#GDtrial | Τραμπούκοι μέσα κι έξω από τα δικαστήρια

Ο Θανάσης Κούρκουλας, μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και μέλος της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό, μας βοήθησε να αναλύσουμε την 73η εβδομάδα της δίκης (δικάσιμοι 165-167), καλεσμένος στο εβδομαδιαίο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV, την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017.

Μεταξύ άλλων, ο Θ. Κούρκουλας επεσήμανε την εκκωφαντική έλλειψη κάλυψης της δίκης από τα mainstream Media, παρόλο που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους το φαινόμενο του νεοναζισμού και της ακροδεξιάς, όπως το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη. Τόνισε την ανάγκη για ενημέρωση του κόσμου ως μέσο προστασίας απέναντι στη φασιστική λαίλαπα.

Ένας μέρος της 167ης δικασίμου στον Κορυδαλλό παρακολούθησαν δύο Ευρωβουλευτές της ομάδας GUE/NGL. Πρόκειται για την Ισπανίδα Ángela Vallina και τον Γερμανό Helmut Scholz, οι οποίοι έκαναν δηλώσεις για την ενημέρωση που είχαν, για τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης, για την έλλειψη ηλεκτρονικής καταγραφής πρακτικών, αλλά και για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που σκοπεύουν να αναλάβουν.

Τους «κακολογούν»

Από τις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης διαφάνηκε η πρόθεση να απαξιωθεί η μαρτυρία του Κούρκουλα ως πολιτικού αντιπάλου ο οποίος απλά θέλει να κακολογήσει τους εντολείς τους.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Θ. Κούρκουλας έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας δύο σοβαρών και τεκμηριωμένα αιματηρών επιθέσεων από τάγματα της ΧΑ, στο ένα εκ των οποίων επικεφαλής ήταν ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος (παλαιό Εφετείο, 2009) όπως κατέθεσε κατά την 72η εβδομάδα της δίκης.

Δεν έλειψαν και οι συνομωσιολογικές ερωτήσεις σχετικά με την – υποτιθέμενα μυστηριώδη – χρηματοδότηση της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, που όπως επανέλαβε ο μάρτυρας, λειτουργούν με εθελοντές και οι χώροι τους έχουν παραχωρηθεί.

Ένα άλλο τέχνασμα που αναγκάζεται να χρησιμοποιεί η υπεράσπιση των νεοναζί, είναι η ουσιαστική αντιστροφή των λεγομένων των μαρτύρων («Άρα δεν το αποδέχθηκαν», «Άρα δεν είχαμε περιστατικά» κλπ) με την ελπίδα ίσως ότι θα καταγραφούν τα δικά τους συμπεράσματα ως αλήθεια, αντί για τις πραγματικές απαντήσεις των μαρτύρων.

b2ap3_thumbnail_165-7.jpg

Οι μαχαιροβγάλτες

Παράλληλα, οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπάθησαν να ισχυριστούν ότι ο μοναδικός σκοπός των αντιφασιστικών συγκεντρώσεων ήταν η εναντίωση στις συγκεντρώσεις της ΧΑ. Ο μάρτυρας επεσήμανε ότι εδώ και χρόνια είναι γνωστό πως οι συγκεντρώσεις της ΧΑ καταλήγουν σε πογκρόμ κατά αλλοδαπών και μαχαιρώματα, ενώ απάντησε με ένα αποστομωτικό:

«Ο σκοπός ήταν οι μαχαιροβγάλτες και τα τάγματα εφόδου να φύγουν και να μην ξανασκοτώσουν ανθρώπους.»

b2ap3_thumbnail_165-23.jpg

Πολιτικός σχεδιασμός μέσω επιθέσεων

Ένα σημαντικό στοιχείο που τόνισε στην εκπομπή της Παρασκευής ο Θ. Κούρκουλας ήταν πως τα μέλη της ΧΑ δεν αποφασίζουν αυτόνομα να κάνουν επιθέσεις όποτε θέλουν τα ίδια, όπως θα ήθελε να πιστέψουμε η υπεράσπιση. Στην πραγματικότητα κάθε επίθεσή τους γίνεται κατόπιν άνωθεν εντολής και κεντρικού σχεδιασμού, ώστε να εξυπηρετηθεί ο πολιτικός σχεδιασμός της ηγεσίας της ΧΑ.

Επίσης εκμεταλλεύεται γεγονότα όταν την εξυπηρετούν. Για παράδειγμα, η ΧΑ ισχυρίστηκε προς το εκλογικό κοινό της ότι «καθάρισε» το παλιό Εφετείο από τους ανέστιους αλλοδαπούς που κατοικούσαν εκεί, μέσω της εφόδου που έκανε το 2009. Στην πραγματικότητα, οι μετανάστες έμειναν εκεί για πολλούς μήνες και εκκενώθηκαν αργότερα, από την Αστυνομία, μας είπε ο Θ. Κούρκουλας.

b2ap3_thumbnail_165-20.jpg

Η «αγανακτισμένη» Σκορδέλη

Επικεφαλής του τάγματος εφόδου της ΧΑ στον Άγιο Παντελεήμονα εκτίμησε ο Θ. Κούρκουλας ότι ήταν η διαβόητη πλέον, κατ’ επάγγελμα «αγανακτισμένη» Θέμις Σκορδέλη, παρόλο που ως πολιτικός προϊστάμενος της περιοχής εμφανιζόταν ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Ο ίδιος ο Κούρκουλας έχει δεχθεί επίθεση με ζαρζαβατικά από τη Σκορδέλη, η οποία έχει καταδικαστεί για τη συγκεκριμένη επίθεση εναντίον του Αλ. Αλαβάνου και της συνοδείας του. «Ο Αλαβάνος δεν είναι πρόσφυγας για να μπορείς να τον μαχαιρώσεις με σχετική ευκολία» επεσήμανε ο Κούρκουλας. Η εν λόγω επίθεση είχε καταγραφεί από Μέσα που συνόδευαν τον Αλαβάνο στην προεκλογική εκστρατεία του.

Παράλληλα, μας θύμισε ότι εκκρεμεί δικαστήριο εναντίον της Σκορδέλη για περιστατικό με μαχαίρωμα πρόσφυγα, ενώ η ίδια ήταν πάντα παρούσα σε όλες τις γνωστές βίαιες επιθέσεις στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, και πάντα κεντρική ομιλήτρια σε εκδηλώσεις της ΧΑ, «μέχρι το 2013 όπου εξαφανίστηκε από προσώπου γης».

b2ap3_thumbnail_166-9.jpg

Κατακόρυφη άνοδος ρατσιστικής βίας

Την κατάθεση της δημοτικής συμβούλου του Δήμου Αθηναίων Μαρίας Κουβέλη άκουσε το δικαστήριο στην 165η συνεδρίασή του. Η μάρτυρας είχε καθήκοντα προέδρου στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών. Πρόκειται για θεσμό που εισήχθη με το σχέδιο Καλλικράτης, ώστε να υπάρχει εκπροσώπηση όσων κατοίκων δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, όπως δηλαδή οι Έλληνες.

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, από το 2011 υπήρχε κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας των οποίων λάμβανε γνώση. Ως αποτέλεσμα, συστήθηκε το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, μια πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Τα αποτελέσματα της καταγραφής του Δικτύου δημοσιεύονται στις ετήσιες εκθέσεις του, οι οποίες κοινοποιούνται θεσμικά στις Αρχές (Συνήγορος του Πολίτη, Υπουργεία, Αστυνομία κλπ).

Δυστυχώς, όπως είπε η κ. Κουβέλη, μόνο ένα μικρό ποσοστό των επιθέσεων (λιγότερο από 1 στις 6) έφτανε στη Δικαιοσύνη, επειδή τα θύματα συχνά δεν είχαν άδειες παραμονής, οπότε θα έπρεπε να συλληφθούν προς απέλαση. Αυτό άλλαξε μόλις το 2014. Ταυτόχρονα υπήρχαν και πολλά περιστατικά που δεν καταγράφηκαν καν, λόγω φόβου και άρνησης των θυμάτων.

b2ap3_thumbnail_165-14.jpg

Modus operandi

Εξαιρετικά χρήσιμο για την τεκμηρίωση της κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης, είναι ότι το Δίκτυο έχει καταγράψει – μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα – ένα πολύ χαρακτηριστικό modus operandi στις επιθέσεις: βραδινές ώρες, θύτες με συγκεκριμένη περιβολή, κοντοκουρεμένοι, εποχούμενοι, με σιδηρογροθιές κλπ, ενίοτε και με σκυλιά.

Η καταγραφή του Δικτύου αποτυπώνει μεταξύ άλλων και τη μεγάλη μείωση των περιστατικών μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μια «συντεταγμένη οπισθοχώρηση» όπως είπε συγκεκριμένα η μάρτυρας, ως αποτέλεσμα της σύλληψης της ηγεσίας της ΧΑ. Παράλληλα, πολλά από τα θύματα είχαν περιγράψει τους θύτες τους με μπλουζάκια και διακριτικά της ΧΑ.

Συγκεκριμένα, η μάρτυρας απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι εντοπίζεται σίγουρη εμπλοκή της ΧΑ σε 57 από 349 καταγεγραμμένα περιστατικά (από το 2011 μέχρι το τέλος του 2013).

Εξάλλου, σε ένα σχετιζόμενο θέμα, η μάρτυρας Κουβέλη εξήγησε ότι οι «αγανακτισμένοι κάτοικοι» του Αγ. Παντελεήμονα, είχαν κλειδώσει την παιδική χαρά ώστε να μην παίζουν τα παιδιά των Ελλήνων μαζί με εκείνα των αλλοδαπών. Ο Δήμος, είπε, δεν είχε τη δυνατότητα να ανοίξει το χώρο με τη βία.

b2ap3_thumbnail_165-30.jpg

Αρωγός της ΧΑ η Αστυνομία

Την συχνή άρνηση της Αστυνομίας να παραλάβει μηνύσεις και να καταγράψει περιστατικά βίας εναντίον αλλοδαπών επισημαίνουν οι εκθέσεις του Δικτύου. Το επιβεβαίωσε και ο κ. Κούρκουλας, λέγοντάς μας ότι σε μόνιμη βάση υπήρχε αυτό το πρόβλημα, την περίοδο 2008-2013 στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα. Εθελοντές αναγκάζονταν να συνοδεύουν όσους μετανάστες ήθελαν να πάνε εκεί.

Ακόμα χειρότερα, υπήρχε εμφανής συνεργασία της Αστυνομίας με τη ΧΑ, όταν τους άφηναν να δρουν ανενόχλητοι, ή παρακολουθούσαν άπραγοι την τέλεση σοβαρών εγκλημάτων μπροστά τους, χωρίς να γίνεται ούτε μία σύλληψη. Αυτό μας περιέγραψε ο Θ. Κούρκουλας, από τις εμπειρίες του.

b2ap3_thumbnail_166-20.jpg

Επιθέσεις σε φωτογράφους

Ο φωτογράφος Γιάννης Λιάκος κατέθεσε στην 166η δικάσιμο σχετικά με την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν συνάδελφοί του, το 2014, όταν είχαν πάει στο Εφετείο Αθηνών για να καλύψουν τη μεταγωγή του Μιχαλολιάκου και άλλων βουλευτών της ΧΑ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Συμέλα Παντζαρτζή και Λουίζα Γουλιελμάκη, οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας ομάδας 7-10 ατόμων που αποκόπηκε από τον κύριο όγκο των χρυσαυγιτών, με τους Μίχο και Παναγιώταρο να βρίσκονται επίσης εκεί. Πρώτα προσπάθησαν να κλέψουν τη μηχανή της πρώτης, και μετά – αφού απέτυχαν – τις χτύπησαν πολύ βίαια. Και παρόλο που σε απόσταση ενός μέτρου υπήρχε αστυνομία, δεν έγινε καμία σύλληψη.

Απορίας άξιο είναι το σκεπτικό του συνηγόρου υπεράσπισης Οπλαντζάκη, ο οποίος ρώτησε το εξής αμίμητο:

«Κάποιος που θέλει να μη φωτογραφηθεί, πώς θα αμυνθεί όταν τελεί αξιόποινες πράξεις και φωτογραφίζεται;»

Ακόμα εντυπωσιακότερη ήταν η επόμενη ερώτησή του, όπου υπονόησε ευθέως πως οι χρυσαυγίτες δεν θα μπορούσαν να επιτεθούν οργανωμένα κατά των δημοσιογράφων επειδή είχε συλληφθεί η ηγετική τους ομάδα, εμμέσως παραδεχόμενος ότι οι συλληφθέντες βουλευτές είναι που αποφασίζουν για τις όποιες επιθέσεις φέρνουν εις πέρας τα μέλη.

b2ap3_thumbnail_167-6.jpg

Μεροκάματο του τρόμου

Αντίστοιχα περιστατικά επιθέσεων εναντίον φωτορεποόρτερ είχε να εισφέρει και ο Μάριος Λώλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, ο οποίος κατέθεσε την Παρασκευή 30 Ιουνίου, στην 167η δικάσιμο. Αρχικά, ο Λώλος επιβεβαίωσε τις καταθέσεις των συναδέλφων του Ι. Κέμμου και Γ. Λιάκου.

Στη συνέχεια μετέφερε τις δικές του εμπειρίες, αναφερόμενος – μεταξύ άλλων – στο κλίμα που υπήρχε στον Άγιο Παντελεήμονα όπου είχε σταλεί για να καλύψει τα γεγονότα. Αποκάλυψε ότι η Σκορδέλη τον φωτογράφιζε, μάλλον στο πλαίσιο της καταγραφής του Τύπου που είχε στοιχεία για τη δράση της ΧΑ.

Περιέγραψε ένα άγνωστο μέχρι τώρα περιστατικό ξυλοδαρμού Αφγανού πρόσφυγα από ομάδα χρυσαυγιτών, με μοναδικό κριτήριο ότι ήταν σκουρόχρωμος. Αξιομνημόνευτο ήταν πως ο ίδιος πρόσφυγας είχε φωτογραφηθεί αφικνυόμενος στην Λέσβο να δηλώνει την ανακούφισή του ότι έφτασε στην Ευρώπη και δεν κινδύνευε πλέον.

Ο Μάριος Λώλος, ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνησε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της ιδιωτικότητας σε δημόσια πρόσωπα, όπως εκλεγμένους πολιτικούς, και σε απλούς πολίτες. Η γραμμή της υπεράσπισης ήταν πως οι ξυλοδαρμοί φωτορεπόρτερ οφείλονται στο ότι οι τελευταίοι δεν σέβονται τα προσωπικά δεδομένα όσων φωτογραφίζουν.

Ο μάρτυρας εκτίμησε ότι η ΧΑ είναι στρατιωτικοποιημένη οργάνωση, και διαχώρισε ότι ποτέ δεν έχει κινδυνέψει ο ίδιος ή οι συνάδελφοί του από κανέναν άλλο πολιτικό χώρο. Μόνο τα ΜΑΤ και η ΧΑ του έχουν επιτεθεί, είπε, υπενθυμίζοντας ότι υπέστη σοβαρότατο τραυματισμό και εγχειρίστηκε στο κεφάλι μετά από επίθεση των ΜΑΤ.

Η υπεράσπιση δεν έκρυψε την ενόχλησή της για το γεγονός ότι ο Μάριος Λώλος κατέθεσε στοιχεία (δημοσιεύματα, φωτογραφίες) από το αρχείο του στις ανακρίτριες, όπως το τι είχε συμβεί στη Σχολή Αστυνομικών και το πώς αποδεικνύεται η σχέση της ΧΑ με την ΕΛ.ΑΣ.

b2ap3_thumbnail_166-26.jpg

Για τη Μαρφίν δε λέτε τίποτα

Η υπερασπιστική γραμμή της εξέτασης των μαρτύρων μπορεί να συνοψιστεί στο πλαίσιο «Ναι, αλλά για τη Μαρφίν δε λέτε τίποτα» αναγκάζοντας την Έδρα να απορρίπτει πολλές από τις ερωτήσεις ως εντελώς άσχετες με την εκδικαζόμενη υπόθεση.

Παραδείγματος χάριν ρωτούσαν πώς χρηματοδοτούνται οι ΜΚΟ, αν υπήρχε Εβραίος τρανσέξουαλ στις τάξεις των «αγανακτισμένων», τι λέει ο Άδωνης Γεωργιάδης, αν υπάρχουν πράξεις βίας από αλλοδαπούς εναντίον Ελλήνων, τι έκανε ο Δήμος Αθηναίων για να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, τι σχέσεις είχε κάποιος προηγούμενος μάρτυρας με τον Ερντογάν, τι συνέβη το 2011 όταν κάηκε δημοσιογραφικό βαν, τι συμβαίνει στα Εξάρχεια, πώς είναι η περιφρούρηση πορειών από το ΚΚΕ, αν υπάρχουν απειλές κατά διάσημων δημοσιογράφων κ.ο.κ.

b2ap3_thumbnail_167-12.jpg

Τραμπούκοι συνήγοροι

Ένταση προκλήθηκε όταν κάποια κοπέλα από το ακροατήριο φωτογράφησε την Έδρα του δικαστηρίου. Περίπου 10 χρυσαυγίτες κινήθηκαν απειλητικά σε κλοιό γύρω της, απαιτώντας το κινητό της και τη διαγραφή της εικόνας.

Περιγράφοντας τον τρόπο που κινήθηκαν σε αυτό το περιστατικό οι συνήγοροι υπεράσπισης, ο Θ. Κούρκουλας σημείωσε ότι «Η βασική τους ιδιότητα δεν είναι δικηγόροι αλλά χρυσαυγίτες.»

Τελικά, παρενέβη η Αστυνομία και η κατάσταση εκτονώθηκε κάπως. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους συνηγόρους να τραμπουκίσουν το κοινό αλλά και τον μάρτυρα, κατά τη διάρκεια της σχετικής διακοπής που είχε επιβάλει η Έδρα.

Τις ρατσιστικές διαθέσεις και απόψεις τους έδειξαν όμως οι συνήγοροι των νεοναζί και σε άλλη στιγμή της δίκης, όταν δια βοής πρότειναν την χρήση «Τέζα» για την εξόντωση των μεταναστών που η Σκορδέλη είχε παρομοιάσει με έντομα, σε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.

Αλλά και ευθεία προσβολή των μαρτύρων είδαμε – ξανά – κατά την 73η εβδομάδα. «Τι γελάς σαν χάχας;» είπε ένας από τους συγγενείς του Μιχαλολιάκου στον Μάριο Λώλο, για να εισπράξει την παρατήρηση της Προέδρου για τη συμπεριφορά του.

b2ap3_thumbnail_167-4.jpg

Κάθε Παρασκευή

Με τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις θα κυλήσει η 74η εβδομάδα: Τρίτη και Πέμπτη στο Εφετείο και Τετάρτη στον Κορυδαλλό.

Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες των συνεδριάσεων έχουν ως εξής: στον Κορυδαλλό στις 5, 11, 17, 19 ενώ στο Εφετείο στις 4, 6, 10, και 13 Ιουλίου 2017. Μετά τις 19/7 θα ακολουθήσει η καλοκαιρινή διακοπή.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του OmniaTV.

Το αρχείο όλων των προηγούμενων εκπομπών, από την αρχή της δίκης μέχρι και τώρα, είναι προσβάσιμο μέσω του OmniaTV. Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn και του παρατηρητηρίου Golden Dawn Watch.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο