Έβρος: Φράχτης και ενδεχομένως πλωτά μέσα επιτήρησης κατά των μεταναστών σε πέντε μήνες

altΚατά την διάρκεια περιοδείας σε σημεία “κλειδιά” για το ζήτημα της λεγόμενης “παράνομης μετανάστευσης” στον Έβρο, ο υφυπουργός «προστασίας του πολίτη» Μανώλης Όθωνας, δήλωσε πως σε λίγες εβδομάδες θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος εργολάβος για να προχωρήσει  η διαδικασία κατασκευής φράχτη, που θα εμποδίζει την διέλευση των μεταναστών από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Σε λίγες εβδομάδες, μετά τον προσυμβατικό έλεγχο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκατασταθεί η ανάδοχος εταιρεία για να ξεκινήσει το έργο του τεχνητού εμποδίου, στη χερσαία ζώνη. Με την ολοκλήρωση του θα υπάρξει μια καλύτερη επιχειρησιακή στόχευση η οποία ενδεχομένως και θα ενισχυθεί με πλωτά μέσα επιτήρησης της παραποτάμιας περιοχής. Με αυτούς τους τρόπους προσδοκούμε η επιτήρηση των συνόρων μας, μέσα στο 2012 να παρουσιάσει σημαντική και ουσιαστική βελτίωση» δήλωσε ο Όθωνας.

Σε παλιότερες δηλώσεις του σχετικά με το φράχτη, ο Υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» Χρήστος Παπουτσής είχε αναφέρει: «Σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, έτσι ώστε να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες ζωής και διαβίωσης για τους μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε, στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται από τον ελληνικό στρατό».

Μεταξύ άλλων μετά το πέρας της περιοδείας του ο υφυπουργός δήλωσε : «Ήδη, παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκταση είκοσι στρεμμάτων που γειτνιάζει με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στο Φυλάκιο Ορεστιάδας προκειμένου να κατασκευαστεί Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.»

Ο φράχτης που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 5 μήνες στην περιοχή της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας θα έχει μήκος 12,5 χιλιόμετρα ενώ σε αυτόν θα περιλαμβάνονται θερμικές κάμερες, ανιχνευτές κίνησης και θορύβου.  

Υπενθυμίζεται πως κάθε χρόνο εξαιτίας τις απουσίας νόμιμων διαδικασιών μετανάστευσης, χιλιάδες μετανάστες θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο αφού επιλέγουν να μεταναστεύσουν παράνομα, πληρώνοντας εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ στους διακινητές, προκειμένου να τους εξασφαλιστούν άθλια πλωτά μέσα για να περάσουν τον ποταμό Έβρο ή να μεταβούν σε νησιά του αιγαίου.

Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων μεταναστών μεταξύ αυτών και πολλών μικρών παιδιών. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει και συγχρηματοδοτεί την κατασκευή του φράχτη που σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις τον αστυνομικών αρχών της περιοχής αναμένεται να κοστίσει περίπου 4 με 5 εκατομμύρια ευρώ.

OmniaTV

Χρήστος Μπαϊραμίδης
Χρήστος Μπαϊραμίδης
Δεν εκπροσωπώ και δεν εκπροσωπούμαι. Telegram: Bairamidis

Σχόλια

0 0 votes
Βαθμολογία άρθρου
Subscribe
Notify of
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments
Μετάβαση στο περιεχόμενο