Συγκεντρωμένες ανταποκρίσεις – βίντεο από όλες τις πόλεις

http://ergasiakodeltio.wordpress.com

Το παρακάτω είναι κείμενο που έχουν συνεισφέρει πολλοί για να συγκεντρωθεί.

Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν στο  athens.indymedia.org, στο e-dromos.gr και πολλά μπλοκ και εφημερίδες της αριστεράς κυρίως. Τα καθεστωτικά και παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, κατά πλειοψηφία έκαναν μικρές αναφορές.

Ωστόσο, ο απλός κόσμος-οι καθημερινοί βιοπαλαιστές, έδωσαν και το κύριο όγκο της ενημέρωσης, κάνοντας πράξη για άλλη μιά φορά το πάρε την ενημέρωση στα χέρια σου, και είναι κατ’ ουσία οι κύριοι παραγωγοί των παρακάτω ειδήσεων.

Αν δεν κάνουμε λάθος είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του νεοελληνικού  ο λαός συμετείχε ενεργητικά και έβαλε το δικό του στίγμα στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου ενώ η επίσημη πολιτεία αποχώρησε από την στρατιωτική παρέλαση και «παρέδωσε» την διοργάνωση της στο λαό και τη νεολαία.

Οι εικονες της παρέλασης των τμημάτων του στρατού εν μέσω λαϊκής διαδήλωσης στην Θεσσαλονίκη είναι μια εικόνα από το μέλλον, από το μέλλον της χώρας που μπορεί και πρέπει να φέρει ξεκαθαρά τη λαϊκή σφραγίδα.

Το ίδιο και στην Πάτρα όπου η λαϊκή παρέλαση έγινε κάτω από τη μουσική του «Θα σημάνουν οι καμπάνες».

Πριν την Θεσσαλονίκη το είχαν κάνει ήδη στη Σύρο, όπου η τοπική κοινωνία διοργάνωσε μονη της τον εορτασμό αφού εκεί η επίσημη πολιτεία ακύρωσε τον εορτασμό.

Μετά τη Θεσσαλονίκη αυτό έγινε σε μια σειρά από πόλεις και λαϊκές συνοικίες. Ηράκλειο, Καλαμάτα, Τρίκαλα κοκ, συγνωμη για όσες περιοχές δεν αναφέρουμε. Σε δεκάδες πόλεις στην Ελλάδα και σε λαϊκές γειτονιές εκδιώχτηκαν οι επίσημοι της κυβέρνησης Τσολάκογλου και των συνεργατών της, καταχειροκροτήθηκαν διαδηλωτές ενώ πορείες που ξεκίνησαν με κάποιες δεκάδες διαδηλωτές κατέληξαν πορείες με χιλιάδες συγκεντρωμένους.

Η οργή και η αγανάκτηση των προηγούμενων ημερών μετατράπηκαν στη φετινή επέτειο της 28ηςΟκτωβρίου σε γιορτή αντίστασης, αξιοπρέπειας και λαϊκής περηφάνιας. Ο λαϊκός ριζοσπαστισμός έδωσε το παρόν. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναξαν το δικό τους «ΟΧΙ» τιμώντας την επέτειο της 28ηςΟκτωβρίου, θυμίζοντας ποιο είναι το πραγματικό νόημα της επετείου.

Οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι των επίσημων ΜΜΕ, πιστοί υπηρέτες του σάπιου πολιτικού συστήματων και των ξένων αφεντικών, προφανώς απογοητευμένοι από το ότι δεν «τσίμπησε» ο λαός στην «σκληρή διαπραγμάτευση» και στην επιτυχία από το «κούρεμα» κάνουν λόγο για μειοψηφίες και γεγονότα που αμαυρώνουν τη χώρα στο εξωτερικό. Για ακόμα μια φορά βρίσκονται ενάντια στο λαό και φανερώνουν τον πραγματικό τους ρόλο. Δυστυχώς για αυτούς, ο φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο…

Παρακάτω, διαβάστε μικρές ανταποκρίσεις από 48 δήμους, όπως μας τις έστειλαν αναγνώστες μας. Προηγείται η ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν οι υπόλοιπες με αλφαβητική σειρά.

Θεσσαλονίκη

Από νωρίς μαζεύτηκε κόσμος κοντά στις εξέδρες των επισήμων. Όταν ακούστηκε ότι έφταναν οι επίσημοι, πετάχτηκαν στο δρόμο μερικές εκατοντάδες κόσμου, γεμίζοντας τον δρόμο και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη νέα κατοχή και το μνημόνιο (κλέφτες – κλέφτες, δεν σας θέλει ο λαός-ελικόπτερο/το μνημόνιο και μπρός, η χώρα μας δεν θα γίνει της μέρκελ αποικία-εμπρός λαέ για ανεξαρτησία). Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι εκατοντάδες έγιναν χιλιάδες. Κλούβες έκοψαν κάθετα τον δρόμο και απέκλεισαν τη δίοδο προς τους επίσημους. Την ίδια ώρα είχαν βγει αυθόρμητα και από την άλλη μεριά των επισήμων χιλιάδες κόσμου, γεγονός που οδήγησε σε αποχώρηση των επισήμων. Ιδιαίτερες στιγμές ήταν το κάψιμο της σημαίας της Ε.Ε., το κράτημα ενός λεπτού σιγής για τον νεκρό της 20ης Οκτώβρη, η «απαγγελία» του εθνικού ύμνου και της «Ξαστεριάς». Ο κόσμος παρέμεινε εκεί για πάνω από μια ώρα, με πολύ κόσμο που είχε παραμείνει στο πεζοδρόμιο να φωνάζει και αυτός. Το κλίμα ήταν ενθουσιώδες, ο κόσμος περιμετρικά φώναζε, χειροκροτούσε. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι τις προηγούμενες χρονιές ο κόσμος που κατέβαινε στην παρέλαση δεν ήταν πολύ δεκτικός σε παρεμβάσεις τέτοιου είδους, το γεγονός γίνεται ακόμη πιο σημαντικό.
Ο κοινός στόχος του λαού είχε επιτευχθεί: να φύγουν οι επίσημοι-προδότες. Η παρέλαση ξεκίνησε, απουσία αστυνομίας και «επισήμων», τη θέση των οποίων είχαν πάρει στις εξέδρες παππούδες, γονείς με μικρά παιδιά κ.λπ., όλος μαζί ο κόσμος πλέον χειροκροτούσε όσους παρέλαυναν. Αφού τελείωσαν όσοι παρέλασαν, έγινε μια στάση δίπλα από την εξέδρα, όπου βρίσκεται το γερμανικό προξενείο, για να τιμηθεί δεόντως η Μέρκελ και η νέα γερμανική κατοχή.

Αγ, Ανάργυροι

Αιγάλεω

Στην κεφαλή της σημερινής “παρέλασης” βρέθηκε ένα μπλοκ διαδηλωτών που σχηματίστηκε πίσω από το πανώ  των δασκάλων του Αιγάλεω, μαζί με μέλη της λαϊκής συνέλευσης Αιγάλεω και άλλους ανένταχτους αιγαλιώτες.

Το μπλοκ που έγινε θερμά αποδεκτό από τον κόσμο στάθηκε λίγη ώρα μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, τον Σπηλιόπουλο (παλαιό δήμαρχο Αιγάλεω, λάτρη των σιντριβανιών, μετέπειτα νομάρχη Λακωνίας που συνελήφθη για τζόγο), τον Καρδαρά (που έδειχνε πλαγίως τους άλλους συνέξεδρους ως περισσότερο υπεύθυνους για την κρίση), δυό παπάδες (που χαμογελούσαν στις προσβολές σε μια επίδειξη παχύδερμης αναισθησίας) κι ένας αξιωματικός της αστυνομίας (που με μόνιμο βλοσηρό βλέμμα έδειχνε σε όλους ότι είναι δυστυχώς αναγκασμένος να υποστεί τις προσβολές και να μην δείξει τί εστί χουντικό  βερύκοκο στους παριστάμενους). Στη συνέχεια συντελέστηκαν τα εξής: πολλές ελιές και πολλά παγάκια πετάγονταν ατελεύτητα στην εξέδρα από “άγρια νεολαία”, δημιουργώντας ένα μόνιμο άγχος στους “επίσημους”. Αλλά η μεγάλη προσβολή συντελέστηκε όταν  όλα σχεδόν τα γυμνάσια και τα λύκεια του Αιγάλεω γύρισαν το κεφάλι τους αριστερά, γύρισαν δηλαδή την πλάτη τους στην εξέδρα αντίθετα από το “διατεταγμένο”. Μία μάλιστα παραστάτης αντί να σηκώσει το χέρι για να δώσει σινιάλο γυρίσματος κεφαλής στους συμμαθητές της γύρισε και άνοιξε την παλάμη μουτζώνοντας  τους επισήμους (όπως φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία)…

alt

Άγιος Νικόλαος
Αντιδράσεις απέναντι απο τους επίσημους στην κατάθεση στεφάνων, παρουσία του Βουλευτή Όθωνα και άλλων περιφεριακών συμβούλων.

Να σημειωθεί ότι στην συνέχεια την ώρα της παρέλασης έγινα επισόδεια όταν πολίτες προσπάθησαν να κινηθούν προς τους επίσημους. Η ένταση ήταν μεγάλη και λιποθύμισε ένας δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ.

Μπλοκάρισμα πρόσβασης επισήμων στην σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Ο κόσμος από την Ιεράπετρα αποκλείστηκε πολύ μακριά απο το ξενοδοχείο για να μην ενωθεί με τους υπόλοιπους απο Αγ. Νικόλαο και Ηράκλειο. Στο αποκορύφομα της συγκέντρωσης οι πολίτες ήταν 1.000 άτομα με παλμό και διάθεση σύγκρουσης. Όταν άρχισε να βραδιάζει και να κάνει κρύο ο κόσμος έσπασε (κατα τις 8μμ) και έμειναν περι τα 200-300 άτομα που είχαν κλείσει και την 2η είσοδο στο ξενοδοχείο. Αυτός ήταν και ο λόγος που έδωσαν εντολή να χτυπήσουν τα ΜΑΤ γιατί είχαν πλέον πρόβλημα να έρθουν βουλευτές και παράγοντες για το βραδυνό γεύμα που είχαν οργανώσει. Έπεσε ξύλο 2-3 φορές, και κατάφεραν να σπάσουν στα 2 τον κόσμο. Επειδή ο κόσμος που είχε μείνει δεν ήθελε να αποχωρήσει, είχαν αναγκαστεί με τον αποκλεισμό που μας είχαν κάνει να κλείσουν οι ίδιοι τις προσβάσεις με το κόσμο απέναντι. Παρόλο που πήγαν καροτσάκι τους διαδηλωτές δεν μπορούσαν να ελευθερώσουν τον δρόμο! Ήταν απίστευτη η επιμονή του κόσμου που δεν είχε εμπειρία απο τέτοια πράγματα. Τότε χτύπησαν με δακρυγόνα 3-4 φορές. Η ιστορία τράβηξε μέχρις τις 10.30 το βράδυ για το ένα μπλόκο που είμασταν είμασταν εμείς απο την μεριά της Ιεράπετρας και μέχρι τις 12 απο την μεριά του Αγ. Νικολάου που γίνανε οι συλλήψεις και οι προσαγωγές.
Περισσότερα: merambellonews.blogspot.com/ και http://radiolasithi.gr/

Αθήνα – Ακρόπολη

Με ένα πανό που έγραφε «ΟΧΙ 1940 2011» έγινε παρέμβαση σήμερα και στην Ακρόπολη από δεκάδες αγωνιστές, καλλιτέχνες και διανοούμενους. Περίπου στις 11:00 ανεβήκαν κατά ομάδες στο βράχο της Ακρόπολης και το πανό «έπεσε» από την πλευρά του Μουσείου, όπου και έμεινε κρεμασμένο επί αρκετή ώρα. Στη συνέχεια -και μετά τις χλιαρές αντιδράσεις των φυλάκων- με το πανό στα χέρια και φωνάζοντας το σύνθημα «Όπως το ’40, έτσι πάλι τώρα, έξω η κατοχή από τη χώρα» κινηθήκαμε περιμετρικά στο χώρο της Ακρόπολης μέχρι και τα Προπύλαια.

Να σημειωθεί ότι λόγω της ελεύθερης εισόδου στην Ακρόπολη και στο Μουσείο, ο κόσμος πάνω στο βράχο και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ήταν πολύς, αντιμετωπίζοντας θετικά την παρέμβαση.

Βίντεο: Ακρόπολη

Και αποδοκιμασίες στην παρέλαση στο Σύνταγμα

Αγρίνιο

Ο κόσμος έκραξε στο τέλος της παρέλασης τους επίσημους που έφυγαν άρον άρον για το δημαρχείο, όπου ο κόσμος πήγε πορεία προς τα εκεί.

Άνω Λιόσια

Στις 7 το πρωί κρεμάστηκε γιγαντοπανό στην πρόσοψη του δημαρχείου με αίτημα να φύγει η χωματερή. Στις 10.30 μαζευτήκαν καθηγητές, δάσκαλοι, μέλη της επιτροπής για να φύγει η χωματερή και άλλοι(πάνω από 20). Μοιράστηκε κοινή προκήρυξη της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου των δασκάλων. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών και της κατάθεσης στεφανιών όλοι μαζί κάναμε παρέμβαση με συνθήματα και πανό που έγραφε: «Όχι στη νέα κατοχή-Όχι στην κυβέρνηση – ΔΝΤ – Ε.Ε».

Οι μαθητέςτριες έστρεφαν το κεφάλι προς τα αριστερά και ένα σχολείο παρέλασε κρατώντας μαύρες σημαίες. Κόσμος μας πλησίασε λέγοντας: «καλά κάνετε, νοιώθουμε ότι σηκώσαμε κεφάλι».

Άρτα

Τον τόνο τον δώσανε απλοί πολίτες και τα συνθήματα ξεπερνάγανε κάθε «πολιτικό πολιτισμό». Στο δήμαρχο Παπαλέξη προσγειώθηκε ένα αυγό. Οι βουλευτές φανερά σοκαρισμένοι μάλλον δεν το περίμεναν αυτό σήμερα και η γ.γ. αποκεντρωμένης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας νοιώθει εξαιρετικά άβολα.

Βέρροια

Ματαιώθηκε η παρέλαση για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και στην πόλη της Βέροιας. Αγανακτισμένοι πολίτες, διαφόρων ηλικιών και από διάφορους επαγγελματικούς χώρους, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία και κατέλαβαν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.

Βόλος

Πλήθος αγανακτισμένων, συνδικαλιστών, οπαδών του Ολυμπιακού Βόλου κ.α συγκεντρώθηκε μπροστά στην εξέδρα των “επισήμων” και με γιουχαϊσματα, φωνές, αυγά έτρεψε σε φυγή τη πολιτική+θρησκευτική “ηγεσία” της πόλης. Όσοι παρέλασαν στο τέταρτο που πρόλαβε να διαρκήσει η φιέστα απέστρεφαν το κεφάλι από την εξέδρα και στη συνέχεια η ένταση οδήγησε στην εμφάνιση ΜΑΤ, έπεσαν δακρυγόνα κι η γιορτή σχόλασε νωρίς…

Βύρωνας
Δύο μπλοκ διαδηλωτών παρενέβησαν στην παρέλαση. Ο κόσμος που παρακολουθούσε χειροκροτούσε με ενθουσιασμό, ακόμα και φώναζε συνθήματα μαζί τους.Όλες οι ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν έγιναν «ανάρπαστες». Από επισήμους ήταν ο δήμαρχος Χαρδαλιάς (ΝΔ) που μάλιστα όταν περνούσαν οι διαδηλωτές μπροστά από την εξέδρα τους χειροκροτούσε(!). Με μαύρα περιβραχιόνια παρέλασαν κάποιοι μαθητές από 2-3 σχολεία. Μετά το πέρας της παρέλασης σταθήκαν και τα δύο μπλοκ για περίπου 10 λεπτά και φωνάξαν συνθήματα ενώ ο διερχόμενος κόσμος τους συνέχαιρε.

http://www.youtube.com/watch?v=FHDHHbHbOxU

 

 

Γαλάτσι
Πριν την παρέλαση αναρτήθηκε ένα μεγάλο πανό που λέει: όχι στη νεα κατοχη . Συγκεντρώθηκε κόσμος με πανό, η κίνηση για τους παιδικούς σταθμούς – γονείς με παιδιά- , η δημοτική κίνηση «Άλλος δρόμος», η Λαϊκή συνέλευση Γαλατσίου, χύμα κόσμος και κόσμος από άλλους χώρους και παρέλασαν γύρω στα 200 άτομα συνολικά, εμμέσως μετά τους αντιστασιακούς φωνάζοντας συνθήματα. Η αποδοχή του κόσμου ήταν θετική.

Πριν την έναρξη της παρέλασης, διαβάζονταν με ντουντούκα αποσπάσματα απ’ το εξής κείμενο, το οποίο και μοιραζόταν στον κόσμο. Μόλις ξεκίνησε η παρέλαση και πέρασαν οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης, οι δυο προαναφερθείσες ομάδες μπήκαν στο σώμα της παρέλασης (σε πείσμα των μπάτσων που δεν ήθελαν ούτε καν να είναι περασμένα τα πανό απ’ τη μέσα μεριά του σχοινιού που είχαν βάλει αλλά μας έλεγαν να τα αναρτήσουμε μεν, πίσω από το σχοινί δε!) ακολουθώντας τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και φωνάζοντας συνθήματα. Σημειωτέον ότι οι διαδηλωτές χειροκροτήθηκαν εξίσου με τους αντιστασιακούς ενώ υπήρξε μόνο μια αποδοκιμασία από έναν ηλικιωμένο πριν την «εισβολή» στην παρέλαση.

 

Γιάννενα
Πορεία από 60-70 άτομα (ΕΛΜΕ,φοιτητές,μαθητές κυρίως) στο δρόμο που γίνεται η παρέλαση. Η αστυνομία έκλεισε το δρόμο και δεν άφησε τους συγκεντρωμένους να περάσουν, λίγο πριν φτάσουν στην εξέδρα των επισήμων. Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν συνεχώς συνθήματα (περί χούντας, κατοχής) και να καλούν τους μαθητές να γυρίσουν το κεφάλι προς τα αριστερά (πράγμα που έγινε από πάρα πολλούς, κυρίως γυμνάσια και λύκεια) και όχι προς τους επισήμους. 2 τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Οικονόμου, Παντούλας) έφτασαν στην εξέδρα κάτω από αποδοκιμασίες από πάρα πολύ κόσμο και φυγαδεύτηκαν από την αστυνομία λίγα λεπτά αφού ξεκίνησε η παρέλαση. Μετά τη λήξη της παρέλασης ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης,ο υφυπουργός ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, αφού φυγαδεύτηκαν αρχικά από την αστυνομία, κλείστηκαν στο κτίριο της περιφέρειας Ηπείρου, έξω από το οποίο μαζεύτηκαν οι διαδηλωτές, που κατάφεραν και πέρασαν από τον αστυνομικό κλοιό, και πολύς κόσμος που κατέβηκε για να παρακολουθήσει την παρέλαση (κοντά στους 2.000 σύμφωνα με τοπικά blogs). Ο κόσμος έμεινε για κάποια ώρα έξω από το κτίριο, που μπροστά από την είσοδό του βρίσκονταν αρκετοί αστυνομικοί, φώναξε κάποια συνθήματα και έφυγε.
[Βίντεο]

Αρχικα μια ομαδα της ΟΛΜΕ ξεκινησε απο την Ακαδημια παραλληλα με την ορχηστρα και κατεβηκε με συνθηματα μεχρι την Περιφερεια.Εκει καμποσα μπατσοσκυλα (χωρις εξοπλισμο) εκαναν αλυσιδες και δεν τους αφησαν να φτασουν στους “επισημους”.Σταδιακα ο κομσμος αυξηθηκε και ηρθαν κι αλλα γουρουνακια.Με το τελος της παρελασης πληθος κοσμου συνταχθηκε με την ΟΛΜΕ,πηρε παραμαζωμα τους μπατσους και στη8ηκε μπροστα στην περιφερεια οπου για αρκετη ωρα φωναζε συνθηματα,παρουσια καμποσων μπατσων,χωρις ομως κατι περισσοτερο.Το μηνυμα του κοσμου παντως,νομιζω,πως περασε

http://www.youtube.com/watch?v=3fbNBvpCANA

 

 

Γιαννιτσά

http://www.youtube.com/watch?v=vQqHmin4VBw

 

 

Ελευσίνα
Μαθητές και εκπαιδευτικοί παρέλασαν με συνθήματα και πανό. Επευφημίες και συνθήματα από τον κόσμο.

Ζωγράφου
Μπλοκ στο τέλος της παρέλασης, συμμετείχαν σε αυτό και μαθητές από σχολεία που είχαν αποκλειστεί από την παρέλαση. Με πάρα πολύ χειροκρότημα.

 

Ηλιούπολη
Έγινε παρέμβαση από 3 σχήματα που παρεμβαίνουν στην πόλη. Δημοτική παράταξη Ηλίου-πόλις-ανθρώπινη πόλη, Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηλιούπολης, Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Ηλιούπολης. Και τα 3 σχήματα συμμετείχαν μαζικά και ενωμένα στην κινητοποίηση. Από το πρωί και με πανό η δημοτική παράταξη Ηλίου-πόλις, ανθρώπινη πόλη είχε αναρτήσει πανό απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και φώναζε συνθήματα κατά της οικονομικής κατοχής κατά τη διάρκεια του πανυγηρικού του Δημάρχου Β.Βαλασόπουλου (ΠΑΣΟΚ). Ενώ η Ανοικτή Συνέλευση μοίραζε υλικό και φώναζε μαζί με την παράταξη συνθήματα! Το ραντεβού της Ένωσης Γονέων ήταν στην αρχή της παρέλασης και αφού πέρασαν οι αντιστασιακοί παρέλασε πριν από τα σχολεία της πόλης! Μόλις έφτασε μπροστά στο πανό της παράταξης τα μέλη αυτής ενσωματώθηκαν στην παρέλαση με την ένωση γονέων και κάποιοι μείναμε να κρατάμε το πανό καθ’όλη τη διάρκεια της παρέλασης. Η Ανοικτή Συνέλευση ακολούθησε την Ένωση Γονέων με δικό της πανό που έγραφε «Λέμε ΟΧΙ στα χαράτσια τους!». Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και ακόμα και πολίτες που διαφωνούσαν με την κίνηση ήταν καθαρά για λόγους «σεβασμού» στην παρέλαση και στα παιδιά τους κι όχι διαφωνίας με την κίνηση. Υπήρχαν για πρώτη φορά αρκετές αστυνομικές δυνάμεις όμως πολύ διακριτικές και πολύ φιλικές προς το διαμαρτυρόμενο κόσμο. Ακόμα και οδηγίες για να μην μας πιάσουν αν πετάγαμε γιαούρτια μας έδωσαν!

 

Ηράκλειο
Στην κατάθεση στεφάνων ο κόσμος αυθόρμητα γιούχαρε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ενώ μέσα από συνθήματα πήγαν προς την εξέδρα των επισήμων. 200 και πάνω άτομα τους προπηλάκισαν, με αποτέλεσμα να φύγουν τρέχοντας από το χώρο που γινόταν η παρέλαση και να πάνε προς την περιφέρεια. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης φωνάζονταν συνθήματα όπως «ανεξαρτησία-λευτεριά-δημοκρατία», «η νεολαία στην πρώτη τη γραμμή, παρέλαση να κάνουμε μέσα στη βουλή», «γυρίστε το κεφάλι στο λαό, τώρα οι προδότες φύγαν απο δω». Μετά το τέλος της παρέλασης έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης, με περίπου 1.000 άτομα. Ο κόσμος χειροκροτούσε και έμπαινε στην πορεία, φώναζε συνθήματα και είχε πολύ κέφι και παλμό.
[Βίντεο1] [Βίντεο2] [Βίν_τεο3] [Ρεπορτάζ]

http://www.youtube.com/watch?v=eRjIXAlCAmo

http://www.youtube.com/watch?v=9J1zNX2Jm7Y

 

 

Ιεράπετρα
Κάλεσμα της ΕΛΜΕ Λασιθίου για συγκέντρωση στην «ουρά» της παρέλασης. Ανταποκρίθηκαν περίπου 50 άτομα στο σημείο συγκέντρωσης και κάναμε πορεία στο τέλος της παρέλασης προς τους επίσημους με πανώ «Όχι στη νέα κατοχή». Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, χειροκροτούσαν και φώναζαν μαζί μας συνθήματα και πολλοί κατέβηκαν απο το πεζοδρόμιο και πορεύτηκαν μαζί μας. Οι ντόπιοι παράγοντες που ήταν στην εξέδρα (πασόκοι δημ. σύμβουλοι, δεν είχε βουλευτές), σαστισμένοι απο την ανταπόκριση του κόσμου, ένοιωσαν αμήχανα και αποχώρησαν παρόλο που δεν είχε τελειώσει η εκδήλωση.
[Βίντεο1] [Βίντεο2]

http://www.youtube.com/watch?v=OYJxMHDIH-A

 

Ίλιον
Η «πρωτοβουλία αντίστασης και αλληλεγγύης» έκανε πορεία με περίπου 150-200 άτομα! Με πανό «Δεν Πληρώνουμε Τίποτα – Δεν Χρωστάμε Τίποτα», μαύρες σημαίες, πικέτες και τρικάκια, παρελάσαν πρώτοι πριν τα σχολεία. Ο κόσμος χειροκροτούσε, φώναζε τα συνθήματα μας και αρκετοί έφυγαν από το πεζοδρόμιο και ήρθαν μαζί μας μέχρι το τέλος.
Συνθήματα: «Κάτω η χούντα», «Όχι στη νέα κατοχή-όλοι μαζί για την ανατροπή», «Ο λαός απαιτεί-εξω τώρα οι γερμανοί», «Αλήτες ραγιάδες γερμανοτσολιάδες»,
«Ψωμί παιδεία ελευθερία-η χούντα δεν τελείωσε το 73», «Δεν σας θέλει ο λαός-τους επίτροπους και μπρός», ‘Αέρα αέρα να φύγει η χολέρα».
Στο Ίλιον δεν ήρθαν πολιτικοί και επίσημοι και στην εξέδρα ήταν μόνο ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Πολλοί μαθητές γύρισαν το κεφάλι αριστερά, κάποιοι φώναξαν συνθήματα, ενώ το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ δεν εμφανίστηκε πουθενά. Ο κόσμος που πορεύτηκε μαζί μας είχε πολύ οργή, πάθος, φώναζε με όλη του τη δύναμη όλα τα συνθήματα και στο τέλος έφυγε χαμογελώντας.

http://www.youtube.com/watch?v=4i3mvctU84M

 

 

Ιτέα

http://www.youtube.com/watch?v=gsIeILvwozg

 

 

Καβάλα
Συλλογος Ανέργων, ταξί, φορτηγατζήδες, αγανακτισμένοι, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΕ ΟΤΑ, μαθητές από το κατειλλημένο 4ο ΕΠΑΛ, ΔΕΥΑ και άλλοι εργαζζόμενοι και άσχετος κόσμος συγκεντρώθηκε απέναντι από τους επισήμους φωνάζοντας διαρκώς συνθήματα. Σύλλογοι και αρκετά σχολεία έστρεψαν το κεφάλι τους αντίθετα από τους επισήμους, ενώ ένα σχολείο περνώντας μπροστά από την εξέδρα φώναξε και σύνθημα που όμως δεν ακούστηκε. Αμέσως μετά το τέλος της πορείας πετάχτηκαν αυγά και καφέδες προς τον υφυπουργό και τον δήμαρχο που έφυγαν κακήν-κακώς.
Ακολούθησαν σπρωξίματα μα τις αστυνομικές δυνάμεις (πρώτη φορά είδαμε τόση αστυνομική δύναμη στην πόλη – ούτε τον Δεκέμβρη του 2008 δεν είχαμε τόσους) που θα εξελίσσονταν σε συγκρούσεις αν ένας φορτηγατζής δεν «έλυνε» τον αποκλεισμό των αστυνομικών, περνώντας ανάμεσα από τον κόσμο με τον τράκτορά του.
Έγινε πορεία με πολύ κόσμο που έφτασε τα χίλια άτομα και με μεγάλη μαχητικότητα. Έξω από την αστυνομία πετάχτηκαν 5 νεράτζια από μαθητές και οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν τον οποίο απελευθέρωσε ο κόσμος αμέσως. Εκεί όμως η πορεία φυλλορρόησε σημαντικά.
Στο τέλος αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση όλων στην πλ. Καπνεργάτη την Δευτέρα για να δούμε πως θα συνεχίσουμε.
[Βίντεο]

http://www.youtube.com/watch?v=KWzv3AsGe7U

 

Καλαμάτα
Στην Καλαμάτα ο λαός σήμερα δήλωσε δυναμικά ότι δεν προκειται να ανεχτεί τη νέα κατοχή. Η αρχή έγινε με τον πανηγυρικό λόγο που διαβάστηκε από εκπαιδευτικό ο οποίος κατέληξε ότι χρειάζεται «αντίσταση στη νέα κατοχή», προκαλώντας μάλιστα και την αντίδραση του βουλευτή Οδ.Βουδούρη. Στη συνέχεια, κατά την προσέλευση των επισήμων στο χώρο της παρέλασης, γουχαϊστηκαν έντονα από το συγκεντρωμένο πλήθος. Η μαθητική παρέλαση έγινε κανονικά, εν μέσω συνθημάτων, με τους μαθητές (κυρίως των Γυμνασίων και Λυκείων) να αντιδρούν και αυτοί στην παρουσία των επισήμων, στρέφοντας επιδεικτικά τα κεφάλια τους προς το πλήθος, ενώ σε ένα σχολείο φόρεσαν και μαύρα περιβραχιόνια. Αφού παρέλασε και το τελευταίο σχολείο – και πριν την παρέλαση των συλλόγων – στο δρόμο βγήκε πλήθος οργισμένου κόσμου που κατευθύνθηκε προς την εξέδρα των επισήμων περικυκλώνοντάς την και ο δήμαρχος, ο βουλευτής, ο δεσπότης και οι λοιποί επίσημοι χρειάστηκε να φυγαδευτούν τρέχοντας στα στενά της πόλης, εν μέσω ρίψεως αυγών, γιαουρτιών και καφέδων. Στη συνέχεια, και αφού η εξέδρα των επισήμων κατελήφθη από πλήθος κόσμου και τα πανό που έγραφαν «Όχι άλλα Ναι-Εξέγερση Λαέ» και «Όχι στη Νέα Κατοχή», η παρέλαση συνεχίστηκε, με τους συλλόγους, το στρατό και την αστυνομία να χαιρετούν πλέον το λαό, ενώ μετά το τέλος της παρέλασης πραγματοποιήθηκε και διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. [Βίντεο]

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1hP0k5omIHU

 

Καλλιθέα
Στην Καλλιθέα, μπήκαμε στην παρέλαση μετά τα λύκεια και πριν τους συλλόγους αιφνιδιαστικά καμια πενηνταριά από την δημοτική κίνηση και την πρωτοβουλία πολιτών, με πανώ και συνθήματα, ο κόσμος άρχισε να χειροκροτά, τον καλούσαμε να έρθει μαζί μας και καταλήξαμε εκατοντάδες μπροστά στους επισήμους (μόνο τοπικοί-δήμαρχος πασόκος στο κεντρικό συμβούλιο) οι οποίοι έφυγαν κακήν κακώς. όλος ο κόσμος φώναζε «ψωμί παιδεία ελευθερία-η χούντα δεν τελείωσε το 73»-πραγματικά ήταν συγκινητικό- ενώ άλλα συνθηματα ήταν: «Γιωργάκη ραγιά γερμανοτσολιά», «το πασοκ είναι εδώ και ληστεύει το λαό», «οργή λαού ξεσηκωμός παντού, κατω η κυβέρνηση τσολακογλου», και «εδώ είναι ελλάδα δεν είναι αργεντινή, δεν έχει ελικόπτερο υπάρχει το γουδή», «ούτε δντ ούτε και εε, πάρε την κατάσταση στα χεριά σου λαέ». [Βίντεο]

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5IT0McDKj88

 

Καρδίτσα
Σύμφωνα με το προκαθορισμένο ραντεβού μεγάλη ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε γύρω από την προτομή του Γ. Καραϊσκάκη απέναντι από την εξέδρα των υπόδουλων στην τρόικα πολιτικών, Αφού ύψωσαν πανό με το σύνθημα «ΟΥΣΤ δωσίλογοι», σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης φώναζαν συνθήματα εναντίον της νέας κατοχής. Στην εξέδρα εκτός από τον Ταλιαδουρο και Τσιαρα (ΝΔ) παρακάθησε και η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ Μ. Θεοχάρη για την οποία οι διαδηλωτές της φώναζαν το σύνθημα «Δεν έχετε ντροπή, δεν έχετε αξία-ουστ στο δρόμο για τη Γερμανία».
Στο τέλος της παρέλασης ο όγκος των διαδηλωτών συγκρούστηκε με τους αστυνομικούς προκειμένου να εισέλθει στην παρέλαση, και φωνάζοντας το σύνθημα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι-ο μόνος δρόμος είναι, αντίσταση και πάλη» ξεχύθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης διαδηλώνοντας κατά της νέας κατοχής. Αισθητή την παρουσία τους στη σημερινή διαδήλωση έκαναν και οι «Πολίτες ενάντια στα χαράτσια» καθώς και οι εκπαιδευτικοί της πόλης μας.

Την καταληλη στιγμη και αφου πιαστηκε στον υπνο μεσα στην κλουβα μια δημιρια, οι αγωνιζώμενοι της πόλης έσπασαν τισ αλυσίδες των μπατσάκων κι ενώ φαινότανε πως δεν θα γίνει παρέμβαση. Έτσι μέχρι να εξοπληστούνε τα γουρουνάκια τα αδέρφια τους έχαναν την μάχη στο δρόμο και ένα μπλόκ 50 ανθρώπων τους έσπαγε τις αλυσίδες τους και διαδήλωνε εν μέσω χειροκροτημάτων ενω παράληλα οι βουλευτάδες και το παππαδαριό φυγαδευότανε(ακούστηκε πως η βουλευτής πασοκ θεοχαρη φωναζε να ερθει το ελικοπτερο να τη σωσει..).

ΥΓ 1: εαν δεν εσπαγε ο πρώτος κλοιός των χαφιέδων απο πίσω απο το μπλοκ του κόσμου θα ερχοντουσαν  και θα μας κανε σαντοιτσ οι ματαδες.

ΥΓ 2: ο κόσμος που νίκησε σήμερα είχε ηλικίες από 16 μέχρι 80βάλε
[Βίντεο]

 

 

Καστοριά

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και γονείς και άλλοι εργαζόμενοι.
Ο πρόεδρος της βουλής και βουλευτής Καστοριάς Φίλιππος Πετσάλνικος είχε προγραμματίσει να παρευρίσκεται ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης,
αλλά καθώς έγινε γνωστή η οργάνωση διαμαρτυρίας δεν εμφανίστηκε! Φοβήθηκε την οργή του κόσμου και τις πιθανές αποδοκιμασίες για τη νέα κατοχή που έχουν φέρει.
Οι μαθητές σχεδόν όλων των γυμνασίων και λυκείων και οι πολιτιστικοί σύλλογοι είτε δεν έστρεψαν το κεφάλι δεξιά, είτε έστρεψαν το κεφάλι αριστερά.
Η ανταπόκριση του υπόλοιπου κόσμου ήταν πολύ ενθαρρυντική στο να γίνουν πιο μαζικές και δυναμικές επόμενες κινητοποιήσεις!

http://www.youtube.com/watch?v=KjX1545GdEg

 

 

Κατερίνη

http://www.youtube.com/watch?v=Ye7-UCx6THc

 

 

 

 

Κερατσίνι
Τρομερή πορεία από 200 μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο κόσμος φώναζε ενθουσιασμένος.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=h_BAnqtCTF8

http://www.youtube.com/watch?v=TYYAvyCvZH8

 

Κέρκυρα
Ο κόσμος στάθηκε με πανό («ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ελληνικού λαού», «ΟΧΙ στη νέα κατοχή» κ.α.) στο σημείο που συνήθως πραγματοποιείται η παρέλαση, έδιωξε τους επισήμους και κατέλαβε την εξέδρα. Έπειτα από αποχώρηση και της αστυνομίας ζήτησε να πραγματοποιηθεί η παρέλαση. [Βίντεο1]

Την παρέλαση την ματαίωσε στην πράξη ο λαός και δεν έγινε ποτέ στην Κέρκυρα. Η αφορμή ήταν η παρουσία του γενικού γραμματέα εμπορίου, Στέφανου Κομνηνού. Ο κόσμος αντέδρασε και η ώρα περνούσε χωρίς να βλέπουνε μέλλον οι παρελασόφιλοι, οπότε μόλις τώρα δήλωσαν «οι αρχές του τόπου» πως αποχωρούν από την παρέλαση.

Κατελήφθη η εξέδρα των επισήμων, οι οποίοι αποχώρησαν πανικόβλητοι. Η πλειονότητα των μαθητών αποφάσισε να απέχει, με εξαίρεση το 1ο και 2ο Γενικό Λύκειο, που παρέλασαν μπροστά σε καφενόβιους “φιλήσυχους” πολίτες της πλατείας.

Οι παριστάμενοι κερκυραίοι πολίτες απαίτησαν τη διεξαγωγή της παρέλασης χωρίς τα “επίσημα παράσιτα”.Αφού έφυγαν (τα παράσιτα) ένα από αυτά, ο περιφερειάρχης διέταξε τη ματαίωση της παρέλασης.  Το έκανε στα πλαίσια της κρατικής προπαγάνδας περί “λίγων κακών/αναρχικών/ανιστόρητων” κλπ που “δεν σέβονται τους αγώνες των προγώνων μας”.Δεν του πέρασε όμως. Η φιλαρμονική “Μάντζαρος” παρέλασε κανονικά. Και η συντεταγμένη αποχώρηση των μαθητών μετατράπηκε σε παρέλαση.

 

http://www.youtube.com/watch?v=6bsDzVAOLbc

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tF6rEFvqaXI

http://www.youtube.com/watch?v=q2Hq6iV_d1c

 

 

 

Κηφισιά

http://www.youtube.com/watch?v=Q89gsmyV-ac

 

 

Κιλκίς

http://www.youtube.com/watch?v=itoalsBq2fE

 

 

 

 

Κοζάνη
Ανάμεσα στις αποδοκιμασίες και τα δωράκια προς τους επίσημους [βίντεο] μαθητής με ειδικές ανάγκες γυρνάει επιδεικτικά το κεφάλι αριστερά [Βίντεο]

http://www.youtube.com/watch?v=289TKezADu4

 

 

 

Κόρινθος
http://www.youtube.com/watch?v=4Mbv1u3V_dA

 

 

Κορυδαλλος

Αφου καναμε παρεμβαση στην παρελαση (συντροφοι, δασκαλοι απο σχολεια, απληρωτοι απολυμενοι του δημου και συβασιουχοι, απλος κοσμος και η λαικη συνελευση) πηγαμε στο γραφειο-σπιτι του Διαμαντιδη κερασαμε αυγα την οχυρωση του μπαλκονιου και αποχωρησαμε. Κατσαμε στην Μεμου, να μιλησουμε για καποιες επομενες δρασεις και για καλη μας τυχη καποιος ακουγε ραδιο μεσω του κινητου. Και μας ειπε οτι ο Διαμαντιδης ηταν σε καποιο σταθμο και δηλωσε οτι ”τα αποβρασματα που ηρθαν σημερα στην παρελαση ειναι υποκινούμενοι του συριζα και δεν ειναι πολιτες ,ακομα προσθεσε οτι ειμαστε μια μειοψηφία που δεν εχουμε καμια σημασια” και αλλα τετοια.. Το καλυτερο ομως το ειπε λιγο μετα οτι ”βρισκομαι στην Μεμου και πινω καφε μαζι με τον κοσμο που με χαιρεταει και μιλαμε”.

Με μια γρηγορη ψαχτικη τον βρηκαμε με το Νιωτη να πινει καφε λιγα μετρα πιο κει.

Τον πλησιασαμε και του ειπαμε να ανακαλεσει στο σταθμο και να σηκωθε να φυγει. Πεταχτηκε καποιος απο την κουστοδια να μας πει κατι και εκατσε ξανα κατω με το κεφαλι στα σκελια αφου ακουσε τα γαλλικα του. Μεσα σε δευτερολεπτα μαζευτηκε ολοι η πλατεια και τους επιτεθηκε φραστικα ..!!!

Μετα απο λιγο εφυγαν με συνοδεια παρατρεχαμενων και Διας..

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OmAEHzeQZa8

http://www.youtube.com/watch?v=MBVoOGEjeoU

 

Κως
Ακόμα και στην Κω υπήρξε διαμαρτυρία εργαζομένων [βίντεο]

http://www.youtube.com/watch?v=REvsUJPjMOk

 

 

Λαμία
Μετά από κάλεσμα στόμα με στόμα, fb, sms, κλπ μαζευτήκαν σχεδόν 100 άτομα. Αρχικά εγινε παρέμβαση στην κατάθεση στεφανιών στον Άγνωστο Στρατιώτη όπου ουσιαστικά ακυρώθηκε η παρουσία των επισήμων πολιτικών και μετά συγκεντρωθήκαμε απέναντι από την εξεδρα των επισήμων παρόλη την υγειονομική ζώνη που επέβαλε η αστυνομία. Συνεχώς φωνάζονταν συνθήματα. Η πλειοψηφία των σχολείων είτε δεν κοίταξε τους επισήμους είτε κοίταξε προς τα αριστερά που καθόντουσαν και οι αντιστασιακοί και σε μερικές περιπτώσεις(από πληροφορίες) ακούστηκαν και βρισιές προς τους επισήμους. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν απόλυτα θετική. [βίντεο]

Από νωρίς το πρωί , “αγανακτισμένοι” και “κίνηση πολιτών” συγκέντρωσαν αρκετό αριθμό ατόμων πίσω από τα πανό τους , στημένοι απέναντι από την εξέδρα των επισήμων , πολύ πρίν την εμφάνισή τους , διακοσμόντας την πλατεία με τα συνθήματά τους…      Ο παλμός ήταν δυναμικός καθόλη την διάρκεια της παρέλασης , με γιουχαρίσματα , συστημένες μούντζες κλπ… Οι μαθητές των σχολείων που παρέλασαν , στην πλειοψηφία τους δεν έστρεψαν το κεφάλι στους επισήμους κάτι το οποίο ήταν πολύ αισθητό στους παρεβρισκόμενους και καταχειροκροτήθηκε. Best of ήταν η αναφορά μαθητών στούς όρχεις τους μπροστά στην εξέδρα των επισήμων.

Μικροσυμπλοκές με μπάτσους έγιναν όταν κόσμος με το πανό των αγανακτισμένων προσπάθησε να πλησιάσει στην εξέδρα. Παρά τις προσπάθειες των μπάτσων για προσαγωγές δύο ατόμων , οι οποίες και απέτυχαν , ο κόσμος παρέσυρε ξανά την “αλυσίδα” τους για να πραγματοποιήσει πορεία μετά την λήξη της παρέλασης.

Ας σημειώσουμε ότι φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν με αστεία τρικάκια να δώσουν το υποτηθέμενο στίγμα τους ,περιμετρικά της πλατείας στα κρυφά , πράγμα το οποίο μόλις έγινε αντιληπτό , ομάδα συντρόφων τα μάζεψε και τα εξαφανισε επιτόπου όλα. Τα φασιστοειδή άφαντα και μάλλον… στο πηγάδι τους.

Κατά την λήξη της πορείας τα στεφάνια που είχαν κατατεθεί από καθεστωτικούς  φορέις , στο μνημείο του Αγνωστου στρατιώτη στην πλατεία Πάρκου (Νεραντζές !!!) πάρθηκαν και πετάχτηκαν σε παρακείμενο συντριβάνι… Οι αντιδράσεις του κόσμου καθόλη την διάρκεια των γεγονότων, ήταν κάτι παραπάνω από θέτικές και χειροκροτούνταν η κάθε κίνηση .

http://www.youtube.com/watch?v=JVYJe0zR0N4

 

 

Λάρισα
Ανοίχτηκε πανό ΣΥΡΙΖΑ «1940:τους διώξαμε 2011: δεν θα φύγουν θα τους διώξουμε» απέναντι από επισήμους από περίπου 20 άτομα. Μαζεύτηκε και άλλος κόσμος που φώναζε συνθήματα, που περικυκλώθηκε από υπεράριθμη αστυνομική δύναμη. Πριν την παρέλαση είχε μοιραστεί τρικάκι στους μαθητές για να γυρίσουν το κεφάλι από την αντίθετη προς τους επίσημους πλευρά, όπως έκαναν και ο κόσμος τους χειροκροτούσε έντονα. Το πιο ωραίο ήταν όταν ένας διμοιρήτης μαθητής έριξε φάσκελο στους επισήμους. Δεν εμφανίστηκε ο Σαχινίδης, που περίμεναν σαν εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

 

Μυτιλήνη
Πραγματοποιήθηκε πορεία στην αρχή της παρέλασης πορεία από νοσοκομειακούς γιατρούς ΕΛΜΕ και φοιτητές (περίπου 150 άνθρωποι). Απουσίαζαν οι επίσημοι εκτός δημάρχου περιφερειάρχη. Ωραίο στιγμιότυποτο εκατέρωθεν χειροκρότημα μεταξύ διαδηλωτών και αγωνιστών της εθνικής αντίστασης. [Βίντεο]

http://www.youtube.com/watch?v=KvL2n4Qtktk

 

Ναύπλιο
Στο Ναύπλιο συγκεντρώθηκαν περίπου 40-50 άτομα απέναντι από τους επισήμους. Κόσμος από το συντονιστικό των συλλόγων δασκάλων ναυπλίου και άργους, ΕΛΜΕ αργολίδας, σύλλογο γονέων, σωματείο νοσοκομείου Άργους και πολίτες κυρίως από την πλατεία. Μόλις εμφανίστηκε ο Μανιάτης (γνωστός βουλευτής ), ο Χειβιδόπουλος (αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας) και ο Αναγνωσταράς (δήμαρχος) ξεκινήσαν συνθήματα, γιούχες κλπ. που φωνάζονταν μέχρι το τέλος της παρέλασης. Ανοίχτηκαν 3 πανό («όχι στη νέα κατοχή», ένα για τους προδότες και ένα για το Δ’ Ράιχ). Κάποια σχολεία γυρίσανε το κεφάλι προς τον κόσμο και κάποια άλλα κοιτούσαν μπροστά ή και στις δύο μεριές. Ο κόσμος ήταν πολύ δεκτικός και μοιράστηκαν προκηρύξεις και τρικάκια. Στο τέλος της παρέλασης κόσμος μπούκαρε προς το μέρος του Μανιάτη τον οποίο διώξανε οι δικοί του. Με το σπρώξιμο του κόσμου σπάει κορδόνι της αστυνομίας και γίνεται πορεία μέχρι την πλατεία Συντάγματος με πολύ κόσμο να ακολουθεί.

http://www.youtube.com/watch?v=q1HKNq7d5rM

http://www.youtube.com/watch?v=dCttAAfOwyk&feature=player_embedded

 

Νέα Σμύρνη
Διαδήλωση 150 ατόμων με πανό μαθητών στην κορυφή της παρέλασης.

Νίκαια
Δεν εμφανίσθηκε κανένας!!! Ούτε από κυβέρνηση, ούτε από ΝΔ, ούτε από ΛΑΟΣ. Είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση να μην επιτρέψουμε ούτε την κατάθεση στεφάνων, πόσο να ανέβουν στην εξέδρα (ούτε την εξέδρα δεν έφεραν αυτή την φορά ). Πανό υπήρχαν από Ένωση Γονέων, Κίνηση Πολιτών «Κόντρα στο Ρεύμα, Λαϊκή Συνέλευση Νίκαιας κ.λπ. Μαθητές δεν κοίταζαν προς τους «επισήμους» άλλοι φόραγαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ αποθεώθηκε κυριολεκτικά το λύκειο που σήκωσε πανό την ώρα που έκανε παρέλαση. Στο τέλος διαδήλωση από τους παραπάνω με πολύ κόσμο να μπαίνει μέσα. [βίντεο] [Ανακοίνωση Κίνησης Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη “Κόντρα στο Ρεύμα”]

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=K0y9TSwE2Pk

 

Ξάνθη
Φυγαδεύτηκε ο υφ. υγείας Τιμοσίδης από την εξέδρα των επισήμων. Οι μαθητές έβγαιναν από την παρέλαση κι ενώνονταν με τον κόσμο για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.Όπως σε ολόκληρη την χώρα, έτσι και στη Ξάνθη ο λαός μετέτρεψε τις εθιμοτυπικές παρελάσεις σε λαϊκές μαχητικές διαδηλώσεις ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης και των φίλων της (ΝΔ,ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ), όπως επίσης και των ξένων αφεντάδων τους (ΕΕ,ΔΝΤ)

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται  η αστείρευτη δύναμη που κρύβουν οι χιλιάδες του λαού , οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μαθητές, οι φοιτητές που εξοργίζονται από τα συνεχόμενα μέτρα που μας στέλνουν στο μεσαίωνα.

   Η σημερινή διαδήλωση ήταν συνέχεια των αγωνιστικών διαδικασιών της απεργίας 19-20/10. Καλέστηκε και αποφασίστηκε μέσα από τη λαϊκή συνέλευση (κοντά 700 εργαζόμενοι) της Τετάρτης 19/10 μετά τη μεγαλειώδη απεργιακή διαδήλωση.Το ραντεβού ήταν στις 11 στη Νομαρχία. Περίπου 150 διαδηλωτές, κυρίως εκπαιδευτικοί, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι, όπως και αρκετοί φοιτητές πορευτήκαμε συγκροτημένα προς την Πλατεία ελευθερίας απέναντι από του “επίσημους”. Εκεί ήδη από την αρχή μας περίμεναν 2 διμοιρίες ΟΠΚΕ-ΜΑΤ και αρκετοί ΔΙΑΣ. Προσπάθησαν  να μην μας επιστρέψουν να βρισκόμαστε μπροστά στο δρόμο που περνά η παρέλαση. Άδικος ο κόπος τους.
“Η τρομοκρατία δε μας σταματά”, “εμπρός λαέ εξέγερση παντού”, “Δε θα σταματήσουνε αν δε τους σταματήσεις ” ακούγονταν δυνατά από τους διαδηλωτές οι οποίοι όλο και πλήθυναν. Πολλά σχολεία που περνούσαν από μπροστά γυρνούσαν τα κεφάλια στους επίσημους. Το πιο ελπιδοφόρο είναι πως οι μαθητές τριών σχολίων σταμάτησαν την παρέλαση απέναντι από τους επίσημους και ενώθηκαν με τα μπλοκ των διαδηλωτών (γεγονός το οποίο έγινε αυθόρμητα από τους ίδιους τους μαθητές).
Στη συνέχεια οι δυνάμει καταστολής θέλησαν να σταματήσουν τη μαζικοποίηση της διαδήλωσης. Κάπου εκεί οι διαδηλωτές αντιστάθηκαν έμπρακτα απαιτώντας να γίνει πορεία στους δρόμους της πόλης. Σπάζοντας τον κλοιό της αστυνομίας η πορεία πραγματοποιήθηκε μαζικότατη μέσα στα χειροκροτήματα και τα συνθήματα όσων βρίσκονταν στου δρόμους.

[Βίντεο1] [Βίντεο2]

http://www.youtube.com/watch?v=JGoiH_XEbiw

http://www.youtube.com/watch?v=z_jPZo44_mk&feature=player_embedded

Ξυλόκαστρο
Ανοίχτηκε πανό της Β ΕΛΜΕ Κορινθίας που έλεγε ΟΧΙ σε κατοχή, υποβάθμιση της ζωής μας κλπ. Μαζεύτηκε κόσμος περίπου 20 άτομα, όχι μόνο εκπαιδευτικοί. Με το που πέρασε το τελευταίο λύκειο μπήκαν και οι συγκεντρωμένοι. Στην πορεία γίναμε εμφανώς περισσότεροι και τελικά παρελάσαμε πάνω από 70 άτομα. Η αστυνομία προσπάθησε να μας απαγορέψει αλλά ο κόσμος φώναζε «αφήστε τους» και με λίγο σπρώξιμο περάσαμε. Ακούσαμε πολλά χειροκροτήματα. Ο κόσμος που συμμετείχε το χάρηκε πολύ γιατί πρώτη φορά έγινε κάτι παρόμοιο στο Ξυλόκαστρο.

 

 

Πάρος
http://www.youtube.com/watch?v=iBrnFMAXR3E

 

 

 

Πάτρα
Από νωρίς αρκετός κόσμος είχε μαζευτεί στο σημείο όπου αναμένονταν η επίσημοι. Με μαύρες σημαίες και πανό «ΟΧΙ στην νεα κατοχή-Αντίσταση λαέ» φωνάζονταν συνθήματα . Στη Πάτρα από την πλευρά της κυβέρνησης θα παρευρίσκονταν ο Σπηλιόπουλος (Υφυπουργός Άμυνας). Από το πρωί και στην εκκλησία αλλά και στην κατάθεση στεφάνου από όπου και αν πέρναγε ο Σπηλιόπουλος και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του δήμου και της περιφέρειας ο κόσμος τους έβριζε και τους γιούχαρε. Πριν καλά καλά φτάσουν ο κόσμος έσπασε τα κιγκλιδώματα και μπήκε μέσα στο δρόμο απαιτώντας να φύγουν όλοι από την εξέδρα των επισήμων και να παρελάσουν τα σχολεία.

Στο τέλος της παρέλασης ακολούθησε πορεία με πάρα πολύ κόσμο και την μπάντα του δήμου μπροστά να παίζει το «θα σημάνουν οι καμπάνες» και τον εθνικό ύμνο [Βίντεο] Οι στιγμές ήταν συγκινητικές από όπου και αν πέρναγε η πορεία χειροκροτούσαν όλοι και ακολουθούσαν. [Βίντεο 1] [Βίντεο2] [Βίντεο3]

 

http://www.youtube.com/watch?v=L8EhR4ERjdc

http://www.youtube.com/watch?v=s-VnwldnxcM

http://www.youtube.com/watch?v=71GeDfdm6x8

http://www.youtube.com/watch?v=6X_F2GJ63P4

 

 

Πέραμα
Η συνέλευση της πλατείας έκανε δρώμενο και κατά την διάρκεια της παρέλασης οι μαθητές δεν γυρνούσαν το κεφάλι προς τους επίσημους. Το ΕΠΑΛ Περάματος παρέλασε με πανό καταχειροκροτούμενο. Οι επίσημοι εγκατέλειπαν την εξέδρα ατάκτως.

 

Πειραιας
http://www.youtube.com/watch?v=_o9lX_ww2rg&feature=player_embedded

 

 

Περιστέρι
Οι μαθητές 2-3 δημοτικών γύρισαν τα κεφάλια τους μπροστά από την εξέδρα των επισήμων (στην οποία καθόντουσαν κάτι άσχετοι, ενώ ο δήμαρχος καθόταν κάτω από την εξέδρα, πίσω από μια κολώνα, εμφανώς τσιτωμένος) καθώς και όλα τα γυμνάσια. Όταν βγήκαν τα λύκεια έγινε χαμός, άλλα παιδιά με περιβραχιόνια και άλλα με μαύρα ρούχα, τα οποία ουσιαστικά διαδήλωναν. Παρέλασε, μάλιστα, και σχολείο στο οποίο είχαν απαγόρευσε να παρελάσει. Ο κόσμος τούς χειροκροτούσε, τους έδινε συγχαρητήρια, έπεφτε πάνω τους και τους αγκάλιαζε. Μαζί τους πήγε πλήθος κόσμου με ένα τεράστιο ΟΧΙ, όταν πέρασε εισέπραξε πολύ χειροκρότημα, επευφημίες, ήρθε μαζί στην πορεία πολύς κόσμος και υπήρχε μεγάλη συγκίνηση.

 

http://www.youtube.com/watch?v=Om6gagQ3Xwk

 

Πετρούπολη
Την παρέλαση άνοιξε διαδήλωση. Το πλήθος στα πεζοδρόμια μας δέχτηκε με ενθουσιασμό, χειροκροτήματα και συμμετείχε στα συνθήματα.
Την παρέλαση άνοιξε διαδήλωση που προηγήθηκε κοινό πανό της Ένωσης Γονέων, της ΕΛΜΕ και του συλλόγου δασκάλων «Δ.Γληνός». Ακολούθησε πανό της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πετρούπολης «κανείς μόνος στην κρίση» και τέλος η δημοτική παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το πλήθος στα πεζοδρόμια μας δέχτηκε με ενθουσιασμό, χειροκροτήματα και συμμετείχε στα συνθήματα.
Χειροκρότησαν θερμά και οι επίσημοι, (Δήμαρχος, παπάς και δημοτικό συμβούλιο μόνο), ενώ από την εξέδρα των επισήμων απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Πολύγυρος

http://www.youtube.com/watch?v=BOTnz9yOhEY

 

 

Πρεβεζα
http://www.youtube.com/watch?v=Nz8dy_k1npE
http://www.youtube.com/watch?v=2UxDO70_3SU

 

 

 

Πτολεμαίδα

http://www.youtube.com/watch?v=LluLs7B_X7U

 

Πύργος
Μαθητές φόραγαν μαύρα περιβραχιόνια και γύρισαν αριστερά το κεφάλι, κόσμος μπήκε στην μέση και διακόπηκε η παρέλαση πριν το στρατό. Μπουκάλια & γιαούρτια στην εξέδρα, έφυγαν οι επίσημοι. Πρωτοφανης η αντιδραση για τα δεδομενα της πολης παντως. μολις παρελασαν οι μαθητες, γυρω στα 200 ατομα πιστευω διεκοψαν την παρελαση. η αστυνομια στην αρχη δεν τους αφησε να σηκωσουν τα πανο, πρεπει να επεσε κ λιγο ξυλο απ ο,τι ειδα εκεινη τη στιγμη. στη συνεχεια το σηκωσαν κ σταματησαν στη μεση του δρομου απεναντι απ τους επισημους. τους πεταξαν νερα κ διαφορα αντικειμενα. η αντιδραση γενικως του κοσμου πολυ θερμη κ ενθαρρυντικη. αρκετοι προσχωρησαν στην πορεια ενω οι υπολοιποι χειροκροτουσαν κ εβριζαν τους επισημους. ο μητροπολιτης εφυγε πρωτος πρωτος ενω ο δημαρχος εκατσε κ ακουσε τα εξ αμαξης γενικα. φωναχτηκαν συνθηματα οπως ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ’73, ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΔΕ ΣΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ κλπ. κ φυσικα υπηρχαν κ οι κλασσικοι παππουδες-γιαγιαδες. στρατος-αστυνομια-ερυθρος σταυρος κλπ δεν παρελασαν. [Βίντεο1] [Βίντεο2] [Βίντεο3]

http://www.youtube.com/watch?v=J_ssYswHZEU

http://www.youtube.com/watch?v=MOJWJb8SytM&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=DUuD4_2necM&feature=player_embedded

 

 

Ρέθυμνο
Πριν από την παρέλαση έγινε πορεία που καλέστηκε από σχεδόν όλους τους συλλόγους γονέων γυμνασίων-λυκείων και την ΕΛΜΕ. Το πανό που μπήκε μπροστά έγραφε «ψωμί παιδεία δημοκρατία, όχι στη νέα κατοχή». Ξεκίνησε με περίπου 500 άτομα και τελείωσε με τους διπλάσιους, αφού διέσχισε τη διαδρομή της παρέλασης. Ο κόσμος χειροκροτούσε από τα πεζοδρόμια και τα μπαλκόνια και έμπαινε μαζικά στην πορεία. Κατά τη διάρκεια της, τα σχολεία που δεν γύρναγαν το κεφάλι προς τους επίσημους χειροκροτούνταν, ενώ αυτά που τα γυρνούσαν προς την άλλη πλευρά (όπου καθόντουσαν αντιστασιακοί και πολεμιστές του 40) χειροκροτούνταν πολύ πιο θερμά. Σχεδόν κανένας δεν γύρισε προς τους επίσημους.
Όταν ανακοινώθηκε ο γ.γ. του υπουργείου ναυτιλίας έπεσε τρομερή γιούχα και συνθήματα όπως «κλέφτες-κλέφτες», «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ». Τέλος, το πιο ενδιαφέρον ήταν η παρέμβαση από καμιά εικοσαριά απλούς πολίτες, που άνοιξαν ένα τεράστιο πανό που κάλυπτε όλο τον τοίχο του κτιρίου απέναντι από τους επίσημους, που έγραφε: «όχι στη φτώχεια που μας επιβάλλετε, φέρτε πίσω τα κλεμμένα, δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση» και φώναζαν συνθήματα που επαναλαμβάνονταν από τον κόσμο που παρακολουθούσε την παρέλαση.
[Βίντεο]

http://www.youtube.com/watch?v=vzVDruVs6lM

 

 

 

Ρόδος
http://www.youtube.com/watch?v=hqXW8zfmt10

http://www.youtube.com/watch?v=KUBr3EwovHE

 

 

Σάμος
Στη Σάμο οι μαθητές έκαναν παρέλαση κρατώντας 2 πανό και γύρισαν το κεφάλι τους αριστερά. ο κόσμος φώναζε συνθήματα και …βρισιές! [Βίντεο]

http://www.youtube.com/watch?v=IdRcsdmGKkg

 

Σέρρες
Αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια της τελετής κατάθεσης στεφάνων στην πλατεία Ελευθερίας. Διαμαρτυρόμενοι πολίτες που συγκεντρώθηκαν με πανό απέναντι από την εξέδρα των επισήμων εκτόξευσαν αυγά και κέρματα αναγκάζοντας τους πολιτικούς φορείς να αποχωρήσουν εν μέσω συνθημάτων.

Απο την αρχή της παρέλασης είχε μαζευτεί κόσμος απέναντι απο τους επισήμους με σκοπό την διαμαρτυρία στους βουλευτές. Μόλις έφτασαν οι “επίσημοι” ο κόσμος άρχισε να τους γιουχάρει και να τους δίχνει οτι είναι ανεπιθύμητοι. Πετάχτηκαν αυγά νερα και πορτοκαλάδες απο τον κόσμο ο οποιος επιχείρησε να τους πλησιάσει με ντου
εκει παρατάχτηκαν ασφαλεια και μπάτσοι και λιγο πιο μετα λίγοι Ο.Π.Κ.Ε  με σκοπο να ελέγξουν τον κόσμο, μάταια όμως καθώς παίχτηκαν αρκετά σπρωξίματα και απόπειρα σύλληψης μιας κοπέλας η οποια αφέθηκε λίγο πιο πέρα απο το συμβάν
Οι βουλευτές φυγαδεύτηκαν ενώ παρέμεινε η Κόλλια (βουλευτής ΝΔ) για λιγη ώρα και καλά απο τη πλευρά του κόσμου ομως μετα απο λίγο πήρε και αυτη τον δρόμο της…

[Βίντεο]

http://www.youtube.com/watch?v=6kqXCQPuJFs

http://www.youtube.com/watch?v=XbWzq5i5s9U&feature=relatedΣητεία
Τοπικές αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες εδώ. [Βίντεο]

Σπάρτη
Ομάδα από τους αγανακτισμένους μοιράζουν τρυκάκι της Κοινής Δράσης ενάντια σε Μέρκελ-Παπαντρέου και ενώνονται τις με μεγάλη ομάδα απλών πολιτών που έκραζε τον περιφερειάρχη Αποστολόπουλο και τον τοπικό βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκο. Συνθήματα που φωνάχτηκαν: «Αέρα, αέρα-να φύγει η χολέρα», «Η Ελλαδα δεν είναι προτεκτοράτο», «Ντροπή-οχι στη νέα κατοχή», «Η νεολαία έχει ιδανικά κ.λπ.»
Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών γυμνασίου-λυκείου γύριζε επιδεικτικά το κεφάλι προς τους θεατές και όχι προς την εξέδρα επισήμων, καθώς και ορισμένοι φαντάροι, (η στάση τους επιβραβευόταν από θερμά χειροκροτήματα και συνθήματα). Στο τέλος φουσκωτοί φυγάδευσαν το Γρηγοράκο σε κοντινό ξενοδοχείο και παρέμειναν εκεί για ώρα. Επίσης στο Καστόρι την παραμονή ρίχτηκαν τρυκάκια και κολλήθηκαν αφίσες με συνθήματα: «Οχι στο ξεπούλημα της χώρας», «εθνική ανεξαρτησία-δημοκρατία», «όχι σε ΔΝΤ, Ε.Ε.», «τρόικα, ψωμί-παιδεία-ελευθερία» κ.λπ.

http://www.youtube.com/watch?v=3pxp9s0tJxg

 

Στυλίδα
Ο Γκλέτσος, δήμαρχος Στυλίδας κατέβασε τους επίσημους από την εξέδρα και έβαλε στην θέση τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης. Περισσότερα εδώ

 


 

 

Σύρος
Η αρχές ακύρωσαν την παρέλαση πριν μέρες και τον εορτασμό διοργάνωσαν οι εργαζόμενοι και ο λαός. Στις 26/10 αποφασίστηκε από τη συνέλευση εργαζομένων πως η παρέλαση θα οργανωθεί ως αντίδραση,  με πρωτοβουλία και ευθύνη του κόσμου, των συλλόγων και σωματείων. Σήμερα, λοιπόν, στην εξέδρα ανέβηκαν αντιστασιακοί και παιδιά, παρέλασαν σχολεία με όποιον τρόπο διάλεξαν (με ή χωρίς σημαίες, με στολές και χωρίς αυτές, με δασκάλους ή γονείς συνοδούς) και στο τέλος μαθητές/-τριες από το ΕΠΑΛ Σύρου, που συμπλήρωσε χτες 7 μέρες κατάληψη, με πανώ. Διαβάστηκε κείμενο για την ημέρα από την ΕΛΜΕ, έγινε ενός λεπτού σιγή μπροστά από το άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης και στη συνέχεια με τους μαθητές και τις μαθήτριες μπροστά έγινε πορεία στην παραλία και στην αγορά της πόλης. Η πρώτη αυτοδιαχεριζόμενη παρέλαση εδώ είναι γεγονός.

http://www.youtube.com/watch?v=14GAn2UmlRs

 

Τρίκαλα

Διακόπηκε σχεδόν αμέσως με την έναρξη της η παρέλαση στα Τρίκαλα, όταν το πλήθος, έσπασε σε τρία σημεία το Αστυνομικό μπλόκο και επιτέθηκε στην εξέδρα των επισήμων που βρίσκονταν ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών Ι. Καπελέρης και  δύο από τους πέντε Βουλευτές Τρικάλων οι κ.κ Χρήστος Μαγκούφης και Χρήστος Χάιδος.

Οι “επίσημοι” περικυκλωμένοι από αστυνομικό κλοιό προσήλθαν από την πίσω πλευρά στην εξέδρα των επισήμων αποδοκιμαζόμενοι με τις ιαχές «κλέφτες κλέφτες» φέρτε τα λεφτά που φάγατε πίσω.

Τελικά ο κόσμος τους την έπεσε έφυγαν αυγά και λεμόνια, ενώ έφαγε και μερικές σφαλιάρες ο βουλευτής Μαγκούφης

[Βίντεο1] [Βίντεο2]

https://www.youtube.com/watch?v=6NAJqq54BtI&feature=player_embedded

https://www.youtube.com/watch?v=XnvTd6i5Qk0&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=vuf2c8Vm59c

 

Τρίπολη
Διαμαρτυρίες και γιουχαΐσματα σε επίσημους [Βίντεο]

http://www.youtube.com/watch?v=-z4xUal6xOI

Φλώρινα
Με συμβολικό τρόπο διαμαρτυρήθηκε ομάδα νεαρών που παρέλασαν ντυμένοι στα μαύρα κουβαλώντας ένα φέρετρο.

http://www.youtube.com/watch?v=klkmPQHPlBk&feature=player_embedded

 

Χαλάνδρι
http://www.youtube.com/watch?v=WJ6ObGM1ca4

Χαλκίδα

http://www.youtube.com/watch?v=VI2NHupjEFQ&feature=player_embedded 
http://www.youtube.com/watch?v=lwFZyi-7wN0&feature=player_embedded

Χανιά

http://www.youtube.com/watch?v=dwAe9PPo8W8

 

alt

Στηρίξτε το omniatv:

Σχόλια

2 ΣΧΟΛΙΑ

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
2 Σχόλια
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο