10 χρόνια

10 χρόνια: 2011 - 2021

Φτηνά, «δυτικά» παπούτσια για τους Ινδούς αγρότες

 

ΙνδίαΗ εταιρεία αθλητικών ειδών Reebok, θυγατρική της Adidas, σχεδιάζει να προωθήσει στην – μεγέθους 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – αγορά της Ινδίας ένα αθλητικό παπούτσι «του ενός δολαρίου».

Η εταιρεία έχει ήδη εφαρμόσει ένα ανάλογο πιλοτικό σχέδιο στο Μπαγκλαντές, όπου διέθεσε 5.000 ζευγάρια, ενός ήδη υπάρχοντος μοντέλου παπουτσιών, σε 3 χωριά. Το κόστος κάθε ζευγαριού για την εταιρεία ήταν περίπου 6,50 δολάρια, μαζί με τους δασμούς εισαγωγής. Τα παπούτσια πωλούνταν προς 1,20 -1,70 δολάρια το ζευγάρι, ωστόσο η εταιρεία το θεώρησε «μάθημα» και θα εφαρμόσει ένα διαφορετικό μοντέλο στην Ινδία.

Τα παπούτσια που θα πωλούνται στην Ινδία θα παράγονται από ντόπια υλικά. Έτσι, η εταιρεία θα αποφεύγει τους δασμούς. Επίσης, η κατασκευή τους θα γίνεται σε ένα δίκτυο τοπικών «βιοτεχνιών». Τέλος, η διανομή του προϊόντος θα γίνεται μέσω ενός τοπικού δικτύου μεταπωλητών.

«Η πρόκληση για τις πολυεθνικές είναι να παράξουν αγαθά σε τιμή επιθυμητή από τους καταναλωτές, αλλά με κόστος τέτοιο που να είναι και πάλι δυνατό το κέρδος», λέει στο BBC η αναλύτρια Rama Bijapurkar (που έχει υπάρξει στέλεχος εταιρειών όπως η McKinsey & Co, AC Nielsen και Unilever).

Και συνεχίζει: «Ακούγεται πολύ φτηνό αλλά, αν έχεις ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, ο όγκος σημαίνει πως όσο βγάζεις έστω και μικρό κέρδος [ανά ζευγάρι], μπορεί να είναι υπολογίσιμο».

Τα συγκεκριμένα παπούτσια θα διατίθενται μόνο σε αγροτικές περιοχές της Ινδίας, όπου συνήθως οι χωρικοί φορούν σανδάλια ή καθόλου παπούτσια και όχι στα αστικά κέντρα, όπου υπάρχουν και φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Το σχέδιο δεν προβλέπει να παράγονται παπούτσια αντίστοιχης ποιότητας μ’ αυτά που η Reebok διαθέτει στις αγορές των ανεπτυγμένων χωρών, αλλά απλώς καλύτερα απ’ αυτά που μπορούν, ως τώρα, να έχουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών.

0 0 votes
Article Rating

Σχόλια

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Λουκάς Σταμέλλοςhttps://social.omniatv.com/@lstamellos
Diurnalismus delendus est. Δεν υπάρχει νόημα έξω από το μυαλό που το κατασκευάζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σε ό,τι έχουν ανάγκη. PGP: 62AE 0240 04EC FC5E 36E9 9B4D 9506 379C FAE8 E460
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Μετάβαση στο περιεχόμενο