Οικολογική καταστροφή στην Νέα Ζηλανδία

Αντιμέτωπη με την χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, μετά την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε ανοιχτά της χώρας από την προσάραξη σε ύφαλο του δεξαμενόπολοιου Rena.

“Το ναυάγιο δεξαμενόπλοιου κοντά σε τουριστικό θέρετρο της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο απειλεί πετρελαιοκηλίδα είναι η χειρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας”, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Νικ Σμιθ.

“Πρόκειται για την σοβαρότερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή που έχει γνωρίσει η Νέα Ζηλανδία”, τόνισε.

Σύμφωνα με νεοζηλανδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, 130-150 τόννοι πετρελαίου έχουν διαρρεύσει από το Rena, το κύτος του οποίου αν διαρραγεί απειλεί να απελευθερώσει 1.700 τόννους καυσίμων στον ύφαλο Αστρολάβο , ανοικτά του λιμανιού Ταουράνγκ, μία περιοχή που είναι γνωστή για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα της.

“Τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται ήταν απολύτως αναπόφευκτα από τη στιγμή που το Rena προσάραξε στον ύφαλο νωρίς το πρωί της Τετάρτης”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος της Νέας Ζηλανδίας Νικ Σμιθ.

Εκπρόσωπος της Maritime New Zealand (MNZ), της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των προσώπων και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, δήλωσε ότι η μία από τις τέσσερις δεξαμενές καυσίμων του πλοίου έχει διαρραγεί απευθερώνοντας πετρέλαιο.

Οι επιχειρήσεις άντλησης πετρελαίου, οι οποίες επιταχύνθηκαν το σαββατοκύριακο εν όψει της έλευσης θύελλας στην περιοχή του δυστυχήματος, συνεχίζονται σήμερα υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες, καθώς κύματα πέντε μέτρων πλήττουν την περιοχή.

Μία ομάδα 35 ατόμων που είχε επιβιβαστεί επί του πλοίου αναγκάστηκε να αποχωρήσει για λόγους ασφαλείας.

“Οι συνθήκες μεταβάλλονται συνέχεια , οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, ο καιρός είναι εναντίον μας και προτιμήσαμε να προτάξουμε την ασφάλεια των προσώπων””

Οι πετρελαιοκηλίδες έχουν φθάσει στις ακτές. Στερεοποιημένο πετρέλαιο κατέκλυσε την παραλία του Μον Μαουνγκανούι, τουριστικού προορισμού του κόλπου του Πλέντι, καταφυγίου φαλαινών, δελφινιών και πτηνών. Η ρύπανση έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο πολλών πτηνών, ενώ δεκάδες περιθάλπονται σε κέντρα φροντίδας.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, “οι επόμενες 24 – 48 ώρες θα είναι καθοριστικές”.

via εθνος.gr

Να σημειώσω το εξής:

Το πλοίο Rena που προσάραξε σε ύφαλο σε κόλπο της Νέας Ζηλανδίας προκαλώντας οικολογική καταστροφή είναι ελληνικών συμφερόντων. Εκφράζονται ερωτηματικά για το αξιόπλοο του πλοίου από τις αρχές.

http://www.guardian.co.uk/environment/2011/oct/11/new-zealand-oil-spill-worst-maritime-disaster

 

 

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο