ο συνήγορος Τσάγκας: εφόσον οι παθόντες δεν φωτογράφησαν την επίθεση σε βάρος τους, αυτή δεν συνέβη.

 b2ap3_thumbnail_16013.jpg

Την ερχόμενη Παρασκευή

Οι αμέσως επόμενοι μάρτυρες που έχουν κληθεί στο ακροατήριο είναι ο κ. Ιωακειμίδης, πρώην Δήμαρχος Αγ. Ι. Ρέντη – Νίκαιας, και η πρώην βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου.

Για τον μήνα που διανύουμε, τρέχουν ακόμα οι παρακάτω δικάσιμοι: 8, 20, 30 Ιουνίου στον Κορυδαλλό και 6, 13, 26, 28 Ιουνίου 2017 στο Εφετείο Αθηνών.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν και οι δικάσιμοι του επόμενου μήνα: στον Κορυδαλλό στις 5, 11, 17, 19 Ιουλίου και στο Εφετείο στις 4, 6, 10, και 13 Ιουλίου. Μετά τις 19/7 θα ακολουθήσει η καλοκαιρινή διακοπή.

Το OmniaTV, με την βοήθεια του Παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch αλλά και της νομικής ομάδας Jail Golden Dawn, συνεχίζει το βιντεοχρονολόγιο με εκπομπές κάθε Παρασκευή βράδυ (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι εντός της εβδομάδας), ως χρήσιμο εργαλείο καταγραφής των τεκταινόμενων και άντλησης συμπερασμάτων.

b2ap3_thumbnail_159-9.jpg

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο