Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με 751 βόμβες το Αφγανιστάν μέσα στον Σεπτέμβριο

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών έριξε συνολικά 751 βόμβες στο Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο, τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Ο αριθμός αυτός υποδηλώνει αύξηση 50% από τον Αύγουστο (503 βόμβες), μετά από την εντολή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για «προληπτική στρατηγική στην στόχευση των εξτρεμιστικών ομάδων» στη χώρα.

Από το 2010, ο υψηλότερος αριθμός βομβών που έπεσε στο Αφγανιστάν από τον αμερικανικό στρατό ήταν 589 τον Αύγουστο του 2012, δηλαδή 150 βόμβες λιγότερες από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Οι ΗΠΑ έχουν ρίξει συνολικά 3.238 βόμβες στο Αφγανιστάν από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2017, δηλαδή δύο φορές περισσότερες από τις 1.337 που είχε ρίξει το προηγούμενο έτος.

«Η αύξηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στη στρατηγική του προέδρου για προληπτική στόχευση εξτρεμιστικών ομάδων που απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια του αφγανικού λαού», σύμφωνα με τα στοιχεία.

Συνολικά, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν συνολικά 841 αποστολές μέχρι σήμερα, όπου τουλάχιστον μία βόμβα έπεσε σε κάθε στόχο σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, ενώ μέσα στο 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 615 αποστολές.

Τα δεδομένα περιλαμβάνουν μόνο τις επιδρομές που εκτελούσαν αεροσκάφη  υπό την εποπτεία του Διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των βόμβων μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Σε μια ξεκάθαρη στροφή από τις δηλώσεις που έκανε στην προεκλογική του εκστρατεία, ότι δεσμεύεται να τερματίσει την 16ετή κατοχή του Αφγανιστάν, ο Τραμπ είπε τον Αύγουστο ότι οι απόψεις του είχαν αλλάξει από τότε που μπήκε στον Λευκό Οίκο και ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική επέμβαση «όσο βλέπουμε αποφασιστικότητα και πρόοδο» στη νότια ασιατική χώρα.

Ως πρώτο βήμα, έξι αεροσκάφη F-16 Fighting Falcon (Μαχόμενο Γεράκι) προστέθηκαν στην αεροπορική βάση Bagram, ενώ αυξήθηκαν οι αποστολές βομβαρδισμού με Β-52 στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει επίσης να ενισχύσει με περίπου 3.000  στρατιώτες τις δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη περίπου 8.400 στρατιώτες στη χώρα μαζί με άλλους 5.000 από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Ο νέος αμερικανός πρεσβευτής στη στρατιωτική συμμαχία δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ουάσινγκτον θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να συνεισφέρει με περίπου 1.000 επιπλέον στρατιώτες για να βοηθήσουν στη μάχη.

Ο αμερικανός υπουργός άμυνας Τζέιμς Μάττις δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών ότι η στρατηγική τής διοίκησης Τραμπ στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ακρωνύμιο «R4 + S», από τα αρχικά των λέξεων “regionalize, realign, reinforce, reconcile and sustain” που σημαίνουν «περιφερειοποίηση, αναπροσαρμογή, ενίσχυση και συντήρηση».

Είπε επίσης ότι το Πεντάγωνο έχει αντικαταστήσει τους προηγούμενους κανόνες εμπλοκής με πιο επιθετικούς, υποστηρίζοντας ότι οι παλιές «δεν επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε πλήρως την αεροπορία».
a1sx2_Thumbnail1_afghanistan-unrest-taliban-confilict_711c60c8-00b0-11e7-97dc-08322d33dfd3.jpgΡεκόρ στους θανάτους αμάχων μέσα στους πρώτους 6 μήνες του 2017

Ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν έφθασε σε νέο υψηλό νούμερο κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο 2017 από την Αποστολή Βοηθείας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA). Η έκθεση αναφέρει ότι συνολικά 1.662 άμαχοι σκοτώθηκαν μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 30 Ιουνίου, σημειώνοντας αύξηση κατά δύο τοις εκατό από το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των τραυματιών μειώθηκε κατά ένα τοις εκατό, με περίπου 3.581 αμάχους τραυματίες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο. Οι εκθέσεις σημειώνουν ότι οι γυναίκες και τα παιδιά επηρεάστηκαν σοβαρά από την αυξημένη βία του πολέμου, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μείωση μείωση των θυμάτων το 2016.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2017 εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν 174 γυναίκες και 462 τραυματίστηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας αύξηση 23%  από το προηγούμενο έτος. Εκτός από τις γυναίκες, 436 παιδιά σκοτώθηκαν και περίπου 1.141 τραυματίστηκαν. Ενώ ο αριθμός τραυματισμένων παιδιών αυξήθηκε κατά 1% από το προηγούμενο έτος, ο αριθμός των νεκρών παιδιών αυξήθηκε κατά 9%. Η έκθεση αποδίδει αυτά τα νούμερα στη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών (IED) ή σπιτικών βόμβων και στις εναέριες επιδρομές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν (2001-σήμερα) έχουν καταγραφεί πάνω από 31.000 θύματα πολιτών λόγω βίας που σχετίζεται με τον πόλεμο ενώ 29.900 πολίτες έχουν τραυματιστεί. Περισσότεροι από 111.000 Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένων των αμάχων, στρατιωτών και μαχητών, εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

Το Αφγανιστάν εξακολουθεί να υποφέρει από την ανασφάλεια και τη βία 16 χρόνια από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εισέβαλαν στη χώρα ως μέρος του λεγόμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, της Ουάσινγκτον. Η στρατιωτική εισβολή απομάκρυνε τους Ταλιμπάν από την εξουσία, αλλά οι στρατιωτική παρουσία και οι επιθέσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο