Περίπου 90.000 Ροχίνγκια εγκαταλείπουν τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν από τη βία

Ο ΟΗΕ λέει ότι 87.000 μέλη της κατατρεγμένης μουσουλμανικής κοινότητας έχουν περάσει στο Μπαγκλαντές από τότε που ξέσπασε η βία, στις 25 Αυγούστου. Σχεδόν 90.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπαγκλαντές τις τελευταίες 10 ημέρες, για να ξεφύγουν από τους βιασμούς, τις δολοφονίες και τους εμπρησμούς από τον στρατό της Μιανμάρ.

Ο Vivian Tan, περιφερειακός εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των 87.000 που έχουν περάσει στο Μπαγκλαντές από τότε που ξέσπασε η βία, στις 25 Αυγούστου.

“Βλέπουμε πολλές έγκυες γυναίκες, νεογέννητα μωρά και ηλικιωμένους να κατευθύνονται σε καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές”, είπε.

 “Δυστυχώς ακούμε από πολλούς ότι δεν έχουν φάει εδώ και μέρες”.

Χαρακτηρισμένη από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ ως μία από τις πιο κατατρεγμένες μειονότητες στον κόσμο, οι Ροχίνγκια φεύγουν από τα σπίτια τους κάθε χρόνο σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να φτάσουν στο Μπαγκλαντές και σε άλλες γειτονικές χώρες.

Η τελευταία μαζική έξοδος έρχεται μετά την υποψία ότι μαχητές Ροχίνγκια επιτέθηκαν σε αστυνομικούς σταθμούς και σε στρατιωτική βάση στη δυτική περιοχή Rakhine.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ κατηγορεί τον στρατό σωτηρίας των Ροχίνγκια (ARSA) για τη βία, αλλά οι πολίτες Ροχίνγκια κατηγορούν τον στρατό της Μιανμάρ ότι πραγματοποίησε εκστρατεία εμπρησμών και φόνων με στόχο να τους εξαναγκάσει να φύγουν από τη χώρα.

Ο Tan δήλωσε στο Al Jazeera ότι ανάμεσα στους 87.000 Ροχίνγκια δεν υπάρχουν πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στις προηγούμενες δεκαετίες ή εκείνοι που είχαν εγκαταστήσει προσωρινό καταφύγιο στη «no man’s land», μια περιοχή ανάμεσα στα σύνορα Μπανγκλαντές και Μυανμάρ.

“Από τη δεκαετία του 1970, μόνο 34.000 Ροχίνγκια έχουν εγγραφεί στον ΟΗΕ, στο Μπαγκλαντές”, δήλωσε ο Ταν, με “εκτιμήσεις των μη εγγεγραμμένων προσφύγων στις εκατοντάδες χιλιάδες”.

b2ap3_thumbnail_rox2.jpg

Ως μη συμβαλλόμενο στη Σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες, το Μπαγκλαντές αρνήθηκε να καταχωρίσει τους Ροχίνγκια ως πρόσφυγες από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 ούτε τους επέτρεψε να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου.

Ο Ro Nay San Lwin, ακτιβιστής και blogger των Rohingya με έδρα την Ευρώπη, δήλωσε ότι πολλοί από τους πρόσφυγες δεν ήθελαν να δεχτούν ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν στην προγονική πατρίδα τους.

Με τη βοήθεια ένός δικτύου ακτιβιστών στην περιοχή για να τεκμηριώνουν τη σύγκρουση, ο San Lwin είπε στον Al Jazeera ότι κάποιοι πρόσφυγες περπατούσαν επτά ή οκτώ ημέρες από το Buthidaung για να φτάσουν στο Μπαγκλαντές, ενώ εκείνοι από το Maungdaw έπρεπε να περπατούν για πέντε ημέρες.

Έως και 30.000 Ροχίνγκια πρόσφυγες ζουν στην Kutupalong και στην Nayapara, δύο στρατόπεδα που διοικούνται από την κυβέρνηση κοντά στο Cox’s Bazar, και δεκάδες χιλιάδες άλλοι ζουν σε αυτοσχέδια στρατόπεδα.

“Όλοι είναι πολύ αδύναμοι, αφυδατωμένοι και πεινασμένοι και η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές δεν βοηθά καθόλου την κατάστασή τους.

“Αν η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές δεν ανοίξει τα σύνορα, οι πρόσφυγες θα μπαίνουν ανεπίσημα και δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στην πατρίδα τους επισήμως.

“Ακούμε επίσης αναφορές για αρκετά χωριά που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων”, δήλωσε ο Lwin. “Αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως είναι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πεθαίνουν από την πείνα”.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ στο Μπαγκλαντές, περίπου 150.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στη χώρα από τον Οκτώβριο.

Το Rakhine φιλοξενεί το μεγαλύτερο μέρος των 1,1 εκατομμυρίων Ροχίνγκια της Μιανμάρ, που ζουν σε μεγάλο βαθμό σε άθλια φτώχεια και αντιμετωπίζουν εκτεταμένες διακρίσεις από την βουδιστική πλειονότητα.

Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια χαρακτηρίζονται ως παράνομοι μετανάστες από το Μπαγκλαντές, παρά το γεγονός ότι έζησαν στην περιοχή για γενιές.

Έχουν καταστεί απάτριδες από την κυβέρνηση και ο ΟΗΕ πιστεύει ότι η καταστολή του στρατού μπορεί να ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση – μια κατηγορία που η κυβέρνηση της Aung San Suu Kyi αρνείται έντονα.

Πηγή: ALJAZEERA

 
 
 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο