Σχετικά με το omniatv

Σύντομα:

Το omniatv είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης από τα κάτω. Λειτουργεί από το 2011, στη βάση της διαπίστωσης ενός σημαντικού κενού στην ενημέρωση. Επικεντρώνεται σε ζητήματα κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος, με έμφαση σε θέματα που τα κυρίαρχα ΜΜΕ επιλέγουν να θέτουν εκτός της ατζέντας τους ή να τα παρουσιάζουν με μεθόδους που προκαλούν στρεβλώσεις.

Τί;

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που συναντήθηκαν κυρίως από το διαδίκτυο, πάνω στη διαπίστωση της ανάγκης κάλυψης ενός τεράστιου ειδησεογραφικού και ενημερωτικού κενού. Ο σκοπός μας είναι η ενημέρωση από τα κάτω: η δημιουργία, δηλαδή, ενημερωτικού περιεχομένου με σκοπό την ίδια την ενημέρωση και όχι την εμπορευματική της διάθεση.

Πώς;

Στο omniatv έχουμε σκοπό την ανάδειξη πραγματικών και σε βάθος πτυχών για ζητήματα που είτε βρίσκονται στην επικαιρότητα, είτε όχι. Αναζητούμε τρόπους να αφιερώνουμε τις δυνατότητές μας στην όσο γίνεται πιό άρτια παρουσίαση των θεμάτων, αποφεύγοντας τον περιττό «θόρυβο». Πέρα από την ίδια την πληροφορία, επιδιώκουμε και η άποψη να μην κρύβεται μεν, να έχει νόημα δε. Να δίνει, δηλαδή, μια προοπτική σε ένα ζήτημα ή στη σχέση φαινομενικά διαφορετικών ζητημάτων μεταξύ τους, ώστε να προκαλούνται ερωτηματικά και συζητήσεις πάνω σ’ αυτά.

Γι’ αυτό λειτουργούμε κατά βάση με πρότζεκτ που διατηρούν μια σχετική αυτονομία μεταξύ τους και έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν την εξέλιξη των θεμάτων σε βάθος χρόνου, και πολύ λιγότερο με τρέχουσα επικαιρότητα.

Για τους πόρους που απαιτούνται για τη λειτουργία μας, βασιζόμαστε αποκλειστικά στη στήριξη του κοινού, αποκλείοντας τη διαφήμιση με κάθε τρόπο.

Γιατί;

Το κενό

Το omniatv λειτουργεί πάνω στη συμφωνία ότι υφίσταται ένα – αισθητό σε αρκετές ομάδες ανθρώπων – κενό στην πραγματική πληροφόρηση. Αυτό το κενό, κατά τη δική μας κρίση, είναι ανάλογο με την σημασία των θεμάτων που σκεπάζει. Όσο μεγαλύτερη η σημασία του θέματος, τόσο μεγαλύτερο και το κενό πληροφόρησης γι’ αυτό.

Το κενό αυτό διαπιστώνουμε πως δεν είναι «φυσικό» ή αναπόφευκτο. Δεν πιστεύουμε σε εύκολα και άκριτα αφηγήματα περί «προσφοράς και ζήτησης». Είναι η εμπορευματική δομή των ΜΜΕ και η σχέση αλληλεπίδρασής τους με δομές πολιτικής εξουσίας που παράγουν υπερπληροφόρηση γύρω από θέματα μικρής ή άνευ σημασίας· πλασάρισμα ανούσιας μεμονωμένης πληροφορίας εκτός πλαισίου σε θελκτικό ή σοκαριστικό πακέτο· εσφαλμένη μεταφορά, ηθελημένη παραποίηση ή και κατασκευή ολότελα πλαστογραφημένων πληροφοριών και ψευδών ειδήσεων, των γνωστών τελευταία ως «φέικ νιουζ». Έτσι, αντιλαμβανόμαστε την αφήγηση περί «αντικειμενικότητας στην ενημέρωση» είτε ως αφέλεια, είτε ως ψεύδος, είτε ως υποκρισία.

Η ενημέρωση από τα κάτω

Για να καλυφθεί το κενό, δεν αρκεί ο αντίλογος. Χρειάζεται συνεπής και οργανωμένη κάλυψη των σημαντικών θεμάτων. Θεωρούμε ότι για να μπορούν να καλύπτονται με ορθή (όχι «σωστή», ούτε «αντικειμενική») πληροφόρηση τα σημαντικά ζητήματα, αυτά που αφορούν «εμάς» ως μέλη του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, αυτού που βιώνει τις χειρότερες συνέπειες των προβλημάτων και αδιεξόδων της σημερινής πολιτικής και οικονομικής οργάνωσης των κοινωνιών μας, οφείλει η κάλυψη να γίνεται

  • έξω από εμπορευματικούς όρους λειτουργίας,
  • από ανθρώπους που ενδιαφέρονται και προσωπικά για τα θέματα που καλύπτουν,
  • χρησιμοποιώντας βέλτιστες πρακτικές σύνταξης και παραγωγής έργων,
  • αξιοποιώντας τη δομική διαφοροποίηση των διαδικτυακών μέσων από το παραδοσιακό μοντέλο πομπός-δέκτης
  • αποβάλλοντας όμως τη λογική παραγωγής προϊόντων.
  • σε συνεργασία με άτομα, ομάδες και μέσα που λειτουργούν σε ίδιο ή παρόμοιο πλαίσιο, καθώς θεωρούμε σημαντικό στοιχείο εξελικτικής βελτίωσης την ύπαρξη πολυπολικότητας στην ενημέρωση από τα κάτω.

Έτσι, χτίζουμε αυτό που εμείς θεωρούμε ενημέρωση από τα κάτω. Η οποία δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο κοινό της και να ενισχύεται από αυτό.

Ένα μικρό ιστορικό

Το omniatv ξεκίνησε την λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η ιδρυτική ομάδα ήρθε σε επαφή μέσα από το διαδίκτυο, στο οποίο όλα τα άτομα που την αποτέλεσαν ήταν ήδη ενεργά ως χρήστες, δημιουργώντας περιεχόμενο. Ο συνδυασμός των διαφόρων και διαφορετικών δραστηριοτήτων (blogging, video, γραφικά, κ.ά.) καθενός απ’ αυτά, μαζί με την ευρεία βεντάλια θεματικών και απόψεων προς τις οποίες ήταν – και παραμένει – ανοικτό το νέο μέσο, έδωσαν την ιδέα για το όνομα: “omnia”, που στα λατινικά σημαίνει «όλα, τα πάντα», μαζί με το “tv” που υποδηλώνει τον προσανατολισμό σε περισσότερο οπτικοακουστικό περιεχόμενο.

Από τότε το omniatv πέρασε διάφορες φάσεις εξέλιξης, όπως άλλωστε είναι και λογικό να συμβεί, αφού λειτουργεί συνεχώς επί σειρά ετών, τη στιγμή που πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς, με πολλές και απανωτές αρνητικές εξελίξεις για τις περισσότερες και μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες. Η αρχική μορφή του στήθηκε με μικρή σχετική εμπειρία αλλά με πολύ μεγάλο πείσμα και όρεξη για προσφορά – αυτό το δεύτερο χαρακτηριστικό παραμένει αναλλοίωτο μέχρι σήμερα. Με την πάροδο των ετών, την επιμονή και την αφιέρωση ατελείωτου (όχι πάντα «ελεύθερου») χρόνου και κόπου, δημιουργήθηκαν εκατοντάδες ώρες εκπομπών, τρία μεγάλου μήκους ντοκυμανταίρ και πλήθος ρεπορτάζ. Κι όλα αυτά διαθέσιμα – όπως ήταν και θα είναι πάντα η πολιτική μας – με άδειες Creative Commons για ελεύθερη χρήση εκτός εμπορικών σκοπών.