Κατά τις δύο δικασίμους, 181 και 182, της 79ης εβδομάδας διεξαγωγής της δίκης, ολοκληρώθηκε η εξέταση του πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής, Ηλία Σταύρου, που έδωσε λεπτομέρειες για την δομή και λειτουργία της οργάνωσης, ενώ ξεκίνησε να εξετάζεται και ο καθηγητής πολιτικής κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ, Μιχάλης Σπουρδαλάκης. Τα όσα είπαν στην αίθουσα οι δύο μάρτυρες μπορούν να θεωρηθούν συμπληρωματικά: ο Σταύρου τεκμηρίωσε την απόλυτα στρατιωτική ιεραρχία και την αδιαμφισβήτητα ναζιστική ιδεολογία, ενώ ο Σπουρδαλάκης έδωσε την ιστορική και πολιτική διάσταση που συνδέει την σειρά των εγκληματικών ενεργειών, όπως αυτές τελέστηκαν από τα μέλη υλοποιώντας τις εντολές του Μιχαλολιάκου, με το κίνητρο της ιδεολογίας, ακριβώς όπως περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Στόχος η κατάλυση της δημοκρατίας και η εγκαθίδρυση «εθνικοσοσιαλιστικού κράτους»

«Με απόλυτη βεβαιότητα ανώτερος του Πατέλη είναι ο Λαγός. Για να κάνει κάτι θα πάρει την έγκριση του Λαγού. Τελείωσε. Όλα τα άλλα είναι αστειότητες» σχολίασε ο Σταύρου περιγράφοντας ότι η ιεραρχική δομή της ναζιστικής οργάνωσης απαιτούσε την πλήρη γνώση και έγκριση των προϊσταμένων στελεχών για κάθε ενέργεια των υφισταμένων τους.

Ο στόχος της Χρυσής Αυγής, ως καθαρά εθνικοσοσιαλιστικού (ναζιστικού) κόμματος, ήταν ένας:

Πρόεδρος: Εκείνο το «ψηφίστε για να μην ξαναψηφίσετε» ποιος το έλεγε και τι νόημα είχε;

Σταύρου: Εγώ με τον Τσακίρη. Έχει το νόημα ότι αν καταφέρουμε και συγκεντρώσουμε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων δεν θα ξαναψηφίσετε. Θα καταλύσουμε την Δημοκρατία. Είναι σαφές αυτό που εννοεί.

Περαιτέρω περιέγραψε την λειτουργία των ταγμάτων εφόδου, όπως αναφέρονται στο κατηγορητήριο ή «ομάδων ασφαλείας» όπως ονομάζονται εσωτερικά στην Χ.Α.:

Σταύρου: Ομάδα Ασφαλείας είναι κάποιοι άνθρωποι που θα τοποθετηθούν στην είσοδο των γραφείων για ασφάλεια. Ε, προφανώς θα είναι του κόμματος άνθρωποι.

Ζαφειρίου: Σε αυτές τις ομάδες, όπως τις ταυτίσατε, λειτουργούσαν με την κάλυψη των στελεχών της ΧΑ;

Σταύρου: Είναι προφανές.

Ζαφειρίου: Αυτές οι δράσεις των ομάδων ασφαλείας, υλοποιούσαν την πολιτική του κόμματος;

Σταύρου: Προφανώς.

Τεκμηριώνεται έτσι ότι ο σκοπός της ίδιας της ύπαρξης της Χρυσής Αυγής είναι η εξυπηρέτηση του σχεδίου του αρχηγού, Νικόλαου Μιχαλολιάκου, του μόνου που χαράσσει πολιτική στην οργάνωση, η οποία πολιτική εκτελείται από τα στελέχη της ιεραρχίας της οργάνωσης, με εντολές στα κατά τόπους μέλη.

Για την επίτευξη των στόχων της Χρυσής Αυγής απαιτείται βέβαια και η συνέργεια κρατικών μηχανισμών, ιδίως της αστυνομίας. Ο πρώην χρυσαυγίτης κατέθεσε ότι αυτό αποτελούσε βασική επιδίωξη της Χ.Α. και επιβεβαιώνει αυτό που έχει τεκμηριωθεί με εκατοντάδες περιστατικά συνεργασίας Χ.Α. – ΕΛ.ΑΣ. κατά τις τελευταίες δεκαετίες:

Τζέλλης: Αυτή η σύνδεση με την Αστυνομία επετεύχθη;

Σταύρου: Όταν βλέπω να σπάνε οι πάγκοι των μεταναστών και να μην κουνιέται φύλλο, προφανώς επετεύχθη.

Παράλληλα ο μάρτυρας υπογράμμισε ότι για την Χρυσή Αυγή η αναφορά στο υπάρχον νομικό πλαίσιο του κράτους είναι απλώς υποκριτική επειδή είναι αναγκαία: «Για τους χρυσαυγίτες, Κράτος είναι η δομή και ιδεολογία της Χρυσής Αυγής».

Ο Σταύρου εξήγησε επίσης και τις αναφορές στην ναζιστική Γερμανία που χρησιμοποιεί συγκεκαλυμμένα η Χ.Α., όπως χαρακτηριστικές φράσεις («οι ξιφολόγχες θα ακονίζονται στα πεζοδρόμια») ή ύμνους («ορθό το λάβαρο») αλλά και αυτούσια στοιχεία όπως ναζιστικές σημαίες ή σύμβολα και φωτογραφίες του Χίτλερ και άλλων ηγετικών στελεχών του Ναζιστικού Κόμματος. Αυτά τα σύμβολα όμως δεν χρησιμοποιούνται πια στην δημόσια εμφάνιση του κόμματος προς το κοινό από το 2012 και μετά, καθώς η ΧΑ εφαρμόζει την τακτική του «διπλού λόγου» με σκοπό να εξασφαλίσει ευρύτερη εκλογική υποστήριξη.

Ωστόσο, τα μέλη του κόμματος τραγουδούν ναζιστικούς ύμνους, χαιρετώντας ναζιστικά τις σημαίες του Γ’ Ράιχ ή κάποιο πορτραίτο του Χίτλερ: αυτό έκανε και ο ίδιος ο Σταύρου, όπως κατέθεσε, μαζί με τον Στάθη Μπούκουρα το Πάσχα του 2013.

«Κι εγώ που ήμουν Χρυσαυγίτης, καραγκιόζης ήμουν»

Οι συνήγοροι υπεράσπισης της ναζιστικής οργάνωσης επιχείρησαν, κατά την προσφιλή τους τακτική, να επιτεθούν προσωπικά στον μάρτυρα, ωστόσο ο Σταύρου έχοντας νομικές γνώσεις και πλήρη γνώση των εσωτερικών λειτουργιών του κόμματος τούς έφερε σε πολύ δύσκολη θέση.

Η Πανταζή, συνήγορος του Ευστ. Μπούκουρα, αφού έλαβε πλήρεις απαντήσεις για το πόσο ναζιστής ήταν ή δεν ήταν ο πελάτης της, άρα και στέλεχος με ρόλο στην εγκληματική οργάνωση, επιδόθηκε σε φωνασκίες, συνεπικουρούμενη από τον συνάδελφό της Γεώργιο Μιχαλόλια (ανηψιό του αρχηγού της Χ.Α. Νίκου Μιχαλολιάκου) ο οποίος προπηλάκισε τον μάρτυρα. Ο Γ. Μιχαλόλιας μάλιστα είχε ως τελευταίο επιχείρημα μια φωτογραφία από καλοκαιρινές διακοπές του μάρτυρα δεκαπέντε χρόνια πριν, για την οποία έλαβε ως απάντηση απ’ τον Σταύρου: «Κι εγώ που ήμουν χρυσαυγίτης, καραγκιόζης ήμουν».

Το κόμμα – πολιτοφυλακή

Ο επόμενος μάρτυρας, καθηγητής Μιχάλης Σπουρδαλάκης, εισέφερε ως μελετητής πολιτικών κομμάτων τα στοιχεία εκείνα που τοποθετούν την Χρυσή Αυγή σε μια ξεχωριστή κατηγορία κομμάτων, όπου η πολιτική δράση του κόμματος είναι η δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή η κεντρικά οργανωμένη άσκηση βίας εναντίον των «μη εθνικά καθαρών» κοινωνικών ομάδων και, βέβαια, των αντιφρονούντων, με σκοπό την επικράτηση.

Χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σπουρδαλάκης είπε: «Η ρητορική παίζει πολύ μεγάλη σημασία στην πολιτική. Και αυτή η ρητορική ετοιμάζει ένα συγκεκριμένο πρόταγμα: “Δεν είναι δυνατόν να είσαι συνδικαλιστής με αυτόν τον προσανατολισμό, εγώ με τη βία θα σε αποπροσανατολίσω” ή “είσαι μετανάστης, θα σε εξοστρακίσω”».

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος – όπως αυτό εκφράζεται δημόσια και από την ρητορική των ηγετικών στελεχών – είναι «εκτός Διαφωτισμού, εκτός Νεωτερικότητας» και γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να ομαδοποιείται με κανένα άλλο. Χαρακτήρισε τις οργανώσεις αυτού του τύπου ως «κόμμα – πολιτοφυλακή», του οποίου η δομή και ηγεσία αναγκαία ταυτίζεται με την δομή και την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης.

Η δίκη συνεχίζεται με δικασίμους την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Εφετείου και την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Στηρίξτε την καμπάνια ενημέρωσης που κάνει το παρατηρητήριο της δίκης, διαδώστε τα βίντεο και τα ηχητικά, παρακολουθήστε τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Facebook), βοηθήστε να αρθεί στην πράξη η έλλειψη ενημέρωσης που έχουν επιβάλει τα μεγάλα ΜΜΕ.

Επισκεφθείτε επίσης τις σελίδες του Jail Golden Dawn.

Λεπτομέρειες για τη συνέχεια της δίκης της Χρυσής Αυγής μπορείτε να βλέπετε ζωντανά κάθε Παρασκευή (εφόσον έχουν προηγηθεί δικάσιμοι), λίγο μετά τις 9 μ.μ., στο βιντεοχρονολόγιο του omniatv.

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments